Πώς μπορείς να βρεθείς στη φυλακή λόγω Facebook

Πώς μπορείς να βρεθείς στη φυλακή λόγω Facebook Facebook Twitter
8

Στις φυλακές του Άμπου Ντάμπι με βαριές κατηγορίες βρίσκεται ο 30χρονος Αμερικανός Ryan Pate, ο οποίος εργαζόταν σε εταιρεία Logistics στο εμιράτο.

Όλα άρχισαν όταν ο Πέιτ ασθένησε και πήρε άδεια για να επιστρέψει  στην πατρίδα του προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις. Όταν όμως οι γιατροί του συνέστησαν επιπλέον εξετάσεις ο εργοδότης του στο Άμπου Ντάμπι αρνήθηκε να του χορηγήσει περισσότερη άδεια και του έκοψε το μισθό.

Ο 30χρονος άρχισε τότε να εκφράζει την αγανάκτηση του μέσω Facebook κατηγορώντας τον εργοδότη για πισώπλατο μαχαίρωμα και βρίζοντας τους κατοίκους του εμιράτου για να αποθαρρύνει αμερικανούς να εργαστούν εκεί.

Το τι σήμαινε αυτή η αντίδραση το κατάλαβε όταν ξαναπήγε στο Αμπου Ντάμπι για να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας. Μόλις έφτασε η αστυνομία τον κάλεσε στο τμήμα και δείχνοντας του ό,τι είχε και δεν είχε γράψει στο Facebook τον κατηγόρησε μεταξύ άλλων για εξύβριση του Ισλάμ και στον έστειλε στη φυλακή.

Έτσι ο 30χρονος ανακάλυψε με σκληρό τρόπο ότι η ελευθερία της έκφρασης στο Facebook, που εγγυάται η Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, δεν αναγνωρίζεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ακόμη και όταν το δικαίωμα αυτό ασκείται στο έδαφος των ΗΠΑ.

Πώς μπορείς να βρεθείς στη φυλακή λόγω Facebook Facebook Twitter

Ο Πέιτ απηύθυνε έκκληση στο διαδίκτυο μέσω της μνηστής του για δωρεές ώστε να πληρώσει τα νομικά έξοδα και να αποφυλακιστεί. Κατάφερε να βγεί με εγγύηση μετά από 10 ημέρες στη φυλακή, ωστόσο δεν του επιτρέπεται να φύγει από το εμιράτο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης προσπάθησαν να ακυρώσουν  τη διαδικασία, αλλά μάταια.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πολύ δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι ο Πέιτ διώκεται ποινικά για μια ενέργεια απολύτως νόμιμη στη χώρα του» . Επιπλέον, η υπόθεση έλαβε χώρα στο Facebook, που θεωρείται από τους Αμερικανούς ότι  υπόκειται σε νόμους των ΗΠΑ.

«Θέλω να ζητήσω συγνώμη από όλους εκείνους που έθιξα ... Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο Facebook, ενώ ήμουν στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να με στείλει στη φυλακή στη Μέση Ανατολή  ", είπε ο 30χρονος.

 Η δίκη του έχει προγραμματιστεί για τις 17 Μαρτίου και τα πράγματα είναι δύσκολα αφού βαρύνεται με προσβολή του Ισλάμ και του Κράτους. Αυτό μπορεί να σημάνει ακόμη και 5 χρόνια στη φυλακή και πρόστιμο 50 χιλιάδων δολαρίων.

Τech & Science
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΑΙΛΑΝΔΗ ΝΕΟ ΕΙΔΟΣ ΓΙΓΑΝΤΙΟ ΤΡΩΚΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ 30 ΚΙΛΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Τech & Science / Ταϊλάνδη: Ανακαλύφθηκε νέο είδος γιγάντιου τρωκτικού βάρους 30 κιλών που ζούσε πριν από 33-35 εκατ. έτη

Το αρχαίο ζώο, το οποίο ένας γεωλόγος της ερευνητικής ομάδας χαρακτήρισε «γιγάντιο αρουραίο», ήταν ένα από τα μεγαλύτερα γνωστά τρωκτικά της Παλαιογενετικής περιόδου
THE LIFO TEAM
GOOGLE ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΕΞΟΔΟΣ ALPHABET

Τech & Science / Google: Προτείνει εθελούσια έξοδο σε εργαζομένους πέντε χωρών για να περιορίσει το κόστος της τεχνητής νοημοσύνης

Οι εργαζόμενοι που αποδέχθηκαν την πρόταση έλαβαν αποζημίωση ίση με έναν μηνιαίο μισθό για κάθε χρόνο υπηρεσίας, με ανώτατο όριο τους 12 μισθούς
THE LIFO TEAM
APPLE ΚΙΝΑ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Τech & Science / Apple: Δοκιμαστικό λανσάρισμα των AI λειτουργιών στην Κίνα με «συμπαίκτη» την Alibaba

Η Apple, η οποία διατήρησε γενικά επιφυλακτική στάση απέναντι στο παγκόσμιο επενδυτικό ντελίριο για την τεχνητή νοημοσύνη, ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την Alibaba για το μοντέλο Qwen
THE LIFO TEAM
ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΖΕΦΡΙ ΧΙΝΤΟΝ

Τech & Science / Τζέφρι Χίντον: «Η AI θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό περιστατικό μεγάλης κλίμακας φέτος ή του χρόνου»

Ο νομπελίστας και για πολλούς «νονός της τεχνητής νοημοσύνης» παραδέχτηκε πως «ίσως τελικά να ήμασταν καλύτερα αν δεν είχαμε αναπτύξει την τεχνολογία»
THE LIFO TEAM