Γιατί δεν ξεσηκώνεται η πλάση όταν χοντρές φάρσες κάνει ο Τζίμης Πανούσης ή η Ελληνοφρένεια

Γιατί δεν ξεσηκώνεται η πλάση όταν χοντρές φάρσες κάνει ο Τζίμης Πανούσης ή η Ελληνοφρένεια Facebook Twitter
50

Η ελληνική τηλεόραση έχει γεμίσει σαχλαμάρες χαμηλού κόστους που βασίζονται στα χαζολογήματα των παρουσιαστών της. Κρίνοντας απ' τις αντιδράσεις, μπορεί κάποιος να νομίσει ότι ο Μάρκος Σεφερλής, στην πρεμιέρα του πρωινού του στο MEGA, σούβλισε τελετουργικά δύο ηλικιωμένους στο πλατώ του καναλιού, σκοτώνοντας και τις οικογένειές τους.

Τα "ψόφα" και τα "να πάθεις καρκίνο κι εσύ κι η μάνα σου" στο ίντερνετ έδωσαν και πήραν: Κατάρες που κατά τη γνώμη μου είναι δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με δυο χαζές τηλεφωνικές φάρσες που πήρε ο Σεφερλής ταράζοντας τζάμπα και βερεσέ δυο ανθρώπους για χάρη της τηλεθέασης. 

Βγάζοντας όμως τα άκρα στην άκρη (αγνοώντας δηλαδή τις υπερβολικές αντιδράσεις απ' τη μία, και την απόλυτη δικαίωση που του επιφύλαξαν οι φανς του απ' την άλλη) παραμένει ένα γεγονός: ότι δεν την χειρίστηκε καθόλου καλά τη φάρσα ο Σεφερλής.

Παρ' ό,τι δεν είναι το χειρότερο τηλεοπτικό σκάνδαλο όλων των εποχών, όπως σωστά, κατά τη γνώμη μου, έγραψε ο Θανάσης Χαραμής το όλο πράγμα απλά δεν ήταν καθόλου αστείο.

Αν ήταν αστείο και τελείωνε εκεί που έπρεπε, ίσως να δικαιολογούνταν η ύπαρξή του. (Μην ξεχνάμε ότι το χιούμορ των κωμικών μπορεί να είναι σφαγιαστικό - ναι, ακόμα και στους ηλικιωμένους. Από την άλλη όλοι ξέρουμε ότι μια φάρσα εμπεριέχει ένα ρίσκο: θυμάστε ίσως τη νοσοκόμα του 'βασιλικού μωρού' που αυτοκτόνησε έχοντας μιλήσει σε αυστραλέζικη ραδιοφωνική εκπομπή φαρσέρ.)

Τηλεφωνικές φάρσες γίνονται από τότε περίπου που εφευρέθηκε το ραδιόφωνο. Το έχει κάνει άπειρες φορές πολύ πετυχημένα ο Πανούσης στη σκηνή -και σε ηλικιωμένους, και πολύ πιο πρόστυχα-, το κάνει σχεδόν κάθε μέρα ο Αποστόλης στο ραδιόφωνο όταν παίρνουν παππούδες και γιαγιάδες στο τηλεφωνικό κέντρο αλλά το σηκώνει αυτός, το κάνουν στο youtube τα πιτσιρίκια.

Και δεν ανοίγει ρουθούνι. Κανείς συνήθως δε νοιάζεται για τα δικαιώματα των 'θυμάτων' μιας τηλεφωνικής φάρσας ούτε έψαξε αν ειδοποιήθηκαν μετά ότι επρόκειτο για φάρσα.

Υπάρχουν ηχητικές φάρσες ονλάιν με 'θύματα' ανθρώπους που ταράζονται τρομερά καθώς ακούνε να τους βρίζει ο φαρσέρ, ή να τους λέει πράγματα εξωφρενικά. Παππούδες και γιαγιάδες που εξοργίζονται περισσότερο κι απ' αυτούς του Σεφερλή. Ξέρει κανείς αν οι άνθρωποι ήταν καρδιακοί ή αν είχαν πίεση και η φάρσα επιδείνωσε την υγεία τους;

Πάντως, το ότι υπάρχουν και χειρότερα, δεν μειώνει τη σημασία της δίκαιης οργής εναντίον του Σεφερλή.

