ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Εγκαταλείπει η κυβέρνηση το αίτημα για διαγραφή του χρέους

Εγκαταλείπει η κυβέρνηση το αίτημα για διαγραφή του χρέους Facebook Twitter
55

 

Σε μια σημαντική στιγμή της διαπραγμάτευσης για το χρέος, αλλάζει η “πλατφόρμα” των αιτημάτων της Ελλάδας, αφού ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη του στους Financial Times αφήνει να εννοηθεί ότι εγκαταλείπεται το αίτημα περί διαγραφής χρέους και πλέον το αίτημα είναι η αντικατάσταση του υπάρχοντος χρέους με νέα έκδοση ομολόγων που θα συνδέονται με ρήτρα ανάπτυξης.

 

"Η ριζοσπαστική νέα κυβέρνηση παρουσίασε τις προτάσεις της για τον τερματισμό της σύγκρουσης με τους πιστωτές της, με την ανταλλαγή των εκκρεμών χρεών με νέα ομόλογα που συνδέονται με την ανάπτυξη, τη λειτουργία ενός μόνιμου πλεονάσματος του προϋπολογισμού και στόχο τους πλούσιους φοροφυγάδες", αναφέρει το άρθρο.

 

Ο Έλληνας υπουργός μιλά για “έξυπνη μηχανική χρέους” ώστε να αποφευχθεί ο όρος “κούρεμα” που δεν γίνεται αποδεκτός από τη Γερμανία και τις άλλες πιστώτριες χώρες.

 

Ο κ. Βαρουφάκης προτέινει την έκδοση δύο ειδών ομολόγων. Το ένα θα συνδέεται με την ανάπυξη και θα αντικαταστήσει τα ευρωπαικά δάνεια διάσωσης ενώ το δεύτερο θα αντικαταστήσει τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ.

 

"Αυτό που θα πω στους εταίρους μας είναι ότι συνδυάζουμε το πρωτογενές πλεόνασμα  του προϋπολογισμού και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα μας και δώστε μας κάποια δημοσιονομικά περιθώρια για να γίνει αυτό, αλλιώς θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και η χώρα να παραμορφώνεται αντί να μεταρρυθμίζεται", σημειώνει ο Έλληνας υπουργός. 

 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης συναντάται αυτή την ώρα με επενδυτές στο Λονδίνο.

 

Update:
Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών προέβη σε διευκρινιστική δήλωση, αναφορικά με το δημοσίευμα των Financial Times για τη διαγραφή χρέους, τονίζοντας ότι η πρότασή του ερμηνεύθηκε εσφαλμένα.

 

Αναλυτικά η δήλωση Βαρουφάκη:

 

«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε.

 

Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει.

 

Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο και αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας»

 

55

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