''Ντροπή στον επαίσχυντο σεξιστή Μένη Κουμανταρέα''

Facebook Twitter
70

Στην εκπομπή της Έλλης Στάη ο Μένης Κουμανταρέας είπε ένα αστειάκι που δεν το εννοούσε πραγματικά, θέλω να πιστεύω. 

Εξαιτίας της φράσης του δημιουργήθηκε ένα γκρουπ διαμαρτυρίας στο Facebook και λέγεται ''Ντροπή στον επαίσχυντο σεξιστή Μένη Κουμανταρέα''.

Στη σελίδα βρήκα λινκ για το απόσπασμα:

Γκάφα στα όρια της προσβολής
Μένης Κουμανταρέας: «Άμα βιάσεις μια γυναίκα μπορεί και να το θέλει...»

Ο δρόμος της υπερβολής οδηγεί στο παλάτι της σοφίας, έλεγε ο Ουίλλιαμ Μπλέηκ. Ορμώμενος ίσως απ' αυτή την αντίληψη ο Μένης Κουμανταρέας προσπάθησε να πείσει τους συνομιλητές του στην εκπομπή της ΝΕΤ «Newsweek» ότι κάποιες φορές το κράτος βιάζει τον ανυπεράσπιστο πολίτη παρά τη θέλησή του.
«Ενώ άμα βιάσεις μια γυναίκα μπορεί και να το θέλει...», είπε ο συγγραφέας.

Η άποψη αυτή του κ. Κουμανταρέα προκάλεσε την αντίδραση της Έλλης Στάη. «Μην το λέτε αυτό, δεν το θέλει, καμία γυναίκα δεν θέλει βιασμό», είπε η δημοσιογράφος. «Πιστεύω ότι αστειεύοταν», προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ένας από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση. «Αστείο ήταν, το ξεπερνάμε», ανέφερε και η Έλλη Στάη. Ο Μένης Κουμανταρέας δεν επέμεινε στην άποψη που εξέφρασε, ούτε θέλησε να διευκρινίσει αν αστειεύοταν ή αν μέσω του σχήματος της υπερβολής προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει ότι το κράτος επιβάλλει συμπεριφορές στους πολίτες, ακόμη και χωρίς τη συναίνεσή τους.

------

Στο γκρουπ στο Facebook εκτός των άλλων διαβάζουμε στοιχεία για τους βιασμούς και βλέπουμε εικόνες.

Σύμφωνα με έρευνα του εγκληματολόγου κ.Τσιγκρή Άγγελου μέχρι πριν λίγα χρόνια, διαπράττονταν ετησίως στην Ελλάδα 4.500 βιασμοί. Από τους 4.500 βιασμούς στην αστυνομία καταγγέλθηκαν μόνο 270 και έγιναν 183 συλλήψεις υπόπτων. Στα δικαστήρια έφτασαν μόνο 47, για να εκδικαστούν κατόπιν άσκησης ποινικής δίωξης. 47 στους 4.500 αναφερθέντες βιασμούς.

 

Επίσης διαβάζουμε τα εξής:

Στην εκπομπή της ΝΕΤ «Newsweek» ο συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας δήλωσε: «Ενώ άμα βιάσεις μια γυναίκα μπορεί και να το θέλει...».

Ούτε τα συμφραζόμενα ούτε το χιούμορ δικαιολογούν σε καμία απολύτως περίπτωση τέτοια υπεράσπιση της σεξουαλικής βίας.
Η στάση του είναι επαίσχυντη και τον εξισώνει τον ίδιο με βιαστή, καθώς υπερασπίζεται και νομιμοποιεί ηθικά τον βιασμό.

Εξίσου κατάπτυστη είναι η χλιαρή στάση της δημοσιογράφου Έλλης Στάη, η οποία περιορίστηκε να τον υπερασπιστεί, υποβιβάζοντας την σεξιστική δήλωσή του ως «χιούμορ».

«Πιστεύω ότι αστειεύοταν», προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ένας από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση. «Αστείο ήταν, το ξεπερνάμε», ανέφερε και η Έλλη Στάη.

Ροχάλες στον Κουμανταρέα και στη Στάη που νομιμοποιούν τη βία και τους βιασμούς, δίνοντάς τους ηθικά ερείσματα.

 

[+ Η δική μου γνώμη]

Δεν θεωρώ ότι ο Μένης Κουμανταρέας έχει καμιά όρεξη να βιάσει γυναίκες ούτε ότι εγκρίνει το βιασμό, ούτε ότι βρίσκει ενδιαφέρον το κόνσεπτ του (όπως πχ. είχε δηλώσει ο Κώστας Τσόκλης), ούτε αμφισβητεί τις γυναίκες που έπεσαν θύματα βιασμού. Ήταν όντως μια υπερβολή, ένα αστείο που με το που το λες καταλαβαίνεις ότι ήταν χοντρό κι ότι θα ακουστεί άσχημα. 

