Μάθαμε τι απέγινε ο ''μοναδικός γκέι του Ελληνικού χωριού''

Μάθαμε τι απέγινε ο ''μοναδικός γκέι του Ελληνικού χωριού'' Facebook Twitter
27

Πριν κανα μήνα δημοσίευσα το άρθρο Ο μοναδικός γκέι του (Ελληνικού) χωριού.

Τον είχα δει στο ρεπορτάζ του BBC News (και του ρεπόρτερ Malcolm Brabant) που παίχτηκε στην βρετανική τηλεόραση του 2008. Σε μια μικρή αγροτική κοινότητα της Πελοποννήσου, ένας γκέι άντρας προσπαθούσε να επιβιώσει...

  

Έγραφα: "Μια ζωή γεμάτη bullying και σωματική βία περιγράφει ο συγκεκριμένος άνθρωπος, που δε μπορεί να αφήσει μεν το χωριό του (φροντίζει την μητέρα του) αλλά δεν μπορεί και να κυκλοφορεί στο χωριό, εξαιτίας της εχθρικής αντιμετώπισής του. Έχουν περάσει τουλάχιστον έξι χρόνια απ' το παραπάνω ρεπορτάζ. Και αναρωτιέμαι: τι κάνει ο άνθρωπος αυτός; Είναι καλά στην υγεία του; Η μητέρα του; Ζει ακόμα στο χωριό; Τι του συνέβη από τότε που δημόσια βγήκε στην τηλεόραση, με τόση γενναιότητα;"

 

Σχεδόν αμέσως μου είχε στείλει ο Γιώργος Τσιτιρίδης πληροφορίες για τη μετάπειτα ζωή του Άκη:

"Έχουμε κανα χρόνο να τα πούμε κανονικά, είχε τη μάνα του άρρωστη και μένει ακόμα στο χωριό, αλλά ερχόταν πότε πότε Αθήνα και εκεί τον έβλεπα. Δεν άλλαξε τρομερά η ζωή του από τότε. Το τελευταίο που ξέρω είναι πως ζούσε στο χωριό με μικρά διαλείμματα διασκέδασης και αναζωογόνησης στην πρωτεύουσα. 

Έχει πάντως ενδιαφέρουσα ιστορία: είχε αρχίσει να εκδηλώνεται αφού πήγε Λύκειο, κι όταν εκδηλώθηκε (έκανε και τον κομμωτή, τον παρουσιαστή κλπ) άρχισε να τρώει χοντρό κράξιμο απ' τους συγχωριανούς του. Και τότε ξεκίνησε ένας πόλεμος ανάμεσά τους. 

 

Μικρός, στα τέλη των '90ς είχε μια εκπομπή με μουσική.

Και αργότερα έκανε drag και πήγαινε στην Αθήνα, σε άλλες εκπομπές

Όταν είδα το ρεπορτάζ, τον έψαξα, πήγα στο χωριό του με φωτογράφο, του πήρα συνέντευξη για το περιοδικό SCREW: «Δεν ήθελα να είμαι κάποιος άλλος, θέλω να είμαι ο εαυτός μου». Πήγαμε και βόλτα στο χωριό, φάγαμε και ρωτήσαμε -ο Άκης δεν ήρθε μαζί μας- εκεί τον κόσμο για τη γνώμη του. Παρεμπιπτόντως δεν είναι κανα χωριουδάκι, είναι μεγάλο χωριό, με 1000 κατοίκους πάνω κάτω.  

Τον πόλεμο τον συντηρούσε μάλλον κι αυτός, με την έννοια ότι δεν έκανε πίσω, δεν κρύφτηκε και δεν τους συγχωρούσε για το πώς του φέρονταν. Με όσους κατοίκους μίλησα πάντως κανείς δεν μου είπε κάτι με μίσος γι' αυτόν. Κανείς δεν είπε ότι είναι κακός, σιχαμένος, ότι δεν τον θέλουν. Μου λέγανε "ααα, ναι αυτός που είχε κάνει ένα θέμα στην τηλεόραση ότι τον κράζανε".

Φυσικά όποιος είναι σε νεαρή ηλικία και αδελφή σε χωριό μπορεί να ταυτίζεται, και να καταλαβαίνει ότι αυτά που λέει ο Άκης όντως τα πέρασε.

