Ναι, Είσαι Μισογύνης

Ναι, Είσαι Μισογύνης Facebook Twitter
83

Ναι, Είσαι Μισογύνης Facebook Twitter

 

Οι δημιουργοί της σελίδας στο Facebook υποστηρίζουν ότι ο μισογυνισμός έχει πολλά πρόσωπα, και έχουν απόλυτο δίκιο. Τα στερεότυπα κυριαρχούν στα ΜΜΕ και το ίντερνετ, εκεί όπου οι γυναίκες είναι πάντα αυτές που προκαλούν, φταίνε, ψεύδονται ή είναι υποχρεωμένες να βοηθούν τον άντρα. Το ενδιαφέρον είναι πως δεν είναι μόνο οι άντρες που υποτιμούν τις γυναίκες, αλλά και πολλές γυναίκες, που έχουν αποδεχτεί το ρόλο του θύματος με μακαριότητα. 

 

Η σελίδα Ναι, Είσαι Μισογύνης, εντοπίζει παραδείγματα απλού, καθημερινού μισογυνισμού, και τα σχολιάζει. 

 

Λένε οι ίδιοι/ες: «Μοιραζόμαστε σχόλια, αναρτήσεις, άρθρα με σεξιστικό περιεχόμενο για να αναδείξουμε τις διαφορετικές μορφές που παίρνει ο μισογυνισμός και ο σεξισμός αλλά και να αποδειξουμε ότι ο ακραίος μισογυνισμός ΔΕΝ είναι μεμονωμένα περιστατικά αλλά διάχυτος παντού.»

 

Επέλεξα μερικά παραδείγματα εικόνων, με τα σχόλιά τους, όχι για να πω ότι δεν επιτρέπεται να λέμε τίποτα κακό για τις γυναίκες, (εξάλλου ανάλογες χιουμοριστικές κακίες υπάρχουν στο ίντερνετ και για τους άντρες) αλλά για να συνειδητοποιήσουμε πως τα βαθιά ριζωμένα στερεότυπα δεν αποκλείεται να είναι κατασκευασμένα, για αιώνες, ή και χιλιετίες, απ' αυτούς που φτιάχνουν την ιστορία, και τους κανόνες.

 

Επίσης, με τον σχολιασμό των λογοπαιγνίων, των αστείων και των δημοσιευμάτων, πετυχαίνουν και κάτι ακόμα ενδιαφέρον: Να αναδείξουν τους πολύπλοκους μηχανισμούς ασυνείδητης σκέψης που κρύβεται πίσω ακόμα και απ' το πιο συνηθισμένο κλισέ...

 

1.

Ναι, Είσαι Μισογύνης Facebook Twitter

Σχόλιο: Η γυναίκα που κόλλησε ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα είναι "πουτάνα" (είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως τα "καλά" κορίτσια που δεν πάνε με πολλούς άντρες δεν κολλάνε ποτέ τίποτα με το σεξ) ενώ ο άντρας που της το κόλλησε δεν φταίει γιατί το κόλλησε κι αυτός από μια άλλη γυναίκα (επίσης "πουτάνα").
Και με αυτή την κυκλική μισογυνική λογική που μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον, οι γυναίκες και η ανηθικότητά τους είναι η πηγή των ασθενειών και της ηθικής μόλυνσης της κοινωνίας.

  

2.

Ναι, Είσαι Μισογύνης Facebook Twitter

Δύο επιλογές έχουν οι γυνάικες όταν τις ρωτάνε τι έχουν:
1) να πουν "τίποτα" και να κατηγορηθούν ως passive aggressive
2) να πουν τι έχουν και να κατηγορηθούν ως "γκρινιάρες γκόμενες" (γκρινιάρηδες γκόμενοι προφανώς δεν υπάρχουν, υπάρχουν γκόμενοι που κάνουν σαν γκρινιάρες γκόμενες).

Οποιαδήποτε απόκλιση από αυτή της γυναίκας που το βουλώνει, χαμογελάει και ευχαριστεί τον άντρα χωρίς να εκδηλώνει τα συναισθήματα, τις ανάγκες και τος προβληματισμούς της εκλαμβάνεται ως ενοχλητική.

  

3.

Ναι, Είσαι Μισογύνης Facebook Twitter

Οχι απλα μας χωριζουν σε δυο ειδη, λες και ειμαστε αψυχα πραγματα ξερω εγω, οχι απλα αυτα τα ειδη ειναι ειτε να εισαι τσουλα που πας με ολους (η φωτο με το υπερβολικο ζαμπον που ξεχειλιζει το τοστ//γεννητικα οργανα "ξεχειλωμενα") ειτε υπερβολικα "κλειστη"// εισαι παρθενα, ανωριμη και κολλημενη σε στερεοτυπα του 1650, αλλα μας ταυτιζουν και με φαγητο (το οποιο καταναλωνεται, συμβολιζοντας την ολοκληρωτικη υποταξη μας, εξ'ου και χαιδευτικα τυπου "cupcake", "sweet pie" τα οποια κατα κορον αναφερονται σε γυναικες, με χαρακτηριστικο παραδειγμα το cat calling-street harassment π.χ "How ya doing cupcake", "Let me lick your strawberry").

Ξεχασα, επισης καταδικαζουν το δικαιωμα μας να απολαμβανουμε το σεξ με οποιον και οπως θελουμε (σε αντιθεση με τους ανδρες που ΠΡΕΠΕΙ να εχουν πολλες γυναικες, ΠΡΕΠΕΙ να ειναι εμπειροι και και και....)Το παραδοξο ειναι οτι το "ιδανικο" θηλυκο ειναι sex animal αλλα παρθενα. Βρες ακρη τωρα.

Στο μεταξυ, κατσε να βαλω την ζωνη αγνοτητας μου, για να ειναι σιγουρος ο επομενος οτι δεν εχω νιωσει ιχνος ευχαριστησης, ωστε να ικανοποιηθει το τεραστιο, φαλλοκρατικο εγω του, οταν παρει αυτος τα ηνια (οπως ΠΡΕΠΕΙ).

  

4.

