Γιατί ξαφνικά τα ξένα ΜΜΕ θάβουν τον Βαρουφάκη;

 Γιατί ξαφνικά τα ξένα ΜΜΕ θάβουν τον Βαρουφάκη; Facebook Twitter
Φωτ.: Nick Paleologos / SOOC
45

 

 Γιατί ξαφνικά τα ξένα ΜΜΕ θάβουν τον Βαρουφάκη; Facebook Twitter
Με τίτλο: "Γιάνης Βαρουφάκης: Σαν μια μηχανή του σεξ...", η γερμανική εφημερίδας «Bild» επικεντρώθηκε στο σεξ απίλ του Έλληνα υπουργού Οικονομικών

Για περίπου δύο εβδομάδες ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης (που μέχρι και τις εκλογές ήταν συνεργάτης-αρθρογράφος μας) ήταν το 'αγαπημένο παιδί' των ΜΜΕ του κόσμου. 

Το λουκ του που θύμιζε ροκ σταρ, η επαναστατικότητα των ιδεών του, η αντισυμβατική παρουσία του, όλα αυτά εντυπωσίασαν κανάλια, εφημερίδες και περιοδικά που θέλησαν να γνωρίσουν καλύτερα τον παράξενα ελκυστικό, μυστηριώδη Έλληνα.

Τα θετικά δημοσιεύματα ήταν πολλά - και τα περισσότερα μεταφράστηκαν και αναδημοσιεύτηκαν και στην Ελλάδα. Εμείς παρατηρούσαμε, άλλοι με έκπληξη άλλοι με υπερηφάνεια, την έκταση της διασημότητας του κ. Βαρουφάκη διεθνώς.

Η συμπάθεια αυτή, απ' ό,τι φαίνεται, δεν υφίσταται πια. 

Όλα άλλαξαν μετά την προχτεσινή του εμφάνισή του στο Γιούρογκρουπ -που λέγεται ότι ενόχλησε πολλούς ομολόγους του και αποξένωσε και τον Κύπριο υπουργό («Δεν είμαι βέβαιος ποιο είναι το αίτημα για να το στηρίξω», δήλωσε μετά το ναυάγιο ο εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης).

Πολλά ξένα μέσα επιχείρησαν με άρθρα τους να τον αποδομήσουν ωσάν να ήταν το κακό παιδί της παρέας - συχνά επρόκειτο για τα ίδια μέσα που μέχρι τις προάλλες τον αποκαλούσαν με θαυμασμό 'bad boy' και 'cool'.

Ο 'αέρας' του (λέξη που χρησιμοποιούσαν στην αρχή) βαφτίστηκε αλαζονεία, η αντισυμβατική του συμπεριφορά από ριζοσπαστική έγινε 'αγενής', η ακαδημαϊκή του καριέρα και η έλλειψη πολιτικής εμπειρίες από ατού χαρακτηρίζονται πια μειονεκτήματα - εκπλήσσει, λένε, που μετά από τόσα χρόνια μελέτης για το ελληνικό χρέος ο κ. Βαρουφάκης δεν είχε έτοιμο κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για να προτείνει. 

H αριστερή γαλλική εφημερίδα Liberation κήρυξε πρώτη την έναρξη του φεστιβάλ θαψίματος με άρθρο στο οποίο τόνιζε πως "Ο Βαρουφάκης περιφρονούσε τους συναδέλφους του στο Eurogroup - θεωρεί ότι είναι ισάξιος μόνο του Σόιμπλε". Γερμανικές εφημερίδες ακολούθησαν, όπως ήταν αναμενόμενο.

Ήρθε όμως και το Dow Jones Newswires απ' τις ΗΠΑ για να κριτικάρει τον χαρακτήρα και τις τακτικές διαπραγμάτευσης του Υπουργού Οικονομικών, βασισμένο σε μαρτυρίες των 'εχθρών' του κ. Βαρουφάκη που ήταν παρόντες στο Eurogroup: 

Με τους όρους «δυσθυμία», «ενόχληση» και «εκνευρισμό» επιχειρεί να αποτυπώσει άρθρο του Dow Jones Newswires το κλίμα για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, κατά το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «ήδη ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ είχε προκαλέσει τους πάντες όταν είχε δηλώσει πως η Ελλάδα είναι μια χρεοκοπημένη χώρα - δήλωση που ούτε ο Μάριο Ντράγκι, ούτε οι λοιποί παράγοντες της Ευρωζώνης ξέχασαν». «Είναι χαρακτηριστικό», σύμφωνα με το άρθρο, «πως ο επικεφαλής της ΕΚΤ συνομίλησε με τον κ. Βαρουφάκη και τον προειδοποίησε πως τέτοιες δηλώσεις απειλούν να επιταχύνουν τη φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Και όλα αυτά εις επήκοον των αξιωματούχων της Ευρωζώνης που μεταφέρουν στο πρακτορείο τη στιχομυθία!».

Στην Ελλάδα παρακολουθούμε με σχετική αμηχανία την ξαφνική επιθετικότητα του ξένου τύπου προς τον Βαρουφάκη. Όλες αυτές οι πληροφορίες ξένων αξιωματούχων που δόθηκαν στα ΜΜΕ του εξωτερικού είναι ακριβείς, υπερβολικές ή ακόμα και επινοημένες;

Ο κ. Βαρουφάκης έχει επίσης παραβιάσει τους άγραφους κανόνες ευπρέπειας στην Ευρωζώνη, αναφέρει το Dow Jones Newswires. Σύμφωνα μ' αυτό ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ Πιερ Κάρλο Παντοάν παρακάλεσε τον κ. Βαρουφάκη να αμβλύνει τη ρητορική του. «Αυτό δεν είναι η άσκηση με το δίλημμα του φυλακισμένου», δήλωσε, σύμφωνα με αξιωματούχο, σε μια αναφορά στο γνωστό παράδειγμα της θεωρίας των παιγνίων που εξηγεί γιατί δύο λογικά μέρη μπορεί να επιλέξουν να μη συνεργαστούν μεταξύ τους.

Το πρακτορείο κάνει λόγο για αρνητικό κλίμα στο Eurogroup της Δευτέρας, αφού η συνάντηση ξεκίνησε περίεργα, όπως αναφέρει. Ο κ. Βαρουφάκης μπήκε με καθυστέρηση 20 λεπτών, ενώ τον ακολουθούσε μια κάμερα καθώς μιλούσε ο Ντράγκι, αναφέρουν αξιωματούχοι. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ διέκοψε τον Ντράγκι και ζήτησε θυμωμένα από τον καμεραμάν να φύγει.

Η είσοδος του κ. Βαρουφάκη δεν έκανε καλή εντύπωση σε αρκετούς αξιωματούχους. «Ένας δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι αποτελούσε άλλο ένα παράδειγμα της αγάπης του για προβολή στα ΜΜΕ», υπογραμμίζει το Dow Jones.

«Όταν ήταν η σειρά του να μιλήσει» συνεχίζει το άρθρο «ο κ. Βαρουφάκης πρόσφερε μια μακρά ομιλία, σε μεγάλο βαθμό όμως χωρίς τα στοιχεία ή τις συγκεκριμένες προτάσεις που χρειάζονται οι υπουργοί Οικονομικών για να πάρουν αποφάσεις». Σύμφωνα με αξιωματούχους, η ομιλία, ουσιαστικά η ίδια που έδωσε και την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε δεκτή «με διαφορετικούς βαθμούς απογοήτευσης και ενόχλησης».

Τέλος, πριν τη συνεδρίαση ο κ. Ντάισελμπλουμ παρουσίασε στον κ. Βαρουφάκη ένα σχέδιο της δήλωσης που θα μπορούσε να δοθεί στη δημοσιότητα από το Eurogroup μετά τη συνάντηση. Έλεγε ότι η Ελλάδα θα ζητούσε παράταση του προγράμματος διάσωσης και θα τηρούσε μια σειρά όρων του προγράμματος διάσωσης, όπως δηλώνουν αξιωματούχοι. Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς η συνεδρίαση ήταν σε εξέλιξη -και πριν οι περισσότεροι υπουργοί δουν το σχέδιο δήλωσης- οι βοηθοί είδαν tweets από δημοσιογράφους που περιέγραφαν τη δήλωση επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση την είχε απορρίψει. Στην πραγματικότητα, η ελληνική κυβέρνηση την είχε μοιράσει στα ΜΜΕ πριν καν συζητηθεί, κάτι που εξόργισε ορισμένους υπουργούς, αναφέρει το πρακτορείο. «Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί πρόοδος εκείνο το βράδυ και αποφάσισαν να τερματιστεί η συνάντηση».#

Στην Ελλάδα παρακολουθούμε με σχετική αμηχανία την ξαφνική επιθετικότητα του ξένου τύπου προς τον Βαρουφάκη. Όλες αυτές οι πληροφορίες ξένων αξιωματούχων που δόθηκαν στα ΜΜΕ του εξωτερικού είναι ακριβείς, υπερβολικές ή ακόμα και επινοημένες;

 

Έκανε στ' αλήθεια αυτά που του καταλογίζουν; Αν ναι, ήταν ένδειξη αλαζονείας ή απειρίας; Αν όχι, τα μεγαλοποίησαν οι δημοσιογράφοι για να βγάλουν θέμα ή πιέστηκαν για να δημοσιεύσουν κείμενα επικριτικά προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών;

Όλα αυτά βέβαια (το αν συμπαθούν ή όχι τα ξένα ΜΜΕ τον Βαρουφάκη) είναι το μικρότερο απ' τα προβλήματά μας, ειδικά την περίοδο διαπραγμάτευσης, όπως και οι φήμες που δημοσίευσαν ελληνικά ΜΜΕ πως ο κ. Βαρουφάκης ετοιμάζει δικό του κόμμα γνωρίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να τον απομακρύνει απ' τη θέση του. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είτε έχουν βάση είτε όχι, γίναμε μάρτυρες της ταχύτητας με την οποία γίνεται η ηρωοποίηση και η επακόλουθη αποκαθήλωση των celebrities στην ψηφιακή εποχή του πλανητικού μας χωριού. 

Αρκούν καναδυό βδομάδες για να σε λατρέψουν και μετά να προλάβουν να σε γκρεμίσουν, με την ίδια ακριβώς ηδονοθηρική απόλαυση. 

45

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Τα ξένα ΜΜΕ, ακριβώς όπως και τα ελληνικά, είναι πουλημένα ίσα με κει που δεν παίρνει. Τα διάφορα δημοσιεύματα "αγοράζονται" ανάλογα με τα συμφέροντα της στιγμής. Το "ανέβασμα" του Βαρουφ ηταν έργο των αμερικάνων και το "κατέβασμα" των γερμανών. Όλα έχουν να κάνουν με την διαπραγμάτευση και όποιος τα πιστεύει, είτε τα καλά είτε τα κακά κείμενα, είναι απλά οπαδός που χαμπάρι δεν έχει πάρει τι γίνεται γύρω του. Περιττό να ειπωθεί ότι διαφωνώ πλήρως με το άρθρο. Όποιος έχει, έστω και για ελάχιστο χρόνο, έρθει σε επαφή με Πολιτικό σε τέτοια φόρα, ξέρει ότι η αγένεια, το θράσος και όλα τα στραβά της καθημερινής ανθρώπινης συμπεριφοράς, λειτουργούν ΥΠΕΡ ενός έξυπνου ανθρώπου που γνωρίζει τις κόκκινες γραμμές του. Όταν η Θάτσες είχε μαζέψει από την ΕΕ τα λεφτά της Αγγλίας, οι σοβαροί, μετρημένοι, ευγενείς και σεμνοί πολιτικοί της εποχής (που σε σχέση με τη σημερινή χυδαιότητα που σέρνουν οι διάφοροι Σόιμπλε εκεί μέσα μπορεί και όντως να ήταν), κάθε που η Μάργκαρετ μίλαγε στο βήμα, της γυρνάγαν την πλάτη και μιλάγαν μεταξύ τους κάνοντας μεγάλο θόρυβο, προκειμένου να μην ακουστεί. Αν ακούγοντα κάναν και "νια νια νια νια νια". Κι αυτό ΓΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ. Ελάτε να μου πείτε τώρα για ποιότητα. Αμ δεν ήξερες .. δεν ρώταγες;
Φαινεται δυστυχως για ολους μας οτι ειναι πολυ λιγος για να κανει οποιεσδηποτε διαπραγματευσεις ενας οικονομολογος τριτης διαλογης, ο οποιος εχει και ατελειωτη εγωπαθεια και επαρση.Και ναι, ειναι οικονομολογος τριτης διαλογης, οποιος δεν εχει δημοσιευσει στον τομεα του ουτε ενα αρθρο, ΕΝΑ, σε πρωτης γραμμης Journal. Ετσι μετρανε αυτα. Και το τραγικοτερο ολων ειναι οτι απο τους αλλους που εχει ο Συριζα, μαλλον ειναι ο καλυτερος!Οσο για αυτους που λενε για τους προηγουμενους.. Ο υπουργος οικονομικων δεν ειναι μαγος, για να κανει μια χωρα που δεν παραγει ουσιαστικα τιποτα εκτος τουρισμου και καποιων πρωτων υλων και που οι περισσοτεροι δεν πληρωνουν τους φορους τους και εχει ενα αδηφαγο δημοσιο σε προτυπο! Αλλα δυστυχως εχουμε γινει ολοι οικονομολογοι τελευταια..
Ακριβώς αυτό. στην αρχή που τον πήγαιναν το έκανα γιατί ήταν rock και cool! όχι γιατί είχαν δει κανένα στοιχείο σοβαρού οικονομολόγου. απλά μόστρα είναι ο τύπος.
Το πιο εκνευριστικο με τον Βαρουφακη δεν ειναι τοσο η αποκαθυλωση του οσο η θεοποιηση του απο τα μεσα , χωρις πρωτα να δωσει δειγματα γραφης ως πολιτικος . Εβλεπα ρεπορταζ στην τηλεοραση για το ποσο ομορφη ειναι η γυναικα του , για το ποσο δραστηριος ηταν στη ταξη ως φοιτητης , στολισμενα με απρομαυρες νεανικες φωτογραφιες του και δηλωσεις παλιων καθηγητων του για το πως " ξεχωριζε" . Ακομα και στη λιφο υπηρχε προσφατα αφιερωμα με τα "δεκα καλυτερα αρθρα του Βαρουφακη" , ( οπως λεμε τα δεκα καλυτερα τραγουδια της Bjork ) , λες και το εργο του ειναι ηδη εδω και χρονια παγκοσμιως αναγνωρισμενο και μη αμφισβητουμενο . Εδω στα φορουμ παλιοι φοιτητες του σκιζουν τα ρουχα τους υπερασπιζομενοι τον παλιο καθηγητη τους που δεν ειναι yes sir τυπος , χωρις ομως να τους χαλαει στο ελαχιστο που πηγε χωρις συγκεκριμενες οικονομικες προτασεις σε οικονομικη συνοδο ...απο την οποια ελπιζουμε να εξασφαλισουμε δις ευρω ! Στην Ελλαδα παντα ειχαμε την ικανοτητα να βαφτιζουμε το απρο μαυρο αλλα στην περιπτωση των τωρινων καταστασεων , το πραγμα εχει ξεφυγει .
Δεν μπορώ να καταλάβω κάτι ποια ακριβώς είναι η δουλειά των δημοσιογράφων..τους σέβομαι τους θαυμάζω αρκετές φορές αλλά μια μερίδα τους πραγματικά με εξοργίζει. Πραγματικά γίνονται αυτόματα κριτές των πάντων λέγοντας πως αυτή είναι η γνώμη και η φωνή του κόσμου κάτι που δεν ισχύει παντα. δημιουργείται κάποιες φορές εσκεμμένα μια αναστάτωση μόνο και μόνο για τα συμφέροντα άλλων. δεν ξέρω πλέον τι να πιστέψω και τι. Όχι . Για το συγκεκριμένο θέμα τον μόνο που λυπάμαι είναι απλά τον λαό και τον κόσμο που ελπίζει σε ένα. Καλύτερο αύριο το οποίο αν είναι να έρθει θα αργήσει πάρα πολύ.. Όσον αφορά τον ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ίσως να έχει πράξει και σωστά μέχρι στιγμής τουλάχιστον ότι κάνει δεν το κάνει με το "γαντι" όπως γίνεται τόσα χρόνια.Ξέρω ότι συζήτηση και διαπραγμάτευση σημαίνει μια κοινή λύση για το συμφέρον του λαού όχι αυτό που σου λεω θα κάνεις σαν χώρα και τελος. Δεν βρίσκεται έτσι λύση..Και τέλος κάποιοι είπαν για καταστροφή αν φύγουμε απτο Ευρώ τι να πω είμαι άνεργη δεν έχω στον ήλιο μοίρα όπως πολλοί άλλοι ΈΛΛΗΝΕΣ δε φοβόμαστε τίποτα γιατί μιλάνε για " πάτο" λες και είμαστε στον αφρό.
Σύμφωνα με άρθρο της huffpost της Δευτέρας πριν το eurogroup αναφέρει πως υπάρχει γερμανική γραμμή για αποδόμηση Βαρουφάκη.Μάλιστα ο Γερμανός πρέσβης ζήτησε την αποπομπή του από τις συνομιλίες την Παρασκευή.
Η όλη ιστορία του Βαρουφάκη, μου θυμίζει σάκο του μποξ, τον παλιάτσο της μεξικάνικης ταυρομαχίας ή στην χειρότερη περίπτωση διάττοντα αστέρα που δεν είναι καν αυτόφωτος (όχι με την έννοια έλλειψης προσωπικότητας, αλλά κυρίως γιατί στηρίχτηκε στο σίγουρο νικητή ΣΥΡΙΖΑ).Σαφώς κι έχει κλέψει την παράσταση από ΣΥΡΙΖΑ με όλη αυτή την υπερπροβολή και ειδκά από τον Τσίπρα, ο οποίος φαίνεται να βολεύεται κάπου στο φόντο.Η υπόθεση βρωμάει αποδιοπομπαίο ταύρο για εμάς του παλαιότερους που παρακολουθούν την πολιτική πολύ πριν το ιντερνετ και τα blogs. Μια πολύ πιθανή και λογική πρόβλεψη είναι ότι την ενδεχόμενη τελική αποτυχία θα την χρεωθεί προσωπικά, θα υποβάλλει παράιτηση και θα επιστρέψει στη διδασκαλία που διαπρέπει άλλωστε, με τις ευλογίες και του ΣΥΡΙΖΑ. Και μετά θα επιστρέψει ο Δραγασάκης, ο Σταθάκης, ο Τσακαλώτος και τα υπόλοιπα εγχώρια μυαλά για να εφαρμόσουν τις καθαρά αριστερές επιλογές.
Προσωπικά δε νομίζω πως είναι μια ξαφνική μεταστροφή των τελευταίων 48 ωρών. Από την αρχή σχηματιζόταν αυτή η εικόνα σιγά σιγά. Υποδέχτηκε έναν ομόλογό του και πρόεδρο του Eurogroup σε κορυφαίου επιπέδου πολιτική συνάντηση και τον χαιρέτησε με το πουκάμισο απέξω, ύφος γαμάουα και το ΄να χέρι στην τσέπη, νομίζω καθένας μας από μέσα του θα ΄λεγε "όπα ρε μεγάλε". Εν συνεχεία έγινε απόλυτα εχθρικός στην κοινή συνέντευξη τύπου και έκανε κάτι ουάου σαν να ταν ο Ρουβάς. Στις κοινές συνεντεύξεις τύπου φέρονται πάντα τυπικά, φιλικά, αλλιώς γίνεσαι προσβλητικός. Αυτοπαρουσιάζεσαι σαν ανώτερος. Τέτοιες διαγωγές είναι για τους χρυσαυγίτες και δεν μετράνε μία στα σαλόνια, φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα, την σταδιακή απομόνωση. Μπορούσε να του πει ότι δεν αναγνωρίζουμε την τρόικα κατ' ιδίαν και έπειτα να το γνωστοποιήσει σε όλον τον κόσμο με δηλώσεις του σε κάποιο μέσο ενημέρωσης. Όταν μετά επισκέφτηκε εκείνος διάφορες πρωτεύουσες αλλά και ο πρωθυπουργός έτσι έκαναν, κανείς όμολογός τους δεν φέρθηκε εχθρικά σε κοινή συνέντευξη τύπου. Τυιπικά. Ό,τι είχαν να πουν το έλεγαν κατ' ιδίαν και έπειτα σε συνεντεύξεις τους.Μεσολάβησαν πολλά.Μετά το τελευταίο Eurogroup ο Ντάισεμπλουμ, ο πρόεδρος, στις δηλώσεις του πέταξε το 70/30 του Βαρουφάκη 4-5 φορές σκωπτικά. Φάνηκε ξεκάθαρα ότι τού το κράταγε, στην Αθήνα τότε πήγε να αποχωρήσει χωρίς να του δώσει το χέρι. Οι αντιπρόσωποι των δύο φιλικότερων προς εμάς χωρών δήλωσαν τα εξής, ο Αυστριακός ότι: βαρέθηκε να πηγαίνει στο Eurogroup για να ακούει πώς λειτουργεί ο κόσμος, και ο Γάλλος ότι: χρειάζονται περισσότερα λογικά και λιγότερα ιδεολογικά επιχειρήματα. Ο δε αντιπρόσωπος της αδερφικής Κύπρου πως: ό,τι συμβεί υπεύθυνη θα είναι η Ελλάδα.Και οι λύσεις που τους παρουσιάζει πέρα από το ό,τι δεν είναι κοστολογημένες, είναι εκτός νομικού πλαισίου και πώς να τις πω, φαντασμαγορικές εξυπνατζίδικες.Προσωπικά δε νομίζω πως θα φτιάξει δικό του κόμμα, μου φαίνεται ότι δεν τον ενδιαφέρει καθόλου Ελλάδα. Και να μην τον παραιτήσει ο Τσίπρας σύντομα μόλις θα τελειώσουν όλες αυτές οι επαφές σε Ρώμη, Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο θα παραιτηθεί από μόνος του. Δεν πρόκειται να μείνει στην Ελλαδίτσα να δυσαρεστεί τους θιασώτες του με μεταρρυθμίσεις. Σε 2 βδομάδες έχει δώσει 100 συνεντεύξεις και σε Έλληνα δημοσιογράφο δεν μίλησε ούτε μισή φορά.
Μου αρέσει που όλοι κάνετε αναλύσεις λες και οι συνδιαλλαγές όλων αυτών είναι πάντα με εγκάρδιες,φιλικές,με τις καλύτερες προθέσεις αρχικά,δεν υπάρχουν παιχνίδια εξουσίας,δεν παίζονται συμφέροντα κ.λπ.,απλά κάνουν ότι κάνουν για την ψυχή της μάνας τους και για την τιμή τους,η οποία θα πληγεί αν υποχωρήσουν και θα ζημιωθεί ο λαός τους.Για τόσο ψυχοπονιάρηδες τους έχετε;Σαν να μου λέτε πως βγαίνετε για καφέ με τα φιλαράκια σας,και αυτοί σπάστηκαν επειδή μιλάγατε στο κινητό με τον/την γκόμενο/α και τους γράφατε,επανειλημμένως,οπότε αποφάσισαν από κοινού να σας "τιμωρήσουν" με το να σας ξεκόψουν,ενώ εσείς μετά παρακαλάτε και αυτοί για λόγους εγωισμού δεν δέχονται.Γκετ ρήαλ εφ εφ ες.
Είχα την ίδια άποψη με τα ξένα ΜΜΕ από την πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με την αρθρογραφία του (εδώ από την lifo πριν γίνει συντάκτης και όταν απλώς αναπαράγονταν τα άρθρα του-φυσιολογικό αφού ήταν από τους λίγους που υποστήριζε ότι θα μπορούσαμε να ξεμπερδέψουμε με το χρέος με μια-δυο κινήσεις). Είχα την ελπίδα ότι δεν είναι όπως φαίνεται... Η θεωρία ότι αν δεν μπορείς να χτυπήσεις τις ιδέες, χτύπα το πρόσωπο που τις λέει ισχύει ακόμα, αλλά δεν ξέρω αν χτυπάνε όντως το πρόσωπο και όχι τις ιδέες στην συγκεκριμένη περίπτωση. Έκατσα και διάβασα όλο το κείμενο που δημοσίευσε το υπουργείο με τις προτάσεις και δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να σταθεί ένα τέτοιο κείμενο απέναντι σε αντιπροτάσεις με νούμερα... I mean, ffs it only has two diagrams and those are to prove that we don't need to have 4.5% primary surplus. Where are the diagrams to show how the gdp or the government spending will move after we implement the changes that are proposed? And the changes proposed are at least nebulus Mr Varoufakis (since you seem to like that word so much). Και για να τελειώνω, έχω διαβάσει εγκυκλίους για το πως θα υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις που ήταν περισσότερες σελίδες από ολόκληρη την πρόταση για το πως θα σωθεί η Ελλάδα από το μνημόνιο. Ακούγεται λογικό;
Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Δεν πιστεύω πως ο κ. Βαρουφάκης εσκεμμένα αντιμετώπισε τους συναδέλφους του στο eurogroup αλαζονικά, μάλλον έτσι το πήραν αυτοί (για κάποιον που δεν γνωρίζει τον υπουργό καιρό αυτή την εντύπωση του δίνει). Απο την άλλη είναι αλήθεια πως η ελληνική πλευρά δεν έχει χειριστεί το θέμα σωστά. Διαρρέει συνεχώς πληροφορίες στα ΜΜΕ που δεν θα έπρεπε (τηλεφώνημα Γιουνκερ- Τσίπρα, έγγραφο Μοσκοβισί κ.α) και λογικό είναι υπάρχουν ενοχλήσεις, ειδικά αν ισχύει πως άφησαν να διαρρεύσει πως δεν θα δεχτούν την πρόταση χωρίς να την έχουν συζητήσει όλοι μαζί πρώτα.
Ε ναι, τι άλλο, "επινοημένες"...έλα βρε Άρη μας, σοβαρέψου.Πόσο θα μπορούσε να κοροϊδεύει τον κόσμο δηλαδή;Καλό το μπλαζέ στυλάκι για το θεαθήναι, αλλά μετά χρειάζονται προτάσεις και αποτελέσματα.Εκεί για την ώρα ο Γιάνης φαίνεται να πάσχει.Δεν είναι δυνατόν το σκορ να είναι...18-1. Ούτε καν η Κύπρος, φαντάσου.
Γιατί πολύ απλά κατάλαβαν ότι ήταν μόνο πόζα,καλός στην επικοινωνία και καλά αγγλικά.Τα μέσα λατρεύουν επικοινωνιακούς τύπους που κάνουν γκελ στον κόσμο.Μετά κατάλαβαν ότι ο άνθρωπος δεν έχει ιδέα πως γίνονται οι διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.Πηγαίνει και τους κάνει φλύαρες διαλέξεις λες και είναι το φοιτηταριό του χωρίς συγκεκριμένα μέτρα και αριθμούς.Ζητάει λεφτά χωρίς να δεσμεύεται απο τίποτα.
μα είναι προφανές ότι τον Βαρουφάκη τα γερμανικά μέσα θα τον κράζαν, και μάλιστα ασύστολα... τι περιμένατε δηλαδή ; Το ξέρουμε. Ο Βαρουφάκης ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ το κείμενο που υπεβλήθη από τη γερμανική και ισπανική πλευρά και του το φέραν 15 λεπτά πριν την έναρξη του Eurogroup, ενώ το συνεμφωνημένο κείμενο προς εξέταση μέρες μέχρι τότε, ήταν τελείως διαφορετικό. Φυσικά θα στάζαν μελι αν υπέγραφε το κείμενο αυτο, το κείμενο ταφόπλακα του προγράμματος αποκατάστασης κάποιων εκ των πληγών του μνημονίου. Είναι κριτήριο αυτό ; Και μιας που αναφέρθηκε η σοσιαλδημοκρατική (και όχι αριστερή φυσικά) Liberation, γιατί ναμην αναφέρουμε και την Guardian ή ακόμη και το Spiegel που ανέφεραν ότι "την έφεραν στο Βαρουφάκη" ή τον Mason που είπε ότι "απιστευτη επίθεση ισχύος εις βάρος του Βαρουφάκη". Μιλάμε για φασιστική επίθεση εις βάρος της Ελλάδας και συζητάμε για το τι είπε η μία ή άλλη εφημερίδα της Γερμανίας , που είναι απόλυτα ελεγχόμενες από τα μεγάλα επιχειρηματικά τραστ της χώρας αυτής.
Κύριοι , Αν η Ελλάδα βγει εγκαταλείψει το ευρώ, οι οικονομίες της Ευρώπης θα καταρρεύσουν. Το ίδιο θα συμβεί και με τις κυβερνήσεις τους. Εμείς από την άλλη έχουμε να χάσουμε πολύ λιγότερα. Ο Βαρουφάκης το ξέρει αυτό και το εκμεταλλεύεται. Σαν ακαδημαϊκός έχει υπάρξει ένας αμερόληπτος μελετητής και έχει διαμορφώσει μια διαφορετική άποψη που φυσικό είναι να μην συνάδει με τις αντιλήψεις των ομόλογων του. Ο καθένας μας ας διαμορφώνει άποψη εμπιστευόμενος την λογική και την γνώση του και όχι τα ΜΜΕ. Οι δημοσιογράφοι πρέπει κάτι να βρούνε να γράψουνε και στις περισσότερες περιπτωσεις είναι χειραγωγούμενοι.
Τις σκηνές στην Αργεντινή με τον κόσμο να διαμελίζει ζωντανή αγελάδα σε ανατραπέν φορτηγό τις θυμάσαι?Αυτό θα πάθουμε εμείς. Το τι θα πάθουν αυτοί θα στο πω: μας έχουν δανείσει κάθε χώρα γύρω στο 2 με 3 % του ΑΕΠ τους. Δηλ. θα έχουν ένα χρόνο 0 % ανάπτυξη και μετά όχι μόνο θα πάνε μια χαρά αλλά θα μοιραστούν και το μερίδιό μας από τα λεφτά του Ντράγκι.
Αν η Ελλάδα βγει απ' το ευρώ οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα καταρρεύσουν αλλά εμείς έχουμε να χάσουμε πολύ λιγότερα.Σωστός! Η δική μας οικονομία έχει καταρρεύσει ήδη.Τι πίνεις και δε μας δίνεις....
Totally Obsessive, θα στο θέσω απλά: όλη η "ανάπτυξη" και η ευημερία στην Ελλάδα από το 1979 και δώθε στηρίζεται κυρίως σε οικονομική βοήθεια και δανεικά. Αν βγούμε απ'το ευρώ, τότε αμέσως, και εγγυημένα, θα πάμε πίσω στο 1979--και χειρότερα, γιατί (1) ο υπόλοιπος κόσμος έχει προχωρήσει πολύ από τότε, άρα έχουμε πολλούς περισσότερους παίκτες να ανταγωνιστούμε--που δεν είναι μαλθακοί όπως εμείς, μετά απ'ο τόσα χρόνια ευημερίας (2) γιατί δεν παράγουμε σχεδόν τίποτα, και (3) γιατί δεν θα μπορούμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν με στοχευμένες υποτιμήσεις του νομίσματός μας, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης θα έχουμε μια πολύ κακή διεθνή εικόνα, πράγμα που θα επηρεάσει ακόμα χειρότερα την οικονομία μας, αλλά και τα εθνικά μας θέματα. Απ΄την άλλη μεριά, αν το ευρώ κάποια στιγμή καταρρεύσει λόγω της δικής μας εξόδου (που δεν είναι καθόλου σίγουρο), τότε οι υπόλοιπες Δυτικοευρωπαϊκές χώρες θα επιστρέψουν εκεί που ήταν στα τέλη της δεκαετίας του '90 (και σύντομα κάποιες από αυτές θα φτιάξουν καινούργιο δικό τους κλαμπ). Με άλλα λόγια, η ζωή του μέσου Ευρωπαίου ούτε κατά διάννοια δεν πρόκειται να αλλάξει τόσο δραματικά προς το χειρότερο, όσο η ζωή του μέσου Έλληνα.
ΟΚ Captain, δεν είμαστε όλοι μαλθακοί (ευτυχώς δηλαδή που έβαλα "σχεδόν" στο (2) ) :-)Πάντως εκτός ευρώ θα έχουμε να ανταγωνιστούμε κάτω από πολύ σκληρότερες συνθήκες, θα πρέπει οι μισθοί να πέσουν και άλλο, και τα εργασιακά να χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο, για να μπορέσουμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί, αν το καταφέρουμε. Εκτός και εάν αποφασίσουμε να διάγωμεν βίον λιτόν και ἀξιοπρεπῆ ως γκαρσόνια-φιλόσοφοι και μπάρμεν-διανοούμενοι στα διάφορα θέρετρα για τους πλούσιους Ευρωπαίους.
Α ναι, σωστά. :-)Γράνα-μαλθακότητα-τρυφηλότητα-δισεκατομμύρια στην Τσακώνα. Βεβαίως κύριοι!(Το είχα ξεχάσει το επεισόδιο).Βέβαια, η άλλη σπουδαία μορφή εκείνης της κυβέρνησης τώρα γελάει εις βάρος μας (αυτήν τη στιγμή που μιλάμε).
Οταν δεν κανεις ΑΚΡΙΒΩΣ αυτά που θέλουν δε σε 'παει' το συστημα . Που να τους έλεγε δηλαδή και κάτι φοβερά επαναστατικό .Τα αυτονόητα ('η τροικα απετυχε και ειναι παρελθον', 'η γερμανικη γραμμη δεν παει αλλο') αρκούσαν. Για φαντασου να μίλαγε και για επαχθές χρέος και διαγραφή δηλαδή , τι θα γινότανε!
Όσοι διάβαζαν εδώ και αλλού, τα άρθρα του κου Βαρουφάκη γνώριζαν πως δεν έχει κάποιο σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας καθώς επικεντρωνόταν στο χρέος που κατά τη γνώμη του δεν είναι βιώσιμο. Έτσι το μόνιμο επιμύθιο σε όλα τα άρθρα του ήταν κατηγορίες προς τους Γερμανούς που δεν το καταλαβαίνουν και αρνούνται να προβούν σε κούρεμα. Από τη στιγμή όμως που η κυβέρνηση έκανε πίσω στο κούρεμα του χρέους ο κος Βαρουφάκης βρέθηκε ξυπόλητος στ΄ αγκάθια καθώς δεν είχε να προτείνει κάποιο σχέδιο για την εξυγίανση της οικονομίας. Βέβαια για να μην τον αδικούμε τέτοιο σχέδιο απ' ΄ότι φαίνεται δεν έχει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλιώς δεν θα ζητούσε χρόνο απ' τους δανειστές, θα εφάρμοζε κατευθείαν το σχέδιό του. Το εσωτερικό κοινό μπορεί να εντυπωσιάζεται από τα άρθρα του κου Βαρουφάκη, είναι γνωστή άλλωστε η εκτίμηση που τρέφουμε σα λαός στους καθηγητές Πανεπιστημίου και τα πτυχία γενικότερα, οι πραγματιστές Ευρωπαίοι περίμεναν όμως συγκεκριμένα πράγματα με νούμερα και οι διαλέξεις του κου Βαρουφάκη τους ενόχλησαν και πολλά ξένα μέσα ανέφεραν πως ο κος Βαρουφάκης τους αντιμετώπισε σαν φοιτητές. Προσωπικά θεωρώ τον κο Βαρουφάκη πραγματιστή και στη συγκεκριμένη κυβέρνηση τέτοιοι άνθρωποι σπανίζουν, οπότε νομίζω ότι δεν θα έχει πρόβλημα στο μέλλον με τους ξένους συναδέλφους του και πραγματικά ελπίζω να δώσει στην ελληνική οικονομία τη κατεύθυνση που χρειάζεται ώστε να συγκλίνει με αυτές των εταίρων μας, γιατί αν περιμένουμε απ' τον Λαφαζάνη ζήτω που καήκαμε...
Το πολύ το κυρ ελέησον το βαριέται και ο παπάς. Όσοι έχουν παρακολουθήσει τα άρθρα του και έχουν δει συνεντεύξεις του ,όταν έχει απέναντι του Ανθρώπους που γνωρίζουν απο οικονομικά ,τον αποδομούν για πλάκα. Διάβασε τα άρθρα του στο protagon και μετά διάβασε απο κάτω και τα σχόλια του Διανέλου Γεωργούδη. Δες την προεκλογική εκπομπή που είναι με την κυρία Ξαφά ή τα άρθρα της κ Ξαφά, δες το ντιμπέιτ του ,το 2012 με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και σύγκρινε οικονομική λογική. Ο άνθρωπος είναι μόνο βιτρίνα. Αν τώρα οι μάζες εντυπωσιάστηκαν απο αυτή την βιτρίνα, φυσικό είναι κάποια στιγμή να ξεφουσκώσει.Πως είναι το ρητό; Μπορείς να ξεγελάσεις λίγους για πολύ καιρό, πολλούς για λίγο καιρό, αλλά όχι πολλούς για πολύ καιρό; https://www.youtube.com/watch?v=y4UHfgo_8GQ&feature=youtu.be
Ο "βιτρίνας" και "ασχετος" Βαρουφάκης απ' τα 26 του δίδασκε στο Cambridge όταν ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν έχει τελειώσει ούτε κολέγιο, μάλιστα επικαλέστηκε μούφα πτυχίο από πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας !! Αντιθέτως ο "ΒΑΡΟΥ" δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, αργότερα, το 1985, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Ίστ Άνγκλια, στο Νόριτς της Αγγλίας για δύο χρόνια και το 1987 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Από το 1988 έως το 2000 δίδασκε οικονομική θεωρία και πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Παράλληλα έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (Σκωτία) ενώ κατέχει ερευνητική θέση στον τομέα της πολιτικής και οικονομικής φιλοσοφίας, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν (Λουβέν Λα Νεβ, Βέλγιο). Από το 2000 διδάσκει οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.Και για να μην υποτιμούμε την χώρα μας, και να λέμε και την Ελλάδα, ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου είναι και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, συν τοις άλλοις γιατί έχει την πιο αξιοκρατική εισαγωγή στον κόσμο (Πανελλαδικές εξετάσεις το κριτήριο των συμμετεχόντων σε αυτό, ενώ τα του εξωτερικού κασούμπα -- χρήμα --- ) στο οποίο και είχα την τιμή να τον έχω και καθηγητή. Και ως φοιτητής του γνωρίζω πολύ καλά τις γνώσεις του και από πρώτο χέρι, γνωρίζω επίσης πολύ καλά όπως και όλοι οι συμφοιτητές μου της γενιάς των αρχών του 2000 ότι τα αμφιθέατρα γέμιζαν στο μάθημά του. Και φυσικά ως οικονομολόγος με μεταπτυχιακό στην Οργάνωση και Διοίκηση Επειχειρήσεων και προπτυχιακό Οικονομικών ΕΠιστημών ΝΟΠΕ, ξέρω πολύ καλά να ξεχωρίζω ποιος έχει γνώσεις και ποιος πουλάει φούμαρα. Και συγκεκριμένα σε όλες αυτές τις συνεντεύξεις που αναφέρεις, ο Βαρουφάκης δεν είναι πουθενά που είναι φάουλ. Θέλω να μου αναφέρεις όμως και εσύ φίλτατε από τι σχέση έχεις εσύ με τα οικονομικά και μπορείς και κρίνεις τα λεγόμενα του Βαρουφάκη τα οποία και κρίνεις ως ανεπαρκή, προφανώς θα πρεπει να έχεις περισσότερες γνώσεις από αυτόν. Για να δούμε... Γιατί και στη γιαγιά μου δεν αρέσουν αυτά που λεέι, και τα κρίνει ανεπαρκή, γιατί πολύ απλά, δεν τα καταλαβαίνει. Για πες μας....
Παρέρχομαι όλα τα άλλα και στέκομαι εδώ...Και για να μην υποτιμούμε την χώρα μας, και να λέμε και την Ελλάδα, ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου είναι και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, συν τοις άλλοις γιατί έχει την πιο αξιοκρατική εισαγωγή στον κόσμο (Πανελλαδικές εξετάσεις το κριτήριο των συμμετεχόντων σε αυτό, ενώ τα του εξωτερικού κασούμπα -- χρήμα --- ) στο οποίο και είχα την τιμή να τον έχω και καθηγητή. Απο που προκύπτει οτι το ΠΑ είναι ενα απο τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο; Απο που και ως που οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι κριτήριο ποιότητας των εισακτέων φοιτητών; Τι άλλο θα διαβάσουμε σε αυτό το site χριστέ μου! Τα καλά πανεπιστήμια έξω (που είναι ψηλά στους πίνακες κατατάξεων και όχι στα λόγια) δεν δέχονται κάποιον μόνο και μόνο επειδή έχει φουσκωμένο πορτοφόλι. Έχεις δει τα κριτήρια εισαγωγής στο Cambridge π.χ; Συν του οτι δεν φτάνει μόνο αυτό. Ο υποψήφιος φοιτητής δεν φτάνει να έχει καλό απολυτήριο λυκείου και κάλο βαθμο στο IELTS του. Πολλοί παράγοντες θα κρίνουν το αν ειναι άξιος ή οχι να φοιτήσει σε αυτή την σχολή.Όχι όπως εδω που για να μπεις σε μια οικονομική σχολή πρέπει να έχεις γράψει πάνω απο 17 σε ένα σωρό άσχετα μαθήματα (φυσική, πληροφορική, έκθεση).Μην λέμε οτι θέλουμε.