Παρ' όλα αυτά, με αφορμή το σχόλιό του, είναι ευκαιρία να πούμε σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι ανεκτές τέτοιες απόψεις ούτε τέτοιο χιούμορ που διαιωνίζει το στερεότυπο ότι οι βιασθείσες "το ήθελαν". 

Ακόμη και κάποιες απ' όσες έχουν καταγγείλει βιασμό να είπαν ψέματα, το ποσοστό τους είναι απειροελάχιστο. Και δεν πρέπει ούτε για αστείο να πέφτουν σκιές στο 99% των βιασμένων γυναικών αν εμείς νομίζουμε ότι έστω και μία απ' τα εκατομμύρια των θυμάτων "μπορεί και να το ήθελε". 

Η χοντρή λεκτική υπερβολή του κυρίου Κουμανταρέα άνοιξε την κουβέντα, η οποία δεν νομίζω πια ότι πρέπει να αφορά στον ίδιο, αλλά στη δύσκολη θέση των γυναικών που και κακοποιήθηκαν αλλά και έχουν να αντιμετωπίσουν τα βλέμματα (ή και τα λόγια!) μερικών δύσπιστων αντρών που λένε "Σιγά, θα κουνήθηκε κι αυτή λιγάκι..."

70

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

7 σχόλια
Δεν έπρεπε να το πει ο Κουμανταρέας από τηλεοπτική εκπομπή μόνο και μόνο επειδή θίγει ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού των ημερών μας και προσφέρει μια κορυφαία αφορμή για παρεξήγηση. Όμως, ας μη γελιόμαστε: -στην εποχή της κατανόησης απέναντι σε κάθε σεξουαλική φαντασίωση και σε ό,τι πριν από δυο γενεές καταδικάζαμε ως διαστροφή, -όταν βομβαρδιζόμαστε από στρατιές σεξουαλικών εικόνων όπου γυναίκες με μαστίγια βιάζουν θύματα-άντρες με το τσουβάλι και ακριβώς επειδή η ευρύτατη γκάμα των σεξουαλικών ερεθισμάτων λέει ότι η σεξουαλική βία και ο σαδομαζοχισμός, κυρίως ως role playing, αποτελεί τη φαντασίωση πολλών ανδρών......δεν θα ήταν αφελές να λέμε ότι η βία αποτελεί κρυφό πόθο «πολλών ανδρών αλλά ΚΑΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ» και ότι οι γυναίκες δέχονται μεν τον ρόλο της βιάστριας αλλά ποτέ της βιαζόμενης; Με μια τέτοια απάντηση εγώ θα έβαζα στα γέλια, αδιαφορώντας αν οι περισσότεροι άντρες θα σώπαιναν τρομοκρατημένοι από την όλο και πιο απειλητική καρμανιόλα ενός «σαλαφιστικού» πλέον φεμινισμού που, φορώντας προσωπείο «πολιτισμού», κατακλύζει την Δύση!Ως άντρας, λοιπόν, διαμαρτύρομαι!ΓΙΑΤΙ Η ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΙΤΗ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΟΣ ΑΝΤΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ ?
Αυτός που λες δεν ισχύει. Όταν υπάρχει συναίνεση μεταξύ ενηλίκων, δεν έχει σημασία ποιος ασκεί τη βία. Επιπροσθέτως, δεν μπορείς να εξομοιώνεις σεξουαλικές πρακτικές που εμπεριέχουν ιδιαίτερη βία αλλά τα δύο μέρη έχουν συναινέσει σε αυτό με τον εξαναγκασμό του ενός ατόμου από ένα άλλο να έρθει σε σεξουαλική επαφή μαζί του ενώ δεν θέλει.
ΕυφρόσυνεΚατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: Άλλο πράγμα αποτελεί η φαντασίωση και άλλο η πραγματικότητα. Εσύ ας πούμε μπορεί να ΦαντασιώνεσαΙ ένα gang bang όμως αυτό δεν σημαίνει, απαραίτητα, ότι θέλεις να σου κάνουν gang bang στην ΠραγματικότητΑ. Όσο για την τελευταία σου πρόταση, αν και μιλάς για φαντασιώσεις, να σου θυμίσω: 1. Την, σε γενικές γραμμές, υφιστάμενη διαφορά μεταξύ της ανδρικής και γυναικείας σωματικής δύναμης, 2. την θέση ισχύος του ανδρός, ιστορικά, απέναντι στην «ιδιοκτησία» του – γυναίκα - , η οποία (θέση ισχύος) πολλές φορές εκφραζόταν (ή εκφράζεται ακόμη) δια μέσου της σωματικής βίας κάθε τύπου (η γυναίκα και ο γάιδαρος θέλει ξύλο)http://en.wikipedia.org/wiki/File:Map3.1NEW_Womens_Physical_Security_2011_compressed.jpg,3. Ότι στην πλειοψηφία τους (παγκοσμίως) οι γυναίκες είναι αυτές που κακοποιούνται σωματικώς ή/και βιάζονται από τους άνδρες και όχι το αντίστροφο.
