Βουλευτής των Πρασίνων: Να δώσουμε τις αποζημιώσεις, αντί να χλευάζουμε ένα λαό

Βουλευτής των Πρασίνων: Να δώσουμε τις αποζημιώσεις, αντί να χλευάζουμε ένα λαό Facebook Twitter
Menelaos Myrillas/ SOOC
2

Υπέρ των ελληνικών θέσεων στο θέμα των αποζημιώσεων τάσσεται η βουλευτής των Πρασίνων και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής επί συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων.

Σε συνέντευξη της στη Γερμανική Ραδιοφωνία,  η Άντγε Φόλμερ υπενθυμίζει  σύμφωνα με την Deutsche Welle, ότι η Γερμανία σε αυτό το θέμα είχε απίστευτη τύχη και χάρη σε ένα «μεγαλοφυές παιχνίδι» της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής ξέφυγε από το πρόβλημα χωρίς να καταβάλει μεγάλα ποσά.

Κάνει δε ειδική αναφορά στη Συμφωνία του Λονδίνου το 1953, όπου έγινε η διαγραφή του γερμανικού χρέους και στη συνέχεια στη συμφωνία 2 συν 4, με την οποία επισφραγίστηκε η γερμανική επανένωση χωρίς όμως να ονομαστεί «συμφωνία ειρήνης» για να αποφευχθούν αιτήματα καταβολής επανορθώσεων (σ.σ. η Ελλάδα παραμένει ακριβώς για αυτό το λόγο σε «μη εμπόλεμη κατάσταση» με τη Γερμανία).

Σημειώνει ακόμη ότι σε αυτήν τη συμφωνία δεν συμμετείχαν οι Έλληνες, οι Τσέχοι, οι Νορβηγοί και οι Ολλανδοί και  «Στο θέμα των επανορθώσεων ξέρω γιατί οι γερμανοί πολιτικοί και τα γερμανικά ΜΜΕ αντιδρούν με τόση επιθετικότητα. Διότι έτσι και ανοίξει ‘το καπάκι' θα έρθουν οι Ολλανδοί, οι Νορβηγοί, οι Τσέχοι κι άλλοι πολλοί και θα πουν ότι και σε αυτούς η γερμανική κατοχή προκάλεσε καταστροφές. Αυτό δεν το θέλει καμιά κυβέρνηση. Γι' αυτό χρειάζεται φιλική συναίνεση με αυτές τις χώρες. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα είναι θύμα μιας λανθασμένης δημοσιονομικής πολιτικής. Αντί να τους βοηθήσουμε από καιρό με ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ, την αντιμετωπίζουμε υποτιμητικά και με χλευασμό. Καμιά φορά αναρωτιέμαι σε ποια χώρα ζω...», λέει η .Φόλμερ.


Υποστηρίζει επίσης ότι οι Γερμανοί μετά τον πόλεμο ευνοήθηκαν σε απίστευτο βαθμό από την τύχη σε αντίθεση με άλλες χώρες που έπρεπε να σηκώσουν ένα τεράστιο φορτίο. Αυτή η πτυχή της λείπει από το δημόσιο διάλογο. «Αντ' αυτού οι Γερμανοί υιοθετούν ύφος αυταρχικού παιδαγωγού με ειρωνικά σχόλια στον τύπο. Όταν μια εφημερίδα, όπως η Frankfurter Allgemeine Zeitung αποκαλεί μια εκλεγμένη κυβέρνηση "μικροαπατεώνες της πολιτικής", όταν η Bild εμφανίζει τους Έλληνες ως άπληστους… Αν το ήξερε ο Άξελ Σπρίνγκερ θα σηκωνόταν από τον τάφο του γιατί αγαπούσε την Ελλάδα και έζησε πολύ καιρό εκεί. Κάποια στιγμή όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν συνείδηση. Ελπίζω ότι η καγκελάριος την ερχόμενη Δευτέρα να βρει έναν άλλο τόνο διαλόγου», τονίζει η βουλευτής.

Η Άντγε Φόλμερ δεν θέλει να ωραιοποιήσει διαχρονικά λάθη και παραλείψεις που έγιναν από την ελληνική πλευρά, αλλά αυτήν την χρονική στιγμή προέχει, όπως επιμένει, η επίδειξη κατανόησης απέναντι σε ένα λαό που βρίσκεται «με την πλάτη στον τοίχο και ζει σε συνθήκες Δημοκρατίας της Βαϊμάρης».

«Στο θέμα των επανορθώσεων ξέρω γιατί οι γερμανοί πολιτικοί και τα γερμανικά ΜΜΕ αντιδρούν με τόση επιθετικότητα. Διότι έτσι και ανοίξει ‘το καπάκι' θα έρθουν οι Ολλανδοί, οι Νορβηγοί, οι Τσέχοι κι άλλοι πολλοί και θα πουν ότι και σε αυτούς η γερμανική κατοχή προκάλεσε καταστροφές. Αυτό δεν το θέλει καμιά κυβέρνηση. Γι' αυτό χρειάζεται φιλική συναίνεση με αυτές τις χώρες. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα είναι θύμα μιας λανθασμένης δημοσιονομικής πολιτικής. Αντί να τους βοηθήσουμε από καιρό με ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ, την αντιμετωπίζουμε υποτιμητικά και με χλευασμό. Καμιά φορά αναρωτιέμαι σε ποια χώρα ζω...».

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΛΑΣ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / «Θέλει να γυρίσει τη χώρα δεκαετίες πίσω - Είναι αμετανόητος» η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης για το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα

«Τα αποκαλυπτήρια του ιδιωτικού κόμματος Τσίπρα με το όνομα ΕΛΑΣ, πιστοποίησαν πόσο παλιό είναι αυτό που πολυδιαφημίζεται εδώ και μήνες ως ‘νέο'» τονίζει το ΠΑΣΟΚ
THE LIFO TEAM
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

Πολιτική / Φλωρίδης για Μαρινάκη - Δημητριάδη: Εάν κάποιος καταδικαστεί, θα πάει φυλακή

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε σχετικά με το θερμό επεισόδιο μεταξύ του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του πρώην γενικού γραμματέα του Μεγάρου Μαξίμου στον τελικό της Euroleague
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Πολιτική / Σήμερα τα αποκαλυπτήρια για το κόμμα Τσίπρα: Το βίντεο-έκπληξη με μουσική Κραουνάκη και το μυστικό όνομα

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, αναμένεται να απευθύνει έκκληση σε «όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες» να δηλώσουν συμμετοχή στο «νέο ταξίδι», υπογράφοντας την ιδρυτική του Διακήρυξη
THE LIFO TEAM
GREXIT PLAN B ΑΛΒΑΝΙΑ

Πολιτική / Το plan b της Ευρώπης για το Grexit με την ονομασία «Κωδικός Αλβανία» - Οι συνέπειες στο εθνικό νόμισμα

«Θα υπήρχε πείνα, ούτε να αγοράσουμε πετρέλαιο για τα πολεμικά μας πλοία στο Αιγαίο δεν θα είχαμε» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας στο νέο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Στο Χιλιοστό»
THE LIFO TEAM