Στο σημερινό ‘Α, μπα’: τι είναι αυτό που το λεν' αγάπη;

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: τι είναι αυτό που το λεν' αγάπη; Facebook Twitter
42

________________
1.


Dear Α ΜΠΑ,

Είμαι 23 ετών και δεν έχω κάνει ποτέ σοβαρή σχέση μέχρι τώρα, κατά καιρούς έβγαινα με διάφορους κλπ αλλά τίποτα σοβαρό τύπου σχέση. Τους τελευταίους 6 μήνες έχω αρχίσει να νοιώθω ότι θα ήθελα να δοκιμάσω με κάποιον να μπω σε φάση σχέσης αν και πάντα το σνόμπαρα, πλέον όμως νιώθω ότι κουράστηκα να ψάχνομαι, βαρέθηκα θέλω κάτι σταθερό. Το θέμα μου είναι ότι και παρόλο που το διάστημα αυτό έχω γνωρίσει πολύ καλά παιδία που συμπαθώ ιδιαίτερα τα οποία με ήθελαν πιστεύω και θα μπορούσαν να μου προσφέρουν αυτό που θέλω εγώ δεν.. με τπτ. Δεν μου φαίνονται αυτό που ψάχνω, σαν να μην υπάρχει αυτή η σπίθα ρε παιδί μου, το κάτι παραπάνω για να ξεκινήσω κάτι μαζί τους, θα ένιωθα σαν να συμβιβάζομαι και δεν θέλω. Το ξέρω ότι το τέλειο δεν υπάρχει αλλά πότε πρέπει να σταματήσεις να το αναζητάς και να δώσεις ευκαιρία σε κάτι που αρχικά δεν ήταν σουπερ αλλά ίσως με τον καιρό και την τριβή να γίνει ? όταν αρχίζω να βγαίνω με κάποιον και από την αρχή δεν τρελαίνομαι πάντα φεύγω, δεν μένω ποτέ γιατί να χάνω το χρόνο μου και εγώ και αυτός? ηθικά δεν είναι σωστότερο ? πρέπει να μείνω λες παραπάνω μπας και μου βγουν και άλλα συναισθήματα με το χρόνο και την συνήθεια ? σοσ help me –paparouna

Τι μάθαμε από αυτή την ιστορία; Πολλά, αλλά ας ξεκινήσω εγώ με αυτό που θεωρώ σημαντικό. Ότι είναι κακή ιδέα να σνομπάρουμε κάτι χωρίς να έχουμε ιδέα τι είναι, γιατί μετά, αν αλλάξουμε γνώμη, δεν ξέρουμε από πού να το πιάσουμε.


Το πρόβλημα σου δεν είναι ότι θέλεις σχέση και δεν βρίσκεις (εσύ και όλος ο υπόλοιπος πλανήτης) αλλά ότι δεν φαίνεται να έχεις ερωτευτεί ακόμα, γενικώς, και κατά συνέπεια δεν έχεις φάει μια δυο χυλόπιτες για να καταλάβεις λίγο καλύτερα πού βρίσκεσαι. Ο λόγος που δεν ερωτεύτηκες ίσως να έχει να κάνει με το ότι 'σνομπάρεις' και δεν έχεις αφεθεί να ψαρώσεις με κάποιον. Είναι ζήτημα χρόνου να συμβεί. Μην κρατιέσαι, δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι αν φανείς ευάλωτη κάποτε, και αν δεν τον κάνεις τώρα που δεν τρέχει και τίποτα, μετά θα φαίνεσαι ακόμη πιο αστεία.


________________
2.


Αγαπητή Α, μπα;
Συγχαρητήρια για τη στήλη σου. Βρίσκω τις απαντήσεις σου και τον τρόπο σκέψεις σου εξαιρετικά, και κυρίως χωρίς διάθεση να κρίνεις, κάτι που θεωρώ ότι λείπει σε πολλούς ανθρώπους σήμερα.
Όταν θα απαντήσεις στο γράμμα μου, θα έχουμε καλοκαίρι και ελπίζω τότε να μην χρειάζομαι ακόμη την απάντηση σου και το θέμα μου να έχει λυθεί, τουλάχιστον μέσα στο μυαλό μου γιατί από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα.
Σου γράφω λοιπόν μπας και βάλω σε τάξη τις σκέψεις μου που χορεύουν στο μυαλό μου. Είμαι 27, έχω μια δουλειά που αγαπώ και θέλω να την εξελίξω, καταφέρνω με κόπο να κάνω το μεταπτυχιακό που πάντα ονειρευόμουν και τώρα μου αρέσει ακόμη περισσότερο, έχω εξαιρετικούς φίλους, μια οικογένεια που διαφωνεί μαζί μου αλλά πάντα με στηρίζει και θα είναι εκεί γοα μένα. Κάνω τη ζωή που θέλω βασιζόμενη στις δικές μου δυνάμεις και είμαι τόσο χαρούμενη για αυτό. ΑΛΛΑ...
Υπάρχει εκείνος. ο άντρας που όταν με πρωτοφίλησε είδα αστεράκια στην κυριολεξία, που πραγματικά τον λατρεύω. Εκείνος όμως δεν αισθάνεται το ίδιο και μου το έχει ξεκαθαρίσει. Δεν φεύγει βέβαια, γιατί ποιος θέλει να χάσει το σιγουράκι του. Και να μαι εδώ, υπερήφανη για τον εαυτό μου και επιτέλους αρχίζω να διεκδικώ πράγματα σε αυτή τη σχέση και πάλι στενοχωρημένη γιατί για ακόμη μια φορά με απογοητεύσε με τον χειρότερο τρόπο. Δεν είναι η πρώτη αλλά σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία φορά να δεν κάνω εγώ κάτι. Και τι να κάνω? να τον διώξω οριστικά όσο και αν υποφέρω? έχω γνωρίσει και άλλους άντρες αλλά κανείς ποτέ δεν με έχει κάνει να αισθανθώ αυτή την πληρότητα.
Μπορώ να ζήσω χωρίς αυτόν, πλέον πιο πολύ με στεναχωρεί, παρά μου δίνει χάρα. Πώς θα ζήσω όμως με αυτό το κενό; Αν δεν το αισθανθώ για κάποιον άλλο; Μπορεί να είμαι θολωμένη τώρα, αλλά αυτό αισθάνομαι. 'Ο, τι δεν θα γνωρίσω άλλον να με κάνει να αισθάνομαι έτσι.
Συγνώμη για το μεγάλο γράμμα χωρίς ουσιαστική ερώτηση. Να συνεχίσεις τη στήλη, είναι καταπληκτική.- Dead End

Σιγά βρε Ζα Ζα Γκαμπόρ, που «έχεις γνωρίσει κι άλλους άντρες αλλά κανείς ποτέ δεν σε έχει κάνει να αισθανθείς αυτή την πληρότητα». Κι αν όχι Ζα Ζα Γκαμπόρ, τουλάχιστον Δήμητρα Λιάνη. Χρειάζεται ένα κάποιο αναγνωρισμένο παρελθόν για να έχει κάποιο νόημα αυτή η δήλωση. Εικοσιεφτά είσαι, και όχι η Λουίζ Μπρουκς στα εικοσιεφτά.


Δεν φοβάσαι μήπως δεν βρεις άλλον που θα σου ψήσει το ψάρι στα χείλη. Ξέρεις ότι δεν περνάς καλά. Αυτό που φοβάσαι είναι η αλλαγή. Έχεις συνηθίσει σε μια κάποια μόνιμη κατάσταση, έστω και κακή, και φοβάσαι να την χάσεις, γιατί δεν ξέρεις τι να κάνεις μετά. Δεν θα σου λείψει αυτός, η παγιωμένη θέση θα σου λείψει, ενώ τώρα, έστω και κουτσά στραβά, ξέρεις τι σου γίνεται. Δεν είναι παράξενο, ούτε πρωτότυπο, ή κακό, είναι μάλλον φυσιολογικό, γιατί έχεις περιορισμένες εμπειρίες και δεν είσαι σίγουρη για το ποια είσαι αν δεν έχεις αυτόν να σε βασανίζει. Στο βάθος του μυαλού σου μπορεί και να λες «κι αν αυτός αλλάξει; Τότε ξεμπέρδεψα» και έχεις ακόμη ένα λόγο για να μη φεύγεις.


Είναι πολύ κακό για την αυτοπεποίθηση σου να είσαι με κάποιον που σε απορρίπτει, και είναι ακόμη χειρότερος αυτός που δηλώνει ότι δεν θέλει, αλλά δεν φεύγει. Είναι κατάπτυστη συμπεριφορά, και πολύ κακώς την επιτρέπεις. Ελπίζω να έρχεται αργοπορημένη η απάντηση μου και να έχεις πάρει ήδη τα μέτρα σου.

________________
3.


Γεια σου Α μπα!

Γνωριζομαι με μια κοπελα εδω και τεσσερα χρονια (απο το Λυκειο). Εκεινη την εποχη ημασταν μαζι σε μια εξωσχολικη δραστηριοτητα, οποτε μοιραια καναμε αρκετη παρεα. Μετα ετυχε να βρεθουμε στην ιδια πολη για σπουδες, και να μενουμε και σε κοντινους δρομους.

Αυτη η κοπελα απο την πρωτη στιγμη ''κολλησε'' πανω μου. Εχω ομως ενα βασικο προβλημα: τη βαριεμαι θανασιμα. Ειναι πολυ καλη, γλυκια, δε λεω, αλλα ω θεε μου τοσο βαρετη!!

