ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Βαρουφάκης: Μια συμφωνία είναι λίγο-πολύ δεδομένη

Βαρουφάκης: Μια συμφωνία είναι λίγο-πολύ δεδομένη Facebook Twitter
SOOC
7

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης διαβεβαίωσε σήμερα πως μια συμφωνία με τους πιστωτές είναι "ορατή" και πως οι συνομιλίες συνεχίσθηκαν παρασκηνιακά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στην πορεία προς το δημοψήφισμα της Κυριακής.

"Μια συμφωνία είναι ορατή είτε η απάντηση είναι ναι είτε όχι" στο δημοψήφισμα, δήλωσε ο έλληνας υπουργός στον δημόσιο ιρλανδικό ραδιοσταθμό RTE.

"Αν είναι όχι, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας του αδιεξόδου είχαμε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που ήρθαν εμπιστευτικά από την επίσημη Ευρώπη και μια συμφωνία είναι λίγο πολύ δεδομένη", τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο έλληνας υπουργός πιέσθηκε από τον δημοσιογράφο του RTE να επιβεβαιώσει ότι είχε πράγματι ιδιωτικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρόλο που ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν θα διεξάγονταν πλέον διαπραγματεύσεις πριν από το δημοψήφισμα. "Αυτό είπα, έτσι δεν είναι;" απάντησε εν είδει επιβεβαίωσης.

"Δεν πιστεύω ότι είναι πολύ αργά. Θα μπορούσαμε να βρούμε μια συμφωνία αύριο το πρωί", πρόσθεσε.

"Η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί βρίσκονται πολύ πολύ κοντά σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική και τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων. Η διαφορά που παραμένει αφορά την ελάφρυνση του χρέους", υπογράμμισε.

Σε άλλη συνέντευξη του στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά, ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν μόλις υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ εγγυήθηκε τη ρευστότητα στα ATM έως τη Δευτέρα, αποκλείοντας κούρεμα καταθέσεων. Επίσης, τόνισε ότι σε περίπτωση που υπερισχύσει το ΝΑΙ θα παραιτηθεί από υπουργός, αλλά όχι από βουλευτής.

Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε τους δανειστές ότι «παγίδευσαν την κυβέρνηση και πως δεν ήθελαν συμφωνία, καθώς δεν έφεραν ούτε μία πρόταση, περιμένοντας να τελειώσει η ρευστότητα για να ρίξουν την κυβέρνηση».

Επίσης, υπεραμύνθηκε του δημοψηφίσματος, και κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν ΟΧΙ, γιατί με το ΝΑΙ, όπως είπε, η συμφωνία που θα έρθει στο τραπέζι δεν θα είναι βιώσιμη.

Ερωτηθείς τι μας πείθει ότι μετά το ΟΧΙ θα γίνει μία καλύτερη συμφωνία, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Το γεγονός ότι αυτή την εβδομάδα είχαμε καλύτερες προτάσεις που είχαμε αυτό το πεντάμηνο. Από την ώρα που μας έκλεισαν τις τράπεζες, γιατί αυτό συνέβη, το Eurogroup αποφάσισε να μην επιτρέψει στον ελληνικό λαό με γαλήνη και ηρεμία να πάει στις κάλπες για να ψηφίσει «ΝΑΙ ή ΟΧΙ» στην πρόταση των δανειστών. Από εκείνη τη στιγμή όμως, το καλό είναι ότι μας ήρθαν μία σειρά από προτάσεις εμπιστευτικά, από την επίσημη Ευρώπη, οι οποίες είναι ξεκάθαρο ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Μία εκ των οποίων, μάλιστα, θα μπορούσαμε να την είχαμε προσυπογράψει, αλλά, βέβαια, από την άλλη μεριά περιμένουν όπως και εμείς το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού την Κυριακή».

