Φερχόφστατ στο Politico: Οι ευθύνες και τα λάθη Ελλάδας και Ευρώπης για την κρίση

Φερχόφστατ στο Politico: Οι ευθύνες και τα λάθη Ελλάδας και Ευρώπης για την κρίση Facebook Twitter
EPA/PATRICK SEEGER
3

«Η Ελλάδα είναι ένα σύμπτωμα της κρίσης στην Ευρώπη», γράφει σήμερα στο Politico ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ALDE) στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκι Φερχόφστατ, τονίζοντας ότι και οι δύο πλευρές έχουν παραμείνει προσκολλημένες σε λάθος επιλογές πολιτικής για πάρα πολύ καιρό. 

«Πρώτα απ' όλα ας αναγνωρίσουμε ότι ο ελληνικός "γρίφος" είναι μια κοινή ευθύνη. Είμαστε σε αυτό το μπέρδεμα επειδή οι Έλληνες δεν προχώρησαν σε ένα πακέτο πραγματικών μεταρρυθμίσεων ή σε μια σαφή ρήξη με τα λάθη του παρελθόντος. Αλλά επίσης επειδή η Ευρώπη έχει ακολουθήσει λάθος πολιτικές -πολιτικές καθαρής λογιστικής που αργά αλλά σταθερά έπνιξαν την ελληνική οικονομία. Ο καθένας μπορεί να κάνει λάθος επιλογές πολιτικής, αλλά έχουμε παραμείνει προσκολλημένοι σε αυτές πάρα πολύ καιρό. Το ίδιο το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι η τρέχουσα στρατηγική δεν θα μπορέσει ποτέ να προσφέρει μια μακροπρόθεσμη λύση. Αντί να συμπεριφερόμαστε σαν παιδιά στην παιδική χαρά, θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη για τις αποτυχίες μας», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον Φερχόφστατ, η μόνη διέξοδος από την κρίση είναι μια εντελώς νέα και ολοκληρωμένη προσέγγιση, η οποία θα παρέχει λύσεις στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη ΕΕ, έτσι ώστε αυτά τα δράματα να μην επαναληφθούν. «Οι ευρωπαϊκοί λαοί, τόσο στον Βορρά όσο και στον Νότο, αξίζουν κάτι καλύτερο από ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα. Αξίζουν μια σταθερή ευρωζώνη: για να εργαστούν σε αυτή, να επενδύσουν, να ζήσουν. Αυτό που δεν αξίζουν είναι πολιτικοί που διαπληκτίζονται σε μια παραλυτική αντιπαράθεση. Δεν αξίζουν ιστορίες πανικού από κορυφαίους Γερμανούς πολιτικούς σχετικά με την εγκατάσταση μίας "τεχνικής κυβέρνηση" στην Ελλάδα ή ενός Grexit που συνοδεύεται από την εκ νέου εισαγωγή της δραχμής. Τέτοιοι κινδυνολόγοι πρέπει να γνωρίζουν ότι προκαλούν βλάβη στις οικονομίες μας και θα πρέπει να σκέφτονται δύο φορές πριν ανοίξουν το στόμα τους.»

Όπως επισημαίνει, τώρα η ελληνική κυβέρνηση πρέπει τώρα να σχεδιάσει πώς θα εφαρμόσει βαθιές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Πώς θα βεβαιωθεί ότι ο καθένας θα πληρώσει το μερίδιο του στους φόρους, πώς θα απαλλαγεί από τη διαφθορά στις υπηρεσίες υγείας, πώς θα βάλει τέλος στο πελατειακό σύστημα και την πολιτική νομενκλατούρα που ελέγχει το εν λόγω σύστημα, πώς θα ανοίξει την αγορά εργασίας και θα δώσει στους νέους Έλληνες μια δίκαιη ευκαιρία στην εργασία, πώς θα συρρικνώσει δραματικά τον δημόσιο τομέα και θα μειώσει το υπερβολικό βάρος των δημοσίων τραπεζών. «Με λίγα λόγια, θα πρέπει να δείξουν στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι θα εγκαταστήσουν το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.»

Φερχόφστατ στο Politico: Οι ευθύνες και τα λάθη Ελλάδας και Ευρώπης για την κρίση Facebook Twitter

«Η Ελλάδα μπορεί κάλλιστα να είναι το λίκνο της δημοκρατίας, αλλά αυτό δεν τους κάνει το κέντρο της χρηστής διακυβέρνησης σήμερα. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα δεν συνεπάγονται ό,τι έχουμε διαβάσει στις περισσότερες από τις προτάσεις των τελευταίων εβδομάδων: περισσότεροι φόροι για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Οι προτάσεις αυτές ήταν δολοφόνοι των θέσεων εργασίας αντί για δημιουργοί θέσεων εργασίας. Η πραγματική μεταρρύθμιση δημιουργεί θέσεις εργασίας. Ο Τσίπρας πρέπει να ανοίξει τις αγορές και να ιδιωτικοποιήσει τις διεφθαρμένες κρατικές επιχειρήσεις. Σε αντάλλαγμα, θα πρέπει να του δώσουμε την απαραίτητη ρευστότητα για να επανεκκινήσει η ελληνική οικονομία. Αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα για την ΕΚΤ. Ως αντιστάθμισμα, θα πρέπει επίσης να παρέχουμε μια μακροχρόνια λύση για το χρέος της Ελλάδας.»