Θεωρώ ότι η οργή ήταν τόσο μεγάλη για τρεις κυρίως λόγους:

1) Πρόκειται για τον Σεφερλή. 

2) Φέρθηκε σαν ερασιτέχνης στο τηλέφωνο. 

3) Έγινε σε εκπομπή μεγάλης τηλεθέασης. 

Ειδικά για το 2ο εκπλήσσομαι. Όταν είχε πρωτοξεκινήσει στην τηλεόραση, έκανε τον ταξιτζή με κρυφές κάμερες. Είχε μια ετοιμολογία απίστευτη: όταν σκούραιναν τα πράγματα ελισσόταν, ήξερε πώς να φερθεί, πώς να εκπλήξει αλλά όχι να προσβάλλει τα θύματά του. 

Καθώς έβλεπα το βίντεο, περίμενα να βγει από μέσα του εκείνος ο καλόκαρδος, ετοιμόλογος ταξιτζής, που αντί να αρμέξει τη φάρσα, ειδικά όταν είδε ότι πήγε στραβά, θα αποκαλυπτόταν και με χιούμορ θα καθησύχαζε τους ηλικιωμένους.

Όταν κάποτε επιχείρησε να το κάνει, ήταν πια αργά. (Και είχε κοροϊδέψει την προφορά και τον τρόπο ομιλίας του παππού στη γραμμή.) Και μετά, αντί να καταλάβουν απ' το κανάλι -ή έστω και ο ίδιος- ότι κάτι δεν πήγε καλά και να ξαναβγάλουν στη γραμμή τους ανθρώπους, ή να μας διαβεβαιώσουν ότι τους πήραν και τους εξήγησαν, γέλασαν λίγο ακόμα και πανηγύρισαν τα υψηλά ποσοστά της εκπομπής τους. 

  

Έχοντας πει αυτό, η ακατάσχετη ηθικολογία εναντίον κάθε φάρσας που μπορεί να ταράξει κάποιον, εκτός αν προέρχεται από ανθρώπους που δεν έχουν πάρει ποτέ φάρσα στη ζωή τους, που δεν έχουν γελάσει με φάρσες του Πανούση ή άλλων, είναι περιττή: Δεν φταίνε οι φάρσες αλλά αυτοί που τις κάνουν λάθος, χωρίς συναίσθηση για το πού ξεπερνιούνται τα όρια. 