Ο Άκης είχε τρομερή φοβία να βγει έξω. Φοβόταν τα αυτοκίνητα, τις κόρνες, την επαφή με τον κόσμο, κλαίει κτλ. Αυτά είναι προφανώς ψυχολογικά κατάλοιπα από το bullying. Επίσης η μητέρα του ήταν πολύ άρρωστη και την είχε και την φρόντιζε και γενικά έμεινε κοντά της, άρα ξέμεινε στο χωριό χωρίς ευκαιρίες, χωρίς γκόμενο, χωρίς προοπτική για μια καλύτερη ζωή."

Ο Γιώργος Τσιτιρίδης που μου αφηγήθηκε τα παραπάνω είχε κάνει πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις στον Άκη, το 2011 και μερικές τις αναδημοσιεύω (όλες είναι στο μπλογκ του):

Φωτο: Γιώργος Στριφτάρης

Πώς είναι η ζωή σου εδώ;

Κόλαση. Για έναν ομοφυλόφιλο η ζωή στο χωριό είναι πάρα πολύ άσχημη, γιατί δέχεται τα βέλη του μίσους και της κακίας του κόσμου. Οι αντιλήψεις τους είναι πάρα πολύ στενές για το θέμα και δεν υπάρχει αποδοχή, ειδικά αν είναι εμφανής η ομοφυλοφιλία, χωρίς να είναι απαραίτητα προκλητική.  Καμιά φορά όταν το αποδέχεσαι και είσαι ο εαυτός σου, ο κόσμος δεν μπορεί να το δεχτεί αυτό, γιατί δε μπορεί να δεχτεί και άλλες ιδιαιτερότητες. Λειτουργώ για το χωριό σαν καθρέφτης, στον οποίο ο καθένας βλέπει μέσα βαθιά τις δικές του επιθυμίες.

 

Πότε  ξεκίνησε η λεκτική και σωματική βία απέναντι σου; Από το σχολείο;

Για να πω την αλήθεια, στο σχολείο δεν είχα πρόβλημα, δηλαδή  ως τα 14, γιατί ήμασταν παιδιά τότε. Εγώ ένιωθα διαφορετικά, αλλά με είχε πιάσει φόβος και προσπαθούσα να το κρύβω, γιατί πίστευα  πως, αν αποκαλυφθεί, θα έχω προβλήματα. Τα οποία προβλήματα ξεκίνησαν από τα 14, μετά το θάνατο του πατέρα μου, ο οποίος είχε πάει ένα βράδυ μια βόλτα και έπεσε από ένα βράχο και σκοτώθηκε. Μετέπειτα άρχισαν να με κατηγορούν για το θάνατο του, ότι αυτοκτόνησε γιατί είμαι ομοφυλόφιλος, κάτι που δεν ισχύει σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση που λέει ότι ήταν ατύχημα ο θάνατος του.

 

Έπεσε από το βράχο με το αυτοκίνητο; Πώς έγινε ;

Όχι, με τα πόδια ήταν, έκανε βόλτα στην παραλία και έπεσε από έναν βράχο.

 

Ήξεραν τότε οι δικοί σου και οι χωριανοί σου ότι είσαι ομοφυλόφιλος;

Κοίτα, φαινότανε από την κίνηση, τον τρόπο που μιλούσα και συμπεριφερόμουνα, αλλά λόγω ηλικίας υπήρχε και μια αθωότητα, και δεν ήταν τότε και πονηρεμένοι στο χωριό, σε βαθμό που να το καταλάβουν, να ασχοληθούν ή να με κράξουν.

 

Γιατί σου χρεώσανε την ευθύνη για τον θάνατο του πατέρα σου;

Γιατί εκείνη την περίοδο μετά το θάνατο του πατέρα μου άρχισα να νιώθω πιο έντονα ποιος είμαι, τι θέλω, την έλξη μου προς το ίδιο φύλο. Κάποια στιγμή άρχισε να μη με ενδιαφέρει και να μη με νοιάζει τι θα πουν. Ήταν η ζωή μου και ήθελα να την ζήσω όπως είναι, δε μπορούσα να υποκρίνομαι. Με τρελαίνει αυτό, ένιωθα ένα πνίξιμο να πρέπει να είμαι κάποιος άλλος. Δεν ήθελα να είμαι κάποιος άλλος, θέλω να είμαι ο εαυτός μου.

