Πώς μπορείς να βρεθείς στη φυλακή λόγω Facebook

Πώς μπορείς να βρεθείς στη φυλακή λόγω Facebook Facebook Twitter
8

Στις φυλακές του Άμπου Ντάμπι με βαριές κατηγορίες βρίσκεται ο 30χρονος Αμερικανός Ryan Pate, ο οποίος εργαζόταν σε εταιρεία Logistics στο εμιράτο.

Όλα άρχισαν όταν ο Πέιτ ασθένησε και πήρε άδεια για να επιστρέψει  στην πατρίδα του προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις. Όταν όμως οι γιατροί του συνέστησαν επιπλέον εξετάσεις ο εργοδότης του στο Άμπου Ντάμπι αρνήθηκε να του χορηγήσει περισσότερη άδεια και του έκοψε το μισθό.

Ο 30χρονος άρχισε τότε να εκφράζει την αγανάκτηση του μέσω Facebook κατηγορώντας τον εργοδότη για πισώπλατο μαχαίρωμα και βρίζοντας τους κατοίκους του εμιράτου για να αποθαρρύνει αμερικανούς να εργαστούν εκεί.

Το τι σήμαινε αυτή η αντίδραση το κατάλαβε όταν ξαναπήγε στο Αμπου Ντάμπι για να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας. Μόλις έφτασε η αστυνομία τον κάλεσε στο τμήμα και δείχνοντας του ό,τι είχε και δεν είχε γράψει στο Facebook τον κατηγόρησε μεταξύ άλλων για εξύβριση του Ισλάμ και στον έστειλε στη φυλακή.

Έτσι ο 30χρονος ανακάλυψε με σκληρό τρόπο ότι η ελευθερία της έκφρασης στο Facebook, που εγγυάται η Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, δεν αναγνωρίζεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ακόμη και όταν το δικαίωμα αυτό ασκείται στο έδαφος των ΗΠΑ.

Πώς μπορείς να βρεθείς στη φυλακή λόγω Facebook Facebook Twitter

Ο Πέιτ απηύθυνε έκκληση στο διαδίκτυο μέσω της μνηστής του για δωρεές ώστε να πληρώσει τα νομικά έξοδα και να αποφυλακιστεί. Κατάφερε να βγεί με εγγύηση μετά από 10 ημέρες στη φυλακή, ωστόσο δεν του επιτρέπεται να φύγει από το εμιράτο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης προσπάθησαν να ακυρώσουν  τη διαδικασία, αλλά μάταια.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πολύ δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι ο Πέιτ διώκεται ποινικά για μια ενέργεια απολύτως νόμιμη στη χώρα του» . Επιπλέον, η υπόθεση έλαβε χώρα στο Facebook, που θεωρείται από τους Αμερικανούς ότι  υπόκειται σε νόμους των ΗΠΑ.

«Θέλω να ζητήσω συγνώμη από όλους εκείνους που έθιξα ... Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο Facebook, ενώ ήμουν στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να με στείλει στη φυλακή στη Μέση Ανατολή  ", είπε ο 30χρονος.

 Η δίκη του έχει προγραμματιστεί για τις 17 Μαρτίου και τα πράγματα είναι δύσκολα αφού βαρύνεται με προσβολή του Ισλάμ και του Κράτους. Αυτό μπορεί να σημάνει ακόμη και 5 χρόνια στη φυλακή και πρόστιμο 50 χιλιάδων δολαρίων.

Τech & Science
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλτσχάιμερ: Εγκρίθηκε φάρμακο που χορηγείται αποκλειστικά στο σπίτι

Τech & Science / Αλτσχάιμερ: Εγκρίθηκε θεραπεία που μπορεί να χορηγηθεί στο σπίτι από τον ίδιο τον ασθενή

Η έκδοση για χρήση στο σπίτι εγκρίθηκε ως θεραπεία συντήρησης που οι ασθενείς μπορούν να χορηγούν στον εαυτό τους αφού ολοκληρώσουν τον κύκλο της ενδοφλέβιας θεραπείας
LIFO NEWSROOM
«Νέα γενιά εθισμένων»: Τι κινδύνους κρύβει το άτμισμα για τον εγκέφαλο των εφήβων

