Yπάρχει περίπτωση να απαγορευτεί η οπλοκατοχή στις ΗΠΑ;

Yπάρχει περίπτωση να απαγορευτεί η οπλοκατοχή στις ΗΠΑ; Facebook Twitter
4

Η μαζική δολοφονία μικρών παιδιών και ενηλίκων στο δημοτικό σχολείο του Κονέκτικατ, άνοιξε και πάλι τη στοιχειωμένη συζήτηση στις ΗΠΑ για μια αυστηρότερη νομοθεσία για την κατοχή όπλων. Τα στοιχεία είναι τραγικά. Κάθε χρόνο, γράφει το Spiegel, στις Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν τη ζωή τους από πυροβόλα όπλα 30 χιλιάδες άνθρωποι.

Yπάρχει περίπτωση να απαγορευτεί η οπλοκατοχή στις ΗΠΑ; Facebook Twitter

Σχεδόν το 60 τοις εκατό είναι αυτοκτονίες, το 40 τοις εκατό ανθρωποκτονίες. Ο αριθμός των Αμερικανών που σκοτώθηκαν δηλαδή στη χώρα τους είναι μεγαλύτερος από αυτούς που έχασαν τη ζωή τους σε πολεμικές αποστολές, όπως στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τα στοιχεία περισσότερα από 200 εκατομμύρια πυροβόλα όπλα βρίσκονται στην κατοχή των αμερικανικών νοικοκυριών.

 

Yπάρχει περίπτωση να απαγορευτεί η οπλοκατοχή στις ΗΠΑ; Facebook Twitter

Και αυτό το στοιχείο από μόνο του αποδεικνύει ότι η οπλοφορία είναι ένα ζήτημα βαθιά καρφωμένο στον αμερικανικό εθνικό ψυχισμό. Οι υποστηρικτές της τροποποίησης του Συντάγματος, ώστε να γίνει αυστηρότερος ο νόμος περί οπλοφορίας, λένε ότι το τραγικό περιστατικό στο Κονέκτικατ δίνει την «ευκαιρία» στον Μπάρακ Ομπάμα να προχωρήσει αποφασιστικά, άλλωστε ήταν κάτι που είχε υποσχεθεί και στην προεκλογική του εκστρατεία.

Αυτά τα αποφασιστικά βήματα απαίτησε και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιους της οπλοφορίας και οπλοκατοχής.

Όμως το ισχυρότατο λόμπι των όπλων National Rifle Association (NRA) κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Το Σάββατο, αμέσως μετά τη σφαγή στο Κονέκτικατ, το μόνο που δήλωσε ήταν ότι προς το παρόν δεν θα σχολιάσει το συμβάν.

 

Yπάρχει περίπτωση να απαγορευτεί η οπλοκατοχή στις ΗΠΑ; Facebook Twitter

Συντηρητικά ΜΜΕ, όπως το Fox News αντιτείνουν ότι δεν είναι τα όπλα που σκοτώνουν τους ανθρώπους αλλά οι ίδιοι οι άνθρωποι. Αυτό που χρειάζεται κατά τους υποστηρικτές της οπλοφορίας είναι περισσότερη πίστη στο Θεό. "Αναρωτιόμαστε γιατί υπάρχει βία στα σχολεία, αλλά έχουμε αφαιρέσει συστηματικά από τα σχολεία το Θεό μας. Γιατί λοιπόν, μας εκπλήσσει το γεγονός ότι γίνονται τέτοιες σφαγές στα σχολεία;", διερωτάται πρώην υποψήφιος των Δημοκρατικών.

 

Yπάρχει περίπτωση να απαγορευτεί η οπλοκατοχή στις ΗΠΑ; Facebook Twitter

Στην ίδια λογική είναι ακόμη πολλοί Αμερικανοί που επιμένουν ότι με μια τροποποίηση στο Σύνταγμα  "το δικαίωμα του λαού να κρατήσει και να φέρει όπλα, δεν θα πρέπει να διαταραχθεί."

Παρά τις επανηλλειμμένες σφαγές σε σχολεία και την άγρια αντιπαράθεση υποστηρικτών και πολέμιων της οπλοφορίας, το δικαίωμα αυτό δεν έχει πάντως καθόλου πειραχτεί. Η Ουάσιγκτον Ποστ επισημαίνει ότι οι πολιτικοί εξακολουθούν να μη συζητούν καν το θέμα και σημειώνει ότι μαζικές δολοφονίες γίνονται πολύ πιο δύσκολα με μαχαίρια, όμως  «η πολιτική τρέλα αποτρέπει τους κανόνες της λογικής.»

 

Yπάρχει περίπτωση να απαγορευτεί η οπλοκατοχή στις ΗΠΑ; Facebook Twitter

Όταν τον Ιούλιο του 2012, στον κινηματογράφο Aurora, στο Κολοράντο δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας του νέου "Batman" δώδεκα άτομα, τίποτα δεν άλλαξε.

Αλλά και τώρα, μετά από αυτή την φρικιαστική σφαγή στο Κονέκτικατ, το λόμπι των όπλων δεν φαίνεται να είναι σε θέση άμυνας.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ

Διεθνή / Η ακρίβεια βγάζει την Ευρώπη στους δρόμους - Η ακροδεξιά επενδύει στην οργή

Ενεργειακό σοκ και ακρίβεια τροφοδοτούν διαδηλώσεις και πολιτική δυσαρέσκεια - Ακροδεξιά κόμματα ζητούν επιστροφή στη ρωσική ενέργεια, αμφισβητώντας την ευρωπαϊκή γραμμή στήριξης της Ουκρανίας
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΤΡΑΜΠ PATRIOT

Διεθνή / Ο Τραμπ προσεγγίζει τον Πούτιν, η Ουκρανία στην αναμονή για τους Patriot

Το Πεντάγωνο καθυστερεί τις εγκρίσεις για μεταφορές αναχαιτιστικών πυραύλων από τρίτες χώρες, ενώ τα ουκρανικά αποθέματα εξαντλούνται - Η χαλάρωση των κυρώσεων στη Ρωσία βαθαίνει τη ρήξη μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΪ ΝΤΙ ΒΑΝΣ ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΕΚΛΟΓΕΣ

Διεθνή / Ο Βανς απέφυγε να εκφράσει τη στήριξή του στον Νετανιάχου: «Εγώ στηρίζω Αμερικανούς υποψηφίους»

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τόνισε τη σημασία της στήριξης του Τραμπ στον Ισραηλινό πρωθυπουργό δηλώνοντας πως «έχει την ισχυρότερη επιρροή από οποιονδήποτε άλλον στην ιστορία της αμερικανικής ή της διεθνούς πολιτικής»
THE LIFO TEAM