 

Πού είπες πρώτη φορά για  αυτό που ένιωθες;

Το είπα στη μητέρα μου μετά το θάνατο του πατέρα μου. Εφόσον λοιπόν άρχισαν τα σχόλια και άρχισαν και με ενοχλούσαν, αυτό μου έκανε κακό στην ψυχοσύνθεση μου και άρχισα και εγώ υποσυνείδητα κάποια στιγμή να το σκέφτομαι και να το δέχομαι, ότι μπορεί να είναι έτσι. Όχι ότι υπήρχε λόγος, γιατί με τον πατέρα μου κάναμε μια συζήτηση πριν πεθάνει και μου είπε: "Κάνε ό,τι θέλεις, αρκεί να είσαι ευτυχισμένος, αλλά μακριά από εδώ από το χωριό". Ίσως ήξερε τι πρόβλημα θα αντιμετώπιζα μετέπειτα. Το θέμα είναι ότι είναι δύσκολο να αποδεχτούν και η  κοινωνία και οι γονείς ότι το παιδί τους είναι ομοφυλόφιλο. Κανείς δεν θέλει το παιδί του να γεννιέται  ομοφυλόφιλο.

 

Η μάνα σου πώς το πήρε;

Στην αρχή στεναχωρήθηκε, ενοχλήθηκε και δεν το αποδέχτηκε, αλλά με την πάροδο του χρόνου και αφού είδε το πόσο πολύ έχω κυνηγηθεί, βασανιστεί και στιγματιστεί, είναι πάντα στο πλευρό μου, δεν έχω παράπονο.

 

Φίλους έχεις;

Έχω γνωστούς πολλούς,  φίλους δεν ξέρω…

 

Νιώθεις ότι κάποιος από το χωριό μπορεί να είναι φίλος σου;

Όχι, δεν πιστεύω ότι κάποιος από το χωριό μπορεί να με αισθανθεί και να με καταλάβει.

 

Φίλους γκέι δεν έχεις; Εδώ δεν υπάρχουν άλλοι γκέι;

Όχι, δεν έχω φίλους γκέι, αν και υπάρχουν πολλοί, αλλά είναι κρυφοί. Δεν υπάρχει κανείς φανερός όπως εγώ, που  επέλεξα να εκτεθώ και να εκδηλωθώ. Πώς  θα μπορούσε κάποιος να μου κάνει παρέα; Θα φοβότανε μήπως πούνε ότι αφού είναι με τον Άκη είναι και αυτός πούστης, άρα η σεξουαλική του ταυτότητα θα είχε αποκαλυφθεί.

 

Εδώ στο χωριό, με κάποιον από τους χωριανούς πήγες;

Όχι, ποτέ δεν πήγα με κανέναν από εδώ. Μετά τα 17 άρχισα να δουλεύω σε drag show στην Μύκονο, στην Αθήνα, στην Πάτρα, παντού.  Και σε εκπομπές έβγαινα και το βλέπανε στο χωριό. Στα 22 είχα δική μου εκπομπή σε τοπικό κανάλι της Πάτρας. Δεν είχα ανάγκη να πάω με κάποιον από εδώ. Και πιστεύω ότι και η στάση μου και ο χαρακτήρας μου τους απωθεί. Αμέσως μετά την εκπομπή άρχισαν τα μεγάλα προβλήματα, δηλαδή να με κράζουν πολύ άσχημα, να μη μπορώ να βγω έξω, να με χλευάζουν. Πιστεύω ότι όσο ήμουν ο πούστης που χωριού που έβγαινα έξω και με ξεφτελίζανε όποτε θέλανε, δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Όταν όμως άρχισα και αποκτούσα δημοσιότητα εκτός χωριού στην Πάτρα και σε άλλα τοπικά μέρη, άρχισαν τα προβλήματα της βίας.

 

Εσύ με ποιον τρόπο τους ενοχλούσες; Μ' αυτά που έκανες, με τη συμπεριφορά σου;

Δεν προκαλούσα με την έννοια της πρόκλησης, το άφηνα όμως να φανεί με το περπάτημα μου, την ομιλία μου. Δεν προκαλούσα με το ντύσιμο δηλαδή ή μ' αυτά που τους έλεγα, τους ενοχλούσε απλώς αυτό που είμαι.