Πενταγιώτισσα,Αν κρίνω από τις μουστάκες στη φωτογραφία σου, κάτι ξέρεις κι εσύ από φαντασιώσεις!Μόνο που οι φαντασιώσεις για πολλούς δεν μένουν σ’ ένα avatar και αγγίζουν συχνά την πραγματικότητα. Αλλιώς τα sex shops δεν θα έκαναν χρυσές δουλειές με την πώληση μαστιγίων, αλυσίδων κλπ καταρρίπτοντας έτσι το πρώτο σου επιχείρημα. Δεν σου λέω ότι οι εν λόγω καταναλωτές/τριες καταλήγουν κάθε νύχτα στο νοσοκομείο, αλλά η δουλειά γίνεται και μαστίγωμα πέφτει γερό, ένθεν και ένθεν, σ’τ’ορκίζομαι, αναλόγως του ζεύγους! Βιάστριες είναι συνήθως οι γυναίκες. Αλλά να μην κρατήσουμε κι εμείς ένα μικρό δικαίωμα στο βίτσιο αυτό κι ας παραμένει παράνομο μόνο για μας; (Διότι αν ΕΝΑΣ και ΜΙΑ «παίξουν» αυτό το παιχνίδι, η ΜΙΑ χώνει τον ΕΝΑ στη φυλακή στο πιτς φυτίλι, αν γουστάρει. Το αντίθετο ποτέ! Δεν πάει να φτάσεις σαπισμένος στο ξύλο στην αστυνομία! Απλώς θα γίνεις νούμερο και δρόμο... :-)Τώρα, για τα επιμέρους επιχειρήματά σου: 1) τονίζω ότι μίλησα για role playing, δηλαδή για πραγμάτωση φαντασίωσης κοινή συναινέσει. Αλλιώς οι αφέντρες με τα μαστίγια δεν θα έστεκαν ως επιχείρημά μου. Επομένως καταρρίπτεται το δικό σου ότι οι άντρες είναι φύσει πιο δυνατοί σωματικά! (Άλλο σαθρό επιχείρημα σε πολλές περιπτώσεις αυθεντικού –υποτίθεται- βιασμού όπου ο «δράστης» είναι ένα 65χρονο μορμολύκειο (βλ. Στρος Καν) και το «θύμα» μια 30άρα αφρικανική ντουλάπα που βιάστηκε βάναυσα από τον παππού! Μα ποιος τα πιστεύει αυτά; Ούτε η πιο φανατική φεμινίστρια με μηδενικές γνώσεις ανδρολογίας και ανδρικής σεξουαλικής συμπεριφοράς! 2) Τη «θέση ισχύος του ανδρός, ιστορικά» και κάτι τέτοιες μπαγιάτικες καραμέλες τις πιπίλαγε η γιαγιά μου, η φεμινίστρια, το 1955! Τελειώσανε από καιρό στη Δύση! Οι γυναίκες έχουν πια τον νόμο και την εξουσία με το μέρος τους και συχνά στα χέρια τους, αν κρίνω από τη δικαστική εξουσία αλλά και από την πολιτική. Η μοίρα μιας Ελλάδας ολόκληρης κρέμεται σήμερα από τη Μέρκελ και τη Λαγκάρντ, η δε Χίλαρυ αλωνίζει τον πλανήτη υπαγορεύοντας παντού τον νόμο των ισχυρών. Φτάνει μ’ αυτό το παραμύθι!3) Οι γυναίκες της προηγμένης Δύσης δεν έχουν κανένα δικαίωμα να επικαλούνται την ΟΝΤΩΣ ΑΘΛΙΑ μοίρα της γυναίκας σε πολλά μέρη του κόσμου. Τέτοιες «σούμες» γίνονται εκ του πονηρού για να μη χάσουν οι γυναίκες το φωτοστέφανο των εσαεί θυμάτων και να διατηρούν απίστευτα προνόμια όπως «ανύπαντρες θυγατέρες», πριμοδοτημένες συντάξεις, να μην πηγαίνουν στον στρατό κλπ κλπ... Αν στην Ελλάδα σήμερα η γυναίκα υπέφερε συνολικά πιο πολύ από τον άντρα, αυτό θα καθρεφτιζόταν και στα ποσοστά των αυτοκτονιών που είναι σε ιλιγγιώδη αύξηση! ΟΜΩΣ ΟΙ 4 ΑΥΤΟΧΕΙΡΕΣ ΣΤΟΥΣ 5 ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΡΕΣ! Ποσοστό 80%!!!!Κι αυτό τα λέει όλα!