Ναι, Είσαι Μισογύνης Facebook Twitter

Oι άντρες γουστάρουν την ιδέα οτι οι γυναίκες έχουν ημερομηνία λήξης γιατί ανυπομονούν να πάρουν εκδίκηση για όλες τις φορές που θεωρούσαν οτι έπρεπε να τους είχαμε κάτσει αλλα δεν το κάναμε γιατι υποτίθεται είχαν παρει τα μυαλά μας αέρα από τους πολλούς υποψηφιους.
Βέβαια δεν βγαίνει μαθηματικά να κυνηγάνε 22 άντρες καθε γυναίκα, αλλά οι άντρες με τον όρο γυναίκα εννοούν την ωραία γκομενα -οι άλλες, οι μη εμφανίσιμες, δεν μετράνε προφανώς ως γυναίκες.

  

5.

Ναι, Είσαι Μισογύνης Facebook Twitter

Όσο σφίγγουν οι ζέστες τόσο θα σφίγγει και ο κλοιός γύρω μας από οσους θελουν να αστυνομεύσουν το σωμα μας, δείχνοντάς μας χλευαστικά με το ένα χέρι και τραβώντας μαλακία με το άλλο στη θέα λίγου μπουτιού.
Οταν μια γυναίκα βέβαια σχολιάζει το σώμα και ντύσιμο μιας άλλης γυναίκας, οι άντρες το λένε κουτσομπολιό και "ξεκατίνιασμα" , όταν το κάνουν οι αντρες προσφέρουν απλα κοινωνικό σχολιασμό.Επισης, οι τρεις άντρες των παρακάτω αναρτήσεων το λένε με ΑΓΑΠΗ οπότε αποκλείεται να ειναι μισογύνηδες, μην ακούσω τέτοιες κακίες!

  

6.

Ναι, Είσαι Μισογύνης Facebook Twitter

Διαβαζω τις δύο πρώτες παραγραφους του άρθρου. Ανοιγω το instagram. Ψαχνω #selfie. Κοιτάω τις 9 πιο προσφατες αναρτήσεις. Οι 5 έχουν ανέβει από άντρες. 4 από αυτούς ειναι ημιγυμνοι. Καμία γυναίκα. I rest my case.

 

 

7.

Ναι, Είσαι Μισογύνης Facebook Twitter
 

"Oι γυναίκες δεν χρειάζονται φεμινισμό γιατί κάθε φορά που ένας άντρας δολοφονεί ένα κοριτσάκι φταιει μια γυναίκα"

Ανεξάρτητα από το μερίδιο ευθύνης που μπορει να έχει ή να μην έχει η μητέρα του κοριτσιού, η στάση αυτή ειναι ενδεικτικη μιας κοινωνίας οπου κάθε φορά που ενας άντρας διαπράττει ένα οικογενειακό έγκλημα σαν αυτό, κατηγορεί τη μητέρα πως το άφησε να συμβεί ή το προκάλεσε περισσότερο από τον ίδιο τον δράστη.
Αυτό οφειλεται στο οτι οι γυναικες θεωρούνται οι φύλακες της ηθικής των αντρών οι οποιοι έτσι κι αλλιως θεωρούνται βίαιοι και επιθετικοί απο τη φύση τους, ενω οι γυναίκες με το υποτιθεμενο μητρικό τους ένστικτο πρεπει να προστατευουν τους παντες από τις δυνάμεις του κακού αλλιώς είναι οι ιδιες τέρατα.

 

Επίσης να προσθέσουμε πως χρειάζεται ένα ξεχωριστό είδος μαλάκα για να καταφέρει να προσβάλει τόσες καταπιεσμένες ομάδες μέσα σε λίγες γραμμες αλλά συνήθως ο μισογυνισμός, ο ρατσισμός και ο κοινωνικός δαρβινισμός πάνε χέρι χέρι. 

 

8.

Ναι, Είσαι Μισογύνης Facebook Twitter

Γιατί, τι φοβούνται οι ιερωμενοι, οτι οι γυναίκες που ψέλνουν θα ερεθίσουν τους άντρες εκκλησιαζόμενους και θα τους παρασύρουν ως άλλες σειρήνες? Ή απλά θέλουν να κρατήσουν την θρησκευτική παράδοση αιώνων και να αφαιρέσουν και κυριολεκτικά κάθε φωνή από τις γυναίκες;

  

9.

Ναι, Είσαι Μισογύνης Facebook Twitter

Τι σύμπτωση βρε παιδί μου που αυτή η λεγόμενη "φύση" (ανθρώπινη, αντρική, γυναικεία) πάντα δικαιολογεί και διαιωνίζει το status quo προς όφελος των λευκών ετεροφυλόφιλων cis αντρών. Μήπως επειδή η "φύση" είναι μια κοινωνική κατασκευή και μήπως επειδή την αφήγηση πάντα ελέγχουν οι ίδιοι οι λευκοί ετεροφυλόφιλοι cis άντρες που ορίζουν ως "φύση" και ως "κανονικό" ο,τι τους βολεύει και τους ευνοεί ενώ εμείς οι υπόλοιποι κάνουμε την ανάγκη φιλοτιμία?
Και τώρα που θεωρείται "φυσικό" πως οι άντρες δεν μπορούν να ελέγξουν τις ορμές τους θα πρεπει ή να τους συγχωρούμε οταν δεν τα 'καταφέρνουν' ή να τους χρωστάμε και ευγνωμοσύνη όταν το κάνουν. Ενώ οι γυναίκες ειναι προφανώς από τη "φύση" τους μονογαμικές και μάλλον δεν γουστάρουν το σεξ και πολύ οποτε αν "ξενοπηδήσουν" πρέπει να τις ρίξουμε στην πυρά.
Μα πόσο βολικό!

 

10.

Ναι, Είσαι Μισογύνης Facebook Twitter

Δύο γυναικείες απόψεις σύμφωνα με τις οποίες η συμπεριφορά κάποιων γυναικών ευθύνεται για τον μισογυνισμό των αντρών -λες και είναι φυσικό να υποτάσσονται ολες οι γυναίκες στα κοινωνικά πατριαρχικά στερεότυπα αλλιώς αξίζει σε όλες μας να τιμωρηθούμε.