Σε ερώτηση από πού θα γυρίσουν πίσω τα χρήματα που έφυγαν από τα ασφαλιστικά ταμεία τώρα που έκλεισε το πρόγραμμα, απάντησε: «Μην πανικοβάλλεστε, τίποτα δεν έκλεισε. Και να στο αποδείξω ότι δεν έκλεισε: Στις 27 Ιουνίου, το Σάββατο ήταν, είχαμε το τελευταίο Eurogroup δια ζώσης και στο πλαίσιο αυτό ήταν που ανακοινώθηκε ότι έχει κλείσει το πρόγραμμα, ότι περίπου τελειώνει, όλα αυτά δεν είναι, πλέον, στο τραπέζι. Να σου θυμίσω, όμως, μετά είχαμε άλλα δύο Eurogroup με teleconference, που συζητούσαμε σαν να μην είχε τελειώσει τίποτα... Δεν είναι κακό να το θεωρήσουμε καινούργιο. Αλλά όλα αυτά τα χρηματοδοτικά πακέτα ας συμπεριληφθούν στο καινούργιο πρόγραμμα. Εμείς το λέμε μία καινούργια συμφωνία και η διαφορά είναι ουσιαστική. Τα προηγούμενα δύο είχαν χρήματα, τα οποία πήγαιναν στο ελληνικό Δημόσιο για να συντηρείται το ελληνικό Δημόσιο. Εμείς δεν θέλουμε τέτοια. Το ελληνικό Δημόσιο θα ζει με τα έσοδά του. Αυτό που θέλουμε είναι μία αναδιάρθρωση του χρέους και μία μετατόπιση προς το

μέλλον, έτσι ώστε να μπορεί ο επιχειρηματίας, να μπορεί ο επενδυτής να απαντάει στο ερώτημα "μπορεί αυτό το κράτος να βγει χωρίς να ενισχύει την φορομπηχτική του πολιτική;". Αυτός είναι ο στόχος».

Για την απόφαση να κλείσουν τις τράπεζες, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως διαφωνεί με τη στάση της ΕΚΤ και πως δεν έπρεπε να μην αυξήσει τον ELA.

7

ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΡΕΝΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο στόχος μας είναι ένας σιδηρόδρομος, τον οποίο οι πολίτες θα εμπιστεύονται ξανά

«Τα νέα τρένα είναι εξοπλισμένα με τα πιο σύγχρονα συστήματα διαχείρισης κυκλοφορίας με σκοπό να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την ασφάλεια των μετακινήσεων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΚΟ ΦΑΡΣΕΡ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Πολιτική / Υπόθεση Ντόκου: «Χρησιμοποιήσαμε μακιγιάζ και σίγουρα όχι τεχνητή νοημοσύνη» λένε οι δύο Ρώσοι φαρσέρ

«Του στείλαμε απλά ένα email και απάντησε το γραφείο του» δήλωσαν, μεταξύ άλλων, ενώ εξέφρασαν την έκπληξή τους «όταν είδαμε τις εξηγήσεις του για αυτή τη συνομιλία»
THE LIFO TEAM
ΝΙΚΟΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΕΕ

Πολιτική / Φαραντούρης: Απαντά σε δημοσιεύματα για την απόσπαση της συζύγου του στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ε.Ε

«Είναι θλιβερό και αποκαλυπτικό, γυναίκες σαν τη Δώρα να γίνονται στόχος ανδρών με πλαστά πτυχία ή ανύπαρκτα προσόντα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ
THE LIFO TEAM
ΚΑΡΑΜΕΡΟΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική / Παραιτήθηκε ο Γιώργος Καραμέρος από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη θέση του βουλευτή

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «από την αρχή υποστήριξα πως η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια η συγκρότηση της ΕΛ.Α.Σ δημιουργούν προοπτική για την Ελλάδα» - Ολόκληρη η ανακοίνωσή του
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Πολιτική / Μητσοτάκης για περικοπή συντάξεων χηρείας μετά την τριετία: Μία ακόμη παρέμβαση κοινωνικής δικαιοσύνης

«Με νομοθετική ρύθμιση καταργείται η περικοπή των συντάξεων χηρείας μετά την 3ετία, στο 35% όπως όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου», αναφέρει ο πρωθυπουργός
THE LIFO TEAM