Απευθείας ανάθεση 500 εκατ. δολαρίων για πολεμικά αεροπλάνα έδωσαν Τσίπρας-Καμμένος

Απευθείας ανάθεση 500 εκατ. δολαρίων για πολεμικά αεροπλάνα έδωσαν Τσίπρας-Καμμένος Facebook Twitter
58

Το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια αποφάσισε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, δίνοντας με απευθείας ανάθεση και διακρατική συμφωνία στις ΗΠΑ (εταιρεία Lockheed Martin) τον εκσυγχρονισμό πέντε παλαιών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας εκτιμώμενου προϋπολογισμού 500 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έγινε εξώφυλλο στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, η έγκριση δόθηκε την Κυριακή 15 Μαρτίου από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έπειτα από εισήγηση του Πάνου Καμμένου και με τη γραπτή έγκριση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννη Πανούση, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Θοδωρή Δρίτσα και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου (ΚΥΣΕΑ), οι οποίοι επικύρωσαν ομοφώνως την εισήγηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας.

Ηδη η ελληνική κυβέρνηση έδωσε εντολή να εκταμιευθεί η προκαταβολή ύψους 45 εκατ. δολαρίων προς τους Αμερικανούς η οποία σηματοδοτεί την τυπική έναρξη του προγράμματος.

Το πρόγραμμα που θα διαρκέσει επτά χρόνια αφορά τον εκσυγχρονισμό, τη συντήρηση και εν συνεχεία την υποστήριξη πέντε εκ των έξι αεροσκαφών τύπου P-3Β Orion, τα οποία αποκτήθηκαν δωρεάν από τις ΗΠΑ την περίοδο 1991-1992 και είναι σήμερα ηλικίας 35 ετών, σε μια προσπάθεια να επιμηκυνθεί ο χρόνος ζωής τους για ακόμη 15.000 ώρες πτήσεων. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη βρίσκονταν σε υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι το 2009, οπότε το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιo αποφάσισε ότι ο εκσυγχρονισμός τους είναι οικονομικά ασύμφορος και προχώρησε στην απόσυρσή τους. Με απλά λόγια στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας θεωρούσαν τα αεροσκάφη αυτά υπέργηρα και τα παρόπλισαν εκτιμώντας ότι η αναβάθμισή τους δεν είχε νόημα.

Εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας δεν συζητήθηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., παρά το γεγονός ότι το κόστος του προγράμματος αυξήθηκε κατά 30% λόγω της αλλαγής της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου μέσα σε λίγους μήνες. Ενώ στις 30 Οκτωβρίου του 2014 η ισοτιμία ήταν στο 1:1,27, η ενεργοποίηση της σύμβασης και της LOA (Letter of Acceptance) έγινε με την ισοτιμία στο 1:1,08.

Το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ αναφέρει πως η υλοποίηση του προγράμματος επί της ουσίας έγινε εν κρυπτώ. Επίσημη ανακοίνωση με τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος δεν υπήρξε ούτε για την απόφαση που έλαβε το ΚΥΣΕΑ στις 15 Μαρτίου να εγκρίνει την αναβάθμιση έως 5 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας με εκτιμώμενο κόστος 499,8 εκατ.δολάρια ούτε για την ενεργοποίηση της σύμβασης με την εκταμίευση της προκαταβολής .

Η απάντηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Με ανακοίνωση που εκδόθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιβεβαιώνει πλήρως όλα τα στοιχεία του ρεπορτάζ.
Διαβάστε την ανακοίνωση:

Σάββατο, 04 Απριλίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

«Σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα αναφέρονται τα εξής:

Η συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P3 είναι διακρατική μέσω FMS. Απαράβατος όρος της ελληνικής πλευράς ήταν οι εργασίες να γίνουν στην Ελλάδα από ελληνική βιομηχανία.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούν πολλές χώρες ανάμεσα στις οποίες είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Νορβηγία, η Ν. Κορέα, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Βραζιλία. Όλες αυτές οι χώρες τα αναβαθμίζουν και τα διατηρούν στη δύναμη τους.

Η λύση της αναβάθμισης κρίνεται συμφερότερη από την προμήθεια νέων αεροσκαφών για πολλούς λόγους. Ο χρόνος ζωής των αεροσκαφών παρατείνεται για τουλάχιστον 20 χρόνια, διαθέτουμε ήδη ανταλλακτικά για τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους, εκπαιδευμένο προσωπικό, οργανωμένη μονάδα υποστήριξης.

Είχε προταθεί η προμήθεια παροπλισμένων αεροσκαφών του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία όμως χρειάζονταν τις ίδιες εργασίες αναβάθμισης με μεγαλύτερο κόστος ώστε να είναι διαθέσιμα ενώ όλες οι εργασίες θα γίνονταν στις ΗΠΑ και όχι στην Ελλάδα.