ΟΧΙ κορίτσια, δε μας φέρονται άσχημα γιατι κάποιες μας χαλάνε το όνομα, μας φέρονται άσχημα γιατί είμαστε γυναίκες σε μια μισογυνική κοινωνία.

Αποψεις οπως αυτες σχετιζονται με τον εσωτερικευμένο μισογυνισμό και την πολιτική της ευπρέπειας

 

 

11.

Ναι, Είσαι Μισογύνης Facebook Twitter
 

Επειδή στη σημερινή πατριαρχική μας κοινωνία μονο οι αδύνατες 20άρες θεωρούνται fuckable, και επειδή φυσικα ο τίτλος της fuckable είναι ο ανώτατος τίτλος που μπορεί να κερδίσει μια γυναίκα, οι άντρες θεωρούν οτι κάνουν και ψυχικό αν πηδήξουν καμία "χοντρή" ή 40άρα με μισή καρδιά, λες και ο πούτσος τους από μονος τους μας δίνει αξία, δίνει νόημα στην ύπαρξή μας -γιατί να υπάρχουμε άλλωστε αν κανείς δε θέλει να μας πηδήξει;

 

 

12.

Ναι, Είσαι Μισογύνης Facebook Twitter

Oι ατάκες αυτές δείχνουν το δίλημμα στο οποίo βάζει τον άντρα η πατριαρχία. Απο τη μία θέλει απελπισμένα να μας πηδήξει για να επιβεβαιώσει τον ανδρισμό του, από την αλλη φοβαται πως αυτή του η ανάγκη μας δίνει κάποια εξουσία πάνω του (η δυνατότητα μιας γυναίκας να αρνηθεί είναι άλλωστε από τις λίγες "εξουσίες" που διαθέτουμε)
Για τον λόγο αυτό απο τη μία μας κυνηγάει και απο την αλλη φροντίζει να κάνει ξεκαθαρο πως το σεξ μαζί του δεν σημαίνει οτι εχουμε καποια αξία ως ανθρωποι. Με τον τροπο αυτο λυνει την εσωτερικη αντίφαση διατηρώντας την αξιοπρέπειά του σε περίπτωση απόρριψης και ταυτόχρονα την κατωτερότητά μας ως σεξουαλικά αντικείμενα. Να σημειωθεί και ότι η λέξη "σαβουρογαμης" εξυπηρετεί ακριβώς αυτόν τον σκοπό.

 

 

13.

Ναι, Είσαι Μισογύνης Facebook Twitter
 

Αυτή τη φορά περιμένοντας το ραντεβού μου μαθαίνω από γυναικεία περιοδικά ότι η νυφικη προετοιμασία δεν περιορίζεται πια στο μακιγιάζ και στο χτένισμα αλλά περιλαμβάνει και ρινοπλαστικη -την ίδια ώρα που η προετοιμασία του γαμπρού το πολύ πολύ να περιλάβει κανένα ξύρισμα. Πως θα δείξουμε άλλωστε σε όλον τον κόσμο πως ο γαμπρός δεν τυφλωθηκε και μας πήρε?

Ναι, Είσαι Μισογύνης Facebook Twitter


Ευχαριστούμε Marie Claire που φροντίζεις για έμας!

  

 

14.

 

Ναι, Είσαι Μισογύνης Facebook Twitter

 

Και αλλα κλαρινοχιπστεροανδροσεξιστικομαγκικα ανεκδοτακια που εχουν γινει τελευταια η μοδα στα social media. Και να εχουμε 2 στρεμματα κωλο, εμας μας αρεσει και οντως παρταρουμε γιατι γουσταρουμε τον εαυτο μας οπως ειναι. Δεν εξαρταται η ζωη μας απο το μεγεθος, οπως η δικη σου (και ολων των ιδιων με σενα).

 

 

15.

Ναι, Είσαι Μισογύνης Facebook Twitter
 

Δε θέλω να σας το χαλάσω, αλλα ποτέ καμία γυναίκα στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν 'έκατσε' σε εναν άντρα επειδη την κέρασε ενα δυο ποτα. Δηλαδή, καμία γυναικα δεν εχει πει ποτε "γαμωτο, ο τυπος ειναι αποκρουστικός, βαρετός και βρωμάει η αναπνοή του αλλα εντάξει, τωρα πρεπει να του κάτσω για τα 8 ευρω που χαλασε για παρτι μου". Μπορεί απλά το ποτο να σταθηκε αφορμη να γνωρίσει εναν αντρα που βρήκε ελκυστικό.

Οπότε αντι να την κερνάς ποτά προσπαθησε απλα να μην εισαι βαρετός και αποκρουστικος και μάσα και μία τσίχλα, θα βοηθήσει περισσότερο. Αυτο που ΔΕ θα βοηθήσει ειναι η αίσθηση οτι η γυναίκα σας χρωστάει κατι επειδή εσείς πήρατε την πρωτοβουλία να την κερασετε ενα ποτο -που παρεπιπτόντως, μας βγάζετε σκύλες, στριμμένες και ξινές αν αρνηθούμε.

A ναι, και μου αρέσει πως οι άντρες παραδέχονται πως χρησιμοποιουν τα λεφτά τους για να δημιουγήσουν ενα χρεος το οποιο αναμενουν οι γυναικες να ξεπληρωσουν με σεξ αλλα μετα μας λενε ολες "πουτανες" που τρεχουμε για τα λεφτα.

 

***

 

 

ΥΓ. Έτσι όπως το βλέπω εγώ απ' έξω, η ομάδα που τρέχει το Ναι, Είσαι Μισογύνης, φυσικά και δεν απαγορεύει σε κανέναν να λέει ό,τι αστείο ή χοντράδα θέλει.

Αναλύει όμως την ασυνείδητη σκέψη πίσω απ' αυτό, και εντοπίζει τους μηχανισμούς σκέψης.

Επίσης, προτείνει πιθανές απαντήσεις σε διάφορες (ακούσια συχνά) μισογυνιστικές ατάκες.

Ο καθένας μπορεί, αν έτσι κρίνει, να συνεχίσει να κάνει τα αστεία ή να λέει τις πανέξυπνες ατάκες του. Καμία απαγόρευση, καμία αστυνομία πολιτικής ορθότητας.

