Έκτακτα μέτρα για τους μετανάστες - Οι Σύροι πρόσφυγες παίρνουν έγγραφα για να ταξιδέψουν

Έκτακτα μέτρα για τους μετανάστες - Οι Σύροι πρόσφυγες παίρνουν έγγραφα για να ταξιδέψουν Facebook Twitter
Achilleas Zavallis / SOOC
21

Μετά από μια μαραθώνια έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το μεταναστευτικό ζήτημα της χώρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ανακοίνωσε τα έκτακτα μέτρα που αποφασίστηκαν σήμερα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από την κυβέρνηση: 

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη ροή προσφύγων για λόγους που έχουν να κάνουν με την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στην Συρία αλλά και σε άλλες περιοχές. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς περίοδο σημειώνεται έντονα αυξητική τάση εισροής προσφύγων και στην Ιταλία.

Από τις πρώτες καταγραφές προκύπτει ότι το κίνητρο της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών των ανθρώπων δεν είναι τόσο η οικονομική ανέχεια αλλά ο άμεσος κίνδυνος για την ζωή τους.

Στην διυπουργική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν οι:

  • Βούτσης Νίκος, υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,
  • Πανούσης Γιάννης, αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη,
  • Δρίτσας Θόδωρος, αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και
  • Χριστοδουλοπούλου Τασία, αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.


Επίσης συμμετείχαν οι κύριοι:

  • Αθανασόπουλος Αθανάσιος, ναύαρχος Λιμενικού
  • Πατρινός Νικόλαος, υπαρχηγός Β' Λιμενικού και Καλογερόπουλος Αριστείδης, ειδικός σύμβουλος του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου.


Στη σύσκεψη αποφασίστηκε:

  • Η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.
  • Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα, τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους.
  • Εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
  • Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό. Απαιτεί σοβαρότητα, ψυχραιμία και πάνω από όλα ανθρωπιά. Αυτή την ώρα δεν νοούνται πολιτικά παιχνίδια και ανέξοδοι λαϊκισμοί με τις ανθρώπινες ζωές.

UPDATE: Ωστόσο λίγο αργότερα η αρχική ανακοίνωση την οποία διέγνωσε και ο ίδιος ο κ Σακελλαρίδης εστάλη με διαφορές στα ΜΜΕ. Στην ορθή επανάληψη η αναφορά στους Σύρους διορθώθηκε ως εξής: "Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα". Αρχικά αναφέρόταν πως: "Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα, τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους."

Πηγές τουΜαξίμου, αναφέρουν πως η αλλαγή αυτή έγινε για να μην υπάρξει παρανόηση πως επιχειρείται παραβίαση της συνθήκης Σένγκεν και Δουβλίνο ΙΙ.

21

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Λεχ Βαλέσα επανεμφανίστηκε 35 χρόνια μετά τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Πολωνία

Διεθνή / O Λεχ Βαλέσα επανεμφανίστηκε 35 χρόνια μετά τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Πολωνία

Ο Λεχ Βαλέσα είναι το πρόσωπο που έχει συνδεθεί με την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος του στρατηγού Γιαρουζέλσκι και κατά πολλούς με την πτώση της ίδιας της Σοβιετικής Ένωσης
NEWSROOM
Ο Στέφανος Κασσελάκης αφήνει κριτική πέντε αστέρων στο δικό του εστιατόριο στις Σπέτσες

It's Viral / Ο Κασσελάκης άφησε κριτική στο δικό του εστιατόριο στις Σπέτσες κι έβαλε «άριστα, πέντε αστέρια»

Δεκάδες σχόλια και αντιδράσεις στα social media για την κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να αποθεώσει το «Pura Vita» στις Σπέτσες, χωρίς να διευκρινίσει ότι η επιχείρηση του ανήκει
NEWSROOM
Μαρινάκης για Κασσελάκη: Σήμερα άπαντες κατάλαβαν γιατί απέφευγε να παρουσιάσει το Πόθεν Έσχες του

Πολιτική / Μαρινάκης για Κασσελάκη: Σήμερα άπαντες κατάλαβαν γιατί απέφευγε να παρουσιάσει το Πόθεν Έσχες του

«Σχετικά με τα ψεύδη και τις χυδαίες συκοφαντίες του για την περιουσιακή κατάσταση του Πρωθυπουργού, τον ενημερώνουμε για πολλοστή φορά ότι ο Πρωθυπουργός ελέγχεται εξονυχιστικά τα τελευταία 20 χρόνια» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
NEWSROOM
Κλαούντια Σέινμπαουμ: Ποια είναι η 61χρονη νέα πρόεδρος του Μεξικού

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Ποια είναι η 61χρονη νέα πρόεδρος του Μεξικού

Αριστερή, με καταγωγή από Εβραίους της Βουλγαρίας και της Λιθουανίας, η Σέινμπαουν γίνεται η πρώτη πρόεδρος στην 200ετή ιστορία του Μεξικού, με ελπίδες να αλλάξει την κατάσταση για τις γυναίκες της χώρας
NEWSROOM