«Επειδή η ΕΕ πρέπει να γίνει ο δεύτερος υπεύθυνος εταίρος. Διεκδικούμε ότι έχουμε σώσει την Ελλάδα δίνοντάς της ένα πακέτο διάσωσης του πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Στην πραγματικότητα, έχουμε επιβαρύνει τη χώρα με πολύ μη βιώσιμο χρέος. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την κρίση για να δημιουργήσουμε μια διαρθρωτική λύση, μια που εξαλείφει τον κίνδυνο που διαβρώνει τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας μας, μέρα με τη μέρα. Ένα ταμείο εξαγοράς χρέους μπορεί να το κάνει αυτό: ενώνει τις αναχρηματοδοτικές ανάγκες των 18 ευρω-οικονομιών σε αντάλλαγμα για τις μεταρρυθμίσεις που επιτείνουν την ανάπτυξη. Στηρίζει την αρχή της μεταρρύθμισης στην ευρωζώνη και μειώνει δραστικά το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους μας, ταυτόχρονα.»

Ο Φερχόφστατ τονίζει ότι παράλληλα με αυτό το ταμείο, πρέπει να εισαχθούν και οι λεγόμενοι «αυτόματοι σταθεροποιητές» σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Όλες οι ανεπτυγμένες οικονομίες τους έχουν: ενεργοποιούνται από τη στιγμή που η οικονομία δέχεται ένα χτύπημα και αμβλύνουν τη χειρότερη συνέπεια της κρίσης.»

«Και φυσικά χρειαζόμαστε περαιτέρω ενοποίηση της οικονομικής πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ. Μια σωστή διακυβέρνηση για το ευρώ - ή ακόμα καλύτερα, μια σωστή κυβέρνηση για το ευρώ: ακριβώς όπως το δολάριο, το γεν και η στερλίνα έχουν πίσω τους.

»Για να συνοψίσουμε, χρειαζόμαστε μια δραστική νέα προσέγγιση για τις ομάδες διαπραγμάτευσης, και για την ελληνική και την ευρωπαϊκή. Μία που να αναγνωρίζει ότι χρειαζόμαστε μια αλλαγή παραδείγματος: πραγματική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα για μια πραγματική ευρωπαϊκή συνεργασία. Ένα συνολικό πακέτο που λειτουργεί πέρα από τη σημερινή κρίση, αλλά θα παραδώσει ανάπτυξη και ευημερίας για τα επόμενα χρόνια».

Δείτε LIVE όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό ΕΔΩ.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΑΣΥ ΜΜΜ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: Νέοι συρμοί, νέα λεωφορεία και προσλήψεις στις συγκοινωνίες

Στην εκδήλωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τέθηκαν, μεταξύ άλλων, η ανανέωση του στόλου λεωφορείων, ο εκσυγχρονισμός των συρμών Μετρό και Ηλεκτρικού και η ενίσχυση του συγκοινωνιακού έργου με πυκνότερα δρομολόγια
THE LIFO TEAM
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ

Πολιτική / Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ψηφίστηκε η άρση της ασυλίας της

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ζήτησε εξαρχής να μην συζητηθεί η υπόθεση στην Ολομέλεια της Βουλής , υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να περιοριστεί η δημόσια παρέμβασή της και να ανακοπεί η κριτική της απέναντι στην κυβέρνηση
THE LIFO TEAM
ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ

Πολιτική / Κεραμέως: Στα βαρέα και ανθυγιεινά νοσηλευτές, διασώστες και οδηγοί ασθενοφόρων - Τι ανέφερε για συντάξεις χηρείας

Η υπουργός Εργασίας προανήγγειλε μια σημαντική ρύθμιση για τους υγειονομικούς αλλά και νομοσχέδιο για την ισότητα των αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών που κατέχουν την ίδια εργασιακή θέση
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Πολιτική / Κωνσταντοπούλου για Τσίπρα: «Του είπα αυτό είναι τρίτο μνημόνιο και μου είπε "μη λες τέτοιες λέξεις"»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας για την κρίσιμη περίοδο του 2015, περιγράφει μεταξύ άλλων μια σκηνή με τον Αλέξη Τσίπρα και τον τότε αρχηγό των Podemos, σχολιάζοντας τα «σπαστά αγγλικά» του πρώην πρωθυπουργού
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ GLOBAL SUMUD FLOTILLA

Πολιτική / «Global Sumud Flotilla»: Διάβημα του ΥΠΕΞ στο Ισραήλ για τους Έλληνες πολίτες που συμμετέχουν στον στολίσκο

Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται πως η ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να παράσχει κάθε δυνατή προξενική συνδρομή
THE LIFO TEAM
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική / Πολάκης: «Φληναφήματα τα όσα ακούγονται περί μη συμμετοχής μου σε Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή»

Ο Παύλος Πολάκης έκανε νέα ανάρτηση σχετικά με τα όσα έχουν διαρρεύσει για μη συμμετοχή του σε Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
THE LIFO TEAM