Καθως στο γραφω αυτο ντρεπομαι, διοτι νιωθω ασχημα που λεω κατι τετοιο ενω δεν μου εχει κανει τιποτα η κοπελα, αλλα προσπαθω να την αποφευγω οσο μπορω. Οποτε μου λεει να βρεθουμε παντα προφασιζομαι κατι, αλλα μεχρι που πια;

Τα ερωτηματα μου λοιπον ειναι τρια:

1)απλα συνεχιζω να την αποφευγω μεχρι να πιασει το μηνυμα;

2)τι της απανταω οταν μου γραφει ''μου εχεις λειψει παρα πολυ!'' και εγω το μονο που σκεφτομαι ειναι ''εμενα παλι καθολου...''; Τι της απαντώ σε περίπτωση που αποφασίσει να με ρωτησει ευθεως γιατι δεν βρισκομαστε καθολου πια; Πως να της πω την αλήθεια, όταν δεν μου εχει κάνει απολύτως τίποτα κακό;

3)μηπως τελικα ειμαι απλα bitch?

Λενα περιμενω τα φωτα σου.- Ενοχική

 

Νομίζω ότι δεν είναι καλή ιδέα να χαθείς εντελώς με κάποιον που θεωρείς πολύ καλό και γλυκό αλλά βαρετό. Δεν είναι πολλοί αυτοί που είναι πολύ καλοί, και όσο για το 'βαρετή', μπορεί να είσαι σε περίοδο της ζωής σου που το βλέπεις κάπως, και στο μέλλον να αλλάξεις γνώμη. Εκτός αν λες το 'πολύ καλή' και 'γλυκιά' για να μην σε αντιπαθήσουμε, και δεν το εννοείς. Αν δεν το εννοείς, και τη βαριέσαι και δεν τη θεωρείς και φοβερό χαρακτήρα, δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε την ανάλυση.


________________
4.


α μπα γεια σου..
μόλις πριν λίγο καιρό τελείωσα με σπουδές και γύρισα σπίτι (προσωπικά μεγάλη ήττα, που ακόμα προσπαθώ να χωνέψω). Από δουλειά δεν υπάρχει τίποτα σταθερό ακόμα και φυσικά δε μπορώ να συντηρήσω τον εαυτό μου. Υπάρχει ωστόσο μια οικογενειακή επιχείρηση όπου πηγαίνω και κάνω ότι μπορώ. Το πρόβλημα είναι ότι είναι βουτηγμένη στα χρέη και εμείς σαν οικογένεια, ένα βήμα πριν την καταστροφή. Νιώθω πως κάθε μέρα είναι μια ακόμα αποτυχία και με ενοχλούν όλα. Δεν νομίζω πως στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα μπορεί να γίνει κάτι για να αλλάξουν, αλλά το χειρότερο είναι πως λόγω των σπουδών μου, οι δικοί μου πίστευαν πως θα γυρίσω πίσω, θα μείνω να δουλέψω στην επιχείρηση και θα εξαφανίσω τα προβλήματα από τη μια μέρα στην άλλη λες και το πτυχίο είναι μαγικό ραβδί. Από την ημέρα που γύρισα, ζω στη μιζέρια (και δεν μιλάω από οικονομικής άποψης, αλλά από στάση ζωής) και οι μέρες στη δουλειά είναι χειρότερες από κόλαση! Αισθάνομαι πως είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε μένα και πως τους απογοητεύω, και πως αν πάω σε κάποια άλλη δουλειά θα είναι σα να τους προδίδω, πέρα από το γεγονός ότι θα δώσω αφορμή να συζητηθεί η κατάστασή μας στους γύρω (καθώς η οικογένεια και η επιχείρηση είναι αρκετά γνωστές) πράγμα που θα έκανε μεγαλύτερο κακό στην επιχείρηση. Από προσπάθειες που έχω κάνει να τους μιλήσω, η απάντηση που έχω λάβει είναι ένα "κάνε υπομονή", που δε με ανακουφίζει καθόλου. Νιώθω κάθε μέρα και πιο εγκλωβισμένη. Τι να κάνω;;; -μπερδεμένη/χρεωμένη


Καταστροφή με καταστροφή έχει διαφορά. Άλλο είναι να βλέπετε το παγόβουνο και να πηγαίνετε καταπάνω του ελπίζοντας σε θαύμα, και άλλο να κοιτάζετε αν λειτουργούν τα σωσίβια και οι βάρκες διάσωσης και να προετοιμάζεστε. Οι γονείς σου περιμένουν από σένα γιατί ίσως κουράστηκαν, ή γιατί είναι η επιχείρηση τους και δεν περίμεναν να έρθουν έτσι τα πράγματα. Εσύ τώρα θα αναγκαστείς να ενηλικιωθείς απότομα και να μη περιμένεις από τους γονείς σου (ή από άλλον) να σε σώσουν. Ποτέ δεν είσαι εγκλωβισμένος, πάντα υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι αντίδρασης. Το να μην κάνεις τίποτα είναι μια αντίδραση. Υπάρχουν σίγουρα κι άλλες, που δεν ξέρεις, γιατί δεν τις ψάχνεις. Αν δεν ξέρεις τι να κάνεις, ζήτα βοήθεια, και αν οι γονείς σου νιώθουν αδυναμία και δεν μπορούν να αντιδράσουν, ζήτα βοήθεια από κάποιον που ξέρει. Δικηγόρο; Λογιστή; Εφοριακό; Και τα τρία;


________________
5.

Εκτός από τα εποχιακά υλικά τι κάνει ένα φαγητό καλοκαιρινό ή χειμωνιάτικο;; Έβλεπα πριν την Μπαρμπαρίγου να χαρακτηρίζει ένα ροστ μπιφ χειμωνιάτικο. Και ερωτώ: γιατί;


Γιατί όταν έχει σαράντα βαθμούς συνήθως δεν λέμε 'αχ να είχα μια ζεστή σούπα να ζεσταθεί το κοκαλάκι μου'. Φαντάζομαι ότι θα έχεις παρατηρήσει ότι οι χώρες με ζεστό κλίμα αντιμετωπίζουν αλλιώς τα υλικά τους σε σχέση με του Εσκιμώους, ας πούμε. Και στην προετοιμασία, και στη θερμοκρασία κατανάλωσης. Όταν κάνει ζέστη, αποφεύγουμε να μαγειρεύουμε φαγητά που θέλουν πολλή ώρα στο φούρνο, γιατί γίνεται φούρνος όλο το σπίτι.


________________
6.


Γειά σου Αμπα μου!
Σου εχω ξαναστείλει και η απάντηση σου με βοήθησε πολύ.
Straight to the point ομως τώρα: στα 18 έκανα μια σχέση 2μιση χρόνων με κάποιον 5 χρόνια μεγαλύτερο μου. Η σχέση αυτή είχε αρκετές δυσκολίες, απόσταση, τσακωμούς και χωρισμούς και μάλιστα στις αρχές της τον είχα πιάσει να φλερτάρει με άλλη χωρίς όμως να αποδειχθεί οτι έκανε τίποτα παραπάνω(μπορεί κ να έκανε δεν ξέρω).Βέβαια, υπήρχαν και πολλές ευχαριστες στιγμές, που πιθανολογώ οτι τις θυμάμαι με τέτοια γλυκύτητα καθως ήταν η πρώτη μου σχέση, τότε ημουν μικρή,παρα πολυ ερωτευμένη.
Κάποια στιγμή αποφάσισε να πάει στο εξωτερικό για μεταπτυχιακό κ είχαμε πεί πως θα συνεχίζαμε μαζι. Ύστερα, σε ένα μεγάλο καυγά με χώρισε. Ένα μήνα μετά που βρεθήκαμε ζήτησε συγνώμη, πρότεινε να τα βρούμε αλλα είπα όχι, είχα πια κουραστεί κ πίστευα πως θα επρεπε να χωρίσουν οι δρόμοι μας. Όλα αυτά έγιναν λίγο πριν φυγει.
Κατα καιρούς για τα επόμενα 4 χρόνια που ακολούθησαν μου έστελνε γράμματα, μηνύματα, με προσκαλούσε να παω να τον δω όταν ερχόταν στην Ελλάδα έστω να τα πούμε για ένα καφε. Ημουν πολύ θυμωμένη κ δεν πήγα ποτε, μπορεί να είχα κανει κ κάποια άλλη σχέση τοτε κ θεωρούσα σωστό να μην του απαντήσω καν.
Έπειτα ωρίμασε κάπως το πράγμα μέσα μου έπαψα να τον μισώ, σήμερα ειμαι 26 κ εκείνος 31 και τον τελευταίο ένα χρόνο μπορεί μια-δυο φορές το τρίμηνο να μιλούσαμε σε στύλ τυπικό/φιλικό. Πριν δύο βδομάδες μου έστειλε ενα μεθυσμένο-προφανώς - μήνυμα στο οποίο ελεγε πως θα παρατούσε την καριέρα του για να έρθει να μείνει μαζί μου πως είναι μισός χωρίς εμενα. Του είπα να σταματήσει να στέλνει μηνύματα εκ του ασφαλούς όταν νιώθει μόνος, πως με αυτό που κάνει κρατάει συναισθηματικά δέσμιο τον εαυτό του αλλα και εμένα και αν πραγματικά θέλει να πει ή να κανει κατι να το κάνει μπροστά μου, αλλιώς αυτά που γίνονταν τα προηγούμενα 4 χρόνια να τα ξεχάσει. Δεν το πίστευα ότι θα ερθει απλά το είπα για να σταματήσει, νόμιζα οτι θα κάνει πίσω. Κ όμως σε ένα μήνα έρχεται, για να με βρεί-όπως δήλωσε. Κ σε ρωτάω εγω τώρα Αμπα μου.. είμαι θύμα? Θυμάμαι κάποτε είχες πει πως οι περισσότεροι άντρες γνωρίζουν τη γυναίκα της ζωής τους πριν τα 30 και την πατάνε νομίζοντας πως τους περιμένουν πολλά ακόμη, καλύτερα. Εγώ όμως δεν ξέρω αν θέλω να είμαι μαζί του κ αυτό είναι το πιο σημαντικό. Είναι πραγματικό ή είναι απλώς ενα κόλλημα, ένας εγωισμός? Δεν ξέρω τι θα μου βγεί όταν τον δω, εχω να τον δω πολύ καιρό. Δεν ξέρω τι θα πεί, ξέρω όμως οτι δεν θα ήθελα να κάνω πισωγύρισμα για ένα μικρό διάστημα κ να ζήσω ξανά τα ίδια. Απο την άλλη σκέφτομαι οτι όσα έγιναν τότε ήταν μεταξύ ενός παιδιού κ ενός εφήβου. Δε σταμάτησα να τον σκέφτομαι όλα αυτά τα χρόνια. Αναμένω τις σκέψεις σου.