 

 

83

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

20 σχόλια
Ε βέβαια. Είναι και στη μόδα άλλωστε. Μάθαμε τώρα να είμαστε γ@μ@τοι κάνοντας κακής ποιότητας, εύκολο και στερεοτυπικό χιουμοράκι για σοβαρά πράγματα. Το τι προκαλούμε στον ψυχισμό του άλλου ή το ότι διαιωνίζουμε μια κατάσταση παθογένειας μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Την πλάκα μας να κάνουμε, να πάρουμε κάνα like ( είτε αντίχειρες είτε κοινωνική αποδοχή) ... Καλά, ότι ,δυστυχώς, ζούμε σε μια άνιση-ρατσιστική κοινωνία δεν είναι νέο, αλλά να το να μην το παραδεχόμαστε και να εφησυχάζουμε πετώντας σχόλια τύπου " είναι στην πρωτόγονη φύση μας και γιατί να το πολεμήσουμε;" δε βοηθάει στο επόμενο βήμα.
Στο σχόλιο 1, ο δημιουργός της σελίδας κατακρίνει μεν τα σεξιστικά στερεότυπα, όμως την ίδια στιγμή όχι απλώς αφήνει ασχολίαστο αλλά κάνει μόνος του το λογικό άλμα θεωρώντας δεδομένο οτι το "Πατρινιά" είναι συνώνυμο του "πουτάνα".Μόνο σε μένα φαίνεται...λιγάκι οξύμωρο;
Φυσικά και έχω ακούσει τις "διαδόσεις" σχετικά με τις Πατρινιές, όπως και αντίστοιχες φήμες για διάφορες άλλες πόλεις. Δεν είναι όμως σεξιστικό -και μάλιστα άθλια σεξιστικό- να θεωρείς οτι οι γυναίκες μιας συγκεκριμένης περιοχής είναι όλες πουτάνες;Και προσωπικά δέχομαι το σαρκαστικό, ειρωνικό, ακόμα και το ελαφρώς σεξιστικό ή ρατσιστικό χιούμορ αρκεί να είναι έξυπνο. Αυτό που δε δέχομαι γιατί το βρίσκω οξύμωρο είναι το να συζητάμε σοβαρά και να κατακρίνουμε το σεξισμό αλλά την ίδια στιγμή να λέμε "ναι μωρέ, όλοι ξέρουμε τι λέγεται για τις πατρινιές, πως κάνεις έτσι;"
Το άτομο το οποίο προβαίνει σε κριτική του ..."αστείου" Νο.1 γνωρίζει απόλυτα τι υπονοεί ο γράφων [λέγοντας ότι η Αθηναία ("δύσκολη") μεταμορφώνεται σε Πατρινιά ("εύκολη")] και βάση αυτού μιλάει. Εντούτοις, αν πρόσεξες, το άτομο που γράφει την κριτική χρησιμοποιεί την λέξη πουτάνα εντός εισαγωγικών. Σύμφωνα με τους κανόνες της γραπτής γλώσσας τα εισαγωγικά χρησιμοποιούνται -εκτός των άλλων- για να προσδώσουν ειρωνεία ή να επισημάνουν ότι ο/η γράφων-ουσα δεν κυριολεκτεί κ.λπ.. Επίσης ...κάτι μού λέει πως το άτομο που προβαίνει στην κριτική -λογικά- θεωρεί δεδομένο πως το να (συν)ευρίσκεται μία γυναίκα με λίγους ή περισσότερους συντρόφους είναι κάτι που αφορά την αίσθηση ικανοποίησης της εν λόγω γυναίκας κι όχι την "αξία" της και ότι, οποιαδήποτε περίπτωση επιλέγει συνειδητά, καλά κάνει. Επίσης υποθέτω πως θεωρεί ότι οι εκδιδόμενες γυναίκες (εκτός εισαγωγικών) -προφανώς- δεν είναι κάτι το μιασματικό - υποτιμητικό. ...Δεν μπορώ να πω ότι τα παραπάνω θα τα πιστεύει και ο δημιουργός του "αστείου".Αγαπητέ Νέε, μήπως προσπαθείς να ρίξεις την μπάλα στην εξέδρα, δημιουργώντας ένα ...ανύπαρκτο θέμα και ασχολούμενος όχι με την μαλακία καθαυτή αλλά με την κριτική της;
Υπάρχουν αυτά που λέγονται για να λέγονται (σαν τους άντρες που κοκορεύονται για διάφορα στους φίλους τους, αλλά μαζεύονται μόλις σκάσει μύτη η γυναίκα/γκόμενα) και αυτά που ισχύουν. Αν κοροϊδέψεις τη ματαιδοξία της γυναίκας (πχ σώμα), το πιθανότερο να κάνεις να γμήσεις κανά μήνα (ναι εκεί ΥΠΑΡΧΕΙ εξουσία που εφαρμόζεται, σα τιμωρία), ή αλλίως: "If you think women are the weaker sex, try pulling the blankets back to your side"
Είναι πολύ ωραίο το γκρουπ και σου φτιάχνει τη διάθεση. Θα ήθελα να πω όμως ότι υπάρχουν γκρουπ στο facebook που έχουν πιο σοβαρά ποστ όπως τα Καμένα Σουτιέν https://www.facebook.com/kamenasoutien και το φύλο συκής https://www.facebook.com/FyloSykisΌταν λέω πιο σοβαρά, εννοώ ότι αναλύουν σε μεγαλύτερο βάθος και πιο νηφάλια πολλά κοινωνικά θέματα: όχι μόνο το μισογυνισμό και την πατριαρχία, αλλά και το ρατσισμό, τον καπιταλισμό, την κοινωνική ανισότητα κ.α.
