Ο 17χρονος Έλληνας νικητής πανευρωπαϊκού διαγωνισμού μετάφρασης

Ο 17χρονος Έλληνας νικητής πανευρωπαϊκού διαγωνισμού μετάφρασης Facebook Twitter
4

 

Ο Θανάσης Κυριακίδης, μαθητής της Γ' Λυκείου Νέας Περάμου στον Δήμο Παγγαίου Καβάλας, είναι ο μεγάλος Έλληνας νικητής του ετήσιου πανευρωπαϊκού διαγωνισμού μετάφρασης «Juvenes Translatores» (Νεαροί Μεταφραστές). Ο 17χρονος μετέφρασε ένα κείμενο από τα ελληνικά στα πολωνικά χωρίς τη χρήση λεξικου και κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα σε 3.000 μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, από 740 σχολεία της Ευρώπης.

Οι ελληνικές συμμετοχές προέρχονταν από 22 σχολεία, ισάριθμα με τις έδρες της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τελικά, αναδείχθηκε ένας νικητής από κάθε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η μητέρα του νικητή κατάγεται από την Πολωνία και ο ίδιος μιλούσε τη γλώσσα από μικρή ηλικία μέσα στο σπίτι, μαθαίνοντάς την εμπειρικά ώστε να μπορεί να επικοινωνεί με τη γιαγιά του και τα υπόλοιπα συγγενικά του πρόσωπα. Για τον λόγο αυτό, εκδήλωσε την επιθυμία να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, ώστε να δοκιμάσει τον εαυτό του στο αν μπορεί να εκφραστεί σωστά σε μια γλώσσα που δεν είναι η μητρική του. Ο ίδιος έχει βρεθεί τρεις φορές στην Πολωνία για να επισκεφθεί τους συγγενείς του και θεωρεί ότι η προφορά της πολωνικής είναι αρκετά ιδιαίτερη, αν και η ελληνική συνολικά είναι πιο δύσκολη γλώσσα.

Πολιτισμός
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν έχω όπλο· έχω στυλό και κάμερα»: η Mahnaz Mohammadi κάνει σινεμά απέναντι στο ιρανικό καθεστώς ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Πολιτισμός / «Δεν έχω όπλο· έχω στυλό και κάμερα»: η Μαχνάζ Μοχαμαντί κάνει σινεμά απέναντι στο ιρανικό καθεστώς

Η Ιρανή σκηνοθέτιδα και ακτιβίστρια Μαχνάζ Μοχαμαντί, που έχει φυλακιστεί και βασανιστεί για τη δράση της, μιλά για το Roya, τη νέα της ταινία που γεννήθηκε από την εμπειρία της στην απομόνωση της φυλακής Εβίν.
THE LIFO TEAM
«Hot Dykes Melt ICE»: στη Νέα Υόρκη, το Pride παραμένει διαμαρτυρία

Πολιτισμός / «Hot Dykes Melt ICE»: στη Νέα Υόρκη, το Pride παραμένει διαμαρτυρία

Η 34η NYC Dyke March κατέβηκε στους δρόμους της Νέας Υόρκης με σύνθημα «Hot Dykes Melt ICE», συνδέοντας ανοιχτά τα queer δικαιώματα με τα δικαιώματα των μεταναστών. Χωρίς χορηγούς και χωρίς άδεια, η πορεία θύμισε ότι το Pride δεν γεννήθηκε για να είναι ακίνδυνο.
THE LIFO TEAM
Ο Fatboy Slim φοβόταν ότι δεν θα μπορούσε να ξαναπαίξει χωρίς αλκοόλ

Πολιτισμός / Ο Fatboy Slim φοβόταν ότι δεν θα μπορούσε να ξαναπαίξει χωρίς αλκοόλ

Ο Fatboy Slim μίλησε για τον αλκοολισμό του και για τις πρώτες εμφανίσεις του χωρίς ποτό. Ο DJ που που έκανε τα ’90s να χορεύουν είπε ότι, νηφάλιος πια, στην αρχή δεν μπορούσε ούτε ο ίδιος να κινηθεί.
THE LIFO TEAM
Ο Ίλον Μασκ ανέβασε στο X τη νέα αμφιλεγόμενη ταινία του Άρμι Χάμερ

Πολιτισμός / Ο Ίλον Μασκ ανέβασε στο X τη νέα αμφιλεγόμενη ταινία του Άρμι Χάμερ

Ο Ίλον Μασκ ανέβασε για 48 ώρες στο X το Citizen Vigilante του Ούβε Μπολ, με πρωταγωνιστή τον Άρμι Χάμερ. Η ταινία έχει προκαλέσει αντιδράσεις για τη βία της και για τον τρόπο με τον οποίο συνδέει τη μετανάστευση με την αυτοδικία.
THE LIFO TEAM