17 συμβουλές επιβίωσης στο Παρίσι
Ξόδεψε τουλάχιστον 6 μήνες στην πόλη σα να είσαι τουρίστας, για να δεις τι παίζει εδώ.

 

"Μετά από ακριβώς 1 χρόνο και 9 μήνες και καθώς έπινα το καφέ μου σε ένα από τα πολλά bistro που υπάρχουν εδώ, αποφάσισα να γράψω τον δικό μου μοναδικό οδηγό επιβίωσης στο Παρίσι", μου λέει η SC.

 

Αναρωτιέμαι καταρχάς πώς βρέθηκε εκεί, και πώς τα περνάει. 

 

Να τι μου είπε:

 

"Δούλευα στην Ελλάδα και μου έγινε μια πρόταση για μια καλύτερη θέση στο Παρίσι και τη δέχτηκα. Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολα λόγω γλώσσας, λόγω διαφορετικής κουλτούρας και λόγω του ότι πας σε μια χώρα που δεν την ξέρεις. Οπότε κάποια πράγματα δεν τα ξέρεις και τα μαθαίνεις the hard way μέχρι να καταλάβεις πως λειτουργεί αυτή το Παρίσι.

 

Ήμουν και τυχερή γιατί είχα ντόπιους που με βοήθησαν παρά πολύ. Οπότε ότι έγραψα στον οδηγό είναι και από προσωπική εμπειρία αλλά και από καταστάσεις που βλέπω γύρω μου.

 

Τώρα μπορώ να σου πω ότι έχω πιάσει το vibe της πόλης έχω κάνει κύκλο με ντόπιους και η ζωή μου είναι πιο εύκολη και ευχάριστη. Μέχρι να επιστρέψω στην Ελλάδα δεν σκοπεύω να "υποφέρω", αντιθέτως κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να έχω μια άνετη ζωή.


Αυτό που μου αρέσει κυρίως είναι οι πολλαπλές κουλτούρες που συναντώ καθώς και η ποιότητα ζωής που υπάρχει εδώ (γιατί υπάρχει).

 

Αυτό που δεν μ' αρέσει κ με δυσκολεύει ακόμα και σήμερα είναι ότι τα πάντα πρέπει να τα οργανώνεις μέρες πριν, και καλώς ή κακώς αυτό δεν θα είναι ποτέ στην κουλτούρα μας γιατί είμαστε αυθόρμητος λαός. Αλλά αυτό είναι κι ένα χαρακτηριστικό μου που με βοήθησε στο να κάνω φίλους. Άλλο αρνητικό; Και η μοναξιά που νιώθεις κάποιες μέρες. Όχι πάντα. Κάποιες μέρες :)"

 

 

*****

 

 

17 συμβουλές επιβίωσης στο Παρίσι

 

17 συμβουλές επιβίωσης στο Παρίσι
Αν κάποιος σου έχει πει οτί μπορείς να επιβιώσεις στη Γαλλία χωρίς να μιλάς τη γλώσσα, ή τουλάχιστον χωρίς να έχεις την ύψιστη θέληση να τη μάθεις, πλανάται οικτρά.

 

Είναι βασισμένες στις δικές μου προσωπικές παρατηρήσεις ανθρώπων και καταστάσεων. 

 

1. Αν θέλεις να έρθεις στο Παρίσι χωρίς να έχεις βρει δουλειά από πριν, σε παρακαλώ ξανασκέψου το. Δεν είναι Αγγλία εδώ (ε μωρέ, θα ξεκινήσω με κάτι απλό και βλέπουμε). Είναι Γαλλία. Η δουλεία είναι το εισιτήριο σου είτε για μια όμορφη ζωή όπως τη βλέπεις στις ταινίες, είτε για τον χειρότερο σου εφιάλτη (της επιβίωσης). Μια καλή δουλεία, μιλάω για τουλάχιστον 2000 ευρώ καθαρά, σου ανοίγει τις πύλες του παραδείσου. Θα εξηγηθώ καλύτερα παρακάτω.


2. Αν ελπίζεις να βρεις ένα μεγάλο και διαμπερές διαμέρισμα, σε καλώ για ακόμη μια φορά να το ξανασκεφτείς. Δεν υφίσταται τέτοιο πράγμα εδώ.


3. Ουδείς ξεφεύγει από τη χαρτούρα και γραφειοκρατία στο Παρίσι (φοβερή κατάσταση). Γι' αυτό Θα σε συμβούλευα να προσέχεις πού υπογράφεις! Αν ζεις στο Παρίσι τότε είναι σίγουρο με βάσει τις πιθανότητες ότι αργά η γρήγορα θα έρθεις αντιμέτωπος με μια από τις δημόσιες υπηρεσίες εδώ (φρίκη).


4. Σε συμβουλεύω να κρατάς πάντα ένα φάκελο με τα δικά σου προσωπικά έγγραφα. Τι εννοώ.

Α) Διαπιστευτήριο κατοικίας. Με άλλα λόγια ένα έγγραφο που να λέει ότι εσύ John Snow μένεις στην τάδε τάδε διεύθυνση από την τάδε τάδε ημερομηνία.