...Και ένα κατάλληλο για την περίσταση θα ήταν το κάτωθι:"Χαχαχα, γελάσαμε! | Το Μεταμοντέρνο Σεξιστικό Χιούμορ"http://kamenasoutien.com/2013/03/16/metamonterno-se3istiko-xioumor/Πάντως αν δεν ξεμπερδέψουν κάποι@ στο μυαλουδάκι τ@ς ότι1. ο φεμινισμός δεν σημαίνει ρεβανσισμός: γυναίακα-ες εναντίων ανδρα-ών2. ότι ο μισογυνισμός δεν είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό κάποιων ανδρών μόνο, αλλά και γυναικών (κάτι που ΔΕΝ δικαιολογεί όμως, την αναπαραγωγή του μισογυνισμού από άνδρες, του τύπου ..."μα, μα, μα! το λέει το MARIE CLAIRE, εγώ σε ενόχλησα;")3. Ότι οι καταπιέσεις της πατριαρχίας αφορούν και τους ίδι@ς. Αν αυτ@ δε, έχουν γνώση και αποδοχή των καταπιέσεων [ή για κάποιο περίεργο λόγο (not!) τις γουστάρουν κιόλας] δεν έχουν, εντούτοις, το δικαίωμα να λένε στ@ς υπόλοιπ@ς "σκάσε και κολύμπα επειδή εγώ έτσι και γιουβέτσι"4. Όταν δήθεν κάνεις "πλάκα", πρέπει να μάθεις να δέχεσαι και την "πλάκα" ή την κριτική αυτής....δεν νομιζω ότι θα γίνει και πολλή πρόοδος. Και θα παίρνουμε ως απάντηση τις παπαριές ...υψηλής στάθμης τύπου: "Sarkeesian debunked". YAAAAAaaaaaaWWWWWnnn!-______-
Κι εγώ μπορώ να συγκεντρώσω 15 φωτογραφίες με γυναίκες που κράζουν τα χαρακτηριστικά των ανδρών.. Αυτό θα σημαίνει ότι υπάρχει σεξισμός από τις γυναίκες κατά των ανδρών και μάλιστα, οτι είναι παγκόσμιο και ιστορικό φαινόμενο?? Επειδή έφτιαξα μια σελίδα και ανεβάζω αστειάκια που βλέπω στο facebook και στο twitter? Να έβλεπα στο άρθρο περιστατικά για κακοποίηση, για αναξιοκρατία στην εργασία λόγω φύλου κλπ κλπ, τότε οκ, αυτά θα το αναγνώριζα. Αλλά συγγνώμη, δεν είμαι μισογύνης όσα αστεία και να κάνω, όσο και να κράξω τις γυναίκες γιατί αν είναι έτσι, πρέπει να δεχτούμε ότι και οι γυναίκες κράζουν τους άνδρες, άρα τους μισούν. :)
Οι γυναίκες στην πλειοψηφία τους βρίσκουν ελκυστικούς άντρες που εκπέμπουν μυστήριο, αυτοπεποίθηση, αλαζονεία (με χιούμορ). Το τελευταίο θέλγητρο ήταν διάσπαρτο σ' αυτά που διαβάσαμε.Στην σημερινή εποχή έχουν αναστραφεί οι ρόλοι.Λένε για μένα η παρέα που ζήσαμε μαζί,πως είμαι κακοτράχαλο κορίτσι, διεστραμμένο,πως τους άντρες, χωρίς εξαίρεση, ύπουλα μισώκαι ότι μ’ αυτούς να κοιμηθώ ποτέ μου δεν πηγαίνω.Αν ένας άντρας κοιμηθεί μόνος, ντροπιάζει όλες αυτές που θέλουν να λέγονται γυναίκες.
Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον πως η συντριπτική πλειοψηφία ούτε καν διάβασε το άρθρο. Σίγουρα διάβασε τις λέξεις αλλά στα σχόλια βγήκε εντελώς εκτός θέματος. Και να τους πεις επιτέλους ποια είναι η ουσία δεν θα την καταλάβουν γιατί πολύ απλά έτσι τους μάθανε.
Το είχα δει πριν καμιά εβδομάδα αυτό το γκρουπ και το δεύτερο πράγμα που σκέφτηκα (το πρώτο ήταν "Μα πόσο άθλιος πρέπει να είσαι για να τα γράφεις αυτά") ήταν "Ευτυχώς που αυτά τα ποστ τα βλέπω πρώτη φορά εδώ, κάτι θα κάνω σωστά".
Το προβλημα με αυτο το αρθρο ειναι οτι πηρε χυδαιο, κακογουστο και προστυχο χιουμορ και το βαφτησε μισογυνισμο. Ναι δεχομαι οτι 2-3 ειναι οντως μισογυνισμος. Αλλα μην τα βαφτιζετε ολα ετσι. Και 2-3 εχουν δικιο, και 2-3 ειναι παντελως αστοχα (Το Marie Claire ειναι γυναικειο περιοδικο, αν ειναι να ριξετε βομβα τουλαχιστον ριξτε την σωστα). Οσο για την σελιδα δεν αναλυει τιποτα. Εκθετει στην καλυτερη. Αν θελετε αναλυση τραβηξτε διαβαστε καμια ερευνα και αφηστε τον πολεμο στα social media, γιατι την τελευταια φορα που κοιταξα 1 like = 0 στον αληθινο κοσμο.
σαχλαμάρες...όλα αυτά είναι σαχλαμάρες...μια ομάδα στο fb προφανώς και θα ανεβάζει τέτοιες φωτογραφίες για να τραβήξει την προσοχή...σίγουρα υπάρχουν άτομα τα οποία θα μπορούσαν να ταξινομηθούν στην κατηγορία του μισογύνη όμως οι περισσότεροι άντρες απλά θα γελάσουν με τέτοια ποστ θα πουν ένα χαζοαστείο εκείνη τη στιγμή και το θέμα θα τελειώσει εκεί...είναι κρύα τα περισσότερα ποστ και φωτογραφίες?η άποψη μου είναι ναι αλλά όποια γυναίκα πει ότι δεν κατηγοριοποιούν τους άντρες όταν μιλάνε θα πει ψέματα...όπως θα αποκαλέσουμε εμείς κάποια άσχημη ή ''πουτ**α'' όπως ουσιαστικά την παρομοιάζουν οι παραπάνω φωτογραφιες και οι γυναίκες θα κάνουν το ίδιο...ίσως με διαφορετικό τρόπο αλλά υπάρχουν διαφορες ανάμεσα στα δύο φύλα...η δικιά μου γνώμη ειναι οτι παρόλο που εμεις οι ανδρες ίσως γελάμε σε βάρος των γυναικών, αγαπαμε τις γυναίκες περισσότερο απο οτι αγαπαμε τους ίδιους μας τους εαυτούς και όποια γυναίκα νομίζει ότι η πλειοψηφία των ανδρών πραγματικά συμμερίζεται τέτοιες απόψεις ακόμα και αν τις αναπαράγει κάνει μεγάλο λάθος...Σας αγαπάμε δεν σας μισούμε...γύναια :p