50

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

10 σχόλια
Δεν εχω παρακολουθησει τις φαρσες του Πανουση, ειχα ακουσει ομως παλια τις φαρσες της Ελληνοφρενειας και, αν δεν κανω λαθος, ηταν οι ιδιοι οι ηλικιωμενοι που επαιρναν τηλεφωνο στο σταθμο για να πουν το μακρυ τους και το κοντο τους και ο φαρσερ τους τρολαρε χοντρα. Αυτο το τρολαρισμα καθοταν πολυ πιο μαλακα στα αυτια του ακροατη, γιατι υπηρχε το αλλοθι του "πηγαιναν γυρευοντας".Στην περιπτωση του Σεφερλη, οι ηλικιωμενοι δεν ειχαν καν την ευκαιρια να μαθουν οτι τους κανουν φαρσα. Μπορει, θεωρητικα, ακομα να αγωνιουν για το σπιτι τους, οχι; Ο Σεφερλης προτιμησε να κοροϊδεψει τον τροπο ομιλιας τους, σα μια υστατη στιγμη να σωσει απο τη μια την κρυαδα του, που δεν εβγαζε γελιο ακομα κι αν την εστιβες με τα δυο χερια, κι απο την αλλη την εικονα του επιτυχημενου γελωτοποιου που νομιζει οτι ειναι.
Για τις φάρσες του Πανούση δεν ξέρω, η αλήθεια είναι. Η Ελληνοφρένεια όμως δεν έχει καμία σχέση με αυτό εδω το τρολάρισμα:Θα κάνω εδώ μια απλή σύγκριση, υποκειμενική μεν, αλλά ποιός είναι αντικειμενικός ενηγουέη...Α) Οι φάρσες της Ελληνοφρένειας είναι ως επί το πλείστον αστείες. Αυτή με το Υπουργείο Παιδείας σε ρίχνει κάτω από τα γέλια χαλαρά. Αυτή εδώ η πεντάλεπτη Σεφερλειάδα δεν είναι αστεία. Δεν καταλαβαίνεις καν τι λέει ο τελευταίος ηλικιωμένος.Β) Οι Ελληνοφρενείς δεν παίρνουν τυχαία νούμερα γέρων. Παίρνουν Υπουργεία, γραφεία βουλευτών, τη Βουλή, παίρνουν υπηρεσίες με τηλέφωνα καταχωρημένα για να μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης να πάρει. Τώρα, θα μου πείτε, βρίσκουν υπαλλήλους που απλά θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους (ίσως, υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο ακόμα και στην περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων, λιγότερο για αυτούς που εργάζονται σε πολιτικά γραφεία νομίζω). Ε, δε νομίζω όλοι αυτοί να μην εκτίθενται καθημερινά σε τηλεφωνήματα κάθε λογής. Δημοσιογράφοι ή κωμικοί που θέλουν να μιλήσουν για κάτι δεν θα έπρεπε να μας ξενίζει. Και περνάμε στο τρολφεστ. Αυτό τώρα υπό ποιά έννοια είναι λογικό ή θεμιτό; Γ) Και ένα μικρό ερώτημα: είναι νόμιμο να βγάζεις στον αέρα κάποιον ιδιώτη που παίρνεις τηλέφωνο, χωρίς την προηγούμενη συναίνεσή του; Η εκπομπή του Σεφερλή είναι ζωντανή, σωστά; Για τους δημοσίους υπαλλήλους δεν είναι απαραίτητα νόμιμο αλλά η έκθεση της δημόσιας διοίκησης επί το έργω στα μάτια των πολιτών είναι κάτι που προσωπικά μου αρέσει, έχει μια (ψευδ)αίσθηση διαφάνειας.Δ) Νομίζω δεν υπάρχει καμία ανθρώπινη επιλογή που να μην είναι άξια χιούμορ. Όμως, ό,τι δεν επιλέγουμε, το ύψος πχ, ή η εθνικότητα, δεν είναι στόχοι για χιούμορ. Ο Ρίκι Ζερβέ ας πούμε κάνει τρομερή σάτιρα αλλά ποτέ για κάτι που δεν μπορείς αντικειμενικά να αλλάξεις. Έτσι δεν επιλέγουμε την ασθένεια και τα γηρατειά. Και για όποιον βιαστεί να πει ότι και στην Ελληνοφρένεια κάνουν πλάκα με τους γέρους, ναι, βεβαίως, με τους γέρους που παίρνουν τηλέφωνο στο σταθμό. Επειδή θέλουν να γκρινιάξουν. Δική τους προαίρεση. Δεν πήρε ποτέ ο Μπαρμπαγιάννης άκυρα τηλέφωνα. Τράτζικ ο Σεφερλής και οι τσηρλήντερς του. Τράτζικ...