 

Όταν κατάλαβες ότι θα ήταν δύσκολη η ζωή σου και ξεκίνησαν όλα αυτά τα άσχημα να σου συμβαίνουν, δεν σκέφτηκες να φύγεις;

Θα ήταν σαν να παρέδιδα τα όπλα. Γιατί να φύγω από το σπίτι μου, από εδώ που έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει; Εδώ πήγα σχολείο, εδω έθαψα τον  πατέρα μου, από εδώ ξεκίνησα να κάνω κάποια πράγματα επαγγελματικά. Γιατί να τους παραδώσω τη ζωή μου και τα όνειρα μου; Αυτό ήταν άλλωστε γι' αυτούς το ζητούμενο. Τους ενοχλεί η παρουσία μου, θέλουν να φύγω από εδώ, επειδή τους βρωμίζω το χωριό, όπως λένε. Ο άλλος πήρε το αυτοκίνητο του και το πέρασε από πάνω μου για να φύγω, αλλά δεν του έκανα τη χάρη.

 

Πώς έγινε το περιστατικό αυτό;

Χρόνια πριν είχα βγει έξω, αυτός με έκραζε και κάποια στιγμή μου είπε "θα σε πατήσω".Του λέω “αν έχεις τα αρχίδια πάτα με” και αυτός  πάτησε το γκάζι, με χτύπησε και έσκασα στο πεζοδρόμιο. Υπάρχουν μαρτυρίες και ιατροδικαστικές εκθέσεις γι' αυτό.

Έφτασα  στο σημείο να κινδυνέψει η σωματική μου ακεραιότητα ή να πεθάνω. Δηλαδή τι θα συνέβαινε αν με σκότωνε ή αν με άφηνε ανάπηρο; Θα  γινόμουν στρέιτ; Δεν καταλαβαίνω. Πρέπει δηλαδή άτομα που δεν είναι στρέιτ να τα εξοστρακίζουν και να ζουν στην εξορία; 

 

Πήρε διάσταση το θέμα; Eγινε κάτι μετά από αυτό το περιστατικό;

Ναι, πήρε διάσταση στα τοπικά κανάλια και όχι μόνο, αλλά δεν έγινε κάτι, γιατί δεν υπάρχουν νόμοι που να προστατεύουν τους ομοφυλόφιλους από την  βία. Έφτασα ως τα δικαστήρια μ' αυτόν και επειδή πήρε πάρα πολύ μεγάλη διάσταση και δημοσιότητα το θέμα, ζήτησε γραπτώς συγνώμη και έληξε το θέμα. Όχι όμως και ότι σταμάτησε να με ενοχλεί, γιατί μέσα του είναι βαθιά ριζωμένη η ομοφοβία.

 

Αυτός ειδικά γιατί;

Δεν ξέρω, δεν μπορώ να καταλάβω.

 

Τι άλλο σου έχουν κάνει;

Πάρα πολλά, με έχουν δείρει αρκετές φορές. Με έχουν πάει σε ένα δάσος, μου έχουν πάρει τα ρούχα και μ' έχουν αφήσει γυμνό. Αρχίσανε να με φτύνουνε και να με κλωτσάνε, για να γελάσουνε. Έρχονται έξω από το σπίτι και φωνάζουν  “Βάλτε φωτιά στο σπίτι του πούστη», μου έχουν κάνει πάρα πολλά. Και το χειρότερο ειναι ότι η μητέρα μου αυτή τι στιγμή είναι άρρωστη με μια πολύ σοβαρή αρρώστια και δε σέβονται το γεγονός ότι θέλω να την βγάλω έξω μια βόλτα και με κράζουνε μπροστά της. Δε σέβονται ούτε το γεγονός της αρρώστιας της μητέρας μου, που είναι πάρα πολύ σοβαρό. Αυτό τα λέει όλα. Αυτό το κάνανε, πάντοτε αλλά πίστευα ότι τώρα που αρρώστησε η μητέρα μου θα σταματούσαν και θα δείχνανε λίγη ευαισθησία, αλλά έχω κάνει λάθος.

Ένα τελευταίο γεγονός, για να μη λέω τα παλιά, έγινε πέρσι που βγήκα, γιατί δε βγαίνω, σπάνια βγαίνω. Κάποιοι με είδαν λοιπόν και άρχισαν να με κράζουνε, εγώ μέσα στα νεύρα μου τους απάντησα και άρχισαν να με κυνηγάνε και κρύφτηκα στο νεκροταφείο. Πήρα την αστυνομία για να έρθει να με βγάλει. 

