H Βjork έγινε 49 χρονών

 H Βjork έγινε 49 χρονών Facebook Twitter
Έχει δανείσει την φωνή της σε συνθέτες κλασικής μουσικής, παραγωγούς χορευτικής μουσικής, σκηνοθέτες και εικαστικούς και έχει δουλέψει σχεδόν με τους πάντες από τον David Attenborough μέχρι τον Dave Longsteth...
4

 

Τα χρόνια περνούν και η Bjork μόλις έκλεισε τα 49. Ανήκει στο ζώδιο του Σκορπιού. Το Fact για να τα γιορτάσει παρουσίασε 11 από τα πιο σπάνια κομμάτια της, τις πιο σημαντικές συνεργασίες της αλλά και διαφορετικές εκτελέσεις πασίγνωστων τραγουδιών της.  Έχουν περάσει, γράφουν, 37 χρόνια από τότε που η ιδιοφυής Ισλανδή με το περίεργο επίθετο Björk Guðmundsdóttir κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ στα 12 της χρόνια σαν παιδί θαύμα. 

Το Debut, ο πρώτος της προσωπικός δίσκος σαν ενήλικη κυκλοφόρησε το 1993 αλλά πριν και μετά από αυτό η Bjork έχει κάνει τα πάντα όσον αφορά την μουσική. Έχει πειραματιστεί με όλα τα είδη από την jazz μέχρι τη house μουσική ενώ έχει κάνει άπειρες συνεργασίες. 

Έχει δανείσει την φωνή της σε συνθέτες κλασικής μουσικής, παραγωγούς χορευτικής μουσικής, σκηνοθέτες και εικαστικούς και έχει δουλέψει σχεδόν με τους πάντες από τον David Attenborough μέχρι τον Dave Longsteth. Γνωστούς και άγνωστους, ανερχόμενους καλλιτέχνες. Πέρσι κυκλοφόρησε το υπέρ-φιλόδοξο πρότζεκτ της Biophilia και τώρα για πρώτη φορά μετά από 4 δεκαετίες ενεργής παρουσίας στην μουσική, κάνει ένα απαραίτητο διάλειμμα.

Αυτά είναι 11 κρυμμένα διαμάντια στην δισκογραφία της που δείχνουν το πολύπλευρο ταλέντο της. 

BJÖRK - 'Arabadrengurinn' ( Björk, Fálkinn, 1977)

 


 

BJÖRK GUÐMUNDSDÓTTIR & TRÍÓ GUÐMUNDAR INGÓLFSSONAR - ‘Kata-Rokkar’ (Gling-Gló, Smekkleysa, 1990)

 


 

NEARLY GOD - 'Keep Your Mouth Shut' (Nearly God, Island Records, 1996)

Η συνεργασία της με τον Tricky


 

BJÖRK & EVELYN GLENNIE - 'Oxygen' (Evelyn Glennie: Her Greatest Hits, RCA, 1997)

 


 

PLAID - 'Lilith' (Not For Threes, Warp, 1997)

 


 

BJÖRK - 'All Is Full Of Love (µ-ziq 7 Minute Mix)' (One Little Indian, 1999)

 


 

BJÖRK & JOHN TAVENER - 'Prayer of the Heart' (A Portrait, Naxos, 2004)

 


 

BOGDAN RACZYNSKI & BJÖRK - 'Who Is It (Shooting Stars & Asteroids Mix)' (Rephlex, 2005)

 


 

ANTONY AND THE JOHNSONS - 'Flétta' (Swanlights, Rough Trade 2010)


 

DIRTY PROJECTORS & BJÖRK - 'On and Ever Onward' (Mount Wittenberg Orca, Domino, 2010)

 


 

Χρόνια πολλά!

 

 

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν οι σημαντικότεροι djs της εποχής μας μίλησαν στη LifO

Μουσική / Όταν οι σημαντικότεροι djs της εποχής μας μίλησαν στη LifO

Είχαμε προβλέψει before it was cool το τεράστιο κύμα της techno μουσικής που βιώνουμε τώρα γι' αυτό και δώσαμε χώρο και φωνή στους καλλιτέχνες που καθόρισαν με τη δουλειά τους το είδος. Η dj Φώφη Τσεσμελή ήταν ο καταλληλότερος άνθρωπος για να τους μιλήσει.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Borderline 2026: Το μουσικό φεστιβάλ της Στέγης επιστρέφει στο Onassis Ready

Μουσική / Borderline 2026: Το μουσικό φεστιβάλ της Στέγης επιστρέφει στο Onassis Ready

