Η Κωνσταντοπούλου επιστρέφει την έκθεση Στουρνάρα ως «απαράδεκτη»

Η Κωνσταντοπούλου επιστρέφει την έκθεση Στουρνάρα ως «απαράδεκτη» Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
45

Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου επιστρέφει την έκθεση νομισματικής πολιτικής στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, χαρακτηρίζοντάς τη ως «απαράδεκτη».

Μιλώντας από την έδρα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, η πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι «με αντιθεσμική κίνηση σπεύδει στα κλεφτά να αποστείλει ένα διαβιβαστικό, στα γρήγορα, για να παρέμβει απαραδέκτως στη διαδικασία» αποστέλλοντας την έκθεση και προβαίνοντας «σε μία σειρά από κρίσεις και διατυπώσεις που αναντίρρητα επηρεάζουν αυτά που τεκταίνονται».

Επισήμανε επίσης ότι εστάλη στις 10.40 το πρωί, την ώρα που ξεκινούσε η παρουσίαση των προκαταρκτικών συμπερασμάτων της επιτροπής, και συνέχισε πως «πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια, απόπειρα παρέμβασης και στην υλοποίηση της λαϊκής εντολής και στην λειτουργία του κοινοβουλίου».  Η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι ο διοικητής της ΤτΕ απέστειλε την έκθεση μέσα σε ένα στικάκι, χωρίς τυπωμένο αντίτυπο, όπως συνηθίζεται. «Στικάκια δεν παραλαμβάνει το κοινοβούλιο, στικάκια άλλοι κρατούσαν στα συρτάρια τους», είπε. 

 

Η πρόεδρος αιτιολόγησε πως η ίδια ενημερώθηκε επί της έδρας ότι ο Γ. Στουρνάρας απέστειλε το πρωί μια γνωστοποίηση με συνημμένο ένα στικάκι και υστερόγραφο ότι τις επόμενες ημέρες θα αποσταλεί στη Βουλή αντίγραφο της Ετήσιας Έκθεσης της ΤτΕ για την πορεία της Οικονομίας. Την προηγούμενη όμως, είχε υπάρξει διαρροή για την οποία δεν είχε θεσμικά ενημερώσει και έσπευσε να αποστείλει «στα κλεφτά» ένα διαβιβαστικό για να «παρέμβει απαραδέκτως» στην διαδικασία. Όπως είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, σύμφωνα με το ΑΠΕ, αυτά έπραξε ο Γ. Στουρνάρας, ενώ έχει αρνηθεί να αποστείλει στοιχεία που του έχει ζητήσει η Επιτροπή, επικαλούμενος το τραπεζικό απόρρητο, και ενώ χθες γνωστοποιήθηκε ότι η Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά της αποτελέσματα.  «Θα περιμένω τις επόμενες ημέρες να εκτυπωθεί η Έκθεση, που τόσο εσπευσμένα στάλθηκε», τόνισε. 

Ακόμα, κατηγόρησε τον Γ. Στουρνάρα ότι παραβίασε τις υποχρεώσεις του ως διοικητή της ΤτΕ, όταν πραγματοποίησε ωμή παρέμβαση τον περασμένο Δεκέμβριο στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας το οποίο και τώρα τροφοδοτεί. Μάλιστα, είπε πως αυτή η επιστολή, αποτελεί καλή αφορμή ώστε και η Επιτροπή Αλήθειας του Δημόσιου Χρέους να καλέσει τον κ. Στουρνάρα για να απαντήσει γιατί παρεμβαίνει με αυτό τον τρόπο, επιχειρώντας αντιδημοκρατικά να διαμορφώσει τετελεσμένα και να αποτρέψει την αποτελεσματική διεκδίκηση.

Η πρόεδρος της Βουλής τόνισε επίσης ότι το γεγονός αυτό είναι «δηλωτικό του πως τα ίδια πρόσωπα, οι ίδιοι μηχανισμοί, τα ίδια συμφέροντα από διαφορετικές θέσεις εναλλασσόμενα σε διαφορετικές θέσεις και τεχνοκρατικής δεσποτείας η επιδιώκουν να παραβιάσουν το δικαίωμα του λαού στην διαφάνεια και να επηρεάζουν τις εξελίξεις».

45

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ελληνική εργατική τάξη βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία αναγέννησης»

LiFO politics / «Η ελληνική εργατική τάξη βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία αναγέννησης»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον ιστορικό και υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Αριστεράς, Κωστή Καρπόζηλο, για τη γέννηση του ελληνικού εργατικού κινήματος και τους πρωτεργάτες του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Φλωρίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλανά τον κόσμο- Ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε η ΝΔ αρζίσει από αύριο

Πολιτική / Φλωρίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλανά τον κόσμο- Ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε η ΝΔ αρχίζει από αύριο

Ο Γιώργος Φλωρίδης έκανε ειδική αναφορά στο τι ίσχυε με τον Κώδικα του 2019 επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τι θα ισχύσει από αύριο, οπότε θα εφαρμοστεί ο Κώδικας που ψηφίστηκε προ διμήνου από την κυβέρνηση της ΝΔ
NEWSROOM
Παύλος Μαρινάκης για Μάτι: Εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική / Παύλος Μαρινάκης για Μάτι: Εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στη συγκεκριμένη υπόθεση εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε το 2019 από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν φύγει από την εξουσία, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
NEWSROOM