Για όσους γέλασαν με την πρόταση για μυστικούς εφοριακούς

Για όσους γέλασαν με την πρόταση για μυστικούς εφοριακούς Facebook Twitter
Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
26

Πάντα υπήρχε άμεση απόρριψη και γελοιοποίηση κάθε αντισυμβατικού μέτρου για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Εγώ συνήθως ανήκα πάντα στη μειονότητα που τα έβρισκε πανέξυπνα: Όταν η κυβέρνηση Καραμανλή -η κυβέρνηση που μίσησα περισσότερο από κάθε άλλη την τρέχουσα χιλιετία- πρότεινε να γίνεται κλήρωση δώρων σε όσους μαζεύουν αποδείξεις -σα λαχειοφόρος αγορά- είχα ενθουσιαστεί με την ιδέα. Κοιτώντας γύρω μου μόνο διαπίστωσα ότι σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι την θεωρούσαν πρόταση γελοιωδέστατη που ποτέ δεν θα δούλευε. (Κι όμως, εδώ υπάρχει κόσμος που δίνει λεφτά αγοράζοντας λαχεία με την ελπίδα να κερδίσει, δεν θα μάζευε και τις αποδείξεις για την κλήρωση, που εξάλλου τις είχε ήδη πληρώσει;) Το ίδιο μέτρο ανακοίνωσε και η κυβέρνηση Σαμαρά εν μέσω χαχανων και επικριτικών σχολίων, και επίσης δεν το εφάρμοσε. 

Τώρα έχουμε τον Βαρουφάκη να προτείνει μυστικούς εφοριακούς. Και πάλι το βρήκα καλή ιδέα. Καταλαβαίνω γιατί μπορεί να γεννήσει πολλά αστεία σενάρια, αλλά θεωρώ ότι αν υπήρχε κίνητρο, πολλοί πελάτες θα εντόπιζαν παραβάτες, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο σε συγκεκριμένους προορισμούς διακοπών, και πολλοί παραβάτες θα έπαυαν να παρανομούν με το φόβο ότι κάθε πελάτης είναι εν δυνάμει εφοριακός. 

Τώρα: θα εφαρμοζόταν σωστά ένα τέτοιο μέτρο ή θα οδηγούσε σε αλαλούμ; Ποιος ξέρει; Αυτός δεν είναι λόγος για να το καταδικάσουμε εκ των προτέρων πάντως. Εξάλλου το ίδιο αλαλούμ περιμέναμε και όταν ο πελάτης μπορούσε να μην πληρώσει αν δεν έπαιρνε πρώτα απόδειξη («είναι ανεφάρμοστο, φανταστείτε πόσο θα φεύγουν ισχυριζόμενοι ότι δεν πήραν απόδειξη, φανταστείτε πόσες παρεξηγήσεις θα γίνουν!») και τελικά δεν έγινε τίποτα απολύτως.

Είναι γεγονός επίσης ότι η κομματική ταυτότητα βοηθάει να δεις τα πράγματα από διαφορετική πλευρά κάθε φορά. Ας πούμε, πολλοί φανς του ΣΥΡΙΖΑ που ενθουσιάστηκαν με αυτό το μέτρο, αν το άκουγαν από τον Στουρνάρα ή τον Χαρδούβελη θα το γελοιοποιούσαν και θα έκαναν τον κακό χαμό. Και το αντίστροφο φυσικά. 

Όμως άλλο είναι το σημαντικό. Υπάρχουν πολλοί και έξυπνοι τρόποι για να εντοπίσεις αυτούς που δεν κόβουν αποδείξεις.

Το θέμα είναι τι γίνεται μετά. 

Τι γίνεται μετά; Τώρα που μιλάμε έχουν επιβληθεί πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ σε ανθρώπους που χρωστούν στην εφορία ή παρανόμησαν. Πόσα λεφτά παίρνει το κράτος απ' αυτούς; Ελάχιστα!

Πραγματικά, το δύσκολο δεν θα είναι να βρεις κάποιον που φοροδιαφεύγει - σχεδόν όλοι το κάνουν. Το δύσκολο θα είναι να τον κάνεις να σου δώσει άμεσα τα λεφτά για να γεμίσεις τα άδεια σου ταμεία.

Αν το κράτος είχε μαζέψει όλα τα λεφτά και τα πρόστιμα που χρωστούν οι πολίτες στην εφορία δεν θα γύρευε κάθε τόσο δανεικά απ' τους θεσμούς της Τρόικας. 

