Πορνό για νοικοκυρές

Facebook Twitter
8

Τα ρεκόρ είναι για να καταρρίπτονται, αλλά οι λόγοι για τους οποίους καταρρίπτονται έχουν σημασία.

Κάποτε ήταν ο  Κώδικας Ντα Βίντσι του Νταν Μπράουν που πουλούσε σαν ζεστό δωρεάν ψωμί – λίγο ειδύλλιο, λίγο αμφισβήτηση της θρησκείας, ήταν κατανοητό. Το ρεκόρ του καταρρίφθηκε από τον Χάρι Πότερ και ήταν ευχάριστο – ένας πιτσιρικάς σε ένα σχολείο με μάγους, γιατί όχι; Το νέο κύμα που σαρώνει τώρα, κι έχει ξεπεράσει σε ταχύτητα πωλήσεων και τα δύο, είναι το πρώτο βιβλίο της τριλογίας «Fifty Shades of Grey», μιας νοικοκυράς (αλλά και στελέχους της τηλεόρασης) από την Αγγλία, που ξεκίνησε να το γράφει στο Blackberry της για να ξεφύγει από τη βαρεμάρα. Η προσπάθειά της έγινε ένα από τα μεγαλύτερα συγγραφικά φαινόμενα που έχει διασχίσει ως τώρα 37 χώρες και θα γίνει και ταινία – μάλιστα λέγεται ότι ολόκληρη Αντζελίνα Τζολί εξέφρασε ενδιαφέρον να το σκηνοθετήσει.

Η κρυφή (φανερή) υπόσχεση είναι το s/m πορνό: μια αθώα και παρθένα φοιτητριούλα ξελογιάζεται από τον ψυχρό και σκοτεινό σέξι εκατομμυριούχο με τα γκρίζα μάτια και την χρυσή καρδιά, ο οποίος κρύβει στο τεράστιο λευκό του διαμέρισμα ένα σκοτεινό δωμάτιο «Πόνου». Όποιος περιμένει να διαβάσει Ντε Σαντ του 2012, θα απογοητευτεί σφοδρά: κούφιες οι υποσχέσεις! Οι ροζ σκηνές είναι πιο ήπιες από τα σύγχρονα, εξελιγμένα Άρλεκιν και τραγικά επαναλαμβανόμενες, τόσο πολύ που εγώ τουλάχιστον από ένα σημείο και μετά τις προσπερνούσα, για να δω τι κρύβεται στο παρελθόν του γκριζομάτη εκατομμυριούχου: διότι το κούφιο περιεχόμενο αντηχεί τόσο δυνατά που η συγγραφέας αποφάσισε στο δεύτερο και τρίτο μέρος να εμπλουτίσει τις υγρές σελίδες με λίγο μυστήριο, ερωμένες από το παρελθόν, απόπειρες δολοφονίας και έναν Πολύ Κακό Άνθρωπο.

Και γιατί το διάβασες τότε, θα μου πείτε; Μάλλον για λόγους μαζοχισμού, ταιριαστούς με το ύφος του βιβλίου. Είναι από τα βιβλία που αποκαλώ «πατατάκια»: τα τρως με μεγάλη ευχαρίστηση και όταν αντικρίζεις την άδεια σακούλα αηδιάζεις με τον εαυτό σου. Προς υπεράσπισή μου, δεν το αγόρασα: το κατέβασα δωρεάν – και νομίμως!- από το υπέροχο tuebl.com. Αν σας αρέσουν τα πατατάκια, σας προτείνω να το κατεβάσετε. Προετοιμαστείτε όμως για πολλές ατάκες τύπου Holy cow!” με πλάγια γραφή. 

Βιβλίο
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λάσλο Κρασναχορκάι: ο σκοτεινός προφήτης της Ευρώπης βραβεύεται με Νόμπελ

Βιβλίο / Ο Λάσλο Κρασναχορκάι, ο σκοτεινός προφήτης της Ευρώπης, κέρδισε το Νόμπελ

Φέτος, το βραβείο δόθηκε στον συγγραφέα που κατά τη Σουηδική Ακαδημία αποτελεί ένα ελπιδοφόρο βήμα προς τον χαμένο ανθρωπισμό, την υψηλή λογοτεχνία και τη στοχαστική ακρίβεια, στοιχεία που ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τόσο πολύ ανάγκη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το ημερολόγιο ενός διαιτητή: «Ήμασταν σχεδόν γυμνοί και ο Κολίνα μας εξέταζε με το παγερό βλέμμα του»

Βιβλίο / Το ημερολόγιο ενός διαιτητή: «Ήμασταν σχεδόν γυμνοί και ο Κολίνα μας εξέταζε με το παγερό βλέμμα του»

Σε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του που έχει τίτλο “House of Cards”, ο Σουηδός πρώην διεθνής Γιόνας Έρικσον περιγράφει τις ταπεινωτικές μετρήσεις βάρους στα σεμινάρια διαιτητών της UEFA
THE LIFO TEAM
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν πάντα με τη μεριά της ζωής

Το Πίσω Ράφι / Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν πάντα με τη μεριά της ζωής

Ο Έλληνας σκηνοθέτης μάζεψε από «το καλάθι των αχρήστων» όλες τις εμπειρίες του κι έφτιαξε την αυτοβιογραφία του, μια ζωντανή αφήγηση γεμάτη ιστορίες, συναντήσεις, αποφθέγματα και κρίσεις, λογοτεχνικές και σινεφίλ αναφορές.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Για τα περάσματα που δεν βρέθηκαν ποτέ: η ιστορία του underground περιοδικού «Ανοιχτή Πόλη»

Βιβλίο / «Ανοιχτή Πόλη»: Ένα από τα πιο επιδραστικά εναλλακτικά έντυπα της Ελλάδας