 

Η αστυνομία πώς σου φέρεται;

Τώρα, μετά τη δημοσιότητα και τις πιέσεις από το μέρος μου, όταν λέω το όνομα μου και τους καλώ, έρχονται. Παλιά, όσες φορές και να έπαιρνα, δεν ερχότανε το περιπολικό. Έπρεπε να γίνουν τα χειρότερα, για να ασχοληθούν.

 

Δουλεύεις κάπου;

Όχι, δεν εργάζομαι. Όταν φαίνεται ότι είσαι ομοφυλόφιλος, είναι λίγο δύσκολο να εργαστείς στην Ελλάδα. Έβγαλα μια σχολή επαγγελματικού μακιγιάζ, έκανα τα σόου και την εκπομπή με το μακιγιάζ, μια είχα δουλειά, μια όχι. Έχω αρκετά χρόνια να δουλέψω.

 

Αν σου έδιναν ένα σπίτι σε μια μεγάλη πόλη, θα έφευγες;

Τώρα και μετά από όλα αυτά; Ναι βεβαίως, θα ήμουν τρελός να μην πάω. Ποιος  τυφλός δε θέλει το φως του;

 

Μετά λοιπόν από όλα αυτά που τράβηξες γιατί δεν το κάνεις;

Τώρα πια λόγω οικονομικής στενότητας. Αν είχα την οικονομική ευκαιρία, θα έφευγα.

 

Πώς ζεις τώρα, πώς τη βγάζεις οικονομικά;

Από τη μητέρα μου, που παίρνει μια σύνταξη του πατέρα μου.

 

Είχες ποτέ κάποιο δεσμό εδώ;

Όχι, δεν είχα ποτέ δεσμό εδώ και δε βρήκα κάποιον να με αγαπήσει. Εδώ δεν θέλουν να με δουν, θα είχα και δεσμό; Που να κυκλοφορήσω;

 

Πώς περνάς τη μέρα σου;

Κλεισμένος στο σπίτι. Βλέποντας τηλεόραση, ακούγοντας ραδιόφωνο.

 

Σε προστάτεψε ποτέ κάποιος, σε υπερασπίστηκε;

Η μητέρα μου. Πήγαινε, τσακωνότανε με τον κόσμο, την σπρώχνανε, έτρωγε ξύλο, το τραπέζι στο κεφάλι. Δέχθηκε  και η μάνα μου βία, γιατί δε δεχότανε να πληγώνουν τοπαιδί της και να μιλάνε γι' αυτό. Καμιά  μάνα δε θα το ήθελε.

 

Όταν ήρθαμε με το λεωφορείο μας κατεύθυνες μέχρι ένα σημείο και μας περίμενες στη γωνία. Ούτε μέχρι το κεντρικό δρόμο δεν βγαίνεις;

Όχι, το βρίσκεις υπερβολικό; Δεν το κάνω, γιατί μ' ενοχλούν τα σχόλια και με ταράζουν, μου χαλάνε τη διάθεση και αυτό μου τη σπάει.

 

Τώρα αν βγούμε δηλαδή τι θα γίνει;

Δε βγαίνω έξω.

 

Δεν θα κάνουμε δηλαδή μια βόλτα;

Όχι.

 

Ευτυχισμένος είσαι;

Όχι δεν είμαι ευτυχισμένος. Θέλω να βγαίνω, να κυκλοφορώ, να κάνω μια σχέση, να μη στερούμαι πράγματα, να έχω μια φυσιολογική ζωή. Για εσάς ακούγεται περίεργο, αλλάέμενα αυτή είναι η καθημερινότητα μου.

 

Αν σου έλεγα ότι είσαι ελεύθερος τώρα  να κάνεις ό,τι θέλεις, τι θα έκανες;

Ό,τι κάνει και ο κάθε άνθρωπος καθημερινά, να πιεί τον καφέ του, να διαβάσει την εφημερίδα του, να πάει μια βόλτα, να μπορεί να δουλέψει.

