Αντώνη Σαμαρά, θα άντεχες ένα εξώφυλλο με παρτούζα Πατερα - Υιού και Πνεύματος;

Αντώνη Σαμαρά, θα άντεχες ένα εξώφυλλο με παρτούζα Πατερα - Υιού και Πνεύματος; Facebook Twitter
139

Καθώς ετοιμάζομαι να πάω στην συγκέντρωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μακελειό στο Παρίσι, διαβάζω την παρέμβαση Σαμαρά. 

Αντί να είναι ενωτική, σε μια τόσο τραγική ώρα, είναι διχαστική και εμπρηστική.

Επειδή οι δράστες της επίθεσης ήταν οι 'κακοί αλλόδοξοι', ο κύριος Σαμαράς νοιάστηκε για την ελευθερία του τύπου, και είπε ότι "να τέτοιους λαθρομετανάστες καλείτε να έρθουν". (Κι ας μην είναι 'λαθρομετανάστες' οι δολοφόνοι του Παρισιού.)

Το εν λόγω περιοδικό δεν είχε όρια στη σάτιρά του, και δεν 'έθιγε' μόνο τους Ισλαμιστές.

Όταν ένας καρδινάλιος καταδίκασε τους γκέι γάμους χρησιμοποιώντας προσβλητικό σλόγκαν της εκκλησίας για τα παιδιά με δύο μπαμπάδες (που πηδιούνται), το περιοδικό αντέστρεψε την χυδαιότητα εναντίον του καρδινάλιου. 

Το -ομολογουμένως εξαιρετικά χοντρό- σκίτσο του περιοδικού Charlie Hebdo

Αντώνη Σαμαρά, θα άντεχες ένα εξώφυλλο με παρτούζα Πατερα - Υιού και Πνεύματος; Facebook Twitter

(Ο Iraklis Proko μετέφρασε/προσάρμοσε το εξώφυλλο στα ελληνικά. Το όνομα Άνθιμος είναι τυχαίο - σε άλλη εκδοχή το είδα και ως Χριστόδουλος.) 

Και εγώ αναρωτιέμαι τι θα έλεγε ο Σαμαράς αν οι ακροδεξιοί ή οι θρησκόληπτοι (που δεν έχουν κανένα πρόβλημα όταν η η δική τους θρησκεία ταπεινώνει ή σκοτώνει) προσβαλλόταν και έκαναν επίθεση στο περιοδικό. 

Έχουμε και εδώ μερικές περιπτώσεις -ευτυχώς καμία αιματηρή!- όπου οι θρησκευόμενοι έδειξαν τη φοβερή ανοχή τους σε έργα τέχνης ή τη σάτιρα: Απ' τον Καζαντζάκη και τον Σκορσέζε, μέχρι το Corpus Cristi στο Χυτήριο και τον Παστίτσιο!

Δεν συγκρίνω σε καμία περίπτωση τις περιπτώσεις με τους φόνους: Αναρωτιέμαι απλώς αν ο Σαμαράς που ξαφνικά νοιάστηκε για την ελευθερία της έκφρασης θα υπερασπιζόταν το δικαίωμα του περιοδικού να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα με το παραπάνω, προσβλητικό εξώφυλλο.  

Και δεν υπερασπίζομαι τους ισλαμοφασίστες - το αντίθετο, και γι' αυτό πηγαίνω στη συγκέντρωση. Καταδικάζω όμως την ρατσιστική ψηφοθηρία του Σαμαρά, που καλά θα έκανε να μη μιλούσε καθόλου σε ένα τόσο περίπλοκο ζήτημα. (Ειδικά για 'λαθρομετανάστες', όταν χάρη σε αυτόν ξεκίνησαν να έρχονται στην Ελλάδα, όταν την περίοδο 1990-93 άνοιξε τα σύνορά μας βάφτιζε 'Βορειοηπειρωτη' κάθε Αλβανό πολίτη που τα περνούσε.)

Αυστηρή καταδίκη των δολοφόνων, υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και της σάτιρας, και τέρμα.

Τα υπόλοιπα είναι για να μαζέψει καμιά ψήφο χρυσαυγιτών - με αρκετή, φοβάμαι, επιτυχία.

139

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