Θα σε παρακαλούσα να μην απευθύνεσαι σε μένα με μπηχτές, περί άβαταρ κ.λπ. διότι δε νομίζω να έχω δώσει κανένα τέτοιο δικαίωμα, ούτε είσαι σε θέση να γνωρίζεις γιατί το έχω επιλέξει.Επίπροσθέτως, με την εμπειρία μου, όταν υπάρχει τέτοια απόσταση ιδεών οι ατέρμονες συζητήσεις και απαντήσεις επί απαντήσεων δεν καταλήγουν πουθενά, οπότε δεν θα μακρηγορήσω.Ο σεξισμός και οι διακρίσεις κατά των γυναικών υφίστανται ακόμη σε παγκόσμιο επίπεδο, είτε αρέσει είτε όχι, είτε το πιστεύετε είτε όχι. Δεν ενδιαφέρει, μόνο, τι γίνεται στη Σουηδία και το Σαν Φρανσίσκο, αντιθέτως ενδιαφέρει τι γίνεται στις ελλαδικές κολοπετινίτσες, στις αμερικανικές κολοπετινίτσες, στις Ινδίες, στις Κίνες στις Νιγηρίες, στις Σ.Α κ.λπ.Επιπροσθέτως το ότι υπάρχει μία Λαγκάρντ, Μέρκελ και ούτω καθεξής δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν εξαιρετικά ελλιπή αντιπροσώπευση, σε παγκόσμιο επίπεδο, σε θέσεις εξουσίας και θέματα λήψης αποφάσεων. Περιττό να πω το ότι αν είναι "καλές" ή όχι, σύμφωνα με τα δικά μας στάνταρ, επίσης δεν έχει να κάνει με το ότι η αντιπροσώπευσή τους είναι ελλιπής.Οι περιπτώσεις παγιδεύσεως κάποιων ανδρών, με δόλια μέσα από κάποιες γυναίκες είναι μεμπτές αλλά δεν μπορούν να επισκιάσουν τα εκατομμύρια γυναικών που έχουν υποστεί διαφόρου τύπου σωματικές κακοποιήσεις. Ούτε να προβάλλονται ως δικαιολογία.Ουσιαστικά το topic με τις φαντασιώσεις είναι εκτός θέματος.Η αυτοχειρία στους άνδρες έχει πολλές πιθανές εξηγήσεις:Αν και περισσότερες γυναίκες από άνδρες προβαίνουν σε απόπειρες, αυτές είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό ανεπιτυχείς σε σχέση με του άνδρες.Η (κλινική) κατάθλιψη είναι φαινόμενο που πλήγει κυρίως τις γυναίκες. Οι γυναίκες όμως μπορεί να έχουν συνηθήσει το "κάψιμο" σιγά-σιγά και με σύστημα από τα γενοφάσκια τους, ενώ κάποιοι άνδρες -δυστυχώς- δεν αντέχουν την πίεση, δεν μπορούν να διαχειριστούν το αδιέξοδο και κάνουν κάτι πολύ δραστικό: αυτοκτονούν και αυτοκτονούν επιτυχώς.Είναι εξαιρετικά λυπηρό που άνθρωποι (γυναίκες, άνδρες, παιδιά και διαφορετικώς προσδιοριζόμενα άτομα) προβαίνουν σ΄αυτήν τη πράξη, ειλικρινά. Αυτό όμως ΕΠΙΣΗΣ δεν έχει καμία σχέση με το θέμα που συζητάμε.Μην ρίχνουμε την μπάλα στην εξέδρα λοιπόν.
Πενταγιώτισσα,επειδή τελικά μακρηγόρησες παρά τις πρωινές δηλώσεις σου κι επειδή δεν θέλω να διαπράξω το ίδιο λάθος, απλώς θα αποκρούσω την αγανάκτησή σου για τη δικαιολογημένη ευθυμία που προκαλούν το ψευδώνυμό σου και από δίπλα η εικόνα του αρχιμουστακαλή που το εικονογραφεί. Τι να σου πω; Είμαστε για κλάματα, αν οι λόγοι που επέλεξες και τα δυο (και ιδίως τον "αχτύπητο" συνδυασμό τους) δεν υπαγορεύονται από χιούμορ και πρέπει να υποκλινόμαστε με κάθε σεβασμό απέναντι σε κάποια δραματική επιλογή σου... (π.χ. τιμάς τους Πενταγιούς απ' όπου κατάγεσαι και η φωτογραφία είναι του παππού σου που σκοτώθηκε στα βουνά...) Μην τρελαθούμε κιόλας!Εσύ πώς θα αντιμετώπιζες έναν με nick "Μάρκος Μπότσαρης" και εικονίδιο μια Ρίτα Χέιγουορθ με τεράστιο, προκλητικό ντεκολτέ;