 

Πιστεύεις ότι θα μείνεις θα γεράσεις και θα πεθάνεις εδώ;

Δεν ξέρω, αυτό το φοβάμαι. H ζωή είναι πολύ απρόβλεπτη και έχει πολλές εναλλαγές, δεν ξέρω τι μου επιφυλάσσει το μέλλον...

27

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
Ναι, ΟΚ, άτιμη κοινωνία, αλλά αν δεν μπορείς να αλλάξεις κάτι, δεν κάθεσαι να το υπομένεις, φεύγεις, Είναι κάτι μάχες που δεν έχουν νόημα. Δηλαδή και που μένει υπάρχει περίπτωση τα ζώα στο χωριό του να αλλάξουν; Ας πάρει τη μητέρα του και να φύγει, αφού και αυτή πλέον είναι δυστυχισμένη, ανέφερε ότι είναι θύμα bullying και αυτή για τον ίδιο λόγο.
Θλίβομαι με πολλά από τα σχόλια που διαβάζω εδώ.Ο ένας ενοχλείται από την θηλυπρέπεια του ανθρώπου και αναρωτιέται αν αυτό είναι ρατσιστικό.Ναι,είναι ρατσιστική και ομοφοβική συμπεριφορά.Δεν χρειάζεται περισσότερη ανάλυση.Κάποιος άλλος δυσπιστεί και λέει ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος λέει π@!ες.Είναι τόσο σίγουρος λες και έχει ζήσει από κοντά τα γεγονότα.Εγώ πιστεύω ότι είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή πως ένας άνθρωπος πρέπει να είναι ελεύθερος να ζει και να συμπεριφέρεται όπως θέλει εφόσον δεν βλάπτει άλλους.Επίσης,αυτό που μπορεί σε κάποιους να φαίνεται υπερβολική αντίδραση ή υπερβολική ευαισθησία ίσως, είναι το αποτέλεσμα του μακροχρόνιου bullying που έχει υποστεί και των ψυχολογικών προβλημάτων που πιθανόν να του έχουν δημιουργηθεί.
Πάρε ένα μαντήλι.Και ότι ακούς κατάπινέ το επειδή ξαφνικά έγινε μόδα η λέξη bowling και ο καθένας την χρησιμοποιεί επειδή τον λοξοκοίταξε κάποιος και νιώθει αμέσως θύμα ρατσισμού και λεκτκής βίας (προσβολή λέγεται που ακούστηκε λεκτική βία).Και επιτέλους αυτή η κακομοιρία και η υπερευαισθησία,ας υπερασπιστεί ο καθένας τον εαυτό του.Και ξαναλέω ότι και αν ήμουν,είτε τραβεστί,είτε ομοφυλόφιλός είτε χιμπατζής (για το 3ο το συζητάμε) δεν θα άφηνα κανέναν να με πειράξει με οποιονδήποτε τρόπο,δεν είναι πολλές φορές λοιπόν θέμα ιδιότητας αλλά χαρακτήρα.
Αν δεν έχεις εσύ ο ίδιος πέσει θύμα bullying(όσο και να διακωμωδείς τον όρο),δεν μπορείς να γνωρίζεις πως αισθάνεται ο άνθρωπος που την υφίσταται ή το πως μπορεί να τον παραλύσει.Εννοείς,ότι εσύ ως χαρακτήρας είσαι δυνατός οπότε αν σου τύχαιναν ανάλογα περιστατικά θα...καθάριζες.Μπράβο σου!Δεν είμαστε όλοι ίδιοι οπότε δεν θα ζητήσουμε τα ρέστα από το θύμα.Ο θύτης είναι στη λάθος πλευρά.Ας μην ενοχοποιούμε το θύμα,λοιπόν.
Και κάτι ακόμα, βρες μου το κομμάτι που γράφω ότι είμαι σίγουρος ότι λέει πίπες.Αντί να θλίβεσε διάβαζε καλύτερα.Και μην φοβάσαι τις λέξεις,λέξεις είναι,στο μυαλό είναι ο κίνδυνος.