Και ο Μενουσης την γυναίκα που έσφαξε την αγαπούσε (βλέπετε η παράδοση βρίθει παραδειγμάτων καταστροφής των γυναικών, ειδικά από αυτούς που διαφημίζουν την αγάπη τους γι' αυτές). Τι μεγάλη τιμή θα πρέπει να αισθάνονται οι γυναίκες επειδή οι μισογύνηδες (ενεργητικοί αλλά και παθητικοί), η όσοι (και όσες ) αναπαράγουν τον συστημικό μισογυνισμό των κοινωνιών χωρίς να το γνωρίζουν (η να το δέχονται), τις αγαπούν τις καημένες! Θα πρέπει να κάνουν ότι και οι σκλάβοι στη Λουιζιάνα που παρέμειναν με τους αφεντάδες τους γιατί οι τελευταίοι τους αγαπούσαν. Καλύτερα είναι να τις αναγνωρίζετε ΌΛΕΣ ως ανθρώπινες οντότητες, ισότιμες σε όλες τις κοινωνικές πρακτικές, ως άτομα με δικές τους επιθυμίες (που μπορεί να μην έχουν καμία μα καμία σχέση με τις δικές σας) πρωτίστως και κυρίως, και μετά όσες αγαπάτε αγαπάτε και όσες σας αγαπούν σας αγαπούν.
Ο άνθρωπος είναι πολλά πράγματα, και δεν μπορεί να κριθεί από ένα σχόλιο στο Internet...ένας πιασάρικος τίτλος είναι αναγκαίος για το site, όμως το να κολλάμε ετικέτες, σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε, για λόγους δημοσιότητας, ενδεχομένως να έχει αντίθετο αποτέλεσμα......τα σχόλια βεβαίως είναι προσβλητικά, αλλά σε τι βοηθάει να δημιουργούμε κλίμα έντασης μεταξύ μας, κρίνοντας κάτι ανώνυμο ή επώνυμο, που διακινείται στο Internet κατηγοριοποιώντας τους ανθρώπους;;; μισογύνης, ομοφυλόφιλος, πουτ@να, ανώμαλος, υστερική....υπάρχουν παρά πολλά που μπορεί να ειπωθούν....ωστόσο η διαπίστωση ότι ο ακραίος μισογυνισμός είναι διάχυτος παντού, βάσει ποιας επιστημονικής έρευνας γίνεται;; Δεν αμφιβάλω, ότι υπάρχουν στερεότυπα, εδώ μένω και εγώ, και ξέρω ότι η κοινωνία μας είναι ανδροκρατούμενη, ωστόσο η ευθεία κατηγορία σε κάποιον ότι είναι μισογύνης πιστεύω ότι δρα αντίθετα ίσως ,σε σχέση με αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε…Σκοπός κατά την γνώμη είναι να αναδείξουμε και να διορθώσουμε λάθος συμπεριφορές, και όχι να κατηγοριοποιήσουμε και να κρίνουμε άτομα….Δεν είναι σωστό να τσουβαλιάζουμε καταστάσεις και άτομα και μου κάνει εντύπωση που τα σχόλια την μια φορά αντιμετωπίζονται ως μισογυνισμός και την άλλη ως χιουμοριστικές κακίες… Ο σχολιασμός των εικόνων σε ορισμένες περιπτώσεις είναι υπερβολικός, και δεν δίνεται καν το ελαφρυντικό του χιούμορ… έστω του κακού χιούμορ…Νομίζω ότι είναι απαραίτητη μια πιο ψύχραιμη ματιά…απο ολους μας...
Όπως καταλαβαίνω τη λογική της σελίδας στο FB (μιας και δεν έχω κάποια σχέση μαζί της) δεν απαγορεύει σε κανέναν να λέει ό,τι χοντράδα ή αστείο θέλει. Αναλύει όμως την ασυνείδητη σκέψη πίσω απ' αυτό, και εντοπίζει τους μηχανισμούς σκέψης. Επίσης, προτείνει πιθανές απαντήσεις σε διάφορες (ακούσια συχνά) μισογυνιστικές ατάκες. Ο καθένας μπορεί, αν έτσι κρίνει, να συνεχίσει να κάνει τα αστεία ή να λέει τις πανέξυπνες ατάκες του. Καμία απαγόρευση, καμία αστυνομία.
τα αστεία πολλές φορές βασίζονται στην υπερβολή και είναι τραβηγμένα αγαπητέ μου, όταν εσύ προσπαθείς να βγάλεις κοινωνικό μανιφέστο μέσα από σαχλά αστεία και εξυπνάδες, που υπάρχουν σε όλες τις κοινωνίες και βγάζεις το συμπέρασμα έλληνα είσαι μισογύνης, τότε λέγεσαι Αστυνομία πολιτικής ορθότητας και είσαι γελοίος, συντηρητικός και οπισθοδρομικός. Δεν βλέπω κανένα στρατόπεδο εδώ εγώ. Δεν βλεπω άντρες γουρούνια και γυναίκες καρ**λες, βλέπω την κοινωνία ως σύνολο με τις επιρροές που έχει από την τηλεόραση, τη διαφήμιση τα καταναλωτικά και κοινωνικά πρότυπα. Ότι απλουστευει τα πράγματα σε βαθμός άντρας γουρούνι, σεξιστής με κάνει να γελάω. Αυτά θυμίζουν σκέψεις έφηβης όταν έκανε την επανάστασή της στο σχολείο.
