Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την πρώτη δανειστική βιβλιοθήκη κόμικς στη χώρα;

Λ.Τ.: Ταξιδεύοντας σε διάφορες χώρες του κόσμου πάντα επισκεπτόμουν μουσεία και βιβλιοθήκες κόμιξ και ήταν κάτι που ζήλευα. Επίσης, αγαπώ πολύ τις βιβλιοθήκες. Η ατμόσφαιρά τους έχει πάντα κάτι μυστικιστικό και άκρως δημιουργικό. Έχοντας χτίσει μια κοινότητα τα τελευταία 10 χρόνια μέσα από το Comicdom Con Athens αλλά και τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, είπαμε γιατί όχι; Γιατί να μην επιχειρήσουμε να φτιάξουμε κι εμείς κάτι αντίστοιχο; Έτσι κι έγινε!

 

Σ.Λ.: Με τη φράση «δεν θα ήταν τέλεια να υπάρχει μια βιβλιοθήκη κόμικς εδώ;» όσο ήμασταν στο κελάρι με τη Λήδα, έναν χώρο μυστικιστικό, που πάντα λέγαμε ότι θα ήταν χώρος για δημιουργία. «Ναι! Ξυπνάει τη φαντασία σου!». Έναν χρόνο μετά, είναι πραγματικότητα!

 

Θέλουμε να απομυθοποιήσουμε την ιδέα ότι το κόμικ είναι για μικρούς, μικρούς-μεγάλους ή μόνο για διασκέδαση, και να εμπλέξουμε κι άλλους χώρους, βιομηχανίες, ανθρώπους και ειδικότητες σε αυτό τον χώρο.

 

Τι είδους κόμικς θα είναι διαθέσιμα;

Λ.Τ.: Η βιβλιοθήκη αυτήν τη στιγμή φιλοξενεί περίπου 2.000 τίτλους, ενώ σύντομα θα υπάρχει και πρόσβαση σε 12.000 ψηφιακούς τίτλους. Η πλειονότητα των κόμικς που έχουμε είναι graphic novels τα οποία απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.

 

Σ.Λ.: Ευελπιστούμε να έχουμε επίσης ένα τμήμα με ερευνητικό περιεχόμενο για το κόμικ και την ιστορία εξέλιξής του.

 

Η Λήδα και η Σόφη σας καλούν στην πρώτη βιβλιοθήκη κόμικς στην Αθήνα
Η βιβλιοθήκη αυτήν τη στιγμή φιλοξενεί περίπου 2.000 τίτλους, ενώ σύντομα θα υπάρχει και πρόσβαση σε 12.000 ψηφιακούς τίτλους... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν

 

Πόσο παλιά θα φτάνουν;

Λ.Τ.: Αν ρωτάς αν έχουμε συλλεκτικά κόμικς, η απάντηση είναι όχι, τουλάχιστον προς το παρόν. Θέλουμε οι άνθρωποι που θα έρχονται να δανείζονται άφοβα! Κάποια στιγμή, όμως, θα φτιάξουμε και ένα section συλλεκτικών κόμικς, το οποίο θα λειτουργεί περισσότερο ως αρχειακή βάση για ερευνητές κ.λπ.

 

Ποιο είδος είναι κυρίαρχο;

Λ.Τ.: Προσπαθούμε η συλλογή μας να αγκαλιάσει όλο το εύρος της 9ης Τέχνης, από αμερικανικά κόμικς, ευρωπαϊκά, manga, ελληνικά. Προς το παρόν, η αμερικανική σχολή υπερισχύει, αλλά σκοπεύουμε να ενισχύσουμε πολύ σύντομα και τα υπόλοιπα.

 

Η Λήδα και η Σόφη σας καλούν στην πρώτη βιβλιοθήκη κόμικς στην Αθήνα
Οι βιβλιοθήκες, κατά την άποψή μας, δεν πρέπει να είναι απομονωμένες και αποκομμένες από τις δημιουργικές κοινότητες. Το Impact Hub Athens είναι ένα διεθνές δίκτυο κοινωνικών επιχειρηματιών, καλλιτεχνών και καινοτόμων ανθρώπων και θέλαμε η βιβλιοθήκη μας να συνδεθεί με ένα τέτοιο δίκτυο... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν

 

Πώς θα καταφέρετε να εμπλουτίσετε τη συλλογή;

Λ.Τ.: Ο εμπλουτισμός της συλλογής είναι η Νο 1 προτεραιότητά μας. Είμαστε συνεχώς σε επαφή με εκδότες (σε Ελλάδα και εξωτερικό), αναζητούμε δωρεές από ιδιώτες και σίγουρα το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τις συνδρομές θα επενδύεται στην αγορά καινούργιων τίτλων.

 

Η Λήδα και η Σόφη σας καλούν στην πρώτη βιβλιοθήκη κόμικς στην Αθήνα
Ευελπιστούμε να έχουμε επίσης ένα τμήμα με ερευνητικό περιεχόμενο για το κόμικ και την ιστορία εξέλιξής του... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν

 

Πόσο μεγάλη είναι η κοινότητα φίλων των κόμικς στην Αθήνα;

Λ.Τ.: Η hardcore κοινότητα ακουμπά τα 4.000 άτομα, αλλά στόχος μας είναι να φέρουμε κοντά μας, όπως κάνουμε άλλωστε και μέσα από το φεστιβάλ μας, και ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να γνωρίσουν τα κόμικς.

 

Σ.Λ.: Θέλουμε, επίσης, να απομυθοποιήσουμε την ιδέα ότι το κόμικ είναι για μικρούς, μικρούς-μεγάλους ή μόνο για διασκέδαση, και να εμπλέξουμε κι άλλους χώρους, βιομηχανίες, ανθρώπους και ειδικότητες σε αυτό τον χώρο. Πώς μπορεί το κόμικ να γίνει ένα εργαλείο για εκπαίδευση, επιχειρηματικότητα, δημιουργία ομάδων, ανάπτυξη δεξιοτήτων, αστικό σχεδιασμό κ.ά.;

 

Η Λήδα και η Σόφη σας καλούν στην πρώτη βιβλιοθήκη κόμικς στην Αθήνα
Αν ρωτάς αν έχουμε συλλεκτικά κόμικς, η απάντηση είναι όχι, τουλάχιστον προς το παρόν. Θέλουμε οι άνθρωποι που θα έρχονται να δανείζονται άφοβα! Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν

 

Γιατί επιλέξατε το Impact Hub Athens;

Λ.Τ.: Οι βιβλιοθήκες, κατά την άποψή μας, δεν πρέπει να είναι απομονωμένες και αποκομμένες από τις δημιουργικές κοινότητες. Το Impact Hub Athens είναι ένα διεθνές δίκτυο κοινωνικών επιχειρηματιών, καλλιτεχνών και καινοτόμων ανθρώπων και θέλαμε η βιβλιοθήκη μας να συνδεθεί με ένα τέτοιο δίκτυο. Επίσης, ο χώρος είναι μαγευτικός (το κτίριο είναι του 19ου αιώνα, αρχιτεκτονικής Τσίλερ) και τα παιδιά του Impact Hub οι καλύτεροι συνεργάτες που θα μπορούσαμε να έχουμε σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

 

Σ.Λ.: Το Impact Hub Athens είναι με κάποιον τρόπο η πραγμάτωση πολλών ονείρων, σχεδίων και αναζητήσεων της παρέας μας – αυτό σημαίνει ότι είναι κάτι αρκετά προσωπικό όσον αφορά τις αξίες μας, τα ενδιαφέροντά μας και τον «ιδανικό» για εμάς κόσμο. Τα κόμικς και η εικονογράφηση είναι κάτι που μας άρεσε από πάντα. Το να στεγάζεται μια βιβλιοθήκη κόμικς στο Impact Hub Athens είναι σαν ένα σεντούκι με θησαυρούς στο κελάρι του σπιτιού μας. Με τα παιδιά από το Comicdom είχε τύχει να έχουμε συνεργαστεί σε διάφορες περιστάσεις και βλέπαμε από την αρχή ότι μοιραζόμαστε κοινούς στόχους, ιδεολογία, ενδιαφέροντα… Νομίζω ότι η βιβλιοθήκη κόμικς είναι το τέλειο αποτέλεσμα αυτής της συνέργειας: συνδυάζουμε κοινότητες, ιδέες, μεθοδολογίες, δίκτυα, χώρους, πόρους και όλα αυτά τα υλικά μπορούν να γράψουν πολύ ωραία παραμύθια και περιπέτειες.

