ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΤΩΡΑ!

Γερμανία: Υπό τους χειρότερους όρους το ραντεβού της Ελλάδας με την πραγματικότητα

Γερμανία: Υπό τους χειρότερους όρους το ραντεβού της Ελλάδας με την πραγματικότητα Facebook Twitter
15

Η συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους, που είχε επιτευχθεί το Νοέμβριο του 2012 στο Eurogroup, δεν ισχύει πλέον, σύμφωνα με γερμανική κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Βήμα. Επισημαίνει επίσης ότι «αυτό που ισχύει πλέον είναι η συμφωνία της προηγούμενης Παρασκευής. Και σε αυτήν αναφέρεται ρητά, ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της εμπρόθεσμα και εξ ολοκλήρου σε όλους τους δανειστές».

Όπως αναφέρει ο Νίκος Χειλάς στο ρεπορτάζ του, η ίδια πηγή τονίζει πως αν και η άρση της συμφωνίας του 2012 δεν έχει εξαγγελθεί επίσημα έχει αρθεί εκ των πραγμάτων ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας για παράταση από τον Βαρουφάκη. Επισημαίνει μάλιστα ότι η συμφωνία της Παρασκευής πήρε πίσω νέες παραχωρήσεις που είχαν αποτυπωθεί στο ντοκουμέντο της Τετάρτης 19 Φεβρουαρίου, αλλά και παλιές παραχωρήσεις όπως η ελάφρυνση του χρέους, με αποτέλεσμα «το παρατεταμένο πρόγραμμα να φαίνεται σκληρότερο από το αρχικό».

Η ίδια πηγή εκτιμά μάλιστα πως οι απώλειες οφείλονται στην απειρία και «αφροσύνη» των Ελλήνων διαπραγματευτών, και πως αν και ο Γ. Βαρουφάκης προσπάθησε να κάνει τα αδύνατα δυνατά στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, ο Γιάννης Δραγασάκης, που βρισκόταν επίσης εκεί, τον «άδειασε» τελικά, σε συνεργία με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με το Βήμα, η πηγή σημειώνει ότι «ο Δραγασάκης δεν είπε σχεδόν κουβέντα στη συνεδρίαση [...] Το μόνο που έκανε ήταν κάτι που δεν κάνει κανείς άλλος στο Eurogroup: Να τηλεφωνεί ακατάπαυστα – προφανώς με τον Τσίπρα», και την Παρασκευή ο Βαρουφάκης αποδέχθηκε σχεδόν άφωνος το «μοιραίο». «Το ραντεβού της ελληνικής κυβέρνησης με την πραγματικότητα», που είχε προβλέψει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συνεχίζει η πηγή, έγινε λοιπόν υπό τους χειρότερους δυνατούς όρους.

Στο μεταξύ, «οι χριστιανοδημοκράτες βουλευτές είναι εξοργισμένοι από τις συνεχείς μεγαλοστομίες και υπαναχωρήσεις της Αθήνας», τονίζει η πηγή, γεγονός όμως που δεν αναμένεται να θέσει σε κίνδυνο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την παράταση της Ελλάδας στη γερμανική Βουλή. Στη δοκιμαστική σημερινή ψηφοφορία που έγινε σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας πάντως, η παράταση υπερψηφίστηκε με λίγες απώλειες.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο τρίτου προγράμματος, αυτό δεν υφίσταται προς το παρόν για την κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ δήλωσε την Τετάρτη πως «το αποφασιστικό ερώτημα θα τεθεί πριν το καλοκαίρι: Αν η Ελλάδα είναι να παραμείνει στην ευρωζώνη, πρέπει να της δοθεί ένα τρίτο πακέτο ύψους λίγων δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ».

Όσον αφορά στους όρους του πακέτου αυτού, η πηγή, σύμφωνα με το Βήμα, ήταν κατηγορηματική: «Οι όροι θα είναι τέτοιοι, που θα εξασφαλίζουν την εφαρμογή του πακέτου, αλλά και τα συμφέροντα των δανειστών» είπε. Με το τρίτο πρόγραμμα θα έρθει και ένα τρίτο μνημόνιο, με ότι «αγριότητες» αυτό συνεπάγεται. Στην Αθήνα, πρόσθεσε, δεν θα πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες γι' αυτό.

