Λίγες μέρες πριν τα 30***

Λίγες μέρες πριν τα 30*** Facebook Twitter
12

Λίγες μέρες πριν τα 30 και ακόμη και τα κουτιά στα ερωτηματολόγια συνωμοτούν για να σε εκνευρίσουν. Ξέρετε, αυτά τα κουτάκια 19-29, 30-39 και δε συμμαζεύεται. Όλη η ζωή σου τακτοποιημένη σε κουτάκια με ερωτήσεις, οι οποίες αλλάζουν ανάλογα με ότι δηλώσεις, ερωτήσεις που περιμένουν να μετρήσουν τη ζωή σου σε ποσοστά αγάπης, επιτυχίας, ανεκτικότητας, σοβαρεύουν τα χρόνια, σοβαρεύουν και τα ερωτηματολόγια. Σημειώνεις το κουτάκι των 30 γιατί εντάξει ρε παιδιά τι έμεινε δηλαδή, αν και τυπικά είσαι ακόμη 29, και θυμώνουν και μαίνονται κάτι κοριτσόπουλα και σου λένε να μη μεγαλώνεις τον εαυτό σου. Το βλέπεις το άγχος στα μάτια τους, 25 και 26 και 29 χρονών κορασίδες με χαρακτήρα μουρλής γριάς λες και ξεγλιστράει η ζωή μέσα από τα χέρια τους, που ακόμη δεν παντρεύτηκαν, που δεν έκαναν παιδιά, που δεν πήγε η ζωή τους σύμφωνα με το εγχειρίδιο μαλάκυνσης και συνδρόμων που τους μετέφερε η μάνα τους, αγχώνονται, άγχος πολύ και εσύ αγχώνεσαι επειδή δε σου πέτυχε η μπεσαμέλ και νιώθεις και κενή, αυτές αγχώνονται για τα παιδιά και εσύ για τα αυγά. Γεννάει η άλλη στα 28 και το διαφημίζει διαδικτυακά, ένα μωρό με προφίλ στο Facebook, και ξαφνικά η άτεκνη συνομήλικη νιώθει ανεπαρκής, μια απόλυτη αποτυχία και βιάζεται, βιάζονται όλες να παντρευτούν, να κάνουν παιδιά, να τα κουβαλούν σαν αξεσουάρ, να μεγαλώσουν και αυτά και να γίνουν το ίδιο βλαμμένα με εκείνες και έτσι να διαιωνιστεί το είδος της απόλυτης ηλιθιότητας εκεί όπου τα όνειρα και οι προσδοκίες σταματάνε μόλις ξεπεράσουν τα όνειρα και τις προσδοκίες της γειτόνισσας.

Και σκέφτεσαι και λες εσύ που είσαι 30 παρά κάτι και παιδιά ακόμη δε θες, δεν λέω ευλογία είναι, αλλά σκέφτεσαι και λες σε τι μουρλόκοσμο θα κάνεις τα παιδιά και φοβάσαι, φοβάσαι πως για να τα κάνεις πρέπει να είσαι σίγουρη πως θα γίνεις μια μάνα για φίλημα και όχι για φτύσιμο. Και λες ωραία θα ήταν, και θα μοιάζανε και του άλλου και θα είχαν αυτά τα μάτια του τα πράσινα, τα περίεργα και όσο μωρά και να ήτανε, τα μάτια τους θα ήτανε σαν μεγάλου που καταλαβαίνει και θα σε καταλαβαίναν. Θα ήταν ίδια με σένα αυτά τα μωρά και αυτό πλάκα θα είχε, να είχες αιώνιους συμμάχους. Θα περπατούσαν με τα χέρια όπως λένε και οι Πυξ Λαξ και θα λέρωναν τους τοίχους και επιτέλους δεν θα φταις μόνο εσύ για τις δαχτυλιές στις πρίζες και θα φταις το παιδί και θα λες "δεν το έκανα εγώ" και αυτό το μωρό με τα μεγάλα πράσινα μάτια σαν μεγάλου θα σε βλέπει και θα σου λέει "κάτσε δε θα μεγαλώσω, θα σε φτιάξω εγώ". Και θα το ντύνεις σαν εσένα και αυτό θα νευριάζει (τα μωρά δεν πρέπει να φοράνε πουκάμισα) και μετά θα μάθεις και θα 'χεις το παιδί ελεύθερο χωρίς πανιά και ρούχα, ξυπόλητο με λερωμένες πατούσες αλλά ευτυχισμένο, για να μπορεί να είναι στην αγκαλιά σου από επιλογή και όχι από ανάγκη και θα το αγαπάς ακόμη παραπάνω και όλη η ζωή σου θα 'ναι σαν ταινία με τον Χιου Γκράντ, από αυτές της προ-κρίσης, τις ανέμελες και όχι σαν τις τωρινές, τις μεταμοντέρνες, τις ανάποδες.