Μπορείς να τον συναντήσεις κρατώντας μικρό καλάθι; Δεν χρειάζεται να αποφασίσεις κάτι, ούτε να προεξοφλήσεις. Μη του ζητήσεις εγγυήσεις, τώρα τον ξέρεις, μάλλον θα καταλάβεις αν εννοεί αυτά που λέει, και θα φανεί πολύ γρήγορα. Αφού δεν ξέρεις τι θέλει να πει, δεν χρειάζεται να βγάλεις και απόφαση και να την υπογράψεις. Άκου την πρόταση και βλέπετε.
Είναι το πιο δύσκολο απ' όλα: να είσαι συγκρατημένα απαισιόδοξη. Καλή τύχη.


________________
7.


Α μπα, η αγάπη τελικά είναι ένα συναίσθημα που αφορά μόνο εκείνον που τη νιώθει; Όταν δεν μπορεί να εκφραστεί με τρόπο που να ομορφύνει, φωτίσει ή ό,τι άλλο θες τη ζωή του αποδέκτη της, επειδή δεν είναι αμοιβαία; Αφορά μόνο αυτόν που τη νιώθει η ανεκπλήρωτη αγάπη; Ακόμη και σήμερα που δεν είναι πια μόνο δειλία ο δισταγμός μου και η μη εύρεση τρόπου να του ανοίξω την καρδιά μου, αλλά θα μπορούσε να θεωρηθεί και ανήθικο κατά κάποιο τρόπο, νιώθω αυτή την αναθεματισμένη ανάγκη που δεν λέει να καταλαγιάσει μέσα μου. Την ανάγκη να πάω και να του πω ότι εκείνη η στιγμή που χωρίζει τη ζωή των ανθρώπων σε πριν και μετά για μένα είναι η στιγμή που τον γνώρισα. Ότι τα τελευταία εφτά χρόνια δεν έχει βγει στιγμή από το μυαλό μου: εφτά ολόκληρα χρόνια με όλες τις μέρες, τις ώρες και τα λεπτά τους. Ότι τον αγαπάω. Ότι αυτό που με πονάει περισσότερο είναι ότι δεν μπορώ να 'μαι χαρούμενη που λάμπει από ευτυχία. Τον αφορούν τα συναισθήματά μου; Δεν θα 'ταν εγωισμός να του τα εκφράσω; Νιώθω ότι η μη εξομολόγηση των συναισθημάτων μου σε εκείνον ισούται με την αναίρεση της αξίας του ίδιου μου του περάσματος από αυτόν τον κόσμο. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με το ενδεχόμενο θετικής απάντησης, που ξέρω ότι δεν υπάρχει. Δεν έχει να κάνει καθόλου με αυτόν. Έχει να κάνει με εμένα. Και παρόλα αυτά διστάζω. Διστάζω γιατί ξέρω ότι εκείνον δεν τον αφορά. Συνεχίζω όμως να αδυνατώ να μου συγχωρήσω τη δειλία. Πώς συνεχίζω με αυτό το βάρος;


Μπορείς κάλλιστα να δημιουργήσεις έναν κόσμο όπου υπάρχεις εσύ και η αγάπη σου, όπως φαίνεται, αλλά αν δεν προκύψει ποίηση ή κανένα μυθιστόρημα, πραγματικά δεν ξέρω τι αξία έχει. Μας τα λες ποιητικά, και αποφεύγεις, ύποπτα, να περιγράψεις όλα αυτά που κάνουν την ιστορία είτε μια φαντασίωση χτισμένη στα σύννεφα, ή μια ιστορία αγάπης χωρίς αντίκρισμα. Είναι δύο πολύ διαφορετικές ιστορίες.


Τι θα πει «από τότε που τον γνώρισα;» Είπατε «χαίρω πολύ» και από τότε τον αγαπάς; Ή δημιουργήθηκε κάποιου είδους σχέση, φιλική ή περίπου φιλική, που δεν εξελίχθηκε και από τις δύο πλευρές με τον ίδιο τρόπο; Με άλλα λόγια, πόσο πολύ στον κόσμο σου βρίσκεσαι; Εφτά χρόνια κάθεσαι και σκέφτεσαι έναν άγνωστο, ή είναι κάποιος που αγάπησες επειδή είναι αυτός που είναι;


Αν εννοείς ότι εδώ και εφτά χρόνια έχεις αφιερώσει το συναισθηματικό μέρος του εαυτού σου σε μια φαντασίωση, πες το, το γρηγορότερο, για να προσγειωθεί κάποτε το αεροπλάνο. Ίσως αν δεις το τεράστιο 'ορίστε;!' στη φάτσα του άλλου, καταλάβεις ότι δε μπορούμε να βάλουμε άλλους στη ζωή μας μόνο επειδή το αποφασίσαμε και το βαφτίσαμε 'αγάπη'. Η αγάπη αφορά εμάς κυρίως, πράγματι, αλλά για να θεωρηθεί ένα συναίσθημα 'αγάπη' πρέπει να έχει δημιουργηθεί ένας ψυχικός δεσμός μεταξύ δύο ανθρώπων. Εμείς είμαστε ικανοί να νιώσουμε αγάπη ή όχι, ανεξάρτητα από τους άλλους. Αυτό είναι το ένα δεδομένο. Για να δημιουργηθεί η αγάπη όμως, χρειάζεται συμμετοχή από δύο - ή περισσότερα, αναλόγως την αγάπη- μυαλά. Αυτό είναι το άλλο δεδομένο.