Σημείωσε πάντως πως τόσο η παράταση του δεύτερου, όσο και ένα ενδεχόμενο τρίτο πρόγραμμα θα δώσουν ευκαιρία στην Αθήνα να κάνει πράξη πολλές επιθυμίες της. Όπως είπε, το Βερολίνο αποδέχεται πλήρως το «δόγμα Βαρουφάκη», που συνίσταται στο συνδυασμό του 70% του τρέχοντος προγράμματος με το 30% των προτάσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Τονίζει επίσης ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι η μοναδική που θα μπορούσε να αναμορφώσει τη χώρα, επειδή δεν διαπλέκεται με τα κατεστημένα οικονομικά συμφέροντα. «Κατά παράδοξο τρόπο είναι ο καλύτερος και ίσως ο μοναδικός σύμμαχος μας στις δομικές μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε. 

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας ωστόσο τονίζει πως αν και καταπληκτικές στην ουσία τους οι ανεπίσημες αυτές δηλώσεις της πηγής, δεν υπερισχύουν των επίσημων, σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο ζητά από την Αθήνα να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απάντηση που δόθηκε χθες στη δήλωση Λαφαζάνη ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα του υπουργείου του. Η Γερμανία τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της.

15

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΤΩΡΑ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΚΟ ΦΑΡΣΕΡ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Πολιτική / Υπόθεση Ντόκου: «Χρησιμοποιήσαμε μακιγιάζ και σίγουρα όχι τεχνητή νοημοσύνη» λένε οι δύο Ρώσοι φαρσέρ

«Του στείλαμε απλά ένα email και απάντησε το γραφείο του» δήλωσαν, μεταξύ άλλων, ενώ εξέφρασαν την έκπληξή τους «όταν είδαμε τις εξηγήσεις του για αυτή τη συνομιλία»
THE LIFO TEAM
ΝΙΚΟΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΕΕ

Πολιτική / Φαραντούρης: Απαντά σε δημοσιεύματα για την απόσπαση της συζύγου του στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ε.Ε

«Είναι θλιβερό και αποκαλυπτικό, γυναίκες σαν τη Δώρα να γίνονται στόχος ανδρών με πλαστά πτυχία ή ανύπαρκτα προσόντα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ
THE LIFO TEAM
ΚΑΡΑΜΕΡΟΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική / Παραιτήθηκε ο Γιώργος Καραμέρος από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη θέση του βουλευτή

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «από την αρχή υποστήριξα πως η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια η συγκρότηση της ΕΛ.Α.Σ δημιουργούν προοπτική για την Ελλάδα» - Ολόκληρη η ανακοίνωσή του
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Πολιτική / Μητσοτάκης για περικοπή συντάξεων χηρείας μετά την τριετία: Μία ακόμη παρέμβαση κοινωνικής δικαιοσύνης

«Με νομοθετική ρύθμιση καταργείται η περικοπή των συντάξεων χηρείας μετά την 3ετία, στο 35% όπως όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου», αναφέρει ο πρωθυπουργός
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Πολιτική / Μητσοτάκης από Παίδων Πεντέλης: «Υλοποιήσαμε την προεκλογική μας δέσμευση ότι θα κάνουμε τη μεγαλύτερη αναβάθμιση στις υποδομές του ΕΣΥ»

Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στα εγκαίνια του πλήρως ανακαινισμένου και εκσυγχρονισμένου Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης
THE LIFO TEAM
ΘΑΝΟΣ ΝΤΟΚΟΣ ΦΑΡΣΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Πολιτική / Θάνος Ντόκος: Θύμα Ρώσων φαρσέρ ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού

«Κατανοούμε τις ανάγκες του πολέμου, αλλά δεν θέλουμε να διεξάγεται στο έδαφός μας. Έχουμε εκλογές που πλησιάζουν, επομένως η αντίδραση της Αθήνας θα είναι πολύ ισχυρή» φέρεται να απάντησε ο Θάνος Ντόκος
THE LIFO TEAM
ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τσίπρα και Καρυστιανού: Εμφανίστηκαν δύο νέα κόμματα και η ΝΔ τσιμπά στις δημοσκοπήσεις

Επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για πολιτική αλλαγή και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτό που διαφημίζουν ως υπεραπόδοση της οικονομίας, είναι υπεραπόδοση της ακρίβειας»
THE LIFO TEAM