Η Τρόικα διαψεύδει τη συμφωνία με την Κύπρο

Η Τρόικα διαψεύδει τη συμφωνία με την Κύπρο Facebook Twitter
5

Παρότι η κυβέρνηση της Κύπρου ανακοίνωσε το πρωί ότι είναι θέμα ωρών πλέον για να κλείσει η συμφωνία με την Τρόικα, προκειμένου να ενταχθεί η χώρα στο μνημόνιο, οι δανειστές διαψεύδουν και απαιτούν περισσότερα. Σε ανακοίνωση της η Τρόικα κανείς απλώς λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αρνούμενη ότι αυτές έχουν ολοκληρωθεί.  

Στην ανακοίνωση γίνεται επίσης λόγος για «παραγωγικές συζητήσεις με τις κυπριακές αρχές" και για συνέχιση των επαφών, προκειμένου να «σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος για συμφωνία επί ενός πιθανού προγράμματος βοήθειας."

Η συμφωνία είχε γνωστοποιηθεί το πρωί από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Κύπρου, Στέφανο Στεφάνου, ο οποίος είπε ότι θα υπάρξει ανακοίνωση σήμερα το απόγευμα. Την –σχεδόν- επίτευξη της συμφωνίας είχε αναφέρει και ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος είπε χθες από τις Βρυξέλλες ότι «μένουν πολύ λίγα εκκρεμή ζητήματα. Ελπίζω να κλείσει απόψε ή αύριο [την Παρασκευή] ».

Παρότι ο πρόεδρος της Κύπρου εμφανιζόταν να αντιστέκεται στις σκληρές απαιτήσεις της Τρόικα, τα κυπριακά ΜΜΕ αναφέρουν ότι υποχώρησε μετά από συνάντηση που είχε με τον κεντρικό τραπεζίτη της Κύπρου, ο οποίος τον προειδοποίησε ότι η ρευστότητα στερεύει επικίνδυνα στις τράπεζες, καθώς οι καταθέτες αποσύρουν τα χρήματα τους, λόγω της αβεβαιότητας.

Στα μεγάλα «αγκάθια» για τελική συμφωνία είναι η ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών στην οποία αντιστέκεται ο Χριστόφιας αλλά και οι πόροι από το φυσικό αέριο, στο οποίο θέλουν να «βάλουν χέρι» για να εξασφαλίσουν τα χρήματα τους οι δανειστές.

Το «άνοιγμα» στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου προέκυψε λόγω της έκθεσης του στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η Κυβέρνηση Χριστόφια υποστηρίζει ότι, δεδομένης της κακής διαχείρισης της ελληνικής κρίσης, οι απώλειες θα πρέπει να μοιράζονται μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Είμαστε θύμα μιας αδικίας», είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, όταν ρωτήθηκε για το δάνειο το οποίο προσπάθησε να πάρει η Κύπρος από τη Ρωσία.

5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι απεσταλμένοι του Τραμπ συναντιώνται σήμερα με τον Πούτιν - Ποιες οι προσδοκίες της κάθε πλευράς

Διεθνή / Οι απεσταλμένοι του Τραμπ θα συναντηθούν σήμερα με τον Πούτιν - Ποιες οι προσδοκίες της κάθε πλευράς

Η σημερινή συνάντηση διεξάγεται έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στη Φλόριντα μεταξύ Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων, με στόχο τη βελτίωση του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο είχε θεωρηθεί ευνοϊκό προς τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ είπε: «Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου και τους πιο κοντινούς σου, αλλά πρέπει να φύγεις από τη χώρα τώρα», προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Διεθνή / Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται γρήγορα ανάμεσα στα γουρούνια και τους αγριόχοιρους, αποτελώντας σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την Ισπανία, μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χοιρινού στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Διεθνή / Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Ο διάσημος ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη για τη δημοσιοποίηση «παραπληροφόρησης και ψευδών ισχυρισμών» εναντίον του Ισραήλ στα social media, όπου είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη
LIFO NEWSROOM