Οι δημιουργοί του Κώστας Μανδηλάς και Βλάσσης Ρασσιάς, καταγράφουν την πορεία του στο βιβλίο «Για τα περάσματα που δεν βρέθηκαν ποτέ: Η ιστορία του περιοδικού “Ανοιχτή Πόλη”».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ράνια Οικονομίδου διαβάζει το διήγημα «Η μεγαλύτερη λεία του Μινγκ» της Πατρίσια Χάισμιθ

Lifo Videos / Η Ράνια Οικονομίδου διαβάζει ένα διήγημα της Πατρίσια Χάισμιθ

«Η μεγαλύτερη λεία του Μινγκ»: Μια ιστορία έρωτα, αγάπης, αφοσίωσης, ανταγωνισμού, μίσους και φόνου μεταξύ ενός ζευγαριού και ενός σιαμέζικου γάτου, ένα μυστηριώδες διήγημα της δημιουργού των πιο σαγηνευτικών αντιηρώων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι μικρές αριστουργηματικές σειρές των εκδοτών

Βιβλίο / Οι μικρές αριστουργηματικές σειρές των εκδοτών

Ολοένα περισσότερο διευρύνεται η τάση έκδοσης κλασικών και σπάνιων κειμένων σε μικρό μέγεθος που τοποθετούνται δίπλα στο ταμείο και συνιστούν την προσπάθεια ενός εκδοτικού οίκου να φέρει σπουδαία έργα στο ευρύ αναγνωστικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
I love Dick: Eίναι το βιβλίο της Κρις Κράους το πιο τολμηρό του αιώνα μας;

Βιβλίο / I love Dick: Eίναι το βιβλίο της Κρις Κράους το πιο τολμηρό του αιώνα μας;

Η θεωρητικός, εικαστικός, κριτικός, συγγραφέας και εκδότρια Κρις Κράους μπορεί να μην άλλαξε τα δεδομένα στον αγγλόφωνο κόσμο εκδίδοντας τα βιβλία των Γάλλων θεωρητικών αλλά προκάλεσε άπειρες συζητήσεις με το πρωτότυπο φεμινιστικό βιβλίο της.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η αρχή της ηδονής: Μια σουρεαλιστική, σέξι ιστορία στην καλοκαιρινή Ανάφη 

Βιβλίο / Η αρχή της ηδονής: Μια σουρεαλιστική, σέξι ιστορία στην καλοκαιρινή Ανάφη 

Ένα τολμηρό καλλιτεχνικό project έγινε η αφορμή για να κάνει ο εικαστικός René Habermacher ένα ταξίδι στη θάλασσα με πλήρωμα έξι ναύτες κι έναν καπετάνιο, απαθανατίζοντας μια σουρεαλιστική εμπειρία που κατέληξε σε ναυάγιο. Το βιβλίο «The Pleasure Principle» καταγράφει αυτό το ταξίδι μέσα από φωτογραφίες του René, κείμενα και εικαστικά έργα, σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκδοση.
M. HULOT
Νίκος Μάντης «Το χιόνι του καλοκαιριού»

Το πίσω ράφι / Για τις απουσίες που μας κάνουν αργούς στα αισθήματα

Καλοκαίρι στην Πελοπόννησο, στη σκιά της δεκαετίας του ’80: ένα πληγωμένο παιδί, μια μητέρα που επιστρέφει αλλαγμένη και μυστικά που βαραίνουν τη σιωπή των ενηλίκων - αυτά ξετυλίγει ο Νίκος Α. Μαντής στο πρώτο του μυθιστόρημα.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
Δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο προκατειλημένοι!Μόλις τελείωσα το πρώτο από την τριλογία το Fifty Shades of Grey και ξεκίνησα ήδη το δεύτερο Fifty Shades Darker.Ναι είναι σαν να βλέπεις πορνό,είναι εθιστικό κ όταν αρχίσεις δεν σταματάς,δεν είναι λογοτεχνία,οι φίλοι μου με κοροιδεύουν αλλά πιστεύω ότι κάθε γυναίκα θα ήθελε να ζήσει αυτό το πάθος κ το πόσο πολύ θέλει ερωτικά ο Christian Grey την Anastasia Steele,αυτός είναι ο dominant κ αυτή η submissive(με κάποιους κανόνες),αυτός είναι τρελος μαζί της,της κάνει πανάκριβα δώρα,την μεταφέρει με το ελικόπτερο του όπου αυτη χρειάζεται,ξενοδοχεία,jet και γενικά χλιδή παντού.Στο πρώτο βιβλίο δεν υπάρχει πολυ s/m,είναι ήπιο.Το κατέβασα κ εγώ δωρεάν κ διαφωνώ με τον συγγραφέα,αν δεν σας άρεσε δεν θα διαβάζατε κ τα 3 βιβλία,προσωπικά βρήκα πιο οικτρό το άλλο χολυγουντιαννό φαινόμενο,το Hunger Games,αν είστε γυναίκα το συνιστώ κ δεν θα πέσει το επιπεδό μας αν διαβάσουμε το Fifty Shades of Grey!
πόσο χαζογκομενέ άποψη για την σχέση των δύο φύλων: "της κάνει πανάκριβα δώρα,την μεταφέρει με το ελικόπτερο του όπου αυτη χρειάζεται,ξενοδοχεία,jet και γενικά χλιδή παντού"... αυτός δεν είναι γκόμενος, σπόνσορας είναι... για τον σαδομαζοχισμό δεν έχω κάτι να πω... περί ορέξεως... όλες οι σεξουαλικές επιλογές είναι σεβαστές όταν υπάρχει συναίνεση ....