Σαν παραμονή πρωτοχρονιάς μετράνε αντίστροφα μέχρι τα 30, και κλαίνε, όπως τότε που ήτανε να μπει το 2000 και κλαίγαμε γιατί θα ερχότανε ο Σατανάς και πήρε η γιαγιά μας διακόσιες τονοκονσέρβες για να έχουμε να τρώμε όταν έρθει η καταστροφή.

Και έτσι λες ας κάνω ένα μωρό και ότι γίνει, σάμπως όλοι αυτοί που κάνανε καλύτεροι είναι, μέχρι που πας για καφέ και βρίσκεις τυχαία δυο-τρεις από αυτές τις 28άρες και 29άρες που μετράνε αντίστροφα μέχρι τα 30 με μαύρο δάκρυ. Σαν παραμονή πρωτοχρονιάς μετράνε, και κλαίνε, όπως τότε που ήτανε να μπει το 2000 και κλαίγαμε γιατί θα ερχότανε ο Σατανάς και πήρε η γιαγιά μας διακόσιες τονοκονσέρβες για να έχουμε να τρώμε όταν έρθει η καταστροφή. Και σε ρωτάνε για τα υποθετικά παιδιά σου και τους λες πως τελικά θα κάνεις αν θέλει ο Θεός και ο ελεύθερος χρόνος, θα κάνεις για να 'χεις συμμάχους στο σπίτι όταν θα κάνεις ζημιές να τα φταις αυτά, και σαστίζουν αυτές μαζί σου και το καταλαβαίνεις και τότε προσπαθείς να το σώσεις και λες θα κάνεις παιδιά για να πάνε και αυτά να σπουδάσουν μακριά, μακάρι Αμερική, μπας και πας και εσύ που τόσο καημό το έχεις.

Και αμέσως ξαναβλέπεις αυτό το άγχος στα μάτια τους, "ωχ συμφορά, εγώ θα πέθαινα", λένε, "να πάει το παιδί μου Αμερική τόσο μακριά και αν το σκοτώσουν και αν πάθει τίποτα και αν, το χειρότερο από όλα γνωρίσει κάνα μαύρο ή καμιά Κολομβιανή και μας τους κουβαλήσουν;". Και σκέφτεσαι πόσο ανάποδη είσαι τελικά που νομίζεις πως πλάκα θα είχε να σου έφερνε η κόρη σου τον Jay Z για γαμπρό και σκέφτεσαι τι χαρά θα έπαιρνε ο άλλος αν έφερνε ο γιος την Σοφία Βεργκάρα για νύφη, και θα πηγαίναμε όλοι μαζί διακοπές στους συμπεθέρους στο Bronx ή στη Μπογκοτά, a modern family in the making.

Και μετά ξυπνάς, και είσαι ξανά στην καφετέρια και ακούς να σου λένε αυτές "ε, εσύ πάλι ταξιδεύεις;" και συνεχίζουν ακάθεκτες, για σκέψου να μην έρθει, λένε, πίσω το παιδί και βρει δουλειά εκεί μέσα; Και απαντάς και λες ωραία θα ήταν και αν πετύχει το παιδί και αν είναι ευτυχισμένο και αν πηγαίνεις και εσύ και το βλέπεις; Δεν θα ήταν αλήθεια η απόλυτη ευτυχία να σε πάει η κόρη σου να δεις το ΜΟΜΑ; Αλλά δεν παίρνεις απάντηση από δαύτες, βλέπεις αυτό το βλέμμα της αγελάδας στα μάτια τους, των κλειστών φτερών και της σκουριάς. Και σκέφτεσαι και λες ρε μπας και είμαι εγώ η ανάποδη και πας σπίτι και κλαις και ρωτάς τον άνδρα σου αν είσαι κακιά μάνα που θες να στείλεις το παιδί Αμερική, έστω μια Ευρώπη, και αυτός σε βλέπει και σε ρωτάει πόσο κρασί ήπιες τελικά και πως τώρα πια είναι σίγουρος πως έχει παντρευτεί μια τρελή και σου δίνει ένα ζεστό φιλί στο μέτωπο και εσύ σκέφτεσαι αν είσαι κακιά μάνα αλλά μετά θυμάσαι πως παιδιά δεν έχεις και ηρεμείς και χτυπάς ακόμη μια μπεσαμέλ και σκέφτεσαι κάτι μελλοντικά μωρά, παράξενα, που θα σε βασανίζουν και θα τα έχεις πάντα έννοια, κάτι μωρά με πράσινα μάτια, με ανοιχτά φτερά, πολίτες του κόσμου, αρχηγοί της καρδιάς σου, για πάντα. Και πας για ύπνο.