το πρώτο φάουλ που επιχειρείτε είναι ότι τσουβαλιάζετε όλους τους κωμικούς στο ίδιο τσουβάλι. Το δεύτερο είναι ότι αποκρύπτετε το γεγονός ότι ο Αποστόλης της Ελληνοφρένειας ΔΕΝ παίρνει ΠΟΤΕ ο ίδιος ηλικιωμένους ανύποπτους - τον παίρνουν οι ίδιοι και αυτό είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά. Ο ίδιος ο Αποστόλης παίρνει μόνο τηλέφωνα σε κρατικές υπηρεσίες και δεν θα κουραστούμε να λέμε ποτέ ότι ο μάγκας κωμικός τα βάζει πάντα με τις εξουσίες και όχι τους κακομοίρηδες που δεν μπορούν να αντιδράσουν. Όσο για τον Πανούση, τον θυμάμαι στα live του να παίρνει ανύποπτους ανθρώπους ΑΛΛΑ με υπόδειξη των θεατών του (δηλαδή: "Τζιμάκο, πάρε τη φίλη μου τη Μαρία στο ...... και κάνε της πλάκα που έχει καψουρευτεί τον μαθηματικό της τάξης μας"). Η συμβουλή μου για την αντιμετώπιση ηλιθίων τύπου Σεφερλή (όπως και του άλλου φρικαλέο είδους "ρεπόρτερ" που σού χώνουν το μιρκόφωνο στη μούρη όταν περπατάς αμέριμνος στην Ερμού) είναι μία και μοναδική - τους πλακώνεις στα γαμωσταυρίδια και τα γιαουρτώματα επιτόπου[Σχόλιο Άρη: Καλούν αυτοί στο τηλεφωνικό κέντρο. Δεν καλούν τον Αποστόλη, αλλά τον ΣΚΑΪ και τον Real περιμένοντας να μιλήσουν με τη γραμματεία, και όσες φορές άντεξα να ακούσω κάποιοι, οι πιο ηλικιωμένοι, μπερδεύονταν και δεν ήξεραν ποιος ήταν αυτός που τους χλεύαζε. Κι ο Σεφερλής έκανε το ίδιο με τον Πανούση (που έχει πάρει ηλικιωμένους, από σύμπτωση ίσως, τις περισσότερες φορές που πήγα): φαίνεται ότι κάποιοι του έδωσαν τα συγκεκριμένα τηλέφωνα και του είπαν και τα ονόματα. Η σύγκριση του Σεφερλή με αυτούς τελειώνει εκεί. Το χιούμορ του είναι απείρως υποδεέστερο, έτσι κι αλλιώς.]
Συμφωνώ για την διαφορά των περιπτώσεων Αποστόλη, Πανούση, Σεφερλή. Συμπληρώνω ότι ο Αποστόλης κάνει ότι μπορεί για να νευριάσει το συνομιλητή του. Ο Πανούσης κάνεις κάποιες φάρσες σχετικά ακίνδυνες. Η φάρσα του Σεφερλή προκαλεί συναισθήματα φόβου, ανασφάλειας και τρομοκρατίας στο συνομιλητή και λύπη και στεναχώρια στους τηλεθεατές. Είναι άλλο να σε πάρω στο σπίτι σου και να σου λέω ακινδυνες τρέλες και να μην μπορείς να βγάλεις άκρη και άλλο να σε πάρω για να σου πω ότι χάνεις το σπίτι σου. Επίσης είναι άλλο να θέλω να εκνευρίσω κάποιον και να σκέφτομαι πως on the fly και άλλο να έχω σχεδιάσει προσεκτικά μια εκπομπή και ένα μέρος της να είναι ένα τέτοιο αίσχος. Αυτό από μόνο του είναι τρομακτικό.