Ομοφυλόφιλος ή οχι κάτι δεν πάει καλά.Σίγουρα θα έχει υποστεί πειράγματα αλλά αυτό που περιγράφει έρχεται από εποχές νόμος 4000.Σε κοντινό χωριό στην Κρήτη Αθηναίος με καταγωγή από εκει άνοιξε κομμωτήριο και μια χαρά του συμπεριφέρεται ο κόσμος.Λίγο υπερβόλας ακούγεται.
Το βρήκες! Αυτός φταίει!Λοιπόν, άκου σε παρακαλώ, το αν κάποιος είναι ευαίσθητος ή σκληρόπετσος δεν έχει καμία σημασία.Σημασία έχει που αν ο κύριος βγει έξω, θα πεταχτεί κάποιος να τον προπηλακίσει, να τον απειλείσει,οτιδήποτε.Αν γίνει, μια-φορές το χρόνο, πάει στα κομμάτια.Αν αισθάνεσαι την απειλή κάθε μέρα (φαντάσου ΕΣΕΝΑ να σου συμβαίνει!), πόσο θα άντεχες; Και ΓΙΑΤΙ να του συμπεριφέρονται έτσι;! Είναι εντελώς παράλογο όσο το να πεις θα συμπεριφέρομαι άσχημα σε όσους έχουν το όνομα π.χ.Μαρία ή Celsius......
Δεν έγραψα πουθενά ότι αυτός φταίει,όρισμένες φορές για να αποκτήσουμε την όποια δημοτικότητα λέμε πολλές πίπες και μου φαίνεται λοιπόν ότι τις λέει λίγο χοντρές (τις πίπες) και το ότι είναι ο γκει του χωριού δεν τον απαλλάσει (να λεέι πίπες).και ότι και να ήμουν το τελευταίο πράγμα που θα μου έκανε κάποιος θα ήταν να με απειλήσει-κοροιδέψει ή ό,τι άλλο σκεφτεί.Τελικά με τόσες "πίπες" που έγραψα είναι σαν να έβγαλα το πόρισμα ότι λεέι πίπες ,οκ μια υποθετική σκέψη έκανα που δεν έχει καμία βάση και ελπιζω να μην του συμβαίνουν ή να πάψουν να του συμβαίνουν γιατί στοχοποίηση ατόμων ή ομάδων ανθρώπων είναι κάτι που μου έβγαζε πολύ άσχημα ένστικτα απο την παιδική μου ηλικία.
Δεν ξέρω αν είναι ρατσιστικό ή φυσιολογικό αυτό που θα πω, αλλά όταν είδα το video με την εκπομπή του, δεν μου άρεσε καθόλου. Μπορεί αν έβλεπα έναν τέτοιο άνθρωπο στον δρόμο να νευρίαζα. Όχι επειδή είναι γκει (άλλωστε υπάρχουν πολλοί σαν τον τύπο στο βίντεο οι οποίοι δεν είναι γκει) αλλά αυτές οι κινήσεις του ακόμα και ο τρόπος ομιλίας του με εκνευρίζει. Αντίθετα, αν έβλεπα έναν ανδροπρεπή και αξιοπρεπέστατο γκει δεν θα με πείραζε καθόλου και ας κυκλοφορούσε χέρι χέρι με κάποιον άντρα, πράγμα που ενοχλεί πολλούς γενικότερα. Εντάσσεται αυτό στα πλαίσια του ρατσισμού;
Ναι εντάσσεται. Μπορείς να νιώθεις όπως θέλεις βλέποντας το βίντεό του, ή οποιαδήποτε συμπεριφορά που δε σου "αρέσει" στο δρόμο, δεν έχεις όμως δικαίωμα να τον προσβάλλεις επειδή δεν εντάσσεται στη δική σου άποψη περί "ανδρισμού" ή οποιουδήποτε άλλου -ισμού.
Από αυτό που λες καταλαβαίνω ότι το ''ρατσιστικό'' στην όλη κατάσταση που περιέγραψα είναι στο να τον προσβάλλεις ή και μόνο να σε εκνευρίζει η συμπεριφορά του αποτελεί ρατσισμό;
Αν σου έλεγε η κοινωνία που ζεις να αλλάξεις τον τρόπο που περπατάς/μιλάς/μασάς γιατί μας την σπάει, θα το έκανες? Απλά έτσι είναι και έτσι γουστάρει να είναι…
Όχι. Απλά δεν είμαι σίγουρος αν σχετίζεται με ρατσισμό εναντίον των γκει υπό την έννοια ότι δεν είναι απαραίτητα συμπεριφορά συσχετιζόμενη με αυτούς κατά πρώτον και κατά δεύτερον, πολλές συμπεριφορές είναι εκνευριστικές, όπως αυτές των χαζογκόμενων.
