ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Τα πιο συνηθισμένα κλισέ για τον σεξισμό και την ομοφοβία

Τα πιο συνηθισμένα κλισέ για τον σεξισμό και την ομοφοβία Facebook Twitter
87

Οι παρακάτω φράσεις δεν είναι απαραίτητα σεξιστικές ή ομοφοβικές, είναι όμως αυτές που χρησιμοποιούνται απ' αυτούς που δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τα ζητήματα αυτά, αν και νομίζουν πως τα ξέρουν όλα...

 

Τα πιο συνηθισμένα κλισέ για τον σεξισμό και την ομοφοβία Facebook Twitter
 

 

ΘΕΜΑΤΑ ΣΕΞΙΣΜΟΥ, ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΥ

> Είμαι κι εγώ φεμινιστής αλλά αυτό που λέτε είναι ακραίο

> Δε καταλαβαίνω την έννοια του σεξισμού (άρα δεν υπάρχει)

> Ο φεμινισμός είναι ένα αστικό / φιλελεύθερο κίνημα

> Αλλά κι εγώ εκείνη τη φορά είχα βιώσει τον σεξισμό ως άντρας

> Ε, τουλάχιστον εδώ δεν είμαστε Αφγανιστάν (ή άλλη ρατσιστική αναλογία)

> Έχω μια γυναίκα φίλη που διαφωνεί με αυτό που λέτε

> Δεν έχετε χιούμορ

> ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟΣ ΣΕΞΙΣΜΟΣ!

> ποιο κοινωνικό φύλο? Κάποιοι άνθρωποι έχουν πούτσο κάποιοι μουνί..

> Το να λες ότι κάποιος είναι σεξιστής είναι εξίσου κακό με τον σεξισμό (!)

> Δεν το είπα με σεξιστική διάθεση

>Δεν έχετε τίποτα πιο σημαντικό να ασχοληθείτε?

> Μα δεν είμαι βιαστής! Γιατί δε μου λέτε μπράβο?

> Ειμαι αντιεξουσιαστής άρα και αντισεξιστής

> Τι έχετε να πείτε όμως για (εντελώς άσχετο θέμα);

> Εντάξει, μερικές γυναίκες τον απολαμβάνουν και τον βιασμό

> Όταν ασχολείσαι με κάτι τέτοιο ο αληθινός σεξισμός που είναι εκεί έξω δυναμώνει

> Δεν είμαστε τέλειοι αλλά τουλάχιστον δεν ήμαστε τόσο σεξιστές όσο (άλλη κινηματική ομάδα)

> Ρε συ, αυτός δεν είναι σεξιστής... είναι πολύ καλό παιδί!

> Δεν είμαι σεξιστής αλλά..

> Κατ' αρχάς ηρέμησε, μια συζήτηση κάνουμε

> Ο σεξισμός είναι ένα ζήτημα που στο μεγαλύτερο βαθμό έχει λυθεί

> Είπα ότι αυτό λένε άλλοι άνθρωποι, δεν είπα ότι το πιστεύω!

Τα πιο συνηθισμένα κλισέ για τον σεξισμό και την ομοφοβία Facebook Twitter

+ Για έξτρα πλούσια δώρα, το ΜΠΙΝΓΚΟ της ομοφοβίας

> Δεν είμαι καθόλου ομοφοβικός αλλά…

> Οι λεσβίες μισούν τους άντρες.

 > Ε όχι και "υιοθεσία", τι παιδιά θα βγουν αυτά.

> Οι γκέι σκέφτονται μόνο το σεξ.

> Οι γκέι ζουν μια πολύ καταναλωτική ζωή.

 > Έχω ένα γκέι φίλο που διαφωνεί μ'αυτά που λέτε.

> Τα media προβάλουν πάρα πολύ τους γκέι.

 > Δεν υπάρχει πια ομοφοβία.

 > Οι γκέι και λεσβίες θέλουν να παντρεύονται. Δεν είναι πολύ συντηρητικό;

> Εγώ βλέπω τους ανθρώπους χωρίς το φύλο και τη σεξουαλικότητά τους.

> Δε χρειάζεται να λέτε ότι είστε γκέι/λεσβίες όλη την ώρα.

> Γιατί κολλάτε στις ταυτότητες;

> Ας κάνουν ότι θέλουν στο κρεβάτι τους αρκεί να μην προκαλούν.

> Μια φορά σε ένα γκέι μπαρ μου την είχε πέσει κάποιος

> Εγώ γκέι; Εγώ έχω πηδήξει την μισή [βάλτε περιοχή ή πόλη, ή και χώρα]

> Τα τρανς άτομα επεμβαίνουν στη φύση και ενισχύουν και τις φαρμακευτικές.