Τech & Science / «Νέα γενιά εθισμένων»: Τι κινδύνους κρύβει το άτμισμα για τον εγκέφαλο των εφήβων

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δημιουργούν νέους εθισμούς στη νικοτίνη και προκαλούν σοβαρούς κινδύνους για την καρδιά, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο των παιδιών και των εφήβων
LIFO NEWSROOM
«Είναι κάπως σαν νίκη για τη Google»: Πώς κατάφερε να γλιτώσει από το να πουλήσει το Chrome

Τech & Science / «Είναι κάπως σαν νίκη για τη Google»: Πώς κατάφερε να γλιτώσει από το να πουλήσει το Chrome

Η απόφαση αυτή θεωρείται μια από τις σημαντικότερες των τελευταίων 20 ετών - Η Google διατηρεί πάντως κάποιες «ανησυχίες» για την υποχρέωσή της να μοιράζεται δεδομένα διαδικτυακών αναζητήσεων
LIFO NEWSROOM
Το James Webb εντόπισε «γυμνή» μαύρη τρύπα από την αυγή του σύμπαντος - «Μία πραγματική ια πρόκληση για τις θεωρίες μας»

Τech & Science / Το James Webb εντόπισε «γυμνή» μαύρη τρύπα από την αυγή του σύμπαντος - «Μία πραγματική πρόκληση για τις θεωρίες μας»

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι ίσως ανήκει σε μία κατηγορία αντικειμένων που είχε θεωρητικά προβλέψει ο Στίβεν Χόκινγκ, αλλά που μέχρι σήμερα δεν είχε ποτέ εντοπιστεί
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Clanker και γιατί το χρησιμοποιούν οι χρήστες του διαδικτύου ως αντι-AI αργκό;

Τech & Science / Τι είναι το Clanker και γιατί το χρησιμοποιούν οι χρήστες του διαδικτύου ως αντι-AI αργκό;

Ο όρος διαδίδεται στα social media μεταξύ των ανθρώπων που δηλώνουν «κουρασμένοι» με την τεχνητή νοημοσύνη που «εφευρίσκει» πράγματα, ακούγεται υπερβολικά ανθρώπινη και απειλεί να εξαφανίσει θέσεις εργασίας
LIFO NEWSROOM
Από την Amy έως τον Wubbo: Πώς επιλέγουν οι μετεωρολόγοι τα ονόματα των καταιγίδων και γιατί είναι σημαντικά

Τech & Science / Από την Amy μέχρι τον Wubbo: Πώς επιλέγουν οι μετεωρολόγοι τα ονόματα των καταιγίδων και γιατί είναι σημαντικά

«Όταν μια καταιγίδα έχει όνομα, γίνεται πιο εύκολο για τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό να μιλούν γι’ αυτήν, να μοιράζονται πληροφορίες και να προετοιμάζονται», εξηγεί η επικεφαλής μετεωρολόγος του Met Office, Rebekah Hicks
LIFO NEWSROOM
Στην Αρχαία Ολυμπία ξεκίνησαν οι πρώτοι «Ολυμπιακοί» των ρομπότ 

Τech & Science / Στην Αρχαία Ολυμπία ξεκίνησαν οι πρώτοι «Ολυμπιακοί» των ρομπότ

Στον ίδιο χώρο όπου πριν από χιλιάδες χρόνια συναθροίζονταν οι Έλληνες αθλητές, αυτή τη φορά συναντήθηκαν ομάδες μηχανικών από τέσσερις ηπείρους, μετατρέποντας την Ολυμπία σε παγκόσμιο εργαστήριο ρομποτικής
LIFO NEWSROOM
Αρχαίο DNA αποκαλύπτει το βακτήριο που προκάλεσε την πρώτη πανδημία στην ιστορία

Τech & Science / Αρχαίο DNA αποκαλύπτει το βακτήριο που προκάλεσε την πρώτη πανδημία στην ιστορία

«Τα ευρήματά μας αποτελούν το κομμάτι που έλειπε από το παζλ, προσφέροντας το πρώτο άμεσο γενετικό 'παράθυρο' στο πώς ξέσπασε αυτή η πανδημία στην καρδιά της αυτοκρατορίας»
LIFO NEWSROOM