Προσωπικά δεν θα έμπαινα στον κόπο να υπερασπιστώ το χλιμιτζουροκαγκούρικο "χιούμορ" των ανεγκέφαλων στο facebook. Ούτε όμως υπάρχει περίπτωση να υπερασπιστώ και το ύφος της συντάκτριας/συντάκτη από κάτω που βάζει τα πράγματα στη θέση τους σερβίροντάς μας ένα ανηλέητο κήρυγμα με υψωμένο το δάχτυλο και παπαγαλίζοντας μπουρδολογίες των κολεγίων της Δυτικής Ακτής όπως «η φύση είναι κοινωνική κατασκευή» και «λευκοί ετεροφυλόφιλοι cis άντρες" (λες και τέτοιες γενικεύσεις δεν είναι αφόρητα απλουστευτικές και αφοριστικές).Η απάντηση στην καφρίλα και την έλλειψη χιούμορ σίγουρα δεν είναι τέτοια σταλινικής έμπνευσης παραληρήματα.
Χαρμίδη,αν δεν κολλήσει κι ένας Στάλιν στην κουβέντα,δεν γίνεται συζήτηση.Τι κι αν ο Στάλιν δεν έχει καμία σχέση με μισογυνισμό,όχι θα τον χώσουμε και αυτόν μέσα,γιατί...μισό...Α ναι,το βρήκα:ΣΤΑΛΙΝ!
Το χιούμορ και η σάτιρα δεν έχουν όρια ούτε όσια. Όμως στη ζωή υπάρχουν δυνατοί και αδύναμοι, καταπιεστές και καταπιεζόμενοι. Το να κάνεις χιούμορ σε βάρος του αδύνατου μπορεί να είναι θεμιτό, και αστείο, αλλά κάτι λέει για την παιδεία και το χαρακτήρα σου.
Εκτός από μισογύνης - μιας και γέλασα με κάποια από αυτά (κάποια άλλα τα βρήκα χαζά κι ανόητα - είμαι επίσης ρατσιστής επειδή γελάω με ποντιακά ανέκδοτα. Παρόλα αυτά, αν και τυγχάνω ευτραφής, γελάω όταν κάποιος κάνει ένα πετυχημένο σχόλιο για το μέγεθός μου.Σε σοβαρότερο τόνο: Για να κατηγορήσεις κάποιο για μισογυνισμό, όπως και για κάθε άλλη διάκριση, πρέπει να υπάρχει συνειδητή πρόθεση από μέρους του. Π.χ το "η γυναίκα να σιωπά στην εκκλησία" έχει συνειδητή διάκριση και πρόθεση από πίσω. Τα αστεία - πετυχημένα ή όχι - που κυκλοφορούν δεν έχουν. Είναι ένα πράγμα η ισότητα μεταξύ φύλων (και εδώ έχουμε σοβαρό πρόβλημα) και άλλο πράγμα η υπερβολή της πολιτικής ορθότητας - που ορισμένες φορές καταντά σε υποκρισία και σε τυπολατρία. Για ακόμη μια φορά το γυναικείο κίνημα μοιάζει να χάνει το δάσος και να ασχολείται με μικροπταίσματα, τα οποία, αν είχε λιγότερη διάθεση για να νιώσει προσβεβλημένο και θιγμένο, θα τα περνούσε απλά ως κακόγουστη πλάκα.
Συγνώμη αλλά αν ήμασταν φίλοι δεν θα σχολίαζα ποτέ κάτι το οποίο σου ανήκει. Σε διαβεβαιώ ότι το χιούμορ πηγάζει από την ευγλωττία μας και την διάθεση μας. Βέβαια απαιτεί μεγαλύτερη φαντασία από το απλά να αστειευτείς για τα κιλά του φίλου σου. Ο Αυτοσαρκασμός δε είναι το πλέον υγιές χιούμορ αλλά το ότι μπορείς να αυτοσαρκάζεσαι δεν δίνει το πράσινο φως να αστειευτεί κάποιος για την επιλογή του σωματότυπου σου, των προτιμήσεων σου ή του φύλου.
Άσχετα-σχετικά με το θέμα, το να μιλάς για επιλογή στο ζήτημα του σωματότυπου, οδηγεί από μόνο του σε πολύ άσχημα μονοπάτια στις διακρίσεις εναντίον των παχυσάρκων ή και των λιποβαρών ( ανάλογα με την εποχή ). Δεν είναι το ίδιο οι ερωτικές προτιμήσεις και το πάχος. Κάτι που ισχύει για τα πάντα είναι πως είτε έτσι γεννήθηκε κάποιος, είτε έτσι επέλεξε, δεν έχει σημασία. Έτσι είναι και σε όποιον αρέσει.
'Εχεις δίκιο. Εδώ χάσκω νοηματικά. Εννοούσα την επιλογή του καθενός να αγαπάει τον σωματότυπο του όποιος και να είναι αυτός και την επιλογή του συντρόφου του ανεξαρτήρτως ετεροφυλοφιλίας ή ομοφυλοφιλίας κλπ. Σαφώς και εννοείται ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν περιθώρια επιλογής του βάρους αλλά και οι σεξουαλικές προτιμήσεις είναι κι αυτές σε πολλές περιπτώσεις θέμα χωρίς περιθώρια επιλογής. Θα συμφωνήσω με την τελευταία σου πρόταση κατά 100%. Γι αυτό και θεωρώ ότι όλα όσα περιλαμβάνει το "έτσι είναι" σου, δεν αποτελούν αντικείμενο χιούμορ τρίτων. Μόνο σε περιπτώσεις αυτοσαρκασμού και σε πολύ κοντινά πρόσωπα. Για παράδειγμα μια ζωή μου έλεγε η αδερφή μου και η μάνα μου ότι είμαι σαν στέκα του μπιλιάρδου. Εγώ πολλές φορές κάνω σχετικά αστεία για το πόσες πέτρες βάζω στο μπουφάν για να μην απογειωθώ ή ότι τον χειμώνα δεν χρειάζομαι αεροπορικά εισητήρια κλπ. Το παρατσούκλι μου δε μεταξύ φίλων είναι "άδειο παντελόνι" αλλά δεν συνεπάγεται ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να αστειεύονται με το σώμα μου.
