ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Τσίπρας: Δεν θέλω να κάνω εκλογές-Δεν θα διαγράψω κανέναν-Δεν θα φορτώσω λάθη στο Βαρουφάκη

Τσίπρας: Δεν θέλω να κάνω εκλογές-Δεν θα διαγράψω κανέναν-Δεν θα φορτώσω λάθη στο Βαρουφάκη Facebook Twitter
11
Τσίπρας: Δεν θέλω να κάνω εκλογές-Δεν θα διαγράψω κανέναν-Δεν θα φορτώσω λάθη στο Βαρουφάκη Facebook Twitter

"Απόψε θέλω να πω μόνο αλήθειες και να μην ωραιοποιήσω τα πράγματα. Η προχθεσινή νύχτα ήταν μια νύχτα κακή για την Ευρώπη" είπε ξεκινώντας τη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

 

Το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής ήταν μια πίεση ισχυρών κρατών, σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι προσπάθησε να διεκδικήσει όσα περισσότερο μπορούσε με όση δύναμη ψυχής είχε και επισήμανε ότι η συμφωνία αυτή δεν εμπεριέχει το απόλυτο αδιέξοδο που είχε μπροστά του στο τελεσίγραφο που του είχε δοθεί από τους εταίρους. Αναφερόμενος στα θετικά της συμφωνίας είπε ότι είναι τα 82 δισ., η κάλυψη όλων των μεσοπρόθεσμων δανειοδοτικών αναγκών της χώρας για την επόμενη τριετία, η σαφής δέσμευση ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους και τα 35 δισ. για τις επενδύσεις.

Αυτά, όπως τόνισε, που σημαίνουν και εξασφάλιση των καταθέσεων των πολιτών, είναι ένας συνδυασμός που αν επιτευχθεί επιτυχώς -και αυτό θα το ξέρουμε όταν κλείσει η συμφωνία, δεν έχει κλείσει ακόμα- μπορεί να καταστήσουν ότι δεν φεύγουμε από το ευρώ και να δώσει προοπτική επαναφοράς των επενδύσεων και ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών.

Μίλησε για σαφώς ηπιότερη προσαρμογή όσον αναφορά στα δημοσιονομικά, σημειώνοντας ότι δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις. Χαρακτήρισε παράλογο την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και στον τουρισμό, σημειώνοντας ότι όμως αυτή η προσαρμογή είναι ηπιότερη από ό,τι θα ήταν η μείωση μισθών και συντάξεων. Είπε ότι θα αντικατασταθεί το ΕΚΑΣ από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το 2020 και πως υπάρχει περιθώριο να έχουμε βγει από την κρίση έως τότε.


Δεν μειώνονται οι συντάξεις, καταργούνται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, είπε ο κ Τσίπρας. Πρόκειται για μέτρα που είχαν γίνει αποδεκτά και από εμάς, διότι δεν είναι προοδευτικό να στέλνεις κάποιον στη σύνταξη στα 47 του χρόνια, ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε αν ο πολιτικός αντίκτυπος της προχτεσινής ημέρας θα είναι επωφελής γι' αυτούς που ασκούν την ηγεσία και τη στρατηγική της Ευρώπης, για να σημειώσει ότι η ημέρα της Συνόδου όπως και οι τελευταίοι 5 μήνες ήταν σταθμοί. "Έχουμε ρίξει βαθιά τον σπόρο της αξιοπρέπειας και θα ριζώσει στην Ευρώπη", τόνισε.

Σχολιάζοντας διεθνή αρθρογραφία που έκανε λόγο για πραξικόπημα, ασφυξία και σταύρωσή του αναφορικά με τις εξελίξεις στην Σύνοδο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι κάποιοι θα ήταν πολύ χαρούμενοι αν η κυβέρνηση αυτή αποτελούσε παρένθεση και έπεφτε.

Ερωτηθείς για το αν θα προχωρήσει σε διαγραφές βουλευτών είπε πως αυτό δεν είναι στη δική του κουλτούρα, αλλά ούτε και στην κουλτούρα του κόμματός του. Τόνισε επίσης πως ο ίδιος δεν θέλει να πάει τη χώρα σε εκλογές, αλλά πως δεν εξαρτάται από την δική του πρόθεση. Σχολιάζοντας τη στάση και τα λεγόμενα Βαρουφάκη που έχουν προκαλέσει συζητήσεις και διχάζουν τόνισε πως όλοι κρινόμαστε από αυτά που κάνουμε και πως ο ίδιος δεν θα ρίξει ευθύνες για τους χειρισμούς που έγιναν σε αυτόν."Τα λάθη που έκανε δεν θα τα χρεώσω σε αυτόν. Εγώ είμαι ο πρωθυπουργός.Εγώ δεν έχω χαλάσει τη σχέση μου με το Βαρουφάκη"


Ωστόσο λίγο μετά ο πρωθυπουργός άφησε και τις πρώτες αιχμές λέγοντας πως "Το ότι κάποιος είναι εξαιρετικός οικονομολόγος δεν σημαίνει ότι κάνει και για πολιτικός. Ένας πολιτικός πρέπει να μπορεί να συγκρατείται."

Σχολιάζοντας νωρίτερα τα όσα αυτές τις μέρες ακούγονται για τη μελέτη Grexit παραδέχτηκε πως στα χέρια του έφτασε μια μελέτη με τις επιπτώσεις, αλλά την απέρριψε όταν είδε τις επιπτώσεις και πρόσθεσε πως ποτέ δεν είχε στόχο να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, αλλά να την κάνει να παραμείνει σε δίκαιες συνθήκες. Επιπλέον πρόσθεσε πως γνώριζε ότι οι προθέσεις Σόιμπλε ήταν να οδηγηθεί η χώρα σε συναινετικό Grexit, κάτι που είχε γίνει ξεκάθαρο από τα μηνύματα που του μετέφερε ο Βαρουφάκης από το Μάρτιο.

Ως προς την αυριανή διαδικασία ψηφοφορίας και το ενδεχόμενο πρότασης μομφής προς την ΠτΒ κα Κωνσταντοπούλου σχολίασε πως σέβεται τις απόψεις της και είπε πως η διαφωνία ή η συμφωνία είναι προσωπική στάση του καθενός που κρίνεται. "Είναι επιλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου αν δεν θελήσει να προεδρεύσει αύριο" πρόσθεσε καθώς δήλωνε άγνοια για το αν θα γίνει κάτι τέτοιο.

Δειτε το απόσπασμα με τη αναφορά στο Γιάνη Βαρουφάκη:

Δείτε LIVE εδω

11

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παύλος Μαρινάκης για Μάτι: Εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική / Παύλος Μαρινάκης για Μάτι: Εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στη συγκεκριμένη υπόθεση εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε το 2019 από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν φύγει από την εξουσία, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
NEWSROOM
Ιστορίες που μας υπενθυμίζουν ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη

Ευρωεκλογές 2024 / Ιστορίες που μας υπενθυμίζουν ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη

Η δεύτερη φάση της επικοινωνιακής εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκίνησε σήμερα με ένα συγκινητικό βίντεο που τονίζει τη σημασία της ψήφου στις φετινές Ευρωεκλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για έξοδο του Μεσολογγίου: Πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές

Πολιτική / Κατερίνα Σακελλαροπούλου για έξοδο του Μεσολογγίου: Πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές

«Η προαποφασισμένη θυσία τους αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές και πηγή έμπνευσης για όλους μας» ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
NEWSROOM