42

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

18 σχόλια
" Ίσως αν δεις το τεράστιο 'ορίστε;!' στη φάτσα του άλλου, καταλάβεις ότι δε μπορούμε να βάλουμε άλλους στη ζωή μας μόνο επειδή το αποφασίσαμε και το βαφτίσαμε 'αγάπη'. "Νομίζω ότι με αδικείς λίγο με αυτό το σχόλιο. Φαίνεται από τα γραφόμενά μου ότι πιστεύω ότι μπορώ να βάλω κάποιον στη ζωή μου μόνο επειδή το αποφάσισα και το βάφτισα αγάπη;Αντιθέτως, όλη αυτή μου η αμηχανία όλα αυτά τα χρόνια προερχόταν από το ότι είχα απόλυτη συνείδηση ότι ισχύει αυτό που μου γράφεις ότι ίσως καταλάβω αν δω το τεράστιο "ορίστε" στη φάτσα του.Και προς Σανάνθη:ω, ναι, συμφωνώ κι εγώ με το σχόλιό σου!
Φαντασιόπληκτη, δεν τα είπες ξεκάθαρα όταν έστειλες την ερώτηση, γι' αυτό έδωσα δύο απαντήσεις για διαφορετικά ενδεχόμενα. Δεν σε αδίκησα, γιατί δεν απάντησα ποτέ σε σένα: έγραψα κάτι που μπορεί να εφαρμοζόταν στην ιστορία σου, μπορεί και όχι.Ευχαριστούμε για το συμπλήρωμα. Τώρα, μάλιστα. Εγώ πιστεύω ότι αυτός σίγουρα ξέρει ότι έτρεφες συναισθήματα που ήταν πέρα από τη φιλία γι΄αυτόν. 18 χρόνια σε περνάει, πιστεύεις ότι μπορείς να κρυφτείς τόσο καλά; Ο έρωτας φαίνεται, και φαίνεται πολύ. Δε νομίζω ότι σου αρέσει η απάντηση, αλλά αυτό πιστεύω. Το είχε καταλάβει, και δεν ήθελε να το προχωρήσει, ούτε να το χάσει, γιατί κάπου του άρεσε. Κατά τα άλλα, παραπέμπω στο σχόλιο της Σανάνθης και της Ερωτευμένης Τσούχτρας (" για να προχωρήσεις, θα έπρεπε να σε προβληματίζει: Για ποιο λόγο αισθάνομαι έτσι επί επτά χρόνια, ενώ γνωρίζω ότι δεν υπάρχει περίπτωση ανταπόκρισης; Τι κερδίζω;...")
Προβλέψιμη η απάντηση της Λένας. Eπιπλέον, εμένα δε θα με κάλυπτε. Εφόσον, καμία σημασία δεν έχει αν είχε καταλάβει ή όχι τα συναισθήματά σου. Δεν το ενίσχυσε, δεν το εκμεταλλεύτηκε κάπως - αυτό μετράει. Δεν έχουμε αντίστοιχα δεδομένα τουλάχιστον, για να υποθέτουμε ιστορίες για αρκούδες. Δεν συνιστά εγωισμό, αν διαμέσου της έκφρασής τους δεν εκβιάσεις τίποτα από τον άλλον ή δεν αρμέξεις την κατάσταση. Πολλώ δε μάλλον αν δεν περιμένεις καν τίποτα από αυτόν. Ποιόν αφορά το τί νιώθεις εσύ έχει να κάνει με εσένα. Δηλαδή με το πού βάζεις εσύ τα όρια. Η έκφρασή τους αρχίζει να δίνει λόγο και στον αποδέκτη τους. Σε τί βαθμό και τί είδους θα εξαρτηθεί κυρίως από εσένα πάλι. Εκείνο που παρατηρώ εγώ είναι ότι δεν πρόκειται για καθαρή, ανόθευτη αγάπη, αλλά για τη γνωστή περίπτωση του ερωτικού πάθους· κι αυτό κάνει όλη τη διαφορά. Επομένως, δεν μιλάμε για ρομαντική ή, ακριβέστερα, ιδεατή αγάπη - αν υπάρχει κιόλας κάτι τέτοιο. Δεν μπορείς να είσαι καλά βλέποντάς τον καλά, ομολογείς. Λέει πολλά αυτό. Δεν το αναφέρω με πρόθεση να υποτιμήσω καθόλου το μέγεθος, την ένταση, την ποιότητα ή τη γνησιότητα των συναισθημάτων σου. Αλλά περισσότερο για να προσδιορίσω το είδος τους. Πιθανόν και για να σου δείξω μια αδυναμία σου (AN αποτελεί αδυναμία, in the first place) : ότι δεν έχεις καταφέρει να αποστασιοποιηθείς κάπου από το πάθος τους και να το δεις με συναισθηματική ανωτερότητα του τύπου "Είναι ευτυχισμένος εκείνος, χαίρομαι γι' αυτό. Την ευτυχία του θα ήθελα ούτως ή άλλως (μαζί μου ή χώρια μου), αφού προπάντων τον αγαπώ. Μπορεί η συγκεκριμένη έκβαση να με πονάει, αλλά επικρατεί η γενναία όψη των δυνατών συναισθημάτων μου." και να επικρατεί πραγματικά μέσα σου.Έπειτα : Μιλάς για δειλία και λες ότι δεν ξέρεις πώς θα υποφέρεις το βάρος της. Ποιά δειλία;; Τη δειλία των 18; Τη δειλία των 19; Τη δειλία των 20; Mα δεν πρόκειται καν για δειλία! Πρόκειται για ΑΔΡΑΝΕΙΑ! Μια πολύ υγιή δύναμη με την οποία μας προίκισε η φύση. Αποτελεί γνώση. Γνώση ότι δεν είσαι έτοιμη να ανταπεξέλθεις σε μια κατάσταση που δεν είσαι σε θέση να γνωρίζεις, που δεν έχεις ακόμα τα εργαλεία για να εξερευνήσεις, διότι δεν έχεις αποκτήσει ακόμα την πείρα ή τις άμυνες ή την συναισθηματική ή πνευματική ωριμότητα για να τη διαχειριστείς. Ποτέ δεν είναι δειλία όταν μια κοπέλα στα 20 διστάζει να εκφράσει τον έρωτά της για έναν άντρα στα 40. Πάντα υπάρχει ένας καλός λόγος που δεν το κάνει. Κατηγορείς άδικα τον εαυτό σου. Και στο λέω με όλη μου την ειλικρίνεια. Όχι για να σε παρηγορήσω. Τώρα : Εγώ σε εσένα διακρίνω μάλλον έναν άνθρωπο πνιγμένο στο συναίσθημα, στο πάθος - όπως θες πες το - και στις σκέψεις του γι' αυτό. Που δεν έχει ανακτήσει την ψυχραιμία που απαιτείται για να αποφασίσει τί θέλει να κάνει. Τί πραγματικά θέλει να κάνει, λαμβάνοντας όλα τα δεδομένα υπόψιν. Αν θα φύγεις από τη δουλειά, αν θα εκφράσεις στον άνθρωπο εκείνο τα συναισθήματά σου, αν θα κάνεις το α ή το β ή οτιδήποτε άλλο ας μην είναι αποτέλεσμα σπασμωδικών κινήσεων. Βρες τον τρόπο να μην ορίζεσαι από το συναίσθημά σου, σπάσε αυτή τη θολούρα. Τότε όλα σιγά σιγά θα φανούν στις διαστάσεις που πρέπει να πάρουν στο μυαλό σου. Τότε θα μπορείς να πας παραπέρα. Δηλαδή να δεις πού πρέπει να είσαι/να δουλεύεις, σε ποιόν πρέπει να πεις τί και γιατί (αν πρέπει), τί θα κάνεις τελικά με αυτό που νιώθεις κλπ. To συναίσθημα δεν είναι για να μας κάνει τη ζωή δύσκολη. Είναι για να την κάνει πιο όμορφη, πιο ολοκληρωμένη, πιο γεμάτη. Όταν δεν το πετυχαίνει αυτό, αρχίζει να μας παίρνει από κάτω, να μας αρρωσταίνει. Έχεις μυαλό, είμαι σίγουρη. Χρησιμοποίησέ το για να βγεις από το αδιέξοδο. Υπάρχουν διέξοδοι, αρκεί να θέλεις να τις δεις. Μη γυρνάς τις σκέψεις σου στα ίδια και στα ίδια. Δώσε της καινούργιο οξυγόνο και καινούργιο υλικό, πολύ... Θα είχα κι άλλα να σου πω, αλλά ας μην πλατειάσω περαιτέρω. Εδώ είμαι πάντως... (lol)
Ευχαριστώ πολύ τόσο εσένα Λένα όσο και εσένα Nanina για τις απαντήσεις.