Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας απαντά σε καταγγελία του Βερναδάκη για δημοσκόπηση

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας απαντά σε καταγγελία του Βερναδάκη για δημοσκόπηση Facebook Twitter
5

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες ότι σε δημοσκόπηση που διεξάγει αυτές τις ώρες το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ζητείται από τους ερωτώμενους να απαντήσουν σε ερώτημα δημοψηφίσματος που διατυπώνεται ως εξής: «ναι ή όχι στην Ευρώπη» ή, ανάλογα με τον συνεντευκτή «ναι ή όχι στο Ευρώ».

 

Επειδή προκύπτουν μείζονα ζητήματα συνταγματικής, θεσμικής και νομικής δεοντολογίας που αφορούν άμεσα τον κλάδο παρακαλώ για τις ενέργειές σας και για την άμεση ενημέρωση της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων, καθώς και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ)».

Η παραπάνω καταγγελία απεστάλη σήμερα από τον καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και γενικό γραμματέα συντονισμού του κυβερνητικού έργου, Χριστόφορο Βερναρδάκη στον Σύλλογο Εταιριών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) και το ΕΣΡ.

Οκ. Βερναρδάκης αναφέρει ότι υπάρχουν ζητήματα συνταγματικής, θεσμικής και νομικής δεοντολογίας αναφορικά με δημοσκόπηση που διενεργεί το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, θέτοντας το ερώτημα "ναι ή όχι στο Ευρώ".  

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας απαντά δίνοντας στη δημοσιότητα το ερωτηματολόγιο το οποίο συνοδεύει με μια επιστολή:

Kαλούμε τον κ. Βερναδάκη να αναγνωρίσει το λάθος του και να ζητήσει δημόσια συγνώμη, ειδάλλως επιφυλασσόμενοι κάθε νομίμου δικαιώματός μας, θα πράξουμε τα δέοντα», αναφέρει η Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε ανακοίνωσή της για την καταγγελία του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, πως το ερωτηματολόγιο της δημοσκόπησης που διενεργεί το Πανεπιστήμιο Μακεδόνια για το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος.

«Λυπούμαστε που ο κ. Βερναδάκης επιτίθεται στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, ενώ εκ της θέσεώς του θα έπρεπε να το προστατεύσει. Ο κ. Βερναδάκης υποστηρίζει ότι το ερώτημα της δημοσκόπησης είναι «ναι ή όχι στην Ευρώπη» ή, ανάλογα με τον συνεντευκτή «ναι ή όχι στο Ευρώ»

 

Όπως διευκρινίζεται «η έρευνα θέτει το ερώτημα της αποδοχής ή της απόρριψης της συμφωνίας που προτείνουν οι δανειστές, όπως έχει τεθεί από την κυβέρνηση και έχει αποφασιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Στη συνέχεια επισημαίνεται πως θέτει ξεχωριστά άλλη ερώτηση περί της «καλύτερης προοπτικής της χώρας» ανάμεσα στο ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, ερώτηση η οποία δεν αφορά το δημοψήφισμα και είθισται να γίνεται σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης τα τελευταία χρόνια».

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας απαντά σε καταγγελία του Βερναδάκη για δημοσκόπηση Facebook Twitter
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Πολιτική / Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, μετέβη στη Λιβύη για διαβουλεύσεις με τις πλευρές των Ντμπέιμπα και Χαφτάρ
LIFO NEWSROOM
Νίκος Χριστοδουλάκης: «Υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο που αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

LiFO politics / Νίκος Χριστοδουλάκης: «Ένα οργανωμένο δίκτυο αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει τη δική του ερμηνεία και εκτιμά ότι η κρίση «δεν μας έκανε σοφότερους, αλλά χειρότερους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

Πολιτική / Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

«Eκδόθηκαν οι πρώτες αρνητικές αποφάσεις για αιτούντες προερχόμενους από τη Συρία, αφού συνεκτιμήθηκε ο λόγος της φυγής τους σε συνδυασμό με τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά» δήλωσε ο υπουργός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM
Εμμένει στην πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο Νίκος Φαραντούρης - Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική / Εμμένει στην πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο Νίκος Φαραντούρης - Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Παρά τις αποδοκιμασίες από κομματικές πηγές, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει τη θέση του υπέρ κυβέρνησης κοινής αποδοχής, με στόχο την κάθαρση
LIFO NEWSROOM
Μέρκελ στην Αθήνα: «Κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα από την πίεση - Ήμουν αντίθετη με το Grexit»

Πολιτική / Μέρκελ στην Αθήνα: «Κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα από την πίεση - Ήμουν αντίθετη με το Grexit»

Η Άνγκελα Μέρκελ επέστρεψε στην Αθήνα με αφορμή την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας της «Ελευθερία» και μίλησε δημόσια για την πιο δραματική δεκαετία της ελληνικής σύγχρονης ιστορίας
LIFO NEWSROOM