Die Zeit: Να πώς η Μόσχα προσπαθεί να διασπάσει την Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας

Die Zeit: Να πώς η Μόσχα προσπαθεί να διασπάσει την Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας Facebook Twitter
11
Die Zeit: Να πώς η Μόσχα προσπαθεί να διασπάσει την Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας Facebook Twitter

Σε προσπάθεια της Μόσχας να διασπάσει την Ευρώπη επηρεάζοντας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως αυτή της Ελλάδας, αναφέρεται άρθρο της γερμανικής Die Zeit, επικαλούμενο 700 υποκλαπέντα εμπιστευτικά μειλ.

Ο τίτλος του άρθρου είναι «Στο δίκτυο των Ρώσων ιδεολόγων» και σε αυτό η εφημερίδα αναφέρει ότι ισχυροί Ρώσοι θέλουν να διασπάσουν την Ε.Ε. και μάχονται για να αποκτήσει η Ρωσία ηγεμονική θέση. Στη συνέχεια αναφέρεται στο «πώς αυτοί επηρεάζουν την ελληνική κυβέρνηση».

Το τρισέλιδο άρθρο γραμμένο από τρείς συντάκτες, κάνει λόγο για στενές σχέσεις που έχουν Ρώσοι ολιγάρχες με σημαντικούς Έλληνες πολιτικούς, βάζοντας στην κορυφή της λίστας τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο. Αναφέρεται επίσης σε έναν γάμο Ρώσου ολιγάρχη με ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια, όπου η νύφη δεν ήταν το πιο σημαντικό πρόσωπο αλλά η προσπάθεια του ολιγάρχη να προσπεράσει, με αυτό το γάμο, τις κυρώσεις της Δύσης που δεν τον αφήνουν να ταξιδέψει στην Ευρώπη.

Die Zeit: Να πώς η Μόσχα προσπαθεί να διασπάσει την Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC
 

Η λίστα των Ελλήνων που είναι το «όχημα» της Μόσχας για να διασπάσει την Ευρώπη είναι σύμφωνα με το δημοσίευμα 90 συνολικά άτομα. Μαζί με το όνομα του Πάνου Καμμένου εμφανίζονται και άλλα ονόματα πολιτικών, όπως και ονόματα δικηγόρων και επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι Ρώσοι στόχο έχουν να συνάψουν στρατηγικές και ιδεολογικές συμμαχίες με Ευρωπαίους που λαμβάνουν αποφάσεις,  σαν μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στην ΕΕ.

Η λίστα των Ελλήνων που είναι το «όχημα» της Μόσχας για να διασπάσει την Ευρώπη είναι σύμφωνα με το δημοσίευμα 90 συνολικά άτομα. Μαζί με το όνομα του Πάνου Καμμένου εμφανίζονται και άλλα ονόματα πολιτικών, όπως και ονόματα δικηγόρων και επιχειρηματιών.

Τα mail που υποκλάπηκαν προέρχονται από την ηλεκτρονική διεύθυνση του Georgi Gawrisch, ο οποίος ανήκει στον στενό κύκλο του ρώσου Αλεξάντερ Ντούγκιν, του ιδεολόγου της νέο-ευρασιατικής Ρωσίας. Ο Ντούγκιν είχε υπηρετήσει στην Αθήνα από το 2009 ως το 2013 ως γραμματέας της ρωσικής πρεσβείας.

Τον Φεβρουάριο του 2014 ο Ντούγκιν σε mail στον Gawrisch επισυνάπτει μια λίστα προσώπων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ομάδα επιρροής της πληροφορησης, υπέρ της Ρωσίας.  Ανάμεσα σε αυτά τα πρόσωπα είναι, κατά την Zeit, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μίκης Θεοδωράκης, καθώς υπήρξαν επαφές τόσο με τους ΑΝΕΛ, όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι Ρώσοι πλησίασαν, σύμφωνα με το άρθρο και τη Χ.Α.. Σημειώνεται επίσης ότι ο Ντούγκιν είχε επαφές και με τον σημερινό υπ. Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, ο Ντούγκιν είναι  «ένα είδος γκουρού του νέου επιθετικού ρωσικού ιμπεριαλισμού , που είναι ισοδύναμος με τα απόκρυφα γεωπολιτικά οράματα για μια ρωσική κυριαρχία από την Ασία προς την Ευρώπη, σε αντίστιξη με το μισητό φιλελευθερισμό των ΗΠΑ που κυριαρχεί στο δυτικό κόσμο».

Οι αρθρογράφοι σημειώνουν ότι το «ποια είναι η επίδραση που έχει ο Ντούγκιν στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και την επίσημη ρωσική πολιτική είναι αμφιλεγόμενο. Είναι βέβαιο ότι Ντούγκιν αναζητά για χρόνια- και βρίσκει, -συμμάχους σε όλο τον κόσμο για τις ιδέες του».

Die Zeit: Να πώς η Μόσχα προσπαθεί να διασπάσει την Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας Facebook Twitter
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΠΑΡΤΗ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το δίλημμα των εκλογών είναι ένα, ποια παράταξη μπορεί σταθερά να πάει τη χώρα μπροστά»

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού από τη Σπάρτη - Στο επίκεντρο ο Μυστράς, το νέο νοσοκομείο στη Σπάρτη, τα μέτρα στήριξης και οι εκλογές
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ FINANCIAL TIMES

Πολιτική / Μητσοτάκης στους Financial Times για «διόδια» στο Ορμούζ: Είναι καθαρός εκβιασμός, δεν γίνεται να το δεχτούμε

«Πιστεύω ότι είναι υποχρέωσή μας ως Ευρώπη να προετοιμαστούμε για μια αρνητική εξέλιξη» είπε, αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράν
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΑΣΥ ΜΜΜ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: Νέοι συρμοί, νέα λεωφορεία και προσλήψεις στις συγκοινωνίες

Στην εκδήλωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τέθηκαν, μεταξύ άλλων, η ανανέωση του στόλου λεωφορείων, ο εκσυγχρονισμός των συρμών Μετρό και Ηλεκτρικού και η ενίσχυση του συγκοινωνιακού έργου με πυκνότερα δρομολόγια
THE LIFO TEAM
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ

Πολιτική / Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ψηφίστηκε η άρση της ασυλίας της

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ζήτησε εξαρχής να μην συζητηθεί η υπόθεση στην Ολομέλεια της Βουλής , υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να περιοριστεί η δημόσια παρέμβασή της και να ανακοπεί η κριτική της απέναντι στην κυβέρνηση
THE LIFO TEAM