Λένα, η αλήθεια είναι ότι το ενδεχόμενο να το έχει καταλάβει θα με ανακούφιζε αν μπορούσα να το πιστέψω με σιγουριά. Αν μπορούσα να πείσω τον εαυτό μου ότι η εξέλιξη αυτής της ιστορίας δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική όποια κι αν ήταν η δική μου συμπεριφορά, θα με απάλλασσε από ένα τεράστιο βάρος. Αυτό που επικρατεί μέσα μου όλα τα τελευταία χρόνια είναι ότι δεν διεκδίκησα ποτέ τον άνθρωπο που είχα περισσότερο ανάγκη από οτιδήποτε στον κόσμο. Ήμουν τόσα χρόνια δίπλα του, τα συναισθήματά μου ήταν το ίδιο έντονα από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν ως σήμερα και δεν έκανα ποτέ την υπέρβαση. Αυτό που μου γράφεις το έχω πει κι εγώ η ίδια πολλές φορές στον εαυτό μου. Ότι δεν μπορεί να μην το είχε καταλάβει τουλάχιστον τον πρώτο καιρό… δεν μπορεί ένας άνθρωπος (και μάλιστα τόσο μικρότερός σου) να λάμπει ολόκληρος όποτε σου μιλάει και εσύ να μην το βλέπεις. Από την άλλη όμως η συμπεριφορά του μου δείχνει ότι ίσως να μην έχει ιδέα. Τον τελευταίο χρόνο εγώ φέρομαι τελείως αλλοπρόσαλλα, τον αποφεύγω σε βαθμό που δυσκολεύει τη συνεργασία μας, κι όποτε είμαστε μαζί είμαι σε στάση άμυνας συνεχώς. Εκείνος την αλλαγή συμπεριφοράς μου δείχνει να την έχει συνδέσει με κάποια αλλαγή στη δική μου ζωή που νομίζει ότι δεν του λέω και έχει προσπαθήσει να μου εκμαιεύσει αρκετές φορές τι μου συμβαίνει. Αν είχε υποψιαστεί ότι είμαι ή έχω υπάρξει ερωτευμένη μαζί του νομίζω ότι θα μπορούσε να συνδέσει την ανεξήγητη συμπεριφορά με τις αλλαγές στη δική του προσωπική ζωή και θα με είχε προστατεύσει κάπως. Θα μπορούσε να με είχε βοηθήσει να αποδεσμευτώ από τη συνεργασία μας, αντιθέτως δεν καταλάβαινε γιατί θέλω να το κάνω, με προέτρεπε να μην αλλάξω τίποτα, και δεν με βοήθησε στην εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων, ενώ μπορούσε να το κάνει. Θέλω να πιστεύω ότι αν είχε καταλάβει θα με βοηθούσε να ξεφύγω από όλο αυτό, δείχνοντας τουλάχιστον κατανόηση.Nanina, σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου. Δεν ξέρω τι άλλα θα είχες να μου γράψεις. Θα ήθελα πάντως να τα ακούσω… Έχεις δίκιο στο ότι δεν έχω καταφέρει να αντιμετωπίσω ψύχραιμα την κατάσταση. Νιώθω όντως ότι πνίγομαι και αντιδρώ σπασμωδικά κι αυτό συμβαίνει για πάρα μα πάρα πολύ καιρό. Λες και η λογική μου και η ικανότητά μου να διαχειρίζομαι τη ζωή μου σταματούν σε οτιδήποτε αφορά αυτόν τον άνθρωπο και τα συναισθήματα που αυτός μου δημιουργεί. Μου γράφεις ότι δεν πρόκειται για δειλία, δίνοντας έμφαση στην ηλικιακή διαφορά. Δυστυχώς, αδυνατώ να δώσω στον εαυτό μου αυτό το άλλοθι, αν και το έχω προσπαθήσει πολύ. Δεν ήμουν 18 όταν πρωτοένιωσα έτσι γι’ αυτόν. Ήμουν 23, 24, 25, 26, 27, 28 (!) και πάντα το ίδιο αδύναμη να αντιμετωπίσω και να διαχειριστώ όλο αυτό που ένιωθα. Ακόμα και τώρα η μόνη λύση που βλέπω είναι η γεωγραφική απόσταση. Να εξαφανιστώ και να ελπίσω να δράσει το «μάτια που δεν βλέπονται…». Το να του εξομολογηθώ τα συναισθήματά μου πριν εξαφανιστώ από τη ζωή του νομίζω ότι θα με έκανε να τα έχω πιο καλά με τον εαυτό μου, αλλά και πάλι δεν πιστεύω ότι θα βρω το θάρρος ακόμα και τώρα που δεν διακυβεύεται τίποτα πια…Ευχαριστώ αλήθεια :)
Sorry, παρανόηση. Δε διάβασα προσεκτικά τα περί ηλικίας και η σκέψη μου πήρε εσφαλμένη πορεία.Αυτή η έλλειψη θάρρους, που υπογραμμίζεις, προέρχεται από κάπου. Δεν ξέρω από πού, δεν είμαι και ψυχολόγος ούτε σε γνωρίζω έτσι ώστε να εξάγω ένα συμπέρασμα, αλλά εσύ μπορείς να γίνεις η ψυχολόγος του εαυτού σου και να την εξηγήσεις. Έτσι θα μπορείς να αποτινάξεις ίσως τις ενοχές, αν αυτό είναι το ζητούμενο. (Στην τελική, αν συντρέχει ανάγκη, υπάρχουν και ειδικοί που μπορείς να απευθυνθείς.) Και μόνο το γεγονός ότι δίνεις τόση έμφαση σε αυτήν, αλλά δεν πηγαίνεις παρακάτω ερμηνεύοντάς την με κάποιον τρόπο ή συνδέοντάς την με κάτι, εμένα μου τραβάει την προσοχή και μου γεννάει ένα ερωτηματικό. Γιατί δεν το έκανες ενώ το ήθελες; Μήπως δεν το ήθελες αρκετά, πιθανόν επειδή όλα έδειχναν ότι δεν θα υπάρξει ανταπόκριση ή επειδή δεν είχες πρόθεση να διακινδυνεύσεις την σχέση σας και τα οφέλη της; Μήπως επειδή - πιο υποσυνείδητα ίσως - θεωρούσες μεμπτά όσα ένιωθες και δεν ήθελες να εκτεθείς ή αυτά που θα ήθελες να συμβούν και ήθελες να το αποφύγεις; Ενδεχομένως επειδή δεν είχες την εμπειρία να υποστηρίξεις τη δήλωσή σου ή τη θέση σου, μετά την εξομολόγηση; Kαι - το συνηθέστερο - μήπως τον έχεις θεοποιήσει στα μάτια σου και μπροστά του αισθάνεσαι εντελώς λίγη, μικρή, ανάξια; Διάφορες λογικές υποθέσεις που τώρα πρόχειρα αναφέρω. Και, εν πάση περιπτώσει, ας δεχτούμε και ότι ήταν δειλία. Πάλι νομίζω τόση έμφαση δε δικαιολογείται, εκτός αν η δειλία είναι γενικό χαρακτηριστικό σου, αν εκδηλώνεται συχνά στις διαπροσωπικές σου (ή στις ερωτικές σου) σχέσεις. Θέλω να πω : Δειλιάζεις σ' αυτήν την περίπτωση, τέλος πάντων. Kατά πάσα πιθανότητα, ναι, σ' αυτό φταις. So fucking what? Ε, δεν είσαι η μόνη που κάποτε δεν βρήκε το θάρρος να διεκδικήσει αυτό που επιθυμεί βαθιά... Έπειτα, υπάρχουν και έμμεσοι τρόποι εκδήλωσης ενδιαφέροντος, υπάρχουν και ενδείξεις που μπορείς να αφήσεις.|Κοίτα, για να μην σε πρήζω, θέλω να καταλήξω στο εξής. Ότι δεν βρίσκω το point στην αυτο-τιμώρηση, στο αυτο-μαστίγωμα. Ίσως, από την άλλη, να φταίω εγώ που δεν το βλέπω, ίσως με εμποδίζει η κουλτούρα μου, η φιλοσοφία μου ή οι περιορισμένες μου γνώσεις, τί να πω;
Αν τον βλέπεις/σκέφτεσαι και ξεχνάς το μυαλό σου, τί έρωτας είναι αυτός; Νot ok, σε υποτιμάει. Λες και είναι το ναρκωτικό σου, η εξάρτησή σου. Ε, λειτούργησε έξυπνα και οργανωμένα, πώς αλλιώς θα απαλλαγείς από αυτή την επίδραση; Πάρε λοιπόν τη διανοητική απόσταση που σου λέω. Κάνε αυτά που χρειάζονται για να πετύχεις μια ισορροπία και να σταθείς ωραία. Και αν διαθέτεις και τη βούληση, θα τα καταφέρεις. Το πρώτο : Αν πραγματικά πιστεύεις ότι μένοντας κοντά του δεν μπορείς να ανακτήσεις τον έλεγχο, ότι σου προκαλεί κακό όλη αυτή η επιρροή και όσα σου δημιουργεί, αν είναι τόσο ισχυρή αυτή η ανασταλτική/παραλυτική δύναμη που το συγκεκριμένο συναίσθημα σου ασκεί (οποιαδήποτε κι αν είναι η αιτία) και σε κρατάει πίσω (από την προσωπική σου εσωτερική εξέλιξη), σ' αυτήν την περίπτωση μόνο, θα σου έλεγα : Φύγε χωρίς δεύτερη σκέψη. Οι αναλύσεις μετά.Το δεύτερο : Το ζήτημα θεωρώ είναι να προχωρήσεις τη ζωή σου. Ο έρωτας με έρωτα περνάει συχνά. Άσε τα πράγματα ως έχουν και κοίτα αλλού. Τί έχεις να χάσεις, εντέλει; Tα συναισθήματά σου (εκπεφρασμένα ή μη) είναι αυτά που είναι. Ίσως αλλάξουν, ίσως όχι - κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Αν όμως βοηθήσεις λίγο τον εαυτό σου να βγει από αυτόν τον περίκλειστο (όπως μου φαίνεται, τουλάχιστον) κόσμο τους, να εξελιχθεί συναισθηματικά και πέρα από αυτόν, δηλαδή να δώσεις και να πάρεις, να μοιραστείς καινούργιες παρόμοιες ή διαφορετικές συναισθηματικές εμπειρίες με άλλους ανθρώπους, θα έχεις κερδίσει κάτι. Καθώς, από εκεί και έπειτα, αυτό που νιώθεις τώρα θα ιδωθεί μέσα κι από άλλα πρίσματα - ακόμα κι αν παραμένει. Δώσε ευκαιρίες στον εαυτό σου να αποδράσει από αυτόν τον εσωτερικό εγκλωβισμό. Νέα κοπέλα είσαι, δε θέλεις να ζήσεις κι άλλα; Κατά βάθος δεν το έχεις ανάγκη; Να αποκτήσεις περισσότερες εμπειρίες, να δεις την συναισθηματική ζωή σου να φωτίζεται και αλλιώς; Και, εκτός αυτού, μόνο σε καλό μπορεί να σου βγει. Σε κακό όχι. Ακόμα και να απογοητευτείς και αλλιώς, ξανά! Κι αυτό σου δίνει, κι αυτό σε ωφελεί (όλα ζήτημα προοπτικής και φιλοσοφίας είναι). Eπεξεργάσου το και τόλμα.Αν, κατά τη διάρκεια των εφτά χρόνων, έχεις ήδη κάνει το δεύτερο και δεν έχεις βοηθηθεί, τότε δεν ξέρω, στο ομολογώ.