Θέλεις να κάνεις πιο σαφές αυτό το "συμπεριφορά" που λες; Για να το αντιπαραβάλεις στην ανδροπρέπεια θα πρέπει να είναι η θηλυπρέπειά του που σε εκνευρίζει, έτσι δεν είναι; Έχεις κανένα πρόβλημα με την θηλυκότητα και το θηλυκό στοιχείο γενικά και επίσης αλήθεια, πρτιμάς συγκεκριμένο τύπο ανδρών;
Όλες οι κινήσεις του και ο τρόπος που μιλάει στο πρώτο λεπτό του βίντεο που είδα. Εξαρτάται πώς ορίζεις την θηλυκότητα. Με την θηλυκότητα των γυναικών όχι δεν έχω πρόβλημα. Τι εννοείς με το τελευταίο;
@ The Wise Guy,Οι όροι θηκυπρέπεια και ανδροπρέπεια περιγράφουν την θηλυκότητα και την αρρενωπότητα στην αρνητικώς εκλαμβάνουσα από τους ομοφοβικούς εκδήλωσή τους από άτομα του αντίθετου φύλου. Το συνθετικό κλειδί είναι το -πρέπεια. Όταν η θηλυκότητα και η αρρενωπότητα εκδηλώνεται από τα "ομόριζα" φύλα είναι οκ γι αυτούς. Όμως γιατί;Το να χεις πρόβλημα με την θηλυκότητα των ανδρών, δείχνει ότι μέσω μιας φαλλοκρατικής αντίληψης ο άνδρας μειώνεται στα μάτια σου ως πρόσωπο, καθαρά και μόνο λόγω κριτηρίων φαινομενικότητας του φύλου, ταυτότητας φύλου δηλαδή. Συντελείται ένας αξιοκρατικός διαχωρισμός με βάση το φύλο. Το να θεωρείς ότι είναι κακό ένας άντρας να συμπεριφέρεται περίπου ως γυναίκα σημαίνει ότι το γυναικείο στοιχείο είναι υποδεέστερο του αντρικού για σένα. Γι αυτό και πιστεύω ότι η ομοφοβία έχει από φαλλοκρατικές ως και μισογυνικές ρίζες. Οι περισσότεροι ομοφοβικοί θρέφουν συναισθήματα μίσους προς τους ομοφυλόφιλους με τον τρόμο ότι απειλείται να θιχτεί η αρσενική τους υπεροχή μέσω του φλερτ, ως ότι αυτουποτίθενται στην θέση της γυναίκας αφού διαταράσσεται μέσα τους το ετεροκανονικό μοντέλο του "άντρας κάνει σεξ με γυναίκα", και συνεως τρομοκρατούνται από το ποιος θα ναι ο δικός τους ρόλος με βάση την ετεροκανονικότητα. Η φανταστική εικόνα του να κάνουν σεξ με έναν άντρα τους ωθεί στην απώθηση του παθητικού ρόλου, που αποδεσμεύει ως άμυνα έναν διογκωμένο ενεργητικό/επιθετικό, που πολλλάκις οδηγεί σε εξευτελισμό του ομοφυλόφιλου ατόμου ως υποκατάσταση του ενεργητικού ρόλου που θα χαν στο σεξ. Ο βιασμός μπορεί να πάρει από φραστιές, χειρονομιακές, σωματικές και σεξουαλικές μορφές. Αυτή η βία αποκαλύπτει και την μύχια βαθιά ριζωμένη ανδροκρατική αντίληψη του κόσμου, που τους χρίζει το αίσθημα της υπεροχής ως άντρες απέναντι στον παραβάτη γκέι, Ποια είναι η παράβαση; Η προδοσία της υπεροχής του φύλου του. Με το τελευταίο συνεπώς ερωτώ: με το να μην ανέχεσαι έναν θηλυπρεπή άντρα, δεν σημαίνει ότι προτιμάς τους άντρες αρρενωπούς; Σε τί πλαίσιο αναρωτιέμαι έχεις εσύ προτίμηση τέτοια στους άντρες; Γιατί σε ενοχλεί ένας θηλυπρεπείς άντρας;
@TNKΣ 20:08Ξέφυγες λίγο εδώ πιστεύω ''Το να θεωