Στο σημερινό ‘Α, μπα’: ειρήνη υμίν

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: ειρήνη υμίν Facebook Twitter
65


________________
1.

είμαι σ'ένα γραφείο-η πρώτη μου δουλειά δυο χρόνια. Το γραφείο αυτό έχει ένα αφεντικό που δεν ασχολείται πλέον με τίποτα και μια άλλη κοπέλα εδώ και δώδεκα χρόνια, που περνάνε πλέον όλα απ'το χέρι της και την έχει δει αφεντικό. Δεν ξέρω τι σχέσεις έχουν(προσωπικές ή μισθοδοτικές γιατί αυτή υποστηρίζει ότι πληρώνεται "έναντι"),αλλά κάτι μέρες είναι λες και έχει ξυπνήσει τόσο ανάποδα και πλέον μου έχει δώσει την αίσθηση-εντύπωση πως δε γουστάρει να μου δίνει κατευθυντήριες γραμμές, ούτε καν να την παίρνω τηλέφωνο για τυχόν απορίες όταν πηγαίνω σε εξωτερικές δουλειές για εργασίες που έχει διεκπεραιώσει εκείνη!! Δεν ξέρω πώς "κόβουν το βήχα" σε τέτοιες περιστάσεις και μάλιστα με ωραίο τρόπο, έτσι ώστε να καταλάβει ότι θέλω η συνεργασία μας να είναι κατά το δυνατόν πιο αποτελεσματική. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν έχει κάποιο πρόβλημα μαζί μου και σκέφτομαι να τη ρωτήσω στα ίσα!- σταυροβελονιά


Το προσωπικό πρόβλημα μαζί σου νομίζω ότι είναι το τελευταίο που πρέπει να υποθέσεις. Μπορεί πράγματι να έχει ξυπνήσει ανάποδα μερικές φορές, να συμβαίνει κάτι εντελώς άσχετο με σένα. Μην μυγιάζεσαι αμέσως. Πριν κάνεις οτιδήποτε, σιγουρέψου ότι η αίσθηση-εντύπωση είναι και πραγματικότητα. Αν θέλεις να είναι αποτελεσματική η συνεργασία σας, μην μπουκάρεις με επίθεση και μάλιστα στον ανώτερό σου που είναι εκεί δώδεκα χρόνια. Σε μια άμεση αντιπαράθεση, ο βήχας που θα κοπεί θα είναι μάλλον ο δικός σου.


Όσο πιο καλός/ή είσαι στη δουλειά σου και όσο πιο σωστές αποφάσεις παίρνεις χωρίς να τη ρωτήσεις, τόσο το καλύτερο για την αποτελεσματική σας συνεργασία.

 

________________
2.


Αγαπημένη A,μπα, Έχεις/είχες κάποιο άρωμα "υπογραφή"? Αν ναι ποίο? To αποκαλύπτεις εύκολα αν εισπράξεις κάποιο κομπλιμέντο και ερωτηθείς για αυτό ή θεωρείς το άρωμα που σε συνοδεύει "προσωπικό δεδομένο" που προτιμάς να κρατήσεις για εσένα και διακριτικά να αποφύγεις να απαντήσεις? Πολύ θα με ενδιέφερε να ακούσω την άποψη σου αλλα και την άποψη των αναγνωστών/στριών στην παραπάνω σειρά ερωτημάτων. Προσωπικά, παλαιότερα, ναι, θεωρούσα το άρωμα υπογραφή που με χαρακτήριζε και για αυτό δίσταζα να το αποκαλύψω σε φίλες και γνωστές-αν και, απο ευγένεια και μόνο το έκανα. κανένα προβλημα δεν ειχα να το αποκαλύψω σε αγνωστους όταν με ρωτούσαν. Πλέον θεωρώ την "φοβία" αυτή παράλογη, ίσως επειδή μου έχει τύχει να ρωτήσω γυναίκα φίλη το άρωμα της και να διακρίνω/δω αυτην την καχυποψία που είχα κ εγώ. Πάντως φοράω εδώ και 2 χρόνια το-Love, Chloé

Το άρωμα υπογραφή έχει έστω και το ελάχιστο νόημα αν είσαι η τάδε Ζαμπλούτου ή Δούκισσα Δείνα και έχεις βρει το πιο κρυφό, το πιο ακριβό και το πιο exclusive άρωμα που φτιάχνει ο τάδε αρωματοποιός ειδικά για σένα. Ας μην αντιγράφουμε, εμείς οι υπόλοιποι, τα ματαιόδοξα τερτίπια της ελίτ. Ποια 'υπογραφή' καλέ, με το βιομηχανικό άρωμα που παράγεται μαζικά και αγοράζουμε από τα duty free; Η υπογραφή σου, όπως και χιλιάδων άλλων; Ωραία είναι τα αρώματα και είμαστε τυχεροί όσοι είμαστε σε θέση να τα αγοράζουμε, αλλά μην παραμυθιαζόμαστε ότι φοράμε Chloé επειδή φοράμε το ζουμάκι που συσκευάζει η Chloé.


Έχω διάφορα κατά καιρούς γιατί μου αρέσουν πολύ οι μυρωδιές, αλλά μόνο για ένα με ρωτάνε 'τι είναι'. Και είναι το Mandorlo di Sicilia της Acqua di Parma.


________________
3.

Αγαπητή Α,μπα,
Γιατί η Μόνα Λίζα στο Λούβρο είναι πίσω από χοντρό τζάμι και απαγορεύεται να τη φωτογραφίσεις, ενώ δε συμβαίνει το ίδιο σε άλλα μουσεία σε πίνακες πχ του Βαν Γκογκ ή του Μονέ που είναι κι αυτοί τεράστιας αξίας; Υπάρχει πιθανότητα οι πίνακες που εκτίθενται να μην είναι αυθεντικοί αλλά αντίγραφα; Ρωτάω γιατί μου έκανε εντύπωση ότι οποιοσδήποτε θα μπορούσε να παει να ακουμπησει το χερι του, πχ, στα νούφαρα του Μανέ έχοντας φάει πριν Πακοτίνια. Δεν είναι παράξενο που δεν υπάρχει περισσότερη ασφάλεια; -nick

Κάνεις δύο διαφορετικές ερωτήσεις.


Η Μόνα Λίζα είναι ο πιο διάσημος πίνακας του κόσμου. Οι επισκέπτες καθημερινά δεν συγκρίνονται με τους επισκέπτες σε άλλους πίνακες. Αυτά που αναφέρεις είναι τεράστιας αξίας, αλλά η Μόνα Λίζα είναι ακόμη πιο αναγνωρίσιμη και πλέον μυθικής αξίας. Το γυαλί προστατεύει από κλοπή, είναι αλεξίσφαιρο, και παρέχει ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας για να αντέξει άλλα τόσα χρόνια ο πίνακας. Τα φλας απαγορεύονται στα περισσότερα μουσεία που έχουν πίνακες ζωγραφικής, γιατί το φως καταστρέφει τα χρώματα.


Για το θέμα των αντιγράφων:


Τα έργα επιβεβαιώνονται ως αυθεντικά με μια σειρά εξετάσεων, ανάλογα με το μέσο (ζωγραφική, γλυπτό κλπ) και την ηλικία του. Υπάρχουν ειδικοί που κάνουν αυτή τη δουλειά, με εξειδίκευση σε περίοδο και μέσο. Άλλοτε επιστρατεύονται ακτίνες, άλλοτε παραστατικά της εποχής, ανάλυση της μπογιάς, ένας συνδυασμός όλων αυτών. Φυσικά δεν είναι πάντα εύκολο, και γι' αυτό κατά καιρούς γίνονται λάθη και μουσεία αποσύρουν έργα μέσα σε μια θύελλα κριτικής, μηνύσεων και χαιρεκακίας από άλλα μουσεία και συλλέκτες. Για ζωγράφους όπως ο Μονέ και Βαν Γκογκ είναι σχεδόν απίθανο να βρεθεί αντίγραφο, γιατί η καριέρα τους είναι πλήρως καταγεγραμμένη και το ενδιαφέρον πάρα πολύ έντονο.


Για το θέμα της ασφάλειας:


Η άμεση επαφή που έχει ένας θεατής με ένα έργο δεν συγκρίνεται με την εμπειρία που έχει κανείς όταν παρεμβάλλεται ένα γυαλί. Γι αυτό τα μουσεία προσπαθούν να μην χτίζουν αυτά τα εμπόδια, και ελπίζουν ότι δεν θα βρεθούν πολλοί τρελοί με πακοτίνια στα χέρια. Υπάρχουν φύλακες στις αίθουσες με τα έργα, αλλά αν κάποιος αποφασίσει να βανδαλίσει ένα έργο, είναι πάρα πολύ εύκολο, και τέτοια περιστατικά συμβαίνουν. Η συχνότητα τους ευτυχώς για μας τους υπόλοιπους δεν είναι τέτοια ώστε να γίνει το γυαλί αυτονόητο παντού.


________________
4.

Πολυαγαπημένη μου Λένα, εχμ πως να το γράψω; Να μόλις παραδέχτηκα στον εαυτό μου ότι είμαι Ναρκισσιστική, Πως το χειρίζομαι; Αυτός κατά βάθος είναι ο λόγος που δεν έχει στεριώσει και καμία σχέση. Τα τελευταία χρόνια δεν έχω κάνει σχέση και δεν φαίνεται να με απασχολεί ιδιαίτερα ή ίσως να το χώνω με επιτυχία;
Πως το βλέπεις;- Αυτάρεσκη


Αν θέλεις να αλλάξεις τον εαυτό σου και να δουλέψεις σε βάθος, πρέπει να πας σε ψυχολόγο ή σε ψυχίατρο. Μην βιάζεσαι να κάνεις διάγνωση στον εαυτό σου. Δεν λέω ότι έχεις οπωσδήποτε άδικο, αλλά η διάγνωση είναι κάτι που πρέπει να γίνεται από ειδικό, και μετά από συνεργασία. Αλλιώς κινδυνεύεις να παγιδευτείς σε ένα σύμπλεγμα συμπεριφοράς και μετά να φέρεσαι έτσι επειδή έτσι νομίζεις ότι εξηγούνται όλα.


________________
5.


Α,μπα,
Εχει γενεθλια η φιλη μου και θελει να κερασει.Με ρωταει απο το μεσημερι αν θα μπορω και της απανταω πολυ ωραιο οτι οχι,εκεινο το βραδυ δεν γινεται,γιατι οταν θα γυρισω απο τη δουλεια,θα πρεπει να διαβασω και το επομενο πρωι εχω ξυπνημα στις 8.Ενω εκεινη κι ολη η υπολοιπη παρεα μπορουν καλλιστα να ξυπνησουν στις 12 κι αν γινεται να το μεταθεσουμε το επομενο βραδυ το κερασμα/εξοδος.
Μου λεει οτι οχι δεν γινεται και ξεκινησε νε με πιεζει να βγουμε το συγκεκριμενο βραδυ.Της λεω κι εγω ενταξει αρκει να βγουμε διπλα στο σπιτι μου,για να μην εχω μετακινηση 1 ωρας.Μου αρνειται.
Ε τι να κανω κι εγω τους ευχομαι να περασουν καλα!
Μιλαμε πιο βραδυ που μου στελνει 2-3 φωτογραφιες λεγοντας μου ζηλιαα.Οπου της λεω μακαρι να το καναμε αυριο να ημουν κι εγω.Κι εκει μου λεει Δεν πειραζει.ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ.
Τι καταλαβαινει ακριβως?
Εγω ειμαι τρελη?Δεν μπορω να διακρινω τη μεγαλοψυχια της μηπως?
Αυτο ειναι ενα απο τα πολλα παρομοια περιστατικα που μ'αφηνουν σε μια μετεωρη κατασταση του στυλ: Ειμαι κακια? Ή οντως κανω λαθος και δεν το καταλαβαινω?- Δημητρα

Και να φέρεις και το γρύλο πίσω!


Σου είπε «δεν πειράζει. Καταλαβαίνω.» «Καταλαβαίνω» είναι ο σύντομος τρόπος για να πει κάποιος «καταλαβαίνω την δική σου πλευρά. Θα προτιμούσα να έκανες αυτό που θέλω εγώ, αλλά καταλαβαίνω γιατί δεν μπορείς ή δε θέλεις. Καταλαβαίνω.»


Νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό να κάνεις λάθος και να μην το καταλαβαίνεις. Η φίλη σου λέει πάντως ότι καταλαβαίνει. Κάποιος πρέπει να καταλάβει επιτέλους!


(Ναι, θα ήταν πιο βολικό για σένα να έβγαιναν την επόμενη μέρα. Αλλά όλοι οι υπόλοιποι μπορούσαν εκείνη την ημέρα. Θα μπορούσαν όλοι αυτοί να μετακινηθούν κατά μία μέρα για να μπορείς κι εσύ; Μπορεί και να μην μπορούσαν. Εσύ μόνο το δικό σου πρόγραμμα ξέρεις.)


Ναι, είναι πιθανόν να κάνεις κάπου λάθος και να μην το καταλαβαίνεις.

________________
6.

Τι γνώμη έχεις για τον Benedict Cumberbatch; Από τότε που είδα τον Sherlock κόλλησα μαζί του! Δεν είναι θεός;!!!


Πιστεύω αυτό, και είναι η πιο αγαπημένη μου γελοιογραφία του New Yorker εδώ και μήνες. Γελάω ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ. 

________________
7.

Σε εύκολες ερωτήσεις όπως η 7  εύκολα απαντάς με ειρωνία και καυτηριάζεις.
Στις δύσκολες όμως σηκώνεις τα χέρια πάνω, δεν θέλεις καμία ευθύνη από την συμβουλή που δίνεις, προτείνεις συγχώρεση, μην κρίνεις για να μην κριθείς κλπ.
Στα εύκολα βγάζεις γέλιο με την εκκλησία, στα δύσκολα την τιμάς και την προσκυνάς. Τότε μια χαρά είναι η εκκλησία, παίρνει όλη την ευθύνη από τα χέρια σου και τη βάζει πάνω της.
Έλα όμως που στα δύσκολα φαίνεται ο άνθρωπος.
Αλλά θα μου πεις και τί έγινε? Σωστά. Στην Ελλάδα που ανθεί η υποκρισία δεν έγινε και δεν θα γίνει απολύτως τίποτα. Όλοι θα συνεχίσουν να γελάνε όταν ειρωνεύεσαι στα εύκολα.- Ό,τι βολεύει και ξελασπώνει

Ως καλός χριστιανός, αντί να με λες υποκρίτρια και να θυμώνεις μαζί μου, δεν θα έπρεπε να με συγχωρήσεις για την άγνοιά μου και να προσευχηθείς για την ψυχή μου; Αλλά έτσι είσαστε εσείς, μόνο στα εύκολα ασχολείστε, όταν κάποιος είναι χαμένη περίπτωση σηκώνετε τα χέρια ψηλά και τα παρατάτε. Αλλά θα μου πεις και τι έγινε; Στην Ελλάδα που ανθούν οι πιστοί δε θα γίνει τίποτα.


Ελπίζω να μη σε θύμωσα ακόμη περισσότερο, ε; Το προηγούμενο ήταν πλάκα, για να σου δείξω πόσες τρύπες έχει ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζεις εσύ τη θρησκεία. Παρά τις τρύπες της όμως έχει και κάποια ωραία στοιχεία. Δεν διστάζω να το παραδεχτώ, αλλά είναι και αναμενόμενο, γιατί even a stopped clock is right twice a day.


Για τα τσιτάτα η απάντηση είναι η εξής: τα χρησιμοποιώ επίσης με ειρωνικό τρόπο. Αλλά όπως και να έχει, δεν είναι αποκλειστικότητα και δικαιοδοσία της εκκλησίας σου η συγχώρεση, ούτε είναι δική της εφεύρεση. Το ίδιο ισχύει και το θέμα της ταπεινότητας, του φθόνου, και όλων των ανθρώπινων χαρακτηριστικών. Υπήρχαν πριν εμφανιστεί η εκκλησία σου, και θα υπάρχουν για όσο υπάρχει ο άνθρωπος.


Και όταν πραγματικά τα βρίσκω μπαστούνια, καλέ μου άνθρωπε, δεν παραπέμπω στη συγχώρεση και στην περισυλλογή. Στον ψυχολόγο και στον ψυχίατρο παραπέμπω. Αυτό το επιβεβαιώνουν όλοι, ακόμα και οχτροί!