Α, μπα, γεια,επειδή πράγματι ήμουν περισσότερο ποιητική παρά πληροφοριακή στην ερώτηση (#7) και επειδή παρά το διάστημα που πέρασε από όταν έστειλα την ερώτηση, συνεχίζω να είμαι στην ίδια θέση κινδυνεύω να γίνω σαν τον Γκιωνάκη στο βίντεο που στείλανε παραπάνω, θα χαιρόμουν αν μου έλεγες τη γνώμη σου μετά τις επιπλέον πληροφορίες.Δεν είμαι σίγουρη ότι υπάρχει ουσιαστική διάκριση ανάμεσα σε μια ιστορία αγάπης χωρίς ανταπόκριση και μια φανταστική ιστορία. Σύμφωνα με τα κριτήρια που έθεσες, ανήκω στην πρώτη κατηγορία. Υπήρξαν οι συνθήκες για να αναπτυχθούν τα συναισθήματα που ένιωσα για αυτόν τον άνθρωπο, αλλά η ένταση, η διάρκεια τους και κυρίως η αδυναμία μου να του τα εκφράσω, τα κάνουν ακόμα και στο δικό μου το μυαλό να μοιάζουν πια με μια φαντασίωση από την οποία δεν μπορώ να απεγκλωβιστώ.Η σχέση μας ήταν επαγγελματική με ιεραρχική διαφορά ανάλογη της ηλικιακής μας (18 χρόνια μεγαλύτερος). Εγώ αμέσως μετά το τέλος των σπουδών μου, με μεγάλο ενθουσιασμό για το αντικείμενό μου και μια εργατικότητα που με έκανε να ξεχωρίζω. Δεν ήταν ο μόνος που με ξεχώρισε και με στήριξε από το επαγγελματικό μου περιβάλλον, για να αποδώσω εκεί τα συναισθήματα που άρχισα να νιώθω. Ούτε ήταν η εμφάνιση του που με προσέλκυσε. (Δεν ήταν ο «ωραίος» σαραντάρης, αν θες, τουλάχιστον όχι αντικειμενικά). Απλά μια μέρα χωρίς να το καταλάβω άρχισα να συνειδητοποιώ ότι ο ενθουσιασμός με τον οποίον δούλευα σαν τρελή, η χαρά που με πλημμύριζε μετά από οποιαδήποτε κουβέντα μας και άλλα τόσα δεν δικαιολογούνταν από το ότι μου άρεσε η δουλειά μου. Ήμουν ερωτευμένη και για κακή μου τύχη πολύ παιδί ακόμα για να μπορώ να προσεγγίσω ερωτικά έναν άνθρωπο μεγαλύτερό μου, που μάλιστα η επαγγελματική μου εξέλιξη εξαρτιόταν από αυτόν σε μεγάλο βαθμό. Δεν είχα τρόπο να το κάνω. Έτρεμα στο ενδεχόμενο ότι θα τον χάσω από τη ζωή μου έστω με τον τρόπο που υπήρχε. Εκείνος με συμπαθούσε πολύ, με εκτιμούσε και με ξεχώριζε φανερά. Επεδίωκε να είναι μαζί μου στο πλαίσιο της δουλειάς και να συζητάει μαζί μου για διάφορα θέματα. Αλλά δεν μου είχε δώσει το δικαίωμα να τον προσεγγίσω με άλλον τρόπο. Κι εγώ δεν του έδειξα ποτέ πόσο πολύ ήθελα να τον προσεγγίσω με άλλον τρόπο. Ο μόνος τρόπος που είχα ήταν να μένω εκεί για να μην τον χάσω από τη ζωή μου. Τα τελευταία χρόνια εκείνος είναι επίσημα δεσμευμένος πια (ενώ όταν ήμουν η «μικρή» που δεν μπορούσε να την πέσει στο «μεγάλο», ήταν φυσικά μόνος του) και εγώ εμφανίζω μια τελείως αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά και πασχίζω να αλλάξω επαγγελματικό περιβάλλον. Εκείνος δεν καταλαβαίνει γιατί, κι εγώ δεν συγχωρώ στον εαυτό μου το ότι τόσα χρόνια δεν του έδωσα να καταλάβει. Τελικά σε ποια από τις δυο κατηγορίες ανήκω; Μάλλον για τον Γκιωνάκη με κόβω.Ευχαριστώ για την υπομονή σας.Η… «φαντασιόπληκτη»
#6Αχ αχ αχ. Έρωτες που δεν κλείσανε. Συμφωνώ με τη Λένα. Πήγαινε συγκρατημένα απαισιόδοξη (δύσκολο, δύσκολο πολύ). Η απόσταση, ο χρόνος και οι αναμνήσεις δημιουργούν πολλές αυταπάτες και η προσγείωση στην πραγματικότητα μπορεί να είναι ανώμαλη και από τις 2 πλευρές. Είναι δική του απόφαση να έρθει και παίρνει τις ευθύνες του και είναι δική σου απόφαση να πας παίρνοντας τις δικές σου. Καλύτερα να πας όμως για να μην σκέφτεσαι αν και πως και τι.Πάντως σε παρόμοια περίπτωση που έζησα, με μια σχέση πολύ πιο δραματική και τραυματική από τη δική σου, όταν τον είδα μετά από 10 χρόνια με φόβο πως θα μου καταστρέψει τη ζωή, πως θα πέσω στα πατώματα και τέτοια, έγινε κάτι που δεν περίμενα καθόλου. Γελούσα που τον είχα ξεπεράσει και έκλαιγα που ότι είχα φτιάξει στο μυαλό μου ήταν μια βλακεία. Πλήρης αποδόμηση. Αλλά δεν θα μπορούσα να το ξέρω αν δεν πήγαινα και ήξερα πολύ καλά τι ρίσκο έπαιρνα.
#6 Αυτό που λέει η κοπέλα είναι ότι στην ουσία δεν ξέρει αν τον θέλει πραγματικά ή όχι.Του παρουσιάζει μια εικόνα των συναισθημάτων της εντελώς απατηλή λέγοντας του ότι αν την θέλει πρέπει να έρθει να την βρει.Νομίζω ότι το πιο έντιμο είναι να του εξηγήσει ότι είναι μπερδεμένη η ίδια και δεν ξέρει τι θέλει πριν κουβαληθεί ο άνθρωπος.
5.Μπορεί κανείς να φάει φακές,φασολάδα ή γιουβαρλάκια σούπα, το καλοκαίρι κι αντίστοιχα φασολάκια ή γεμιστά τον χειμώνα.Δεν είναι ότι δεν βρίσκεις στην αγορά π.χ. ντομάτες ή μελιτζάνες και τον χειμώνα, αλλά εγώ νομίζω ότι είναι πιο νόστιμα, όταν είναι η εποχή τους,Επίσης δε με τραβάνε οι σούπες το καλοκαίρι, εκτός κι αν πρόκειται για ψαρόσουπα με φρέσκο ψαράκι, άσε που με τη ζέστη που κάνει και με μια σαλάτα είμαι ΟΚ.
#7σαφως και μια ανεκπληρωτη/ανεπιθυμητη αγαπη, αφορα μονο αυτον που την νοιωθει. ΞΕΚΑΘΑΡΑ.καμια αμφιβολια περι τουτου.δεν ειναι θεμα εγωισμου το αν θα του εκφρασεις η οχι τα αισθηματα σου, λαθος τοποθετηση του προβληματος. ειναι θεμα αδιαφοριας/δυσφοριας του.γιατι να πιασεις καποιον και να του πεις καλα και σωνει κατι που δεν θελει η δεν τον ενδιαφερει, εφοσον ηδη το γνωριζεις. μπορεις να το απαντησεις αυτο?(πολυ καλα τα λεει η abba)
#3 Το "βαριέμαι κάποιον" κανονικά, δεν είναι κάτι που μπορείς να κρύψεις. Από τις συζητήσεις σας, τον τρόπο που φέρεσαι, από τα μικρά πράγματα, (ας πούμε ότι ενδεχομένως σου μιλάει και εσύ ασυναίσθητα κοιτάς αλλού) η τύπισσα θα έπρεπε να το έχει λάβει το μήνυμα, άσχετα αν εσύ έχεις την καλύτερη των προθέσεων, ή αν είσαι, όπως λες bitch. Και όταν λαμβάνουμε τέτοια μηνύματα, συνήθως απομακρυνόμαστε από μόνοι μας, διότι μας αρέσει να μας αντιλαμβάνονται σαν ενδιαφέροντες ανθρώπους. Μας αρέσει, πέρα από το να χαϊδεύεται ο ναρκισσισμός μας (αν θες τη "σκοτεινή" εκδοχή), να μπορούμε να επικοινωνούμε, να ανταλάσσουμε. Δεν το έχει λάβει, όμως, όπως λες, και εκεί κάτι υποψιάζομαι ότι μπορεί να συμβαίνει. Τί; Δεν ξέρω. Ίσως να θέλει δίπλα της κάποιον που συγκεκαλυμμένα την απορρίπτει, χωρίς όμως να την κακοποιεί, γιατί έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, αλλά όχι τόσο χαμηλή. Μπορεί ακόμα να φοβάται να δημιουργήσει ουσιαστικές σχέσεις με ανθρώπους. Να δένεται μεν συναισθηματικά, αλλά να διατηρεί ένα βαρετό προσωπείο, που της είναι βολικό, και να αποφεύγει να ξεδιπλώσει τον εαυτό της. Αλλά πάλι, η συμπεριφορά αυτή, μπορεί να ερμηνευτεί με εκτό χιλιάδες ακόμα τρόπους, συνειδητούς, υποσυνείδητους, κάτι στο ενδιάμεσο, διάλεξε και πάρε. Γιατί σου τα λέω όλα αυτά: Όχι για να σου αποδείξω πως είναι εκείνη που έχει το πρόβλημα (μπορεί στην τελική να είσαι και εσύ που αρνείσαι να της δώσεις μία ουσιαστική ευκαιρία- δεν ξέρω, αλλά δεν έχει και σημασία), αλλά για να καταλάβεις πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχεις ενοχές. Μπορείς να είσαι ακόμα και αγενής μαζί της, αλλά το καλύτερο είναι, χωρίς σφίξιμο στην καρδιά, χωρίς πρόσθετο άγχος, απλά να συνεχίσεις τις δικαιολογίες, ή να πεις κάπως πιο "γλυκά" την αλήθεια. Π.χ "Να είμαι ειλικρινής, δεν έχω όρεξη να βγούμε σήμερα, θέλω να αράξω σπίτι μόνη μου", ώστε και να μη νιώθεις άσχημα που αναγκάζεσαι να πεις ψέμματα, και να μη νιώθεις άσχημα που την απορρίπτεις.