Το ΓΕΝ είχε εισηγηθεί να γίνει επισκευή μέσω FMS και πέρασε ΚΥΣΕΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2014. Στη συνέχεια η ίδια συμφωνία προσυπεγράφη και πέρασε ΚΥΣΕΑ με τους ίδιους όρους και την χρηματοδότηση από την σημερινή κυβέρνηση στις 15 Μαρτίου 2015 που ήταν η καταληκτική ημερομηνία».

58

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ελληνική εργατική τάξη βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία αναγέννησης»

LiFO politics / «Η ελληνική εργατική τάξη βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία αναγέννησης»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον ιστορικό και υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Αριστεράς, Κωστή Καρπόζηλο, για τη γέννηση του ελληνικού εργατικού κινήματος και τους πρωτεργάτες του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Φλωρίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλανά τον κόσμο- Ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε η ΝΔ αρζίσει από αύριο

Πολιτική / Φλωρίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλανά τον κόσμο- Ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε η ΝΔ αρχίζει από αύριο

Ο Γιώργος Φλωρίδης έκανε ειδική αναφορά στο τι ίσχυε με τον Κώδικα του 2019 επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τι θα ισχύσει από αύριο, οπότε θα εφαρμοστεί ο Κώδικας που ψηφίστηκε προ διμήνου από την κυβέρνηση της ΝΔ
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Το γεγονος οτι τα συγκεκριμενα αεροπλανα, το αμερικανικο ναυτικο τα παροπλισε γιατι κριθηκε ασυμφορη η αναβαθμιση τους, λεει πολλα....Προφανως εμεις γνωριζουμε καλυτερα....
Ποιός σου είπε ότι το US NAVY τα έχει παροπλίσει; Ξέρεις εσύ περισσότερα απο αυτά που ξέρω εγώ; και αν ναι, για πές μου τότε γιατί υπηρετούν ακόμα στο US NAVY; Γιατί δεν έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης τους; Γιατί το US NAVY έχει αναβαθμίσει τα δικά του; Δύσκολα ερωτήματα που δεν έχεις απάντηση.
Κύριε παντογνώστη, διαβάστε και το παρακάτω (αγγλικά φαντάζομαι γνωρίζετε εκτός από τις υπόλοιπες φωτεινές σας γνώσεις)και για όποια απορία, ξαναμιλάμε.The U.S. Navy's remaining P-3C aircraft will eventually be replaced by the P-8A Poseidon. In a second program to procure a successor, the advanced Lockheed-Martin Orion 21, another P-3 derived aircraft, lost out to the Boeing P-8 Poseidon, a Boeing 737 variant, which entered service in 2013.Επιπλέον η τιμή των καινούριων είναι στα 45 εκ. Τώρα γιατί σε εμάς κόστισε 100 εκ η αναβάθμιση του καθενός... και ακόμα: "This aircraft costs approximately $45 Million, which is 650% more money than the average military turboprop engine plane."επίσημη τιμή του από το US navy είναι στα 36 εκ. πληροφοριακά. Επίσης από us navy:Numerous countries fly the P-3 Orion, making it one of the more prevalent Navy aircraft available for foreign military sales and support.
Τρία σχόλια πιο πάνω "Ψάχνουν λυσσαλέα να βρουν κάτι, και αφού δεν βρίσκουν κατασκευάζουν. Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον. ΥΓ. Το 2009 που κρίθηκε προτιμητέα η αγορά νέων, ΥΕΘΑ διετέλεσανν οι Βαγγέληδες: Μεϊμαράκης και Βενιζέλος. Τα συμπεράσματα δικά σας."και για την ταμπακιερα (ή έστω τα 500 μύρια) τίποτα. Εκτος και αν το νόημα είναι "οι δικοί μας είναι λίγο λιγότερο διεφθαρμένοι από τους προηγούμενους".
