ΤΗΕ LIFO TALKS

Σκηνές απ' τις συγκεντρώσεις για την αυτοκτονία του «Αγοριού με το ροζ παντελόνι»

Σκηνές απ' τις συγκεντρώσεις για την αυτοκτονία του «Αγοριού με το ροζ παντελόνι» Facebook Twitter
32

Κύμα ρίγους, οργή, προβληματισμό και πλήθος διαδηλώσεων ενάντια στην ομοφοβία έχει προκαλέσει στην Ιταλία η αυτοκτονία-σοκ του 15χρονου Ανδρέα, του εφήβου που αγαπούσε να ντύνεται εκκεντρικά και έβαλε τέλος στη ζωή του έπειτα από ένα χρόνο διαπόμπευσης που υφίστατο στο σχολείο και μέσω κοινωνικών δικτύων.

Έπειτα από ένα χρόνο επανειλημμένων ομοφοβικών επιθέσεων στο σχολείο και μιας σελίδας στο Facebook με τίτλο «Το αγόρι με το ροζ παντελόνι», που αναρτούσε χλευαστικά σχόλια και φωτογραφίες του Αντρέα παραποιημένες μέσω Photoshop, ο 15χρονος κρεμάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο σπίτι του στη Ρώμη. Μπροστά στον μικρό αδελφό του. Όταν τον βρήκε ο πατέρας του ήταν αργά.

Ο μαθητής του επιστημονικού Λυκείου Cavour, που απέχει λίγα μέτρα από το Κολοσσαίο, φορούσε ρούχα σε ροζ χρώμα και έβαφε τα νύχια του. Ο εκκεντρικός Αντρέα έμοιαζε δυνατός.

Η αυτοκτονία του 15χρονου σόκαρε την Ιταλία και έφερε με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο την έλλειψη σεβασμού στη διαφορετικότητα. Χιλιάδες Ιταλοί τον αποχαιρετούν με στοργή και διακηρύσσουν ότι θα πολεμήσουν κάθε μορφή έλλειψης ανεκτικότητας. Βγαίνουν στους δρόμους με κεριά για τον Αντρέα, φωνάζουν «ντροπή» και ζητούν νομοθεσία κατά της ομοφοβίας. «Αν όχι τώρα, πότε;» ρωτούν.

Σκηνές απ' τις συγκεντρώσεις για την αυτοκτονία του «Αγοριού με το ροζ παντελόνι» Facebook Twitter

Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν κατακλυστεί από μηνύματα αλληλεγγύης για τον Αντρέα που οδηγήθηκε στην αυτοχειρία. Μια μεγάλη εκστρατεία με σύνθημα «Εγώ φοράω ροζ παντελόνι» γεννήθηκε στο Διαδίκτυο. Στο hashtag στο Twitter, με το ίδιο όνομα #ioportoipantalonirosa, αναρτώνται αμέτρητα σχόλια συμπαράστασης και καταδίκης της ομοφοβίας.

Ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει την ομοφοβία. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο εκφράζει βαθύ προβληματισμό «για τις συνεχιζόμενες απαράδεκτες ομοφοβικές συμπεριφορές που θίγουν τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του ατόμου».

Η Εισαγγελία της Ρώμης έχει διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το θάνατο του 15χρονου και εξετάζει τα μηνύματα που είχαν αναρτηθεί για τον Αντρέα στο Facebook, χωρίς να αποκλείεται να καταλήξει στην υπόθεση της υποκίνησης σε αυτοκτονία, όπως επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Ο νεαρός ήταν ομοφυλόφιλος και δεν το έκρυβε σύμφωνα με αρκετές εκδοχές. Και στο σχολείο κάποιος τον χλεύαζε.

O παππούς του λέει στον ιταλικό Τύπο πως ο εγγονός του «δολοφονήθηκε από τη λάσπη» και είχε φλερτ με μία κοπέλα. «Σταύρωσαν το γιο μου σαν τον Ιησού. Τώρα θέλω δικαιοσύνη» δήλωσε η μητέρα του Αντρέα στην κηδεία του γιου της.

32

ΤΗΕ LIFO TALKS

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

Διεθνή / Βρετανία: Ο υπουργός Άμυνας προειδοποιεί ότι η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη για πόλεμο σε 1.000 ημέρες

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Γουες Στρίτινγκ προειδοποιεί ότι οι αντίπαλοι του Ηνωμένου Βασιλείου ενδέχεται να είναι σε θέση να επιτεθούν στη χώρα έως το 2030
THE LIFO TEAM
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ

Διεθνή / Νέα Υόρκη: Διακανονισμός άνω των 800 εκατ. δολαρίων από την Καθολική Αρχιεπισκοπή για σεξουαλικές κακοποιήσεις

Η Καθολική Αρχιεπισκοπή της Νέας Υόρκης γίνεται το τελευταίο καθολικό ίδρυμα που καταβάλλει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για τη διευθέτηση υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΒΑΝΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Διεθνή / Η Ευρώπη σε κλοιό διαδηλώσεων: 410.000 στους δρόμους της Γαλλίας, επεισόδια στην Αλβανία, έφοδοι στην Ιταλία

110.000 διαδηλωτές στο Παρίσι - Σοβαρά επεισόδια στα Τίρανα, αυστηρά μέτρα ασφαλείας στις ιταλικές πόλεις και ενισχυμένη αστυνομική παρουσία στις μεγάλες συγκεντρώσεις
THE LIFO TEAM