#5+ τα πολλα πικαντικα μπαχαρικα μας προκαλουν υπερθερμανση..τα πολλα λιπαρα επισης, αλλα και δεν ταιριαζουν με την μεταβολικη μας κατασταση, καθως στην ζεστη κανουμε λιγοτερες καυσεις και δεν χρειαζομαστε λιπαρες τροφες, ενω στο κρυο τις χρειαζομαστε για να διατηρησουμε την θερμοκρασια του σωματος μας (κανοντας πολυ περισσοτερες καυσεις).
#3δεν μπορει να σου "κολλησε" απο το πουθενα. η παρεα ειναι κατι αμοιβαιο. ουτε αρκει η εξηγηση που δινεις για την εξωσχολικη δραστηριοτητα. αν σε ενοχλει μια παρεα , τα ορια της συχνοτητας και της εγγυτητας, τα βαζεις σταδιακα.δεν περιμενεις να γινετε αυτοκολλητες και μια μερα, αγανακτεις.ΑΡΑ, κατι δεν εχεις κανει καθολου καλα στην ολη ιστορια, εστω κι αν ειναι ακριβως οπως μας τα λες.μαλλον σε εξυπηρετουσε η κοντινη σας παρεα μεχρι καποια εποχη κι οταν σταματησε να σε εξυπηρετει, δυσανασχετισες..εφοσον πλεον ειστε σε τετοια κολλητη κατασταση και η ιδια δεν εχει ιδεα για τις σκεψεις σου (προφανως γιατι τις κρυβεις), εχεις τρεις λυσεις.ή συνεχιζεις και καταπινεις την δυσφορια σου, ή προσπαθεις να βαλεις καποια αποσταση σταδιακα, ή αν δεν καταλαβαινει απο "σταδιακα" , οδηγεισαι σε ρηξη και την απορριπτεις ξεκαθαρα, με οτι αυτο συνεπαγεται.
#2αν νοιωθεις τοση"πληροτητα" οση περιγραφεις, με καποιον που σε απορριπτει τοσο αμεσα και ξεκαθαρα, το κενο ειναι σιγουρα μεσα σου και οχι εκεινο που θα αφησει αυτος, οταν φυγει...
#1δεν μπορω να σε συντρεξω στον ψυχαναγκασμο σου να κανεις ντε και καλα μια σχεση, εφοσον δεν εχει τυχει να βρεθει καποιος που να τον θελεις (και να σε θελει).τι ανασφαλεια ειναι αυτη? νοιωθεις στα αζητητα και αγχωνεσαι ετσι?οι σχεσεις δεν ειναι υποχρεωτικες, προκυπτουν οταν δυο ανθρωποι εχουν κοινη επιθυμια για κατι τετοιο.κατα τα αλλα εισαι σε λαθος δρομο να ψαχνεις το "τελειο", οχι μονο γιατι δεν υπαρχει, αλλα γιατι ουτε εσυ εισαι τελεια. οποτε και να υπηρχε, τι να σε κανει , εσενα?ασχολησου με το "ταιριαστο", καλυτερα κι ασε τα 'τελεια" για την χωρα του ποτέ- ποτέ......
#2 Από πόσους γκόμενους και πάνω θεωρείται αναγνωρισμένο το παρελθόν κάποιου και με πόσους πρέπει να έχει πάει για να μην είναι περιορισμένες οι εμπειρίες του :-P Το βλέπω συχνά σαν απάντηση και αναρωτιέμαι η Α, μπα άραγε πόσες εμπειρίες έχει για να γράφει αυτή τη στήλη; Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αυτά τα συναισθήματα, οι ανεκλήρωτοι έρωτες κλπ μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία και άσχετα με τον αριθμό των εμπειριών. Είναι μερικοί που τη βρίσκουν με το φτύσιμο σε όλη τους τη ζωή, είναι κι άλλοι που και στα 15 τους είχαν συγκεκριμένες απαιτήσεις στις σχέσεις. Κατα τα άλλα συμφωνώ με την απάντηση.# 3 Εγώ πάλι λέω ότι καλύτερα να συνεχίσεις να την αποφεύγεις μέχρι να πιάσει το μήνυμα. Η παρέα σου δεν είναι ελεημοσύνη κι αν δε θες να τη βλέπεις, δεν υπάρχει κανένας λόγος. Δεν είναι καλύτερα και για εκείνη να βρει μια φίλη που να θέλει να την κάνει παρέα ; Τα «μου λείπεις» όταν βλέπει ότι την αποφεύγεις πιο πολύ σαν προσπάθεια χειραγώγησης μου φαίνονται... Το ότι κάποιος είναι καλός, δεν αρκεί για να τον κάνουμε φίλο, πρέπει να ταιριάζεις και σε άλλα πράγματα. Αν κάποτε αλλάξεις γνώμη και σταματήσεις να τη θεωρείς βαρετή μπορεί να ξαναβρεθείτε, Αν εκείνη δε θέλει τότε να σε κάνει παρέα, δεν πειράζει θα βρεις άλλους φίλους που θα ικανοποιούν τις μελλοντικές σου ανάγκες.
Ακολουθεί γενικότερο σχόλιο: Διαβάζουμε κατά καιρούς σ'αυτή τη στήλη για ανεκπλήρωτους έρωτες από τη μια και αγάπες ντεμί-σεζόν από την άλλη. Αυτές οι δύο περιπτώσεις έχουν ένα ενδιαφέρον κοινό χαρακτηριστικό: ο φόβος ανάληψης της πραγματικής ευθύνης για τη ζωή. Οι μεν βαυκαλίζονται ερωτευμένοι αιωνίως με ένα φαντασιακό ιδανικό, βολικά απρόσβλητο από τη φθορά του χρόνου και της καθημερινότητας, ως συναισθηματικό παυσίπονο που οι ίδιοι επέλεξαν να συνταγογραφήσουν για τον εαυτό τους απέναντι στους πραγματικούς πονοκεφάλους της ζωής, όπως είναι να γνωρίσεις, να αγαπήσεις και να ζήσεις πραγματικά με ένα συνάνθρωπο, με όλα τα άγχη, τις πικρίες και τις αγωνίες που αυτό συνεπάγεται. Από την άλλη, έχουμε τους ανθρώπους που αυτοεγκλωβίζονται εθελοτυφλώντας και βιώνουν ανείπωτα συναισθηματικά αδιέξοδα, κατ'επιλογήν, από φόβο μήπως χάσουν και αυτο το λίγο που δεν τους καλύπτει μεν, αλλά τους κρατάει κάπως, με κάποιον ηλίθιο τρόπο, ζωντανούς. Είναι τα λεγόμενα ζόμπι της αγάπης, εξ ίσου φοβισμένα με τους φαντασιόπληκτους της πρώτης κατηγορίας, εξ ίσου ανεύθυνα, ανώριμα και ανέτοιμα να αναλάβουν την ευθύνη των συναισθημάτων και των πράξεών τους, της ίδιας τους της ζωής, εν τέλει. Αμφότερες περιπτώσεις οφείλουν να μάθουν να διαχειρίζονται, να ερμηνεύουν και να αποκωδικοποιούν με ωριμότητα τα συναισθήματά τους και να αναλάβουν την ευθύνη της ζωής τους, γιατί η ζωή είναι μία, δεν έχει δεύτερη ευκαιρία, πάρτε το απόφαση μερικοί, μην σπαταλάτε άλλο χρόνο από τη ζωή σας ζώντας μέσα στην αυταπάτη.Η πραγματική αγάπη είναι τόλμη, δεν είναι δειλία, είναι ελευθερία, δεν είναι σκλαβιά.Αυτά και συγγνώμη για το κατεβατό :)
Γεια σας. Εγώ εξεπλάγην κυρίως με τις θετικές ψήφους κι όχι με τις αρνητικές. Συμφωνώ με τον όμορφο, επαναστατικό επίλογο,-σχεδόν "ελευθερία ή θάνατος"-, για το ρίσκο που σαφώς εμπεριέχεται. Ωστόσο θεωρώ, πως εάν διακατέχονται -οι δύο περιπτώσεις όπως διαχωρίζονται παραπάνω- από φόβο, -που είναι ίσως και το πιο αρχέγονο συναίσθημα-, η θέση τους είναι εξαιρετικά ευάλωτη. Λέξεις όπως βαυκαλισμός, φαντασιόπληκτοι, ανεύθυνοι, ανώριμοι, ανέτοιμοι, με κάποιον ηλίθιο τρόπο, ζόμπι της αγάπης, με κατακλείδα το: "Αμφότερες περιπτώσεις οφείλουν να μάθουν να διαχειρίζονται, να ερμηνεύουν και να αποκωδικοποιούν με ωριμότητα τα συναισθήματά τους και να αναλάβουν την ευθύνη της ζωής τους.", με οδηγούν στη σκέψη πως είναι, πως να το πω, σαν να διαβάζω κάποιο μανιφέστο για τη ζωή, με έντονη δεκτικότητα και αυστηρότητα. Σχεδόν ακόμα και συγκεκαλυμμένο θυμό αισθάνομαι ότι διέκρινα ως δέκτης απέναντι σε αυτό. Γι' αυτό και εντυπωσιάστηκα περισσότερο με τις θετικές κι όχι με τις αρνητικές ψήφους. Ευχαριστώ για το χρόνο σας. Και καλό απόγευμα