65

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

10 σχόλια
Αχχχ κορίτσι μου στο 5, πόσο εμένα μου θύμισες! Να μου λένε θα πάμε εκεί και να λέω μα θα ναι ο/η πρώην δεν μπορούμε να πάμε κάπου αλλου; Να απαντάνε πως θέλουν πολύ να πάνε σε αυτό το μαγαζί να το δουν και να τσατίζομαι. Να μου λένε θα βγούμε σήμερα και να φωνάζω μα εγώ τελειώνω εξεταστική αύριο περιμένετε και μενα και να μου απαντάνε μα είναι αύριο είναι Δευτέρα ποιος θα βγει, και να τσατίζομαι πάλι και να κρατάω μούτρα. Ως που με πιασαν με έβαλαν κάτω και μου είπαν το εξής : η γη ΔΕ γυρίζει γύρω από εσένα. Σκέψου το αυτό. Σοβαρά. Καμιά φορά οι άνθρωποι έχουν επιθυμίες που δεν θα θυσιάσουν για σένα. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα ναι δίπλα σου στα δύσκολα σαν καλοι φίλοι. Αυτό σημαίνει ότι εσύ δεν πρέπει να χαλιέσαι επειδή δε βγήκες μια φορά, λες και η επόμενη που θα κανονίσετε θα είναι σε δέκα χρόνια.
5.Καλά βρε κορίτσι μου, είναι δυνατόν;Η άλλη έχει γενέθλια, και για μια φορά το χρόνο που προφανώς κερνάει, μπορεί να διαλέξει μέρα ώρα μέρος και να πάρει η ευχή, μπορεί να διαλέξει και dressing code άμα λάχει! Ιt's Her Party! Τι είναι αυτό που σε κάνει να πιστεύεις ότι είσαι τόσο πιο σημαντική από όλους τους άλλους στην παρέα;Εγώ θα μείνω στο ότι είχες το θράσος, όχι να το ζητήσεις μονο, αλλά και να επιμένεις, και να σε προβληματίσει τόσο που μπήκες στον κόπο να στείλεις κάπου ερώτηση που θα απαντηθεί μετά από 4 μήνες.Δεν είναι όλοι τόσο ευγενικοί όσο η φίλη σου. Την τελευταία φορά που κάλεσα φίλη σε γενέθλια και μου έκανε τέτοιο τερτίπι με μούτρα, κόνξες κλπ, γιατί δεν την βόλευε η τοποθεσία η ώρα και η μέρα και επέμενε να διαλυθεί το πρόγραμμα αλλά και η κανονική μέρα των γενεθλίων μου για να την βολεύει, την έστειλα.
Για να είμαστε δίκαιοι πάντως, άσχετα με το αν η κοπέλα έχει δίκιο ή όχι, στο εξωτερικό σχεδόν όλοι κάνουν τα γενέθλια τους σε άσχετη μέρα από αυτήν που πραγματικά είναι -εκτός κι αν πέφτει Σάββατο χεχε- ώστε να τους βολεύει όλους. Μου έκανε πολύ εντύπωση στην αρχή γιατί πολλοί τα κάνουν από αρκετές μέρες έως και εβδομάδες μετά και πάντα Σάββατο για να έρθουν όλοι. Στην Ελλάδα δεν το έχουμε αυτό ε;
Στην Ελλαδα εχουμε το Εμεις οι βλαχοι όπου λαχει. Σε γενικες γραμμες ο εορταζοντας επιλεγει ειδος ψυχαγωγιας, γιορτης, χορού, χώρου όποτε γουσταρει και τον βολευει. Τουλαχιστον στα δικα μου λημερια.
#3 Να συμπληρώσω ότι η Μόνα Λίζα έχει κλαπεί στο παρελθόν από έναν Ιταλό εθνικιστή, επειδή είναι έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Αυτό το γεγονός την έκανε τόσο διάσημη. Είχε βρεθεί τυχαία μετά τον θάνατο του δράστη και επιστράφηκε. Και σε ότι αφορά τα πακοτίνια/βανδαλισμό είναι πολύ δύσκολο να γίνει σε χώρο που φυλάσσεται και παρακολουθείτε από κρυφές κάμερες.
Για το #2 Μην σε απασχολεί τόσο. Το άρωμα αλλάζει ανάλογα με το ποιος/ποια το φοράει. Παίζει ρόλο και το δέρμα δηλαδή. Κάτι που μυρίζει όμορφα σ' έναν άνθρωπο, μπορεί να μην μυρίζει ωραία σ' έναν άλλο. Οπότε η μυστικοπάθεια δεν έχει καμία σημασία (άλλη από αυτή που επισημαίνει η Α,μπα).