Όπως και όλο το κίνημα της πολιτικής ορθότητας, έτσι και αυτό το άρθρο καταλήγει σε υπερβολές. Κατ' αρχάς για να κάνεις χιούμορ μερικές φορές πρέπει κατ' ανάγκη να μεταχειριστείς και κάποια στερεότυπα. Αυτό ισχύει και για τους άνδρες, που μπορεί να παρουσιάζονται π.χ. ως κοιλαράδες που ενδιαφέρονται μόνο για μπύρες και για ποδόσφαιρο. Είναι περισσότερο θέμα γούστου παρά σεξισμού. Επίσης και οι άνδρες βομβαρδίζονται με άφθαστα πρότυπα, καλογυμνασμένου, επιτυχημένου, σκαφάτου κλπ. Μία οποιαδήποτε διαφήμιση ουίσκι ή αυτοκινήτου θα σας πείσει. Προφανώς κάποια από τα παραδείγματα που αναφέρονται στο άρθρο είναι αποκρουστικά, αλλά είναι μέρος ενός hate speech, που σε άλλες εκδηλώσεις του μπορεί να στραφεί και κατά ανδρών. Τέλος όταν κάποιος τα βάζει με το χοντρό πισινό μιας γυναίκας, θα μπορούσε να το κάνει και με την χοντρή κοιλιά ενός άντρα. Αν υπάρχει ρατσισμός εδώ είναι απέναντι στους χοντρούς, όχι στις γυναίκες.
Μόνο που στην περίπτωση του 'χοντρού άνδρα' το αστείο είναι για το πάχος η για το πόσο slob είναι ο 'χοντρός', μια κωμική κοινωνική φιγούρα (το αστείο είναι βάναυσο αλλά δεν του αρνείται την ανθρώπινη οντότητα του), ενώ η 'χοντροκώλα' στοχοποιείται γιατί τολμά να δηλώνει ότι έχει σεξουαλικότητα , δηλαδή τολμά να υπάρχει ως οντότητα. Να υπάρχει έξω από την ανδρική (κατασκευασμένη φυσικά) ματιά, η την γυναικεία ματιά που φιλτράρεται μέσα από την ανδρική, και επιθυμία. Και ως γνωστόν τέτοια ύπαρξη δεν είναι δυνατόν να της επιτραπεί. Η ιστοσελίδα δεν αγνοεί ότι η πατριαρχία δημιουργεί άγχη, φοβίες, νευρώσεις στους άνδρες και τους καταστρέφει (με διαφορετικό τρόπο), αλλά μην μου πείτε ότι εδώ και κάτι χιλιετίες (μέχρι τις μέρες μας) ο βασικότερος μηχανισμός των κοινωνιών δεν αφορά τον έλεγχο (άρνηση) της σεξουαλικότητα των γυναικών (δηλαδή την άρνηση της ύπαρξης τους ως όντα με δικές τους επιθυμίες, πόθους, κλπ.). Ο Αντόρνο είπε ότι αφού η κοινωνία υποβίβασε την γυναίκα στο επίπεδο της 'σκέτηs φύσης' μετά την κατηγόρησε ότι ήταν μόνο 'φύση' και την τιμώρησε βάναυσα. Αυτό δεν συμβαίνει στους άνδρες θύματα της πατριαρχίας που ότι και να υποφέρουν δεν υποβιβάζονται ως ολόκληρο φύλο στο επίπεδο της σκέτης φύσης.
Το ότι το δικαίωμα στην σεξουαλικότητα το αρνείται η κοινωνία στη χοντρή γυναίκα και όχι στο χοντρό άνδρα είναι λίγο ως πολύ αυθαίρετο συμπέρασμα. Εάν η εικόνα μιας παχουλής κοπέλας που προσπαθεί να το παίξει γατούλα γίνεται αντικείμενο χλεύης, το ίδιο συμβαίνει και με την εικόνα ενός κοιλαρά άντρα που προσπαθεί να το παίξει εραστής.Όσον αφορά την άρνηση της ύπαρξης γυναικείας σεξουαλικότητας, αλλά και γενικότερα ενός κύκλου επιθυμιών, πράγματι θα συμφωνήσω μαζί σας ότι είναι διαχρονική παράμετρος της πατριαρχίας και σε αυτό ακριβώς συνίσταται ο σεξισμός. Εκεί που διαφώνησα είναι ότι όλα τα παραδείγματα του άρθρου και όλες οι χρήσεις στερεοτύπων γενικά, εκπροσωπούν αυτού του είδους το σεξισμό.Όσον αφορά το συμπέρασμα του Αντόρνο που αναφέρετε, δεδομένου ότι δεν έχω διαβάσει Αντόρνο, δεν ξέρω ποιος είναι ο Αντόρνο και βαριέμαι να προσποιηθώ το αντίθετο αφού έχω κάνει μια δεκάλεπτη έρευνα στο google, δεν έχω επαρκή ορισμό της "σκέτης φύσης" για να σας απαντήσω θετικά ή αρνητικά.
Σίγουρα, κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Γι'αυτο και ο φεμινισμος, αν και λόγω του ονόματός του είναι παρεξηγήσιμος, διεκδικεί και τα δικαιώματα των ανδρών και προσπθεί να εξαλείψει τα στερεότυπα που καταπιέζουν και τα δύο φύλα. Γιατί, προφανώς, και οι άντρες καταπιέζονται. Όμως, η αλήθεια είναι ότι, όσο κι αν μερικοί κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους, ζούμε σε μία καθαρά πατριαρχική κοινωνία, που δέκτες της καταπίεσης και του μίσους της είναι σε πληοψηφία ο γυναικείος πληθυσμός. Και αυτό είναι δεδομένο. Δεν είναι θεωρία.
Πώς να αποδείξετε σε έναν μισογύνη ότι είναι μισογύνης:Απλά πείτε του ότι είναι μισογύνης.Τα υπόλοιπα θα τα αποδείξει μόνος του.Κάτι σαν αυταπόδεικτο θεώρημα.
Ας μην ξεχάσουμε τη σιχαμερή κλασική πλέον ατάκα:"Είναι απλό. Όταν μια κλειδαριά ανοίγεται από πολλά κλειδιά, λέγεται ελλατωματική κλειδαριά. Αλλά όταν ένα κλειδί ανοίγει πολλές κλειδαριές, λέγεται "master key".Ο μισογυνισμός είναι μέρος της ζωής ανδρών και γυναικών.