ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Βίντεο δείχνει τζιχαντιστές να καταστρέφουν με βαριοπούλες την αρχαία Χάτρα

Βίντεο δείχνει τζιχαντιστές να καταστρέφουν με βαριοπούλες την αρχαία Χάτρα Facebook Twitter
7

Ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδα που χρησιμοποιεί συχνά το Ισλαμικό Κράτος φέρεται να δείχνει τζιχαντιστές να καταστρέφουν με βαριοπούλες και καλάσνικοφ την αρχαία πόλη Χάτρα στο Ιράκ, σύμφωνα με το Associated Press. Η καταστροφή της πόλης από τους τζιχαντιστές έγινε γνωστή τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί η έκταση της ζημιάς που έχει γίνει, καθώς η περιοχή ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος.

Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Παρασκευής δείχνει έναν άνδρα ανεβασμένο σε μία σκάλα να χρησιμοποιεί βαριοπούλα για να καταστρέψει ένα από τα γλυπτά που κοσμούν κτίριο της αρχαίας πόλης. Ένας άλλος, ρίχνει με καλάσνικοφ σε άλλο μνημείο, ενώ κάποιοι καταστρέφουν αγάλματα.

Σύμφωνα με το Associated Press, στο βίντεο εμφανίζεται επίσης ένας άνδρας να λέει στα αραβικά ότι κατέστρεψαν την πόλη επειδή «λατρεύεται αντί του Θεού». Το Ισλαμικό Κράτος καταστρέφει αρχαιότητες, υποστηρίζοντας ότι προωθούν την ειδωλολατρία. Οι αρχές πιστεύουν ότι έχουν πωλήσει πολλά αρχαία στη μαύρη αγορά για να χρηματοδοτήσουν τη δράση τους.

Βίντεο δείχνει τζιχαντιστές να καταστρέφουν με βαριοπούλες την αρχαία Χάτρα Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου από την αρχαία πόλη Χάτρα, που βρίσκεται στην έρημο του βορείου Ιράκ, ανάμεσα στη Μοσούλη και Σαμάρα. Στα μνημεία της πόλης δεσπόζει η ελληνιστική και ρωμαϊκή αρχιτεκτονική. ΕΠΑ

Η Χάτρα βρίσκεται περίπου 110 χιλιόμετρα νότια της Μοσούλης και ιδρύθηκε πριν από περίπου 2.000 χρόνια από το βασίλειο των Σελευκιδών. Έχει ανακηρυχθεί μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς από την UNESCO.

7

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