> Είναι καθήκον σας να με μορφώσετε γι αυτά τα ζητήματα.

> Μα οι γκέι χρησιμοποιούν όλη την ώρα αυτές τις φράσεις μεταξύ τους!

> Τι έχετε να πείτε για τον (τάδε διάσημο μαλάκα γκέι);

> Δε καταλαβαίνω την ετεροκανονικότητα (άρα δεν υπάρχει).

> Μου φαίνεται αστείος όχι επειδή είναι θηλυπρεπής αλλά επειδή είναι γελοίος.

> Γιατί να γίνεται gay pride; Straight pride γινεται;

 > Η σεξουαλικότητα είναι κάτι φυσικό για το οποίο δε χρειάζεται να συζητάμε.

> Μερικοί απ’ τους καλύτερούς μου φίλους είναι γκέι, αλλά…

 

[via] 

87

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

8 σχόλια
To θέμα είναι απλά ότι κάποιος δεν είναι γκέι μόνο στο κρεβάτι του, όπως και κάποιος δεν είναι στρέιτ μόνο στο κρεβάτι του, Δεν είσαι ομοφοβικός (εκτός αν συνεχίζεις λέγοντας αρκεί να μην το δείχνει), απλά ίσως είναι κάπως καλό να μην το εκφράσεις έτσι
Εαν καποιος σας βρισει σε ξενη γλωσσα, ακομα και αν τη γνωριζετε, απο τη στιγμη που δεν ειναι η μητρικη σας δε προκειται να σας δημιουργηθει κανενας συναισθηματικος αντικτυπος.Για τη χρηση των κλισε εχω να πω πως απο τη στιγμη που καποιος τα χρησιμοποιει, πρωτος αυτος εκτιθεται. Δεν γινεται να μιλας για ομοφοβια εαν δεν εχεις εσυ ο ιδιος ομοφυλοφιλικες τασεις, δεν γινεται να μιλας για σεξισμο εαν δεν τον εχεις νοιωσει. Ακριβως οπως δεν μπορεις να μιλησεις για Χοκει επι χορτου, εαν δεν εχεις καποια επαφη με το αθλημα.Γνωριζω αρκετους straight αντρες-γυναικες που εχουν πειραματιστει με το ιδιο φυλλο και δεν το κανουν θεμα, ακριβως επειδη συνειδητοποιησαν πως δε τους εκφραζει. Η ομοφοβια δεν ειναι μεσα στο λεξιλογιο τους. Αντιθετως, γνωριζω επισης αρκετους "straight" (και μερικους "gay" μη σας φαινεται περιεργο) που ειναι εμφανως ομοφοβικοι παρ' ολο που...Συνοπτικα, τα κλισε ειναι αμυνα για αυτον που τα χρησιμοποιει και οχι επιθεση στον συνομιλητη του. Μη τα παιρνετε τοις μετρητοις εκτος εαν θελησετε να τα στρεψετε εναντιων τους.
"Είστε φεμινίστρια/ης; Έχετε βαρεθεί να ακούτε τα ίδια και τα ίδια σε όλες τις συνελεύσεις ή τιςσυζητήσεις που ανακύπτουν ζητήματα σχετικά με τον σεξισμό; Τώρα υπάρχει λύση!Το αντισεξιστικό ΜΠΙΝΓΚΟ. Για κάθε κοινοτοπία απ' τις παρακάτω που ακούτε βάλτε ένα Χ στοαντίστοιχο τετραγωνάκι. Μόλις συμπληρώσετε μια ολόκληρη σειρά (οριζόντια, κάθετη ή διαγώνια)Σηκωθείτε και φωνάξτε ΜΠΙΝΓΚΟ. Αγνοείστε τα περίεργα βλέμματα, έτσι κι αλλιώς σαςθεωρούσαν γραφική/ο από πριν. Τουλάχιστον κερδίσατε στο παιχνίδι.""Bonus game για τους κουήρ μας φίλους/ες! Για έξτρα πλούσια δώρα, το ΜΠΙΝΓΚΟ της ομοφοβίαςκαι τρανσφοβίας"QVDie-hard fan of the BINGO here ... και -φυσικά- η χρήση των εν λόγω κλισέ είναι για να τριφτούν στη μούρη αυτών που τα χρησιμοποιούν, συχνά ελαφρά τη καρδία και άνευ συναίσθησης.Λες: "Δεν γινεται να μιλας για ομοφοβια εαν δεν εχεις εσυ ο ιδιος ομοφυλοφιλικες τασεις" όπως ας πούμε ένας λευκός άρρεν Έλλην, κάτοικος Ελλάδας δεν μπορεί να μιλά για τον ρατσισμό γιατί κατά βάθος είναι Πακιστανός;
Πενταγιωτισσα δεν εχεις καταλαβει πως ο Ελληνας τον ρατσισμο τον ζει ακομα και στη καφετερια;Δεν εχεις δει πως ντυνονται; Η αλλη δεν τολμαει να βγει απο το σπιτι αν δεν φοραει τσαντα Balenciaga.. Αισθανεται χαιροτερα απο Πακιστανη.Αστο καλυτερα Μαρακι μου
byronwilliams αυτό που αναφέρεις δεν είναι ρατσισμός είναι κόμπλεξ του κερατά.... και προσωπικά χέστηκα αν με δεις κάποιο ως Πακιστανή που δεν κρατάω τσάντα Βαλεριάνα ή όπως στο διάολο τη λένε. Αν κάποιος όμως με ειρωνευτεί /προσβάλει ή μου στερήσει το δικαίωμα σε αυτονόητα πράγματα μόνο και μόνο επειδή είμαι γκέι-μαύρος-μουσουλμάνος-ζωόφιλος-αριστερός-αλλήθωρος (ή όλα αυτά μαζί), τότε θα του γ@μήσω το κέρατο....σε απλά ελληνικά.
"Κι εγώ τι θα πω στο παιδί μου αν δει δυο άντρες να κρατιούνται χέρι-χέρι στο δρόμο;"Γιατί ως γνωστόν, το παιδί σου στους δρόμους συνήθως βλέπει νεράιδες, μονόκερους και ξωτικά του ΑΪ-Βασίλη να μοιράζουν ζαχαρωτά σε κάθε γωνία.
Με λίγα λόγια, δεν κανουμε αστεία για γυναίκες, ασιάτες, μάυρους, gay, χριστιανούς, μουσουλμάνους, χοντρούς, ουφο-λογους κτλ, γιατί θίγονται. Ζήτω το political correct, όλοι να γίνουμε ευαισθητούληδες. Καλύτερα ας σταματήσουμε να μιλάμε κιόλας, μπορεί κάποιος να παρεξηγειτε.
Επαναστάτησε Μάριε! Επαναστάτησε για το δικαίωμά σου να έχεις άποψη για όλα και να την εκφράζεις όπως σου έρθει χωρίς σκέψη για τα αισθήματα των άλλων. Σου αξίζει. Μη σε πει και ευαισθητούλη κανείς επειδή δεν μπορείς να λες ανέκδοτα με μαύρους γκέυζ.
Εγώ πάλι προτείνω να κάνουμε αστεία για τον Μάριο!Μόνο που ο Μάριος είναι πιθανότατα (και διόρθωσέ με εάν σφάλω) έλληνας, λευκός, άντρας, χριστιανός (επί της ταυτότητας τουλάχιστον) και έτερο.
Μάριε τα κλισέ τα παραπάνω δεν ήταν *αστεία*, ήταν σοβαρές κουβέντες σε συζητήσεις. Άλλο τα αστεία, που προφανώς και μπορούν να γίνονται αν κάποιος τόσο πολύ το επιθυμεί. Τα παραπάνω κλισέ χρησιμοποιούνται από πολλούς ως αληθινά επιχειρήματα, δεν τα λένε σαν ανέκδοτα, οπότε μάλλον άστοχα τα όσα έγραψες.
Ax Μάριε ναι, τρομερή αδικία! Είδες τι βάναυσα υποκείμενα είμαστε;... κοροϊδεύουμε τους καημένους και κατατρεγμένους εν ελλάδι έλληνες, λευκούς, άντρες, χριστιανούς (επί της ταυτότητας τουλάχιστον) και έτερο-έτερο**heterosexual-heteronormative
Κάνεις αν δεν είμαι χριστιανός; αν δεν χωράει στην Ελλάδα; Όπως και να έχει είσαι τελείως λάθος. Η σέβεσαι όλους η κανένα. Δίκαιωματα και προστασία δεν έχουν μόνο οι μειοψηφίες.
"Κάνεις αν δεν είμαι χριστιανός;"Δεν είσαι στα χαρτιά χριστιανός;Ααα! πολύ ενδιαφέρον και τι είσαι για να έχουμε καλό ερώτημα; Είσαι δηλωμένος άθεος, έχεις ασπαστεί τον ανιμισμό ή τον ζωροαστρισμό ή περιφέρεσαι στους δρόμους ως Χάρε Κρίσνα;Μήπως σου ασκεί το στενό οικογενειακό σου περιβάλλον ανείπωτες πιέσεις που δεν περνάς 23:55-24:05 από την Εκκλησία, την Ανάσταση; Αμάν!"αν δεν χωράει στην Ελλάδα;"Χαχαχχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα ... χα...αχ...χαχχααχ! Να 'σαι καλά Μάριε γέλασα λίγο και πίστεψέ με το έχω πολύ ανάγκη."Όπως και να έχει είσαι τελείως λάθος. Η σέβεσαι όλους η κανένα."Μα γιατί τα λες αυτά τώρα;Πλάκα δε θες να κάνεις εσύ με τους gay, τους μουσουλμάνους, τις γυναίκες, τους χονδρούς, τους κουτσούς και τους στραβούς; Ε λοιπόν και εγώ θα κάνω πλάκα με τον "Μάριο" (τον λευκό, Έλληνα, άνδρα, έτερο-έτερο και generic χριστιανό μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, που -ω! Της πρωτοτυπίας και της εκπλήξεως- δεν χωράει στην Ελλάδα!).Χάρι Ομ, to you too.
Είμαι σίγουρος ότι όλοι εσείς ποτέ δεν έχετε πληγώσει κάποιον με τα λόγια σας. Είσαστε πάντα politically correct. Βρήκαμε αποδιοπομπαίο τράγο, τον Μάριο. Είμαι επίσης σίγουρος ότι μόνο οι Έλληνες, λευκοί, ετεροφυλόφιλοι κάνουν τέτοιου είδους αστεία, δεν έχω ακούσει ποτέ, μαύρο, ομοφυλόφιλο, αλλοδαπό να το κάνει, αλλά φαντάζομαι εκείνος δικαιολογείται κι αν το κάνει γιατί έχει περαστεί ως θύμα στο ασυνείδητο, σωστά; Όλοι απαιτείται να τους φέρονται με σεβασμό, δεν υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Τώρα σας έπιασαν όλους οι ευαισθησίες σας, τώρα κι όταν πεθαίνει ένα παιδί και το φωτογραφίζουν νεκρό. Όπως είπε κι ο Μάριος πολύ σωστά, δικαιώματα και προστασία δεν έχουν μόνο οι μειοψηφίες.
Δεν το πιάνεις. Το να κάνεις πλάκα με εμένα, είναι απόλυτα λογικό, και κανείς δεν θα κατηγορίσει για σεξιστή, ρατσιστή ή κάτι άλλο. Για δοκίμασε όμως να κάνεις πλάκα με ένα gay ή μαύρο.
Εκειιιιιιί επιμονή!Το πιάνω και το παραπιάνω, γι' αυτό και σε "δουλεύω".Άσε στην άκρη τι θα λένε οι άλλες-οι {αν το θεωρούν λογικό(!?), παράλογο, ρατσιστικό ή βερυκοκικό}. Αν δεν γουστάρεις να σε δουλεύουν, να μην δουλεύεις και συ. Αν πάλι γουστάρεις (που δεν νομίζω) δικό σου πρόβλημα, ημείς δεν φταίμε σε τίποτα.Πόσο λιανά να το κάνω, μα τον Τάρανις, ότι η κυριάρχη κουλτούρα (πλειοψηφία) δεν χρήζει τέτοιας προστασίας;
Είναι αδύνατο να καταλάβεις. Ποια είναι η πλειοψηφία; Μουσουλμάνοι ή χριστιανοί; Ασιάτες ή Ευρωπαίοι; Λευκοί η κίτρινοι; Φυσικά και "γουστάρω" να με δουλεύουν. Είναι στα πλαίσια της καθημερινής επαφής και επικοινωνίας που έχω με φίλους, συνεργάτες. Αυτό που δεν μπορώ είναι ευαισθητούληδες σαν εσένα. Μακριά...
Εγώ, πάλι, δεν μπορώ το stucco (ή αυτές-ούς που καταβάλλουν τόσο φιλότιμες προσπάθειες ούτως ώστε να ομοιάζουν με stucco).Στρίβειν διά του αρραβώνος, όπως και πριν.Για πλειοψηφίες και κυρίαρχες κουλτούρες στην ΕΛΛΑΔΑ μιλάμε, βαρέθηκα αναισθητούλη, άντε και τσίου.
"Πόσο λιανά να το κάνω, μα τον Τάρανις, ότι η κυριάρχη κουλτούρα (πλειοψηφία) δεν χρήζει τέτοιας προστασίας;"Αλήθεια; Δηλαδή θα συμφωνούσες με περιστατικά όπως του Βαγγέλη Γιακουμάκη; Ήταν μέρος της πλειοψηφίας, άρα καλά του έκαναν και τον κοροϊδεύαν φαντάζομαι, άλλωστε δεν έχρηζε προστασίας. Μυαλό μηδέν, έτσι; Ειλικρινά τώρα. Νοοτροπία του κώλου.
@trollolo "Ήταν μέρος της πλειοψηφίας"όχι, ΔΕΝ τον θεωρούσαν ως μέρος της πλειοψηφίας.Σχετικά με τον Γιακουμάκη, σχόλιο του χρήστη "Petoras":"Αυτό που ονομάζουμε γκέι μπούλιγκ ορίζεται ως εκφοβισμός που βασίζεται σε αντιλήψεις για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την έκφραση φύλου. ΔΕΝ απευθύνεται σε γκέι άτομα, αλλά σε άτομα τα οποία λόγω χαρακτηριστικών τους στοχοποιούνται ως τέτοια από τους θύτες. Δηλαδή ΔΕΝ σημαίνει ότι το άτομο που δέχεται τέτοιο εκφοβισμό είναι γκέι. Άλλωστε δεν μας ενδιαφέρει καν ο προσανατολισμός ή η ταυτότητα του θύματος.Ο εκφοβισμός που απευθύνεται σε ένα αγόρι επειδή π.χ. είναι "κλειστό" ή αγαπάει τη μουσική ή κάνει χορό ή δεν παίζει ποδόσφαιρο, ΕΙΝΑΙ γκέι μπούλιγκ, ακριβώς γιατί στοχοποιεί χαρακτηριστικά που στις παρέες των συνομήλικων (που χτίζουν τον ανδρισμό τους) θεωρούνται ως "μη ανδρικά". Στην ελληνική κοινωνία έχουμε ακόμα μεγάλη άγνοια στην αναγνώριση αυτού του είδους εκφοβισμού, αλλά επίσης και έντονο κοινωνικό στίγμα που οδηγεί στην αποσιώπηση του χαρακτήρα αυτού του είδους μού ακόμα και όταν αυτός είναι απόλυτα ορατός. Ο εκφοβισμός αυτού του είδους όχι μόνο είναι πολύ πιο συνήθης απ' ότι αντιλαμβανόμαστε, αλλά στην ήπια και συνηθισμένη μορφή του θεωρείται και μορφή άτυπης διαπαιδαγώγησης (διαμορφώνει "σωστούς άνδρες"). Κλασική τραγική περίπτωση είναι η υπόθεση του Άλεξ στη Βέροια. Αν είχε συμβεί σε μία χώρα ενημερωμένη και ευαισθητοποιημένη, θα ήταν περίπτωση ορόσημο".http://www.lifo.gr/now/society/60650?comment=1240806#1240806Τρολολό έχεις μία "εκπληκτική" ιδιότητα να διαστρεβλώνεις τα λεγόμενα των συνομιλητών και να επιτίθεσαι με περισσότερη ζέση στους φανταστικούς αχυρανθρώπους που κατασκευάζεις, απ' ότι ο Δον Κιχώτης εφορμούσε εναντίον ανεμόμυλων. Εν ολίγοις τρολόβιε: Δεν έχω την όρεξή σου και παράτα μας. Και επειδή είχα γνωστό έτερο "γιακουμάκη" με κατάληξη το κράσπεδο και μετά τα ραδίκια ανάποδα, παράτα μας εις διπλούν. Γκεγκε;
Τι θεωρείς πλειοψηφία λοιπόν; τους bullies; Διότι δε νομίζω ότι είναι πλειοψηφία κι αυτοί. Ήταν λευκός, εμφανήσιμος, ετεροφυλόφιλος άρα κατά τα λεγόμενά σου ανήκε στην πλειοψηφία. Οπότε δε χρειαζόταν προστασία, κατά τα λεγόμενά σου πάντα. Κατά τα δικά μου και του Μάριου, ΌΛΟΙ χρειάζονται προστασία, όχι μόνο οι μειονότητες. Τι πάει να πει πλειοψηφία και μειοψηφία; Η μία κατηγορία είναι άνθρωποι και οι άλλοι δεν είναι; Πολύ ρατσιστική προσέγγιση αυτή που περιγράφεις εμμέσως.