  

Αυτός είναι ο σημαντικότερος κρίκος της αλυσίδας και ο σημαντικότερος να ισχυροποιηθεί. 

26

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

12 σχόλια
Προσφατα βρεθηκα στην Φραγκφουρτη.Σχεδον κανεις δεν εδινε αποδειξη για οτι επαιρνες εκτος απο τα μεγαλα πολυκαταστηματα. Μεχρι και στο ξενοδοχειο ο υπαλληλος με νοημα με ρωτησε μηπως θελω αποδειξη. Να σημειωσω δε οτι ο ΦΠΑ για το ξενοδοχειο ηταν 7% !!Η απορια ειναι πως η εφορια τους λειτουργει και γιατι οταν αφορα την Ελλαδα υπαρχουν αλλα μετρα και σταθμα. Δεν θα ηθελα να εννοηθει οτι υποστηριζω την φοροαποφυγη στο θεμα των αποδειξεων αλλα οι ειδικοι κατι θα πρεπει να ξερουν για το θεμα αυτο.
Oπου υπάρχει έλεγχος στην Ελλάδα, μέχρι τώρα τουλάχιστον, συχνά υπάρχει και υπόγεια συναλλαγή, ενώ η απόδειξη συνήθως έρχεται on demand και μόνο. Το ζούμε και το βλέπουμε, οποτε το μέτρο με τους "Βαρουφιάνους" είναι πολύ έξυπνο. Μακάρι να εφαρμοστεί.
Ισως με τη μεταφορα της ευθυνης εισπραξης του φπα στους δημους να βρεθει μια λυση. Διοτι οι δημοι ελεγχονται καλυτερα απο το πολιτη και το οφελος απο τη πληρωμη του φπα το αποδεχετε αμεσα ο πολιτης. Οσο ομως τα εσοδα του κρατους γινονται μισθοι ακαματηδων και βολεψακηδων, δεν νομιζω οτι κανενας θα πληρωσει με τη καρδια του
Ειμαι από εκείνους που δεν εντυπωσιαστηκα καθόλου με το καινοτόμο ή "τη φαντασία στην εξουσία" του μέτρου. Ειμαστε οντως μια περίεργη χώρα, γιαυτο σημερα είδα ρεπορταζ στην τιβι για μηχανισμους που πολυ ευκολα απενεργοποιουν τετοια μηχανάκια που συζητανε να χρησιμοποιησουν. Χρυσές δουλειες θα κανουν :ΡΕίμαστε περίεργη χώρα διότι θέλουμε να το κανουμε "οπως Αμερική" αλλά οι ΗΠΑ απο ιδρύσεως τους έχουν αλλάξει 10 φορολογικά συστήματα και εμεις 1000+ Βεβαιως και η εμπειρία των αλλων χωρών ειναι χρήσιμη και απαραίτητη μιας και ηδη εχουν ανακαλυψει μαλλον τον τροχο στα φορολογικά τους.Αλλα ρε παιδι μου μια φορα ας πάρουμε όλο το πακετο, οχι λιγο απο εδω, λιγο από εκει!Διοτι αυτα λειτουργούν αποτελεσματικα μέσα στο συνολο ενος φορολογικού συστήματος, όχι ξεκομμένα.Ακομη και στα πλαισια του μνημονιου εχουν δικαιωμα για 15000 προσλήψεις, ας πάρουν προσωπικό, ας παρουν αυτους τους 1000+ που εχουν ηδη πετυχει με ΑΣΕΠ και ακομη περιμενουνΔε λεω απο το 2015, δε λεω να χαμηλώσουν αμεσα φορολογικους συντελεστες, αλλα πας που πας με 7 αποσματικές εντελει προτασεις μεταρρυθμίσεων, δωσε μια σε αυτο το ρημαδι, δαιδαλώδες, γραφειοκρατικο και πολυπλοκο φορολογικο συστημα και γκρέμισε το! Οχι αποσμασματικά... ΟΛΟ!και φερε ενα απλό, συγχρονο και λειτουργικό φορολογικό σύστημα. Δεξου και τεχνικη βοηθεια. Απο Αμερική? απο Ευρώπη? απο οπου θελεις! Να πληρωσω και ενφια ρε παιδι μου αλλη μια χρονια για να μη χασεις εσοδα! Αλλά φερε και μια ουσιαστικη πραγματικη φορολογικη μεταρρυθμιση!Κανεις δε θα γελουσε! Αλλά να κραταμε το ιδιο φορολογικο πλαισιο, με κατι μπαλωματακια απο εδω ή απο κει, για τα ματια του κοσμου, δεν εντυπωσιάζομαι... ούτε με καμερες ούτε με νοικοκυρες και τουριστες φοροκυνηγους.
Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το μέτρο βοηθάει στο να καταδικαστεί η ήδη εξαθλιωμένη μεσαία τάξη στον ιδιωτικό τομέα, έτσι; Το πρόβλημα δεν είναι οι αποδείξεις, όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις κόβουν αποδείξεις καθώς είναι απαραίτητο για να παρακολουθούντε λογιστικά. Γιατροί, δικηγόροι κοκ ακόμα κάνουν ό,τι θέλουν και ούτε λόγος για μέτρα. Αυτοί που δεν κόβουν αποδείξεις πλέον, δεν είναι αυτοί που αισχροκερδούν αλλά αυτοί που παλεύουν να επιβιώσουν με όλη τη σημασία της λέξης. Θα πρεπε να ντρέπεστε όσοι τα χετε βάλει μαζί τους. Εξαιτίας σας κλείνουν μανάβικα και λοιπά μαγαζάκια λιανικής πώλησης, μάθατε στα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά κέντρα λες και είστε ανεπτυγμένο κράτος. Και οι ελπιδοφόροι που μας κυβερνούν, το χαβά τους. Προς το παρόν δεν έχω δει κανέναν κύριο Βαρουφάκη να εστιάζει στο βασικό μας πρόβλημα ως κράτος, ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΕΝΔΟΧΩΡΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. Έχει πάρει φωτιά το δάσος και ρίχνουν νερό στα νούφαρα.
Να το πρώτο καλό αυτού του μέτρου: ανοίγει ξανά μια πονεμένη συζήτηση που ποτέ δεν κλείνει.Πώς είναι δυνατόν ένας ελεύθερος επαγγελματίας να είναι κατά του ανταγωνισμού της "ελεύθερης αγοράς"; Όποιος παίζει σ΄αυτή την αρένα θα πρέπει να ξέρει ένα βασικό της κανόνα: Ο ανταγωνισμός (σωστά) οδηγεί αυτόν που δεν τα καταφέρνει καλά στη χρεωκοπία, ώστε να επιβιώσει αυτός που τα καταφέρνει καλύτερα. Λυπάμαι, αλλά αυτοί είναι οι κανόνες της αγοράς. Δεν ξέρω κανένα κανόνα που να λέει οτι αυτός που δεν τα καταφέρνει στην επιχείρησή του, κλέβει το ΦΠΑ που τπλήρωσε ο πελάτης του στο κράτος μέσω αυτού, για να επιδοτήσει παράνομα την επιχείρησή του. Στις χώρες όπου ανθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία και η επιχειρηματικότητα δεν υπάρχει τέτοιος κανόνας.
Σε κατασταση ατιμωρησιας λιγο ενδιαφερει ο τροπος μεσω του οποιου θα συλλαβεις τον παραβατη. Εμεις ακομα προσπαθουμε να ανακαλυψουμε τον τροχο σε ερωτηματα που εχουν απαντηθει προ πολλου, επιτυχημενα, σε αλλες κοινωνιες.Η σημερινη μας κυβερνηση επελεξε εναν τροπο απο το παρελθον και συγκεκριμενα απο την Ανατολικη Γερμανια.
Εισάγετε στη συζήτηση ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο δεν έχει άμεση σχέση με την ιδέα των μυστικών εφοριακών. Η αδυναμία των δικαστηρίων να εκδικάσουν τέτοιες υποθέσεις ισχύει είτε ισχύουν μέτρα μυστικών εφοριακών, είτε διασταυρωσης στοιχείων ηλεκτρονικά, είτε εκατό χιλιάδων ακουραστων Φαλσιανί, είτε κατασκοπευτικών drones.
Συμφωνώ, Sonnets, αλλά υποτίθεται πως οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο Βαρουφάκης πρέπει να μπορούν να έχουν άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα, διότι ο χρόνος πιέζει. Υπερβολικά πλέον. Και μιλάμε για χειροπιαστά αποτελέσματα, και όχι σε βάθος δεκαετίας--δεν αρκεί ένα απλό "θα πατάξομεν την φοροδιαφυγήν, και ιδού πως" (αυτό είναι ευχής έργο, αλλά το ακούμε κάμποσες δεκαετίες τώρα).Κατά τη γνώμη μου, το βασικό πρόβλημα της όλης υπόθεσης είναι πως το μέτρο θα σκοντάψει παρακάτω--άρα ας το εφαρμόσει ο Βαρουφάκης, αλλά ας μην το διαφημίζει ως γρήγορη πανάκεια. Το δε κωμικό της υπόθεσης είναι πως μια μεθοδολογική λεπτομέρεια, που εφαρμόζεται ως μέρος της ρουτίνας σε άλλες χώρες, εδώ παρουσιάζεται ως πανέξυπνη ιδέα, που της αξίζει να αναδειχθεί και να συζητηθεί σε επίπεδο κορυφής.
Μη λέτε παραμύθια. Και βέβαια δεν υπάρχουν αυτά στη Αμερική. Εκεί έχουν το IRS, που είναι μόνιμοι υπάλληλοι και καλά εκπαιδευμένοι, όχι τουρίστες και φοιτητές....Γίναμε περίγελος της οικουμένης.
Δεν έχεις δίκιο: http://www.irs.gov/uac/Whistleblower-Informant-AwardΑν και δεν είναι το ίδιο με την πρόταση του Βαρουφάκη, έχει κατά τη γνώμη μου παρόμοια φιλοσοφία. Σαφώς υπάρχουν οι μόνιμοι υπάλληλοι, αλλά υπάρχουν και οι whistleblowers, οι οποίοι έφεραν to 2012 σχεδόν μισό δις επιπλεον έσοδα στην IRS, χωρίς να υπολογίσουμε την αποτρεπτική δύναμη του μέτρου.http://en.wikipedia.org/wiki/Whistleblower_Office Και φυσικά, αυτό είναι το 1/3 αυτού που θα 'πρεπε να γίνει. Το 2/3 είναι να πληρώνεται άμεσα και αυτόματα ο ΦΠΑ στην εφορία μέσω σύνδεσης του τραπεζικού λογαριασμού της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία με την εφορία, και το 3/3 είναι αποτελεσματική δικαιοσύνη. Το τρίτο είναι και το πιο δύσκολο.
Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο. Σε τελευταία ανάλυση σε μια "περίεργη" χώρα, χρειάζονται "περίεργα"¨μέτρα. Το χειρότερο με όσους χλευάζουν ασυνήθιστες προτάσεις δεν εξηγούν γιατί τις χλευάζουν. Άσε το κλασσικό, "σιγ'ά μην πετύχει".Δοκίμασε το και αν δεν πετύχει οκ.
Αυτό που ζητάς Άρη, απαιτεί φορολογική συνείδηση. Είναι ο μόνος τρόπος να πληρώνει κάποιος τους φόρους του χωρίς ανάγκη κατασταλτικών μέτρων.Αλλά η φορολογική συνείδηση προϋποθέτει με τη σειρά της ένα τίμιο κράτος. Όταν ο πολίτης γνωρίζει ότι οι φόροι του θα καλύψουν ανάγκες δεν θα έχει αντίρρηση να πληρώσει γιατί τα χρήματα αυτά θα επιστρέψουν σε αυτόν με τη μορφή υπηρεσιών. Αντίθετα, όταν όλοι γνωρίζουν πως οι φόροι πάνε σε προσλήψεις ημέτερων, σε μισθούς κομματικών στελεχών και αντιμετωπίζονται ως κομματική λεία από τους εκάστοτε κυβερνώντες, όλοι θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τη πληρωμή των φόρων τους. Κανείς δεν θα πληρώσει φόρους που μπορεί να αποφύγει όταν γνωρίζει ότι αυτοί χρηματοδοτούν εφάπαξ ακριβοπληρωμένων υπαλλήλων (όπως αυτών της Βουλής που ακόμα δεν έχει πειράξει κανείς) ή συντάξεις πενηντάρηδων του δημοσίου. Για αρχή θα έπρεπε ο μισθός στον δημόσιο τομέα να εξισωνόταν με αυτόν στον ιδιωτικό και βλέπουμε. Μέτρα όπως τουρίστες-φοροελεγκτές πέραν της αστειότητας του πράγματος είναι σαν ασπιρίνες σε καρκινοπαθείς. Θα βρεθεί τρόπος να απαξιώνονται-δωροδοκούνται-εκβιάζονται και τελικά να μη προσφέρουν τίποτα.