Ε, μα ναι!Αγαπητή φίλη της ερώτησης 7, ξεκινάς από λάθος αφετηρία: Βασανίζεσαι και λες: Τώρα, είναι εγωισμός να του πω πώς αισθάνομαι, ή αυθεντική έκφραση της αλήθειας μου; Ενώ, για να προχωρήσεις, θα έπρεπε να σε προβλημματίζει: Για ποιό λόγο αισθάνομαι έτσι επί επτά χρόνια, ενώ γνωρίζω ότι δεν υπάρχει περίπτωση ανταπόκρισης; Τι κερδίζω; Τί αποφεύγω με το να μένω εκεί; Χωρίς αυτομαστίγωμα και αρνητική κριτική. Αισθάνεσαι έτσι; Ωραία. Μπορείς όμως να δεις τί συγκαλύπτεται μέσα εκεί; Αφού αντιλαμβάνεσαι ότι όλο αυτό αφορά όχι εκείνον αλλά εσένα; Από εκεί να ξεκινήσεις. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, η ψυχοθεραπεία κατά τη γνώμη μου πάντα βοηθάει, αφού μπορεί να προσφέρει μία όσο γίνεται αντικειμενική εξωτερική άποψη, την οποία έχεις ανάγκη για να καταλάβεις ποιά είναι η δική σου αλήθεια κάτω από τη φαντασίωση.
@αμύριστη και Σανάνθη: Δεν υπάρχει μονάχα ο δικός σας τρόπος θεώρησης της ζωής και των σχέσεων και δεν είναι όλοι όσοι επιλέγουν έναν άλλον τρόπο ανεύθυνοι και ανώριμοι. Δεν είναι όλοι φτιαγμένοι για σχέσεις όπως αυτές που έχετε εσείς στο μυαλό σας σαν σωστές και πρέπουσες. Όλοι κάτι κερδίζουν από τη συμπεριφορά τους και ο μαζοχισμός ακόμη είναι μία στάση ζωής. Ίσως όπως λέει και η Σανάνθη αυτά τα ακόρεστα πάθη τους κρατάνε ζωντανούς ή κάτι άλλο. Το ότι αυτό είναι ηλίθιο είναι η δική σας άποψη. Κι εκείνοι ίσως βρίσκουν ανούσια ή/και ξενέρωτη τη δική σας ζωή. Live and let live…
Αυτή η διευκρίνιση "είναι δική σου άποψη" με απογειώνει. Είναι προφανές ότι όταν κάποιος λέει μια άποψη είναι η δική του εκτός κι αν ξεκινά τη φράση λέγοντας π.χ. "η θεια μου η Κοντύλω λέει ότι..."
Επιπλέον Ro_xy διαφωνώ κάθετα διότι αυτοί οι άνθρωποι που πολύ σωστά σκιαγραφεί η Σανάνθη, κάνουν οικογένειες με αυτά τα μυαλά (διαβάσαμε μία ιστορία πρόσφατα) και μετά βαράνε τα κεφάλια τους όλοι μαζί στον τοίχο. Αν ήταν ερημίτες που δεν επηρέαζαν κανέναν σε αυτή τη ζωή, ας έκαναν ότι ήθελαν.
Προσωπικά,ήθελα να τονίσω το ότι ο καθένας έχει ευθύνη για τη ζωή του.Γλυκιά ευθύνη.Σανάνθη,συμφωνώ,αλλά αν έγραφα εγώ αυτό το σχόλιο θα ήμουν εμπρηστικός.Καλύτερα που το έγραψες εσύ.
Σας ευχαριστώ όλους σας για τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας, τόσο επί του ύφους, όσο κι επί του περιεχομένου :)Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι αν έβαζα σε κάποια κρίσιμα σημεία του αρχικού μου σχολίου τη φράση "κατά την προσωπική μου γνώμη κι εμπειρία", το νόημα θα μπορούσε να επικοινωνηθεί με λιγότερο δογματισμό και διδακτισμό χωρίς να αλλοιώνεται το περιεχόμενό του. Επιτρέψτε μου, πάντως, να διατυπώνω την προσωπική μου αλήθεια, όπου και όποτε κρίνω σκόπιμο, χωρίς να διατηρώ επιφυλάξεις για αυτήν. Αλλιώς, δεν θα ήταν "η προσωπική μου αλήθεια". Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω πως η συζήτηση αυτή βοήθησε ενδεχομένως κάποιους εκεί έξω να βγάλουν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα για τα βαθύτερα αίτια των πράξεων και των συμπεριφορών τους.Καλό βράδυ σε όλους :)
@Aloutero: Το σχόλιο «πώς είναι δυνατό να υπάρχουν αρνητικές ψήφοι» δε σε απογείωσε δηλαδή; Σε αυτό ακριβώς απάντησα λέγοντας το προφανές : ο καθένας έχει την άποψη του και ναι, είναι δυνατόν να διαφωνεί κάποιος με τη Σανάνθη. Το δεύτερο σχόλιό σου το βρίσκω ολίγον τι άσχετο. Είσαι ελεύθερη να συναναστρέφεσαι όποιον θέλεις. Εφόσον δεν πειράζει εσένα, τι σε νοιάζει τι κάνει ο κόσμος; Εκτός αν υπονοείς ότι όλοι όσοι σκέφτονται διαφορετικά από σένα και τη Σανάνθη πρέπει να γίνουν ερημίτες;;;@Σανάνθη: Όπως λέει και το χαλί από πάνω κανείς δε σου απαγόρευσε τίποτα (αν είναι δυνατόν!). Προσωπικά απάντησα περισσότερο λόγω του σχόλιου της αμύριστης, αλλά και επειδή εσύ ζήτησες να σου γράψουν αυτοί που διαφωνούν. FYI, διαφωνώ σχεδόν πάντα με αυτά που γράφεις, αλλά δεν έχω μπει στη διαδικασία να απαντήσω ποτέ γιατί όπως λες ο καθένας τη γνώμη του γράφει εδώ πέρα και αυτό είναι το ωραίο.
Έχω παρατηρήσει ότι η Σανάνθη γενικά μαζεύει δυσανάλογα πολλές αρνητικές. Βέβαια από την άλλη έχει δικαίως και το μεγαλύτερο ρεύμα εδώ μέσα μετά την Α,μπα, γεγονός που εξηγεί κατά τη γνώμη μου το φαινόμενο των απροσδόκητων αρνητικών. Οι αλληλεπιδράσεις εντός της στήλης είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας. Πρόεδρε, μη σκας πάμε να ρίξουμε μια βουτιά στην πισίνα ;)
Ro_xy από που έβγαλες το συμπέρασμα ότι δεν πειράζει εμένα; Μπορεί ένας τέτοιος συναισθηματικά τυφλός και ανεύθυνα άνθρωπος να ήταν ο πατέρας μου. Μπορεί να ήταν η μητέρα μου. Όπως καταλαβαίνεις δεν είναι ακριβώς θέμα συναναστροφής και αυτό εννοώ από την αρχή στο σχόλιο μου. Μίλησα για οικογένεια της οποίας αναγκαστικά θα σε επηρεάσουν τα απόνερα και όχι για τυχαίους γνωστούς. Δεν θα είναι η πρώτη φορά όμως που μαζί μιλάμε και χώρια καταλαβαίνουμε (όχι συγκεκριμένα εγώ κι εσύ, γενικότερα μιλάω).
@Ιζόλδη: Μπράβο, το κατάλαβες! Αυτοί που ψηφίζουν αρνητικά φθονούν τη Σανάνθη για την επιτυχία της στα σχόλια (!) μιας στήλης του ίντερνετ lol. Μα ειλικρινά τόσο δύσκολο είναι να κατανοήσετε μερικοί ότι μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται διαφορετικά από εσάς;@Aloutero: Το ποστ ήταν για ερωτικές σχέσεις, που για μένα ενέχουν by default την έννοια της επιλογής. Μετά την επεξήγηση καταλαβαίνω καλύτερα το σχόλιό σου, αν και δε νομίζω ότι αναιρεί αυτό που ήθελα να πω... Πιστεύω ότι το ζήτημα της δημιουργίας οικογένειας, ουσιαστικά το πως πρέπει να είναι κάποιος για να αποφασίσει να κάνει παιδί, είναι ένα τελείως άλλο κεφάλαιο.
#7 Να κάτι τέτοια διαβάζω και νιώθω τελείως γαιδαρα. Που την βρίσκετε όλη αυτή την αγάπη ρε παιδιά? Αν κατάλαβα καλά η κοπέλα αγαπάει κάποιον εδώ και 7χρόνια χωρίς να είναι καν μαζί. Πρέπει να γίνει φίλη με την χθεσινή που νιώθει τόσα πολλά αλλα δεν τον γνωρίζει, θα έχουν να πουν πολλά για τις σχέσεις τους. Επίσης να ναι καλα η Α΄Μπα γιατί πριν την στήλη δεν είχα ιδέα οτι τα άτομα με τετοιου είδους φαντασιώσεις είναι τόσα πολλά.