Β) Το συμβόλαιο του ηλεκτρικού σου (το λένε EDF, 3 γράμματα και εδώ σαν τη ΔΕΗ)
C) Ένα πρόσφατο λογαριασμό του internet/κινητού/σταθερού
D) Τα στοιχεία του τραπεζικού σου λογαριασμού (αριθμός λογαριασμού, swift code κτλ)

 

Κάνε φιλίες με τους ντόπιους. Θα σου συμβούν πάρα πολύ ωραία πράγματα. Ναι, καλοί οι Έλληνες αλλά το κλειδί το κρατάνε οι Γάλλοι. Και αυτό να το θυμάσαι.

 

5. ΔΕΝ μπορείς να έχεις τίποτα από τα B,C,D αν δεν έχεις πρώτα το A (όχι λοιπόν η σειρά που τα ανέφερα δεν ήταν τυχαία).


6. Αν κάποιος σου έχει πει οτί μπορείς να επιβιώσεις στη Γαλλία χωρίς να μιλάς τη γλώσσα, ή τουλάχιστον χωρίς να έχεις την ύψιστη θέληση να τη μάθεις, πλανάται οικτρά. Δεν θα μπορέσεις ΠΟΤΕ να ταιριάξεις εδώ χωρίς τα γαλλικά. 


7. Οι Γάλλοι (frenchies όπως μ'αρέσει να τους αποκαλώ) είναι κάπως ευθείς-περίπου-αγενείς σαν άνθρωποι. Ω ναι, ό,τι ιστορίες έχεις ακούσει για αυτούς είναι πέρα για πέρα αληθινές. Αλλά μην σε ανησυχεί αυτό. Απλά θα σκληρύνει λίγο το πετσί σου (χαμογελάω πλατιά).

 

8. Αν θεωρείς ότι μπορείς να να επιβιώσεις εδώ με το να είσαι διακριτικός, ήσυχος και ντροπαλός θα τα βρεις σκούρα τα πράγματα. Κανείς μα κανείς δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία να μαντέψει τι έχεις εσύ στο μυαλό σου ή τι μπορεί να χρειάζεσαι. Γι' αυτό να είσαι έτοιμος να βγεις στη σέντρα και να αφήσεις πίσω σου τη 'ζώνη της άνεσης σου'.


9. Το Παρίσι έχει άπειρες προσφορές, επιλογές για να ξοδεύεις λιγότερα και bonuses αλλά είναι εξαιρετικά καλά κρυμμένα. TIP: Σέρφαρε μέχρι αηδίας στο internet!

 

17 συμβουλές επιβίωσης στο Παρίσι
Το Παρίσι έχει κάποιες μεγάλες avenues και boulevards. Μάθε τες από έξω και δεν θα χαθείς ποτέ σου.


10. Μην βολεύεσαι, ψάξου και ρώτα τους Γάλλους για τα πάντα. Τους εξιτάρουν αυτούς κάτι τέτοια γιατί θα έχουν πάντα μια ιστορία να σου πουν με περηφάνια για το πώς ανακάλυψαν το τάδε εκπληκτικό πράγμα ΜΟΝΟΙ τους


11. Κλισέ: Κάνε φιλίες με τους ντόπιους. Θα σου συμβούν πάρα πολύ ωραία πράγματα. Ναι, καλοί οι Έλληνες αλλά το κλειδί το κρατάνε οι Γάλλοι. Και αυτό να το θυμάσαι.


12. Ξόδεψε τουλάχιστον 6 μήνες στην πόλη σα να είσαι τουρίστας, για να δεις τι παίζει εδώ.


13. Το Παρίσι έχει κάποιες μεγάλες avenues και boulevards. Μάθε τες από έξω και δεν θα χαθείς ποτέ σου.


14. Το να έχεις μια φωτογραφία του χάρτη του μετρό στο κινητό σου είναι η καλύτερη κίνηση που μπορείς να κάνεις. Και το πού θες να πας θα βρίσκεις, και κανείς δεν θα καταλαβαίνει ότι είσαι 'τουρίστας' γιατί απλά θα κοιτάς το κινητό σου!


15. Συνδρομές. Η απόλυτη λέξη εδώ. Πάρα πολλά πράγματα μπορείς να τα κάνεις στη μισή τιμή και χωρίς άγχος γιατί θα περνάνε αυτόματα από το λογαριασμό σου. 2 σε 1. Τις αγαπώ.

 

16. Δραστηριότητες αμέτρητες. Go for it, γιατί εδώ μόνο έτσι ανοίγεις κύκλο.

 

17. Να είσαι ανοιχτός και να λες ΝΑΙ σε προτάσεις που θα σου γίνονται. ΝΑΙ. Ακόμα και αν είσαι με τις πιτζάμες σου και κοιτάς τον τοίχο απέναντι (που παρεμπιπτώντος είναι μόλις στα 2,5 μέτρα απόσταση) και ταυτόχρονα αναρωτιέσαι τι στο διάολο κάνεις σε αυτή τη πόλη. Το όχι φίλε μου έτσι κι αλλιώς δεν πήγε ποτέ κανέναν μακρυά.

 

17 συμβουλές επιβίωσης στο Παρίσι
Δραστηριότητες αμέτρητες. Go for it, γιατί εδώ μόνο έτσι ανοίγεις κύκλο.