Ετσι ακριβως. Η ελληνικη πραγματικοτητα σε ολο της το μεγαλειο. Εστιαζουμε στα λαθος πραγματα. Βλεπουμε μια φαρσα σε ηλικιωμενους και καποιος αναπαραγει "Ο ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΦΑΡΣΕΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΑ ΣΩΣΤΟ" και γινεται ενα τεραστιο circlejerking γυρω απο αυτην την φραση, με αυνανιστες εμας τους ελληνες. Με το συμπαθειο αλλα ολοι αυτοι που πιστευουν οτι ο Σεφερλης πρεπει να πεθανει στην κολαση επειδη εκανε φαρσα σε ηλικιωμενους, πασχουν απο σημαντικη ελλεψη κριτικης ικανοτητας. Διοτι δεν μπορουν να καταλαβουν οτι το χιουμορ του ειναι το προβλημα και θελουν τοσο πολυ να δραματικοποιησουν το θεμα και να μειωσουν τον προαναφερθεντα που επικεντρωνονται στην "ελλειψη ηθικης" εκει που ποναει περισσοτερο, χωρις κανενα ομως βασιμο επιχειρημα.tl;dr Οταν βλεπετε κατι και δεν σας αρεσει, προσπαθειτε να αναρωτηθειτε γιατι και μην εστιαζετε σε λαθος πραγματα
Φιλε Χιπη, το ανυπαρκτο χιουμορ ειναι το θεμα . Οχι ο σεβασμος που δειχνει η δεν δειχνει σε ηλικιωμενους ανθρωπους. Το γεγονος οτι η κωμικη του διαθεση επιβαλεται πανω σε μια ευπαθη κοινωνικη ομαδα στην οποια ολοι θα ανηκουμε μια μερα δειχνει ελλειψη χιουμορ η απλα φαστ φουντ χιουμορ -ευκολη λυση... Αν ειναι ο μεγαλος σοουμαν που κραταει πρωιναδικα ας μας αναπτυξει το τεραστιο ταλεντο του χωρις να ανακατευει ευκολα θυματα ... Σημασια εχει σε ποιους απευθυνεσαι βεβαια στη τελικη ... Δυστυχως οι πιο πολλοι απο απο το κοινο του η δεν βρηκαν ποτε το διακοπτη ον στο μυαλο τους η ουτε καν ξερουν οτι υπαρχει κατι αλλο περα απο τον Σεφερλη σε επιπεδο γελιου ...
Και φυσικα ΔΕΝ παιζει ρολο σε ποιους απευθυνεσαι οταν κανεις χιουμορ. Υπαρχουν διεθνως αναγνωρισμενοι κωμικοι οι οποιοι θιγουν ακομα και τις πιο ευπαθεις ομαδες οταν κανουν stand up . Αυτο ομως που τους ξεχωριζει απο τον αταλαντο παραπανω ειναι η λεπτοτητα και η προσοχη με την οποια αγγιζουν το θεμα.
Σχολίασα στο προηγούμενο άρθρο που ανέβηκε για τον σεφερλή από τον θανάση χαράμη, ότι ίσως να μην έπρεπε να βγει στη τηλεόραση ο σεφερλής. Ο άνθρωπος ξέρει να βγάζει πόλυ γέλιο αλλά στις παραστάσεις που δίνει. Εκεί απλά κάνει πλάκα και ο κόσμος γελάει με την ψυχή του, ακόμα και οι συμπρωταγωνιστές δεν κρατιούνται πολλές φορές. Οι τρεις λόγοι που όντως δικαίως υπάρχει οργή και αναφέρεις είναι πραγματικά πολύ σωστοί!
Το "ισως να μην επρεπε να βγει στην τηλεοραση" καταργειται απο τι Ιδιο το αποτελεσμα: Τα υψηλα(υψηλοτατα)νουμερα που πετυχε με το χονδροειδες "χιουμορ"! Γιατι ομως Κανενας Δεν μιλαει για την Αισθητικη και την Καφριλα του Οχλου που τον παρακολουθει?Ο Μονος πραγματικος υπευθυνος ειναι αυτος ο Κοσμος! Πιαθανοττα ο Ιδιος ακριβως που σημερα ωρυεται για τον δημοσιο εξευτελισμο των ηλικιωμενων!
Τα νούμερα που λες ποτε δεν τα πιστεψα. Σε καμια εκπομπη πιστεύω πως είναι αληθινά. Όλα είναι υποβοηθούμενα αναλόγως τις εποχές. Ούτε ξέρω πως γίνεται η μέτρηση.
Όταν πας σε μια παράσταση του Σεφερλή ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις, οπότε δεν έχει σημασία πόσες και τι φάρσες θα σου κάνει ο άλλος πάνω στη σκηνή. Προφανώς για να του ακουμπήσεις και τα λεφτά σου είσαι και φαν οπότε θα γουστάρεις κιόλας με όλη τη φάση.