Πράγματι. Γνωρίζω πχ. γυναίκα που μια ζωή τη ρωτάνε το άρωμά της, ό,τι και βάλει, & από τα χύμα του λίτρου που λέει ο λόγος. Εγώ πάλι, ακόμη κι αν περιλουστώ σαν τροτέζα, μετά από καμιά ώρα δε μυρίζει τίποτα, εκτός πια κι αν τρίψεις τη μύτη σου στο λαιμό μου.
@3 Με ξεπερνάει το ότι κάποιος τρώει πακοτίνια ενώ θαυμάζει αριστουργήματα, δεν είναι και ότι βλέπει εθνική ελλάδος αραχτός στον καναπέ!Κι ενώ τρώει πακοτίνια θα πιάσει κιόλας τους πίνακες;Γιατί;
@5Κάτσε Δήμητρα γιατί δε μας τα λες καλά. Σου λέει η φίλη σου "σήμερα έχω γενέθλια και θα τα γιορτάσω εκεί". Κι εσύ της λες να μη γιορτάσει τα γενέθλιά ΤΗΣ τη μέρα που ΕΙΝΑΙ, αλλά μία ΑΣΧΕΤΗ μέρα που βολεύει ΕΣΕΝΑ. Κι αναρωτιέσαι αν κάνεις κάτι λάθος;
Και λέει και στην φιλη της να γιορτασει τα γενέθλια δίπλα στο σπίτι της για να μη τρέχει.Αφού δεν της προτεινε στην κοπελα να ερθει στο σπίτι της για να μην αναγκαστεί να ντυθει παλι καλά.
@1Έχω καταλήξει ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα στραβόξυλο σε κάθε δουλειά και τουλάχιστον ένας άνθρωπος (εμείς) που προσπαθεί να πάει με τα νερά του, να συνεργαστεί αξιοπρεπώς, μπας και βγει το οχτάωρο χωρίς σιχτίρι. Ε λοιπόν δεν γίνεται. Αυτοί οι ξινοί θα είναι πάντα ξινοί, όπως θα είσαι και εσύ πάντα καλή και συνεργάσιμη. Απλώς δέξου το, σαν λακούβα στον δρόμο σου, δεν μπορείς να κάνεις κάτι για τη λακούβα, απλώς την προσπερνάς και συνεχίζεις τη μέρα σου. Κάνε το καλύτερο που μπορείς και βαθιές ανάσες!
@5Πόσο εγωκεντρική μπορεί να είσαι; Μία ημέρα τον χρόνο έχει η φίλη σου γεννέθλια, μπορούσες να κοιμηθείς δύο ώρες λιγότερο, σιγά το πράγμα! Ε όχι και να τα γιορτάσει άλλη μέρα για να βολεύει την αυτού μεγαλειότητα σου! Νομίζω ότι κατά βάθος τους ζηλεύεις που μπορούν και ξυπνάνε στις 12 ενώ εσύ δουλεύεις και διαβάζεις, και θέλεις να νιώθεις πιο σημαντική, οπότε οι τεμπελχανάδες όφειλαν να προσαρμοστούν στο δικό σου βαρύ πρόγραμμα!
Όπα ρε ξαδελφίτα είναι πολύ εύκολο να λές στον άλλο, κοιμήσου δύο ώρες λιγότερο klein κ.α. Και εμένα μου το λένε φίλοι που ξυπνάνε στις 12:00 και δεν έχουν να οδηγήσουν μισή ώρα με βροχή, κρύο κ.α. στην δουλειά για να κάτσουν ένα οκτάωρο. Και δεν είναι θέμα ζήλιας αλλά κάποια στιγμή οφείλουν να αντιληφθούν ότι δεν μπορείς να είσαι διαθέσιμος 24/7 για οποιαδήποτε δραστηριότητα.
E ναι για μια μέρα δεν έγινε και τίποτα...την καλούν δηλαδή σε γενέθλια και θέλει να ρυθμισει το πρόγραμμα σύμφωνα με το δικό της;Όλοι έχουμε κάνει πραγματα για τους αλλους που νας ξεβολευαν δεν είναι τόσο τραγικό.Φαντάζομαι πάντως πως θα αντιδρούσε η συγκεκριμένη σε ανάλογη περιπτωση που δεν της κάνανε το χατήρι και την φτυνανε στα γενέθλια της.Δεν ξερω αν τους ζηλεύει αλλά οτι θεωρει τον εαυτο της σημαντικοτερο και δεν θελει χασει την βολη της για τους αλλους είναι το σίγουρο.