Δηλαδή αδερφέ, πως ήθελες εσύ να γίνει η αναβάθμιση; Τζάμπα; 500.000.000 είναι μια πάρα πολύ καλή τιμή για 5 αεροσκάφη τη στιγμή κατά την οποία για καινούρια θες τουλάχιστον δεκαπλάσια συμπεριλαμβανομένων και των οπλικών συστημάτων. Εδώ θα έχεις μετά την αναβάθμιση, ένα εντελώς καινούριο αεροσκάφος, το οποίο μπορεί να εξοπλιστεί με όλα τα οπλικα συστήματα που διαθέτεις σαν χώρα. Άρα ποιό το κακό για την τιμή; Και μην διαβάσω τις επιεικώς χαρακτηριζόμενες μπούρδες ότι βρακί δεν λεει ο πισινός μας να φορέσει αναβάθμιση αεροσκαφών πάμε να κάνουμε, γιατί αυτό το βρακί που έχουμε και φοράμε, αν το θέλουμε να το έχουμε και να μην έρθει ο καλός μας γείτωνας να μας το πάρει, πρέπει να δώσουμε χρήματα από το υστέρημά μας. Εξ άλλου, όλα τα οπλικά συστήματα που διαθέτει η χώρα μας, έτσι αποκτήθηκαν και μην κολλάμε σε κάποιους Άκηδες και Κάντες γιατί πάμε για το δέντρο και χάνουμε το δάσος.
Αδερφέ, τα μπέρδεψες. Δεν ήμουν εγώ επι δεκαετίες στα κάγκελα για μείωση εξοπλισμών, ειρήνη μεταξύ των λαών, το αιγαίο στα ψάρια τοι, διαπραγματεύσεις και άλλα ονειρικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν. Και τώρα τα γυρίζει και παίρνει καινούρια παιχνιδάκια -κοψοχρονιά λέμε- για να βγάλει ώρες πτήσης ο Καμμένος. Και μάλιστα από τους "φονιάδες των Λαων Αμερικάνοι".Άραγε στις 17 του Νοέμβρη η πορεία προς την πρεσβεία θα γίνει για να τους δώσουμε την δόση;karma is a bitch, αδερφέ.
Δηλώσεις κ. Δρίτσα λίγο πριν τις εκλογές(τότε ήταν υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ): "Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να δεχτεί τετελεσμένα από τη βεβιασμένη υπογραφή συμβάσεων. Η διαχείριση εξοπλιστικών κονδυλίων από μια υπηρεσιακή Κυβέρνηση, που στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης να υπογράφει μια βδομάδα πριν τις εκλογές συμβάσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ΕΥΡΩ, την ίδια ώρα που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ απλά σιωπούν για το ζήτημα της πλήρους εφαρμογής της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν μας δεσμεύει."
Δε θα σταθώ στο δημοσιονομικό κόστος, ούτε στο αν συμφέρει η συντήρηση των παλαιών αεροσκαφών αντί να προμηθευτούμε νέα, δεν είμαι ειδικός επί εξοπλιστικών ζητημάτων. Αυτό όμως που προκύπτει πίσω από την βιτρίνα της είδησης είναι πως η ''στήριξη'' σε διεθνές επίπεδο (βλ. δηλώσεις Ομπάμα και παρεμβάσεις στην Μέρκελ) δεν γίνονται άνευ ανταλλάγματος... Και σε διεθνές επίπεδο, όλα είναι δούναι και λαβείν, κάποια στιγμή πρέπει να το αντιληφθούμε και να παύσουν οι κορώνες και οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ''πατριωτών'' και ''προδοτών''.... Ό,τι έκαναν οι προηγούμενοι θα πρέπει να κάνουν κι αυτοί εδώ...
Με τυμπανοκρουσίες δόθηκαν κάποια λεφτά για την ανθρωπιστική κρίση και «τα παιδάκια που λιποθυμούν απ' την πείνα», αλλά ΕΝΤΕΛΩΣ στα κρυφά δόθηκαν ακόμα περισσότερα χρήματα για κάτι που σε καμία περίπτωση δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης. Γιατί;
Τι από τα δύο σε εκπλήσσει; τα λεφτά για τα παιδάκια που εξαγγέλθηκαν με τυμπανοκρουσίες (που ακόμη δεν έχουν δοθεί, γιατί χρειάζεται Κοινή Υπουργική Απόφαση για να μπορεί να εφαρμοσθεί ο νόμος για την ''ανθρωπιστική κρίση'') ή απόφαση που ελήφθη εν κρυπτώ; Εμένα προσωπικά δε με εκπλήσσει τίποτε...
Η περήφανη εξωτερική πολιτική δεν συνίσταται στο "δε σας πληρώνουμε όσα χρωστάμε γιατί ήμαστε καραμπουζουκλήδες"¨αλλά στο "υποστηρίξτε μας αν θέλετε χωρίς να μας πουλήσετε όπλα και μάλιστα εν μέσω κρίσης".Αλλά οι χορτασμένοι δεν είναι επικίνδυνοι, επικίνδυνοι είναι όσοι περιμένουν στην σειρά να φάνε. Και αυτοί που είναι στη κυβέρνηση σήμερα πιθανότατα δεν θα ξαναβρούν ευκαιρία να μασαμπουκώσουν ξανά. Και ως γνωστόν οι μίζες στα εξοπλιστικά είναι μαστ για κάθε τριτοκοσμική μπανανία που σέβεται τον εαυτό της...
Δον, έχεις κάποια πληροφορία ή ένδειξη ότι μέλος της σημερινής Κυβέρνησης (μέσα από αυτήν ή άλλη) απόφαση πήρε μίζα;Αν ναι, θα σε παρακαλούσα να μας πεις (και στον εισαγγελέα αν είναι πληροφορία), αν όχι όμως;Ενδιαφέρον έχει πάντως το σκεπτικό σου, θεωρείς πως οι ΝΔ/ΠΑΣΟΚ έχουν χορτάσει από μίζες και άρα... να τους ξαναεμπιστευθούμε;