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

11 σχόλια
Αν δεν θέλεις να κάνεις παιδιά μην κάνεις...τα προφυλακτικά σε στηρίζουν σε αυτή σου την επιθυμία...από εκεί και πέρα γιατί κατακρίνεις τόσο άσχημα την επιθυμία των αλλονών να θέλουν να κάνουν παιδιά; Δικαίωμα όλων μας να κάνουμε την επιλογή που θέλουμε στη ζωή μας και να έχουμε τις αποψεις μας..κατά τα άλλα πολύ sex and the city βλέπεις μάλλον.
Αν τόσο απαξιωτικά βλέπεις τις 'φίλες' σου, μάλλον θα πρέπει να αλλάξεις φίλες αντί να γράφείς όλο πικρία κειμενάκια για τις υποτιθέμενες νευρώσεις και τον ρατσισμό τους. Καλό είναι δε να αναλογιστείς τις νευρώσεις και το ρατσισμό που βγάζεις εσύ.
Πάντως το να κάνεις παιδιά δεν είναι μόδα αλλά βιολογική ανάγκη. Κι αν όχι στα 30, πότε; Μπορεί κάποια να μη νιώθει αυτή την ανάγκη ή να περνάει άλλη φάση στη ζωή της αλλά δεν σημαίνει ότι οι άλλες που τη νιώθουν είναι βλαμμενες ή τα έχουν σαν αξεσουάρ.
Το κείμενο βγάζει πολλα κόμπλεξ. Το να αποκτήσεις οικογένεια δε σημαίνει οτι σταματάς να εχεις ονειρα ή φιλοδοξιες. Αν κάποιες φίλες σου σε κοιτάν με βλέμμα αγελάδας ειναι γιατι στα τριάντα εχουν προφανώς σοβαρότερα πράγματα να ασχολούνται. Πολλές γυναίκες υπήρξαμε τυχερες, βρήκαμε τον άνθρωπο μας και αποφασίσαμε να ολοκληρώσουμε την ευτυχία μας κάνοντας παιδιά, καριέρα, ταξίδια, κτλ. Αν αυτά τα ονειρα σε ξενίζουν κανε δικα σου ονειρα χωρις να βάζεις ταμπέλες σε οποίους κάνουν διαφορετικές επιλογές.
Ίσως είμαι κι εγώ από τις "εγώ πότε θα γίνω μάνα" οπότε δε με αγγίζει αυτό το άρθρο και πολύ θετικά... Αισθάνομαι σαν να προσπαθείς να απενοχοποιήσεις το ότι ακόμα δεν έχεις κάνει παιδιά(και πιθανόν να μην έχεις και κάτι στο πρόγραμμα) και δεν υπάρχει λόγος. Τα 30 στις μέρες είναι μια καλή ηλικία βιολογικά. Τώρα αν δεν θες πραγματικά, αυτό το άρθρο είναι σαν μια επίθεση αντί για άμυνα, απέναντι στα κλισέ της κοινωνίας μας. Πάντως το να κρίνουμε το βιολογικό ρολόι των υπόλοιπων γυναικών που εχουν ταίρι και κατα κάποιο τρόπο ολοκληρώνουν την σχέση τους, δεν είναι σωστός τρόπος αντιμετώπισης.
Το ότι πιάνει πολλές γυναίκες ένας πανικός με το εγώ πότε θα γίνω μάνα δε σημαίνει ότι είμαστε τρελές, ηλίθιες, παλιομοδίτισσες και συντηρητικές, όπως υπονοείς. Σημαίνει ότι είμαστε προϊόντα μιας κοινωνίας που μας πιπιλίζει τ' αυτιά από μικρές ότι αυτός είναι ο προορισμός μας και ότι μόνο αν γίνουμε μάνες θα ολοκληρωθούμε ως άνθρωποι. Δεν είναι και τόσο εύκολο να ξεφύγουμε απ' αυτό και να παραδεχτούμε ακόμη και στον ίδιο μας τον εαυτό ότι δε το θέλουμε όλες πραγματικά. Διακρίνω στο κείμενο σου μία έπαρση ότι εσύ θα γίνεις πιο καλή μαμά από τις άλλες τις μικροαστές γιατί εσύ είσαι μοντέρνα, cool και χαλαρή. Αν κάνεις ποτέ παιδιά, οπλίσου με υπομονή, κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς για σένα και για το παιδί σου και πάψε να κρίνεις τους άλλους γονείς. Αν δεν κάνεις παιδιά, το πρόβλημα που μας περιγράφεις θα λυθεί απλά αλλάζοντας φίλες.
Κοινωνικη κατασκευη ειναι η επιθυμια να αποφυγεις την τεκνοποιηση. Η επιθυμια για τεκνοποιηση ειναι πανισχυρο ενστικτο, κυριολεκτικα το μονο πιο ισχυρο απο την επιβιωση.