Δεν ξέρεις τί έχει να κάνει ο άλλος την άλλη μέρα. Δεν ξέρεις αν αυτές οι δύο ώρες ύπνο λιγότερες μπορεί να κοστίσουν ένα σημαντικό λάθος στη δουλειά (αν είναι πχ. γιατρός). Και για αυτό το λόγο, είναι καλό να σεβόμαστε το "όχι" του άλλου, και να μην το παίρνουμε προσωπικά (ότι δηλαδή δε θέλει να βγει μαζί μας), εκτός αν έχουμε στην πραγματικότητα από αλλού τέτοιες ενδείξεις. Αντίστοιχα, αυτός που λέει το "όχι" πρέπει να σέβεται ότι οι άλλοι είναι ελεύθεροι να διασκεδάσουν με τον τρόπο που θέλουν, και έχουν κι αυτοί τις ζωές και τις υποχρεώσεις τους (άσχετα αν ξυπνάνε στις 12 το μεσημέρι). Με δυό λόγια, και οι δύο φιλενάδες έχετε άδικο. Αυτή κακώς σε πιέζει, κι εσύ κακώς χαλιέσαι. Το να ζηλεύουμε ο ένας τον άλλο είναι λιγάκι φυσικό και ανθρώπινο. Αν εγώ είμαι με το ρολόι στο χέρι όλη την ώρα, και ο άλλος αρντάν όλη τη μέρα, φυσικά και θα μου άρεσε να ήμουν στη θέση του (συνεχίζοντας να έχω τα χρήματα και τις ανέσεις που έχω τώρα που δουλεύω, προφανώς). Το να βάζουμε τον εαυτό μας πρώτο, όταν έχουμε να ανταποκριθούμε σε υποχρεώσεις την επόμενη μέρα από τις οκτώ, επίσης. Κανέις δε θέλει να ξυπνάει με πονοκέφαλο, με την τσίμπλα στο μάτι, με πόνο στο στομάχι από τα κερασμένα σφηνάκια και να έχει και ένα οκτάωρο δουλειάς μπροστά. Δεν το αντέχουν όλοι. Μπορεί να κάνει μια άλλη κίνηση ευγένειας για να ευχηθεί στη φίλη, ας πούμε να πάνε μια άλλη μέρα για καφέ. Το να υποφέρεις χωρίς ουσιαστικό λόγο και να βάζεις τον εαυτό σου "δεύτερο" δε σε κάνει καλύτερο φίλο. Και προσωπικά δε θα μου άρεσε καθόλου να έβγαινα για τα γενέθλιά μου και να σκέφτομαι "κοίτα τώρα, η φίλη μου η Τίτίκα μπορεί και να είναι στραβωμένη, γιατί έχει αύριο νωρίς ξύπνημα". Μπορώ να την δω και κατόπιν εορτής.
Κατά την άποψη μου το πρόβλημα δεν είναι στο οτι η κοπελα της ερώτησης δεν μπορούσε να παει αλλά στο γεγονος οτι ήθελε να αλλάξουν την μέρα για την ίδια όπως κ να καθορίσει το μέρος για να βολευει πάλι την ίδια. Όταν είναι άλλος αυτός που γιορτάζει και κερναει δεν είναι στο χερι σου να αναλαμβανεις τέτοιες πρωτοβουλίες,απλα λες αν θα πας η' όχι.Σε περιπτωση που δεν μπορεις ευχεσαι στους αλλους να περάσουν καλά και κανονιζεις με την εορταζουσα αλλη μέρα για καφέ/ποτο που να βολευει και τις δυο χωρίς γκρινιες.
λοιπον θα διαφωνησω...δεν γνωριζω τι κανουν στις αλλες παρεες αλλα στη δικη μας οταν ερχονται γενεθλια κλπ κανονιζουμε και βρισκουμε μια μερα που να μας βολευει ολους...κι ο λογος ειναι απλος : ειμαστε δεμενοι και θελουμε πολυ να ειμαστε ο ενας στη γιορτη του αλλου ακομα κι αν χρειαστει να δυσκολευτουμε στο θεμα οργανωσης...αν μια πολυ καλη μου φιλη που πραγματικα τη θελω να ειναι μαζι μου στη γιορτη μου πει οτι δεν μπορει θα εκανα το εξης : θα τηλεφωνουσα στους υπολοιπους να δω αν γινεται να το κανουμε καποια αλλη μερα ειτε την επομενη ειτε μετα απο 3-4 μερες προκειμενου να μπορουν ολοι...κι αν ακομα δεν εβρισκα τροπο να το αλλαξω σιγουρα μετα δεν θα εστελνα φωτογραφιες με λεζαντα ''ζηλεια'' σε εναν ανθρωπο ο οποιος εχει ενα αρκετα βεβαρυμενο προγραμμα κι ο οποιος αντι να διασκεδαζει ξενυχταει διαβαζοντας...
Η ίδια κοπέλα σε λίγα χρόνια προβλέπω να στέλνει στην Α,μπα ρωτώντας αν είναι υπερβολική που ζήτησε από την φίλη της να αλλάξει την ημερομηνία του γάμου της για να τη βολεύει να πάει!