 

Προσπαθούμε η συλλογή μας να αγκαλιάσει όλο το εύρος της 9ης Τέχνης, από αμερικανικά κόμικς, ευρωπαϊκά, manga, ελληνικά.

 

Θα υπάρχουν κι άλλες δράσεις στον χώρο; Με τι στόχο;

Λ.Τ.: Φυσικά! Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους, παρουσιάσεις νέων εκδόσεων, εκθέσεις κ.λπ. με στόχο να μεγαλώσουμε την κοινότητα και να δημιουργήσουμε έναν ζωντανό πυρήνα γύρω από τα κόμικς στο κέντρο της Αθήνας.

 

Σ.Λ.: Θέλουμε επίσης να φέρουμε κοντά τη μεθοδολογία του κόμικ και του storytelling με αυτές της δημιουργίας κοινωνικών δράσεων και επιχειρήσεων, της ανάπτυξης δεξιοτήτων, του σχεδιασμού λύσεων και των δυναμικών κοινοτήτων. Πιστεύουμε ότι ο ένας χώρος έχει να μάθει πολλά από τον άλλο, γι’ αυτό ετοιμάζουμε ομιλίες και εργαστήρια όπου μπορούμε να πειραματιζόμαστε και να εξελίσσουμε μοντέλα και δράσεις για έναν κόσμο πιο δημιουργικό, πιο εκφραστικό, πιο συμμετοχικό.

 

Η Λήδα και η Σόφη σας καλούν στην πρώτη βιβλιοθήκη κόμικς στην Αθήνα
Ο εμπλουτισμός της συλλογής είναι η Νο 1 προτεραιότητά μας... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν

 

Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;

Λ.Τ.: Σύντομα οι συνδρομητές μας θα μπορούν να αναζητούν τα κόμικς που θέλουν να δανειστούν μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα και τον κατάλογο της βιβλιοθήκης, ενώ θα έχουν πρόσβαση και σε 12.000 ψηφιακούς τίτλους. Επίσης, θα τους ενημερώνουμε με ένα μηνιαίο newsletter για καινούργιες προσθήκες στη συλλογή, νέες εκδόσεις και εκδηλώσεις. Τέλος, δουλεύουμε για να στήσουμε ένα residency program με στόχο να έρχονται από το εξωτερικό δημιουργοί κόμικς και για τρεις μήνες να δουλεύουν από εδώ σε συνεργασία με Έλληνες δημιουργούς και παράλληλα θέλουμε να κάνουμε τη βιβλιοθήκη μας ένα mini ερευνητικό κέντρο για τα κόμικς.

 

Σ.Λ.: Με το ξεκίνημα της βιβλιοθήκης ευελπιστούμε να ξεκινήσουμε ομιλίες και εργαστήρια για όσους ενδιαφέρονται ή ήδη ασχολούνται με την 9η Τέχνη και τις εφαρμογές της.

 

Η Λήδα και η Σόφη σας καλούν στην πρώτη βιβλιοθήκη κόμικς στην Αθήνα
Σύντομα οι συνδρομητές μας θα μπορούν να αναζητούν τα κόμικς που θέλουν να δανειστούν μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα και τον κατάλογο της βιβλιοθήκης, ενώ θα έχουν πρόσβαση και σε 12.000 ψηφιακούς τίτλους... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν

 

Λήδα Τσενέ, Δ/νση Δημοσίων Σχέσεων & Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Comicdom Press

Σόφη Λάμπρου, Co-founder Impact Hub Athens