Στα 15 του χρόνια, το Borderline Festival επιστρέφει δυναμικά, μετατρέποντας για ακόμη μία χρονιά την Αθήνα σε ένα ζωντανό πεδίο ηχητικών πειραματισμών, με 25 ονόματα από τη διεθνή και εγχώρια σκηνή και οπτικοακουστικές παραγωγές σχεδιασμένες ειδικά για το φεστιβάλ.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ολίνα γράφει τραγούδια για όσα την συγκινούν

Μουσική / ολίνα: «Με ενοχλεί που οι πλατφόρμες στηρίζουν απαίσιους ανθρώπους»

Το ντεμπούτο της «Τi se sygkinise?» είναι ένα τρυφερό άλμπουμ με γυναικεία ματιά και ιστορίες που κινούνται στα όρια του σουρεαλισμού, περιγράφοντας τις αμέτρητες εναλλαγές συναισθημάτων που βιώνουμε σε μια μέρα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Παναγιώτης Κουνάδης

Οι Αθηναίοι / Παναγιώτης Κουνάδης: «Η Μπέλλου ήταν μάγκας. Ο Τσιτσάνης, θεός»

Από τη μεταπολεμική Νέα Φιλαδέλφεια μέχρι τις πολύτιμες παρέες των ρεμπετών, η διαδρομή του είναι ταυτισμένη με την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού. Δημιούργησε ένα μοναδικό αρχείο 10.000 δίσκων, διασώζοντας έναν ολόκληρο κόσμο που χανόταν. Ο ερευνητής και μελετητής της ελληνικής μουσικής, Παναγιώτης Κουνάδης, αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χάρις Αλεξίου

Οι Αθηναίοι / Χάρις Αλεξίου: «Ένα καθαρό σπίτι θέλω να είμαι, γεμάτο ζωή και αίσθημα»

Από το δημοτικό τραγούδι, στο «Δι' ευχών», στην «Οδό Νεφέλης», ως τις μεγάλες περιοδείες στην άκρη του κόσμου, η φωνή της δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο. Κι αν σήμερα την έχει κερδίσει το θέατρο και η τηλεόραση, αυτό δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο την ιστορία που έχει γράψει στο ελληνικό τραγούδι. Η Χάρις Αλεξίου αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
M. HULOT
Argonauts: DJ set σε πρωτότυπα μέρη με ιστορία σε όλη την Ελλάδα

Μουσική / Οι Argonauts κάνουν live sessions στα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας

Ο Nicholas Vibes έφτιαξε ένα πρότζεκτ μοναδικό στην Ευρώπη. Στόχος του είναι να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μέσα από την ηλεκτρονική μουσική, και να οργανώσει ένα μεγάλο event στην Ακρόπολη.
M. HULOT
Ντίσκο εκ του ασφαλούς από τον Χάρι Στάιλς

Μουσική / Ο νέος Χάρι Στάιλς δεν είναι κακός, είναι απλώς βαρετός

«Τα περισσότερα tracks στο "Kiss all the time. Disco, occasionally" κυλούν χλιαρά, εγκλωβισμένα σε μια ευγενική, σχεδόν υπνωτιστική μετριοπάθεια. Τίποτα δεν είναι πραγματικά κακό, αλλά τίποτα δεν είναι και αρκετά καλό και αξιομνημόνευτο»
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Γιώργος Κατσαρός: Ένας ρεμπέτης, φαινόμενο μνήμης και αντοχής

Ντοκιμαντέρ / Γιώργος Κατσαρός: Ένας ρεμπέτης, φαινόμενο μνήμης και αντοχής

Το ντοκιμαντέρ «Στην Αμερική σαν πήγα» των Αργύρη Θέου και Άγγελου Κοβότσου αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία του Έλληνα μουσικού και παράλληλα την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού και συνολικά των Ελλήνων μεταναστών και της ομογένειας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

4 σχόλια
Και το Oxygen... ένα σχετικά άγνωστο διαμαντάκι, που ενώ δεν έχεις ιδέα τί μπορεί να λέει όταν τραγουδάει, σε πιάνει ένας γλυκός λυτρωτικός πόνος.Να παραπέμψω και σε αυτό το b-side. Aπίστευτη, συγκλονιστική live εκτέλεση του So broken από την εποχή του Vespertine, όλο το ταλέντο και η ουσία της Bjork σε ένα -παραδόξως-σπανιολικο τραγούδι:http://www.youtube.com/watch?v=zBSbZ06uxa8
Δεν ξέρω πολλά τραγούδια της αλλά αυτό είναι αγαπημένο μου:"You haven't seen elephants, kings or Peru!I'm happy to say I had better to doWhat about China? Have you seen the Great Wall?All walls are great, if the roof doesn't"fall!https://www.youtube.com/watch?v=3V1Lov1U9mU