Ξέρεις κι ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αξιοθαύμαστη ακαδημαϊκή καριερα, ανώτερη του Βαρουφακη. Σημαίνει οτι θεωρουμε πως κέρδισε η Ελλάδα απο τις πολιτικές που εμπνεύστηκε;Αν είμαστε "βαμμένοι, ναι!
@ farfalas "DUTCH Finance Minister Jeroen Dijsselbloem had to amend his official biography that *accidentally* claimed he obtained an MA from University College Cork".http://www.independent.ie/irish-news/dutch-finance-minister-amends-cork-university-degree-error-29195279.htmlόμως:"He studied agricultural economics at Wageningen University (1985–1991), majoring in business economics, agricultural policy, and social and economic history, for which he received his academic degree of ingenieur in 1991, which is equivalent to a Master of Science degree"(από το λήμμα του στην wiki)
Γεωπόνος σαν τον Νταισεμπλούμ που δεν χρωστάει σε κανένα, ούτε φράγκο. Καθηγητής της οικονομικής ΘΕΩΡΙΑΣ ο Βαρουφ ,γιατί εκ του αποτελέσματος έχει πει 15 "δεν εννοούσα αυτό" και έχει πέσει έξω σε άλλα τόσα. Μπορεί στο μάθημα του να είναι ο καλύτερος (ή μάλλον ο εντυπωσιακότερος, μιας και θεωρίες παιγνίων εντυπωσιάζουν την φοιτούσα νεολαία που βράζει το αίμα της για ίντριγκες και δολοπλοκίες, γεμίζοντας τα αμφιθέατρα), που δεν το νομίζω, σαν πολιτικός δεν τον βλέπω να έχει μέλλον μιας και στερείται διορατικότητας και σεμνότητας .Το βλέπεις και εσύ αν δεν εθελοτυφλείς, εκ του αποτελέσματος. Θα σταθώ σε ένα μόνο πράγμα. Στο λινκ που έχω βάλει ,είναι το ντιμπέιτ του με τον Παπακ το 2012, στο οποίο τον κατηγορεί για τερατώδη λάθη στο χειρισμό της κρίσης του 2010. παρακάμπτοντας το πομπώδες ύφος του και εφόσον στην πορεία της συζήτησης τελικά έχει συμφωνήσει με τους περισσότερους χειρισμούς του Παπακ , λέει οτι η Ελλάδα τότε έπρεπε να είχε πάει σε άμεση χρεοκοπία. Όταν ο Παπακ του λέει οτι ,μα ξέρετε, το πρωτογενείς έλλειμμα ήταν 24δις ευρώ και με κόστος μισθοδοσία δημοσίου και συντάξεων στα 30δις, δεν θα έπρεπε να πληρώσουμε κανένα για τουλάχιστον ένα χρόνο. Αφού λέει κάτι αερολογίες που δεν μπορεί κανένας άνθρωπος να καταλάβει, ερχόμαστε στο σήμερα. Είναι υπουργός οικονομίας με την χώρα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα ή τουλάχιστον ελάχιστο έλλειμμα. Σε ρωτώ γιατί δεν κάνει πράξη αυτά που έλεγε το 2012 και πάει απο κωλοτούμπα σε κωλοτούμπα; Καλά το οτι ο Σύριζα ακόμα και τώρα ,εκτός του Βαρουφάκη, δεν έχει αναγνωρίσει το έλλειμμα του 2009 είναι ένα άλλο θέμα. Η συζήτηση είναι παραπάνω στο λινκ που έχω βάλει για όποιον θέλει να διασταυρώσει αυτά που λέω. Και για να κάνω το παραπάνω βίντεο πιο δελεαστικό, μήπως και φιλοτιμηθεί κανείς και το δει, να πω οτι την συνέντευξη ντιμπέιτ την έχει πάρει ο Σταύρος Θεοδωράκης
Μας λες δηλαδή πως αν ήταν τώρα αυτός ο Γεωργούδης ή αυτή η Ξαφά υπουργός οικονομικών θα ήταν καλύτερα τα πράγματα; Και λες επίσης πως ο τύπος είναι μόνο βιτρίνα; Τότε οι άλλοι υπουργοί οικονομικών τι είναι; Διαβάζω στα σχόλια κάποιων πως ο Σόιμπλε είναι αυθεντία στα οικονομικά, ωραία λοιπόν και τόσον καιρό που λύνει και δένει στην Ελλάδα γιατί η οικονομία χειροτερεύει; Θέλω να πιστεύω πως ο Βαρουφάκης και η κυβέρνηση έχει σχέδια προς εφαρμογή και υλοποίηση αλλά αυτά για να γίνουν απαιτείται χρόνος και αυτό ζητάει απ τους εταίρους, χρόνο! Αυτοί δυστυχώς μας τον αρνούνται και με το καλημέρα μας κόβουνε τη ρευστότητα για να συνεχίσουμε το πρόγραμμα που μας κατέστρεψε. Τους λέει επίσης πως το χρέος, εκεί που έφτασε, είναι αδύνατο να ξεχρεωθεί και θα χρειαστεί όπωσδήποτε κούρεμα αλλά αυτοί ούτε να ακούσουν δε θέλουν. Εν πάσει περιπτώσει θα περιμένουμε να χρεωκοπήσει και η Ιταλία να αναγκαστούν να της κουρέψουν το χρέος για να πάρουμε και εμείς σειρά ως τότε υπομονή, ζωνάρια σφιχτά, στόμα ραμμένο και έχει ο θεός