Πενταγιώτισσα,ένα τελευταίο: είναι μικρόψυχο να λέμε ελαφρά τη καρδία "η αυτοχειρία στους άνδρες έχει πολλές πιθανές εξηγήσεις" χωρίς να τολμούμε να αναγνωρίσουμε τη ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ που απαιτεί μια τέτοια πράξη, κρίνοντάς την μάλιστα επιπόλαια ως δειλή. Ας μην ξεχνάμε ότι η ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ έχει και ένα συνώνυμο που δεν ταιριάζει σ'εκείνους/ες που ξέρουν να "διαχειρίζονται" με συμβιβασμούς τα βάσανά τους. Το συνώνυμο είναι ΑΝΔΡΕΙΑ. Άντε πια, γιατί έχουμε θυσιάσει μεγάλο μέρος της υπερηφάνειας του δικού μας φύλου στον βωμό μιας ισότητας που εκ των πραγμάτων μας έχει βάλει "από κάτω" σε πάρα πολλά εδώ και χρόνια πια. Και, φυσικά, δεν εννοώ στο Αφγανιστάν...
Και μόνο που μπαίνεις Στη διαδικασία κάτω από ένα θέμα που αφορά ΒΙΑΣΜΟ να γράφεις για role playing και για τα βίτσια του καθενός, δείχνει ότι υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα.
@ Clickδηλαδή εσύ όπως και πολλοί άλλοι (δεν φαντάζομαι και ο κ. Δημοκίδης!) εκλαμβάνετε την φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο ως προερχόμενη από αυθεντικό βιασμό και όχι από τσόντα με role playing; Εγώ, λοιπόν, εισάγω το role playing σε ένα θέμα που αφορά ΒΙΑΣΜΟ ή η ίδια η LIFO και μάλιστα με έμφαση;
Προσωπικά δε μίλησα για την εικόνα αλλά για τα ενοχλητικά και εκτός θέματος σχόλια. Αν δεν το έχεις κατανοήσει το κυρίως θέμα που συζητείται είναι αν ο ΒΙΑΣΜΟΣ (ναι το βάζω επίτηδες με κεφαλαία) είναι θέμα για το οποίο χωρουν οι όχι αστεισμοί. Το role playing,οι φαντασιώσεις του καθενός και όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν θέση σε αυτή τη συζήτηση.Ελπίζω να γίνομαι κατανοητή.
@ Click"Προσωπικά" μπορεί να μη μίλησες για την εικόνα, αλλά η εικόνα ειναι ΕΚΕΙ και λέει πολλά, είτε το θες είτε όχι.Πουθενά δεν αναφέρθηκα σε αστεϊσμό. Όσο για το τι έχει θέση στη συζήτηση, αυτό ορίζεται από το ίδιο το έναυσμά της και όχι από εσένα. Ο ίδιος ο Κουμανταρέας έκανε προφανέστατα νύξη σε μια "κρυφή" πτυχή του βιασμού, ως ερωτικής φαντασίωσης. Απλώς κάποιοι και (κυρίως) κάποιες έχουν τόσο φανατισμό σε ορισμένα θέματα, που αδυνατούν να κατανοήσουν απλές αλήθειες και να σταθούν στο ύψος ενός υμνητή της γυναίκας όπως είναι ο Κουμανταρέας, πόσο δε μάλλον να κάνουν συζήτηση εκτός πλαισίου του κατηχητικού τους, που μόνο αυτό γνωρίζουν!Αρκετά, λοιπόν, με τις θεούσες του φεμινισμού! Δεν πρόκειται να καταλάβουν κανένα Κουμανταρέα, κανένα Ουίλλιαμς, κανένα Σαίξπηρ και κανένα Ευριπίδη. Θα τους κριτικάρουν όλους ως μισογύνηδες μένοντας για πάντα εγκλωβισμένες στον μυωπικό μικρόκοσμο της ατέρμονης μισαλλοδοξίας ανάμεσα στα φύλα.
Το αν υπάρχουν φανατισμοί και από ποιούς είναι φανερό νομίζω.Κλασσικό επιχείρημα προς όποια γυναίκα διαφωνεί μαζί μας σε θέματα που αφορούν τη γυναικεία υπόσταση ο χαρακτηρισμός ως θεούσας φεμινίστριας.Το τι έχει θέση στη συζήτηση,ορίζεται από τους συνομιλητές και μόνο. Πολλά πράγματα είναι "εκει" και το κάθετι μπορείς να το εκχυδαίσεις αν θέλεις. Δεν μίλούσα για τη συγκεκριμένη εικόνα,δε με αφορά το γκρούπ στο φεισμπουκ.Αν από το όλο θέμα επιλέγεις να κρατήσεις αυτή την εικόνα,είναι δικό σου θέμα και,ξαναλέω,δικό σου πρόβλημα.Επειδή ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ (ναι,είναι και πάλι επίτηδες) δεν είπα το οτιδήποτε εναντίον του έργου του Κουμανταρέα,που παρεμπιπτόντως δεν είσαι σε θέση να γνωρίζεις αν αντιλαμβάνομαι και εκτιμώ, σου επιστρέφω τους χαρακτηρισμούς και τις κριτικές.