Δεν ξέρω ποιος είστε, αλλά μόλις δώσατε την κλασσική απάντηση του φοροφυγά. Την ίδια απάντηση είχε δώσει και ο Νότης Σφακιανάκης όταν τον πιάσανε να μη δηλώνει εκατομύρια. Την ίδια απάντηση έδωσε και ο Ντεπαρντιέ, σε μια χώρα που διαχειρίζεται καλύτερα τους φόρους που εισπράτει. Οπότε, πληρώστε τους φόρους σας, και ταυτόχρονα ελέγξτε σκληρά το κράτος για το πώς τουε χρησιμοποιεί. Αλλά πληρώστε τους όμως χωρίς υπεκφυγές.Είναι δύσκολο να είσαι υπεύθυνος πολίτης, σε οποιαδήποτε χώρα.
" και ταυτόχρονα ελέγξτε σκληρά το κράτος για το πώς τουε χρησιμοποιεί." Πηγή: www.lifo.grΔε νομίζω ότι το υπάρχον σύστημα διακυβέρνησης παρέχει αυτή τη δυνατότητα. Επίσης, το γεγονός ότι πολλοί φοροφυγάδες [ως κουτοπόνηροι] ενστερνίζονται την κοινή λογική, δεν συνεπάγεται ότι πρέπει και όλοι οι υπόλοιποι να την απαρνηθούμε.
@Δον ΙδιώτηςΧωρίς να είμαι δημόσιος υπάλληλος, χωρίς να έχω καν δουλειά αυτή τη στιγμή για την ακρίβεια, θεωρώ ότι αυτό το εγχείρημα θα βοηθήσει πολύ στην απόκτηση φορολογικής συνείδησης. Κακό δεν είναι, ιδιαίτερα όταν όλα τα συμβατικά μέσα έχουν χρησιμοποιηθεί και αποτύχει, γιατί όχι κάτι πιο περίεργο;Επιπλέον, το λογικό θα ήταν να ζητούσαμε ο 400 ευρώ μισθός του ιδιωτικού να γίνει ο παραπάνω του δημοσίου. Όχι το αντίθετο. Μια θερμή παράκληση. Πληρώνετε τους φόρους σας. Όλες αυτές οι δικαιολογίες του στυλ τα λεφτά πάνε εδώ και εκεί, κάνουν τους υπόλοιπους που τους πληρώνουν να εκνευρίζονται και νιώθουν κορόιδα. Διαφορετικά ας μην τους πληρώσει κανείς και ας πάμε όλοι για φούντο μια ώρα αρχύτερα.
@Dracum3l Όχι φίλε μου. Περιμένω να δω αλλαγές στο δημόσιο, αξιολόγηση, ενιαίο μισθολόγιο, κατάργηση συνδικαλιστικών προνομίων κλπ για να συνεισφέρω (με το αίμα μου τώρα πια) στα έξοδα του κράτους.
Πάντως ο Τσίπρας το 2011-2012 έλεγε στον κόσμο να μην πληρώσει το "χαράτσι", και πως ο ίδιος και οι βουλευτές του (εκ του ασφαλούς, βέβαια) δεν επρόκειτο να το κάνει. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε ποιός έκλεινε το μάτι στους λογής-λογής "δεν πληρώνω". Φυσικά το "ειδικό τέλος ακινήτων" ήταν ένα κάκιστο μέτρο, αλλά πως να το κάνουμε, όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες.
Δεν είστε όσο μόνος νομίζετε. Από το 2012 το μέτρο του μυστικού εφοριακού στις παραλίες, στα θέρετρα του σκι, στις piazze και αλλού, εφαρμόζεται στην Ιταλία και ούτε γέλασε ούτε γελάει κανείς εντός και εκτός Ιταλίας. Στο παρελθόν το έκανε και η Αμερικανική εφορία, δεν γνωρίζω αν ισχύει ακόμα. Τώρα αν το μέτρο φέρει αποτελέσματα στην Ελλάδα είναι άλλη υπόθεση, αλλά ως ιδέα ούτε κακή είναι ούτε παγκόσμια πρωτοτυπία, όπως τα άθλια Γερμανικά tabloids (και μερικοί εγχώριοι πλακατζήδες) θέλουν να πιστεύουν.