Με μέμφεσαι επειδή, τελικώς, ίσως και να μακρηγόρησα ολίγον ενώ εσύ σπαταλάς ένα ολόκληρο -εκτός θέματος- comment περί των 15 σειρών σχολιάζοντας, εκ νέου, το ψευδώνυμο και το αβατάρ μου. Παρακάλεσα η μπάλα να μην ρίχνεται στην εξέδρα, υποτιμάς το παιχνίδι, αν όχι τον εαυτό σου δηλαδή. Ας είναι.Στο προκείμενο: Δεν μίλησα ούτε για ανδρείες ούτε για δειλίες. Ανέφερα «πίεση», «αδιέξοδα» και αδυναμία διαχειρίσεως κάποιων καταστάσεων. Ούτε βαθμολογώ, ούτε κρίνω, ούτε αγώνα δρόμου κάνω. Υπάρχουν ΕΡΕΥΝΕΣ που αναφέρονται εκτενώς σ΄αυτά τα πράγματα. Έχουν παρατηρηθεί διαφορές στην αυτοκτονική συμπεριφορά μεταξύ των φύλων. Δεν θα μπορούσα να αναφέρω όλα τα στοιχεία καθώς ούτε ειδήμων του θέματος είμαι, ούτε το κρίνω σκόπιμο να ΠΛΑΤΙΑΖΩ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΣΤΟΣΤΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ (που φαντάζομαι τα "πετάς" τώρα με την κρίση, και πριν από 5 χρόνια ούτε που θα σου πέρναγε αυτό το -άσχετο τονίζω- επιχείρημα από το μυαλό) ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΒΙΑΣΜΟΥΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.Δεν μέμφομαι το δικαίωμα ενός ανθρώπου στην επίδειξη αδυναμίας και απελπισίας. Δεν μέμφομαι την αναζήτηση βοήθειας. Αντιθέτως εσύ θεωρείς ως απόλυτο ιδανικό την ΑΝΔΡΕΙΑ (ως συνώνυμο του ΑΝΔΡΟΣ, μόνον, βέβαια) και την επίδειξη ΓΕΝΑΙΟΤΗΤΑΣ το ... χαρακίρι. Άντε , όμως, μετά να εξηγήσεις στα παιδιά σου ή δεν ξέρω 'γω σε ποιον άλλον στενά ενδιαφερόμενο όταν θα σε βρουν με τα μυαλά απ' όξω, τι σόι ανδρεία είναι αυτή. Η ανδρεία του αφήνω πίσω μου συντρίμμια, προφανώς. Μήπως πρέπει και αυτοί που θα μείνουν πίσω, κατά τα λεγόμενά σας, να: "επιδείξουν την ανάλογη ΑΝΔΡΕΙΑ/ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ, να μην δεχτούν να 'διαχειριστούν' με συμβιβασμούς τα βάσανά τους" και να δώσουν τέλος στη ζωή τους; Σύμφωνα με τον τρόπο σκέψεώς σας τα άτομα που μένουν πίσω είναι ΚΟΤΕΣ, ΓΥΝΑΙΚΟΥΛΕΣ, ΔΕΙΛΟΙ-ΕΣ; Για μένα όχι, αυτοί που αποφασίζουν να φύγουν αλλά και αυτοί που (υπο)μένουν είναι άνθρωποι που έχουν ταλαιπωρηθεί, αντιμετωπίζουν αδιέξοδα, απελπισία, φόβο, ματαιότητα και ένα σωρό άλλα πράγματα, που απευχόμεθα.Αρκετά με τις ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΕΣ με τις ΑΝΔΡΕΙΕΣ και τις ΓΕΝΑΙΟΤΗΤΕΣ δεν είμαστε ούτε σε πεδίο μάχης, ούτε σε αρένα, ούτε μετράμε ποιο άτομο την έχει μεγαλύτερη (την ΑΝΔΡΕΙΑ). Ίσως θα ήταν χρήσιμο να αναφέρω ακόμη δύο αιτίες που οι απόπειρες αυτοκτονιών των ανδρών είναι πιο επιτυχείς: 1. Το γεγονός ότι η ανδρική κατάθλιψη φέρει μεγαλύτερο κοινωνικό στίγμα από την κατάθλιψη των γυναικών και δεν θεωρείται τόσο «φυσική» όσο μπορεί να θεωρηθεί στις γυναίκες και 2. επειδή η απόπειρα αυτοκτονίας ως "κραυγή για βοήθειας" (δηλαδή η μη επιτυχής απόπειρα) ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν αποτελεί λύση για τους ΔΥΝΑΤΟΥΣ-ΑΝΔΡΕΙΟΥΣ-ΓΕΝΑΙΟΥΣ και ΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ άνδρες.Αν έχεις νουν και συναίσθηση ίσως και μπορέσεις κάποτε να καταλάβεις γιατί ο επιδεικνυόμενος (ιστορικά και σύγχρονα) σεξισμός προς τις γυναίκες ΠΛΗΤΕΙ και ΠΑΓΙΔΕΥΕΙ και τους ΑΝΔΡΕΣ σε ΔΥΝΑΤΑ-ΓΕΝΑΙΑ ΚΑΙ ΑΤΡΟΜΗΤΑ ΚΑΛΟΥΠΙΑ/ΠΡΟΤΥΠΑ ΑΝΔΡΟΣΥΝΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΝΙΟΥΤΕ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΤΟΥΝ.…Because boys don’t cry:http://www.youtube.com/watch?v=P9hOFOgqOdsάντε γεια σου τώρα, αρκετά είπαμε νομίζω.
Προς Click και Πενταγιώτισσα.Κορίτσια, αρκετά ειπώθηκαν. Δεν υπάρχει λόγος να ψάχνει κανείς άκρη μαζί σας, όταν επίτηδες, σαν τις σουπιές, ρίχνετε γύρω μελάνι για να αποφύγετε κάθε διάυγεια στη συζήτηση. Τα "κότες" και "γυναικούλες" δεν τα είπα εγώ (δικά σας τραύματα αποτελούν) ούτε έδωσα κανένα στίγμα ώστε να διαφανεί σε ποιο βαθμό έχω διαβάσει Κουμανταρέα. Αν η ομοφυλοφιλική συνισταμένη στο έργο του κάνει την κάθε Click να αμφισβητεί την αγάπη του προς τη γυναίκα (άρα και να καμώνεται υποκριτικότατα ότι με πιάνει εκεί "αδιάβαστο", τρομάρα της!) αυτό είναι ένα άλλο παραμύθι που σας έχει κάνει ακόμα πιο μόνες κι απελπισμένες στην προσπάθεια σε πολλά να γίνετε... άντρες! ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΤΕ όσο κι αν πολλές από τις "μπροστάρες" διατείνεστε ότι αυτό καμιά δεν το επιθυμεί (όπως και τον... βιασμό ως φαντασίωση)! Σταματώ εδώ θυμίζοντας στην Click ότι το θέμα της συζήτησης το έδωσε ο ίδιος ο Κουμανταρέας: ένας άριστος συγγραφέας και ως εκ τούτου ιδιαίτερα ευαίσθητος γνώστης της ανθρώπινης ψυχής υπαινίχθηκε μια ανομολόγητη πλευρά του βιασμού, ως ερωτικής φαντασίωσης της γυναίκας...Δυστυχώς έπεσε πάνω σε μια ολοκληρη κοινωνία που έχει μείνει μόνο με 2-3 σεξουαλικά ταμπού, το ισχυρότερο των οποίων λέει το αντίθετο από αυτό που τόλμησε να ψελλίσει ο Κουμανταρέας: ότι ο άνδρας έχει αύξουσα ροπή προς τον μαζοχισμό και φαντασιώνεται τη γυναίκα ως βιάστρια, ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΣΙΩΘΗΚΕ ΟΥΤΕ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗ ΒΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ!!!!Καλά, κορίτσια! Εδώ γελάμε! Γελάμε ΠΟΛΥ και λέμε: Καλή σοδειά στις επόμενες αφορμές για εξόφθαλμες σοφιστείες και τζάμπα μαγκιά χωρίς αρχ...! Ναι, γιατί ο Κουμανταρέας είχε αρχ... και το είπε αυτό!
Εχω διαβάσει όλα του τα βιβλία.Πρέπει όμως να "γνωρίσεις" και τον "άνθρωπο" για να τεκμηριώσεις άποψη.Η ξεκάθαρη δήλωση του δυστυχώς γιαυτόν δεν αφήνει περιθώρια επιείκειας.Τα στερνά τιμούν τα πρώτα.
Επειδή θεωρώ ότι δεν υπάρχει πιο φρικτό έγκλημα, αφού ξεσκίζει την γυναίκα σωματικά ΚΑΙ ψυχικά, πιστεύω ότι ένα τέτοιο "αστείο" ξεστομίζει μονο κάποιος που έστω και πολύ πολύ βαθειά μέσα του το πιστεύει.Κρίμα να λέγονται τέτοια "αστεία" από λογοτέχνες.
fedora,-και μόνον όσα λες για ένα λογοτέχνη σαν τον Κουμανταρέα που έχει αγαπήσει τη γυναίκα όσο λίγοι...-και μόνον ο απόλυτος τρόπος με τον οποίο εκφράζεσαι χρησιμοποιώντας εξαγριωμένη ένα κοινότοπο, απλουστευτικό, ξεπερασμένο λεξιλόγιο εξεγερμένων μαινάδων του '60...ΜΕ ΘΛΙΒΟΥΝ βαθιά,γιατί συνειδητοποιώ ότι έχουμε πια απέναντί μας όχι γυναίκες που ελευθερώνονται, αλλά στρατιές από ΘΕΟΥΣΕΣ ΕΝΟΣ ΚΑΚΩΣ ΕΝΝΟΟΥΜΕΝΟΥ ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΥ που μετατρέπει τις γυναίκες σε άφυλα, φανατισμένα, μικρόνοα, κοντόφθαλμα στρατιωτάκια της μισαλλοδοξίας ανάμεσα στα φύλα. Δυστυχώς η μπούργκα είναι η άλλη όψη του ίδιου θλιβερού νομίσματος: του αυτοσκοπού στην αντιπαράθεση των φύλων. Απλώς εκεί είναι το άλλο φύλο που "νίκησε"!Καλή φώτιση!
1) «ο απόλυτος τρόπος με τον οποίο εκφράζεσαι χρησιμοποιώντας εξαγριωμένη ένα κοινότοπο, απλουστευτικό, ξεπερασμένο λεξιλόγιο εξεγερμένων μαινάδων του '60...»Πάρα πολλοί χαρακτηρισμοί και αυθαίρετα συμπεράσματα από μια απλή παράγραφο. Από πού προκύπτει το «εξαγριωμένη»; Από πού προκύπτει ότι είμαι γυναίκα, κατ’αρχάς; «Λεξιλόγιο εξεγερμένων μαινάδων του ‘60». Πραγματικά, ευφάνταστη φράση αλλά και πόσο αληθινή αφού μόνο μια μαινάδα δεν θα ήθελε να τη βιάσουν.2) «άφυλα, φανατισμένα, μικρόνοα, κοντόφθαλμα στρατιωτάκια της μισαλλοδοξίας ανάμεσα στα φύλα.» Και πάλι, λογικά και ρεαλιστικά επιχειρήματα. Μόνο ως τέτοια μπορούν να χαρακτηριστούν γυναίκες που διεκδικούν να έχουν τον πρώτο λόγο στις σεξουαλικές τους επιθυμίες και πράξεις. 3) «ΜΕ ΘΛΙΒΟΥΝ βαθιά». Κεφαλαία και θλίψη… Πολύ προσωπικά το παίρνετε το θέμα. Δεν ξέρω αν εγώ είμαι «εξαγριωμένη μαινάδα» εσείς όμως το έχετε το θεματάκι σας. Αφού σας θλίβει το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν επικροτούν το βιασμό. Υπάρχουν ειδικοί, ξέρετε. Θα απαιτηθούν χρόνια ψυχοθεραπείας αλλά ίσως καταφέρετε να διώξετε τους δαίμονές σας, αν το επιθυμείτε φυσικά. Μέχρι τότε βρείτε άλλο τρόπο να ξεσπάτε το θυμό σας, εγώ τουλάχιστον δεν σας επιτρέπω να με κάνετε σάκο του μποξ για τις καταπιεσμένες σας επιθυμίες. Όσο για την ευχή σας, ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω. Αποφεύγω συστηματικά ανθρώπους σαν εσάς κι όπως καταλαβαίνετε δεν έχω καμία πρόθεση να σας μοιάσω. Προτιμώ την αυτοδιάθεση.
Ωχ μωρέ οσίες παρθένες προσβάλεστε με όλα, μια πλάκα έκανε ο άνθρωπος. Καλά αυτό με τα γκρουπς στο facebook είναι αστείο. Η αμπελοσοφία ενός ολόκληρου λαού σε όλο της το μεγαλείο, επιτέλους βρήκε χώρο να εκδηλωθεί.
Θα μπορουσε να ανακαλεσει, θα μπορουσε να διευκρινησει οτι προκειται περι αστειου. Δεν θελω να πιστευω οτι οντως το εννοουσε, αλλα οπως και να 'χει οταν εκφραζεσαι δημοσια καλο ειναι να αποφευγεις τα "χοντροκομμενα" αστεια...ειναι αναλογο της "πλακιτσας" που πηγαν να κανουν στην Κανελλη. οκ, σκοπος και στις δυο περιπτωσεις ειναι το χιουμορ αλλα ταυτοχρονα καθιστας οικεια, ελαφρυνεις και μεταφερεις και στο κοινο μια κατασταση σοβαρη και κατακριτεα στην οποια δεν χωραει κανενος τυπου αστεισμος...
Εντάξει;...Ωραία, πάμε στην επόμενη σεξιστική μαλακία που θα ξεστομίσει ο κάθε άνετος πλακατζής. Ας το προσπεράσουμε με το βλακώδες μειδίαμα της Στάη. Παρεπιπτόντως, βιασμός δεν σημαίνει ότι το άτομο δεν συναινεί;;...
Βλακώδες μειδίαμα της Στάη; Τι έπρεπε να κάνει δηλαδή; Να βγάλει το καλάζνικοφ και να τον κάνει σουρωτήρι; "Δημοκρατία" στη "δημοκρατία δηλαδή; Ατυχές το σχόλιο δε λέω, βέβαια θεωρώ ότι έκανε απλά μια ατυχέστατη αναφορά στην μαζοχιστική κατάσταση μεταξύ κράτους-πολιτών που βιώνουμε αυτήν την περίοδο. Δε μας αρέσουν τα μέτρα αλλά θεωρούμε τον εαυτό μας έναν κακό που πρέπει να τιμωρηθεί και καταλήγουμε να τα θεωρούμε όλα τόσο σωστά που στο τέλος ίσως και να τα απολαμβάνουμε, σαν μια παραλλαγή του συνδρόμου της Στοκχόλμης. Ωστόσο, όφειλε να διευκρινήσει.
Ναι ενταξει!Οπως λεει κι ο/η kiss my fanny μιλαμε για δημοκρατια!Μπορει να ειναι λαθος τους που εκανε αυτο το αστειο αλλα προφανεστατα δεν το εννουσε.Επισης μηπως πριν κρινουμε τον αλλο σκληρα να κοιταμε και λιγο τους ευατους μας?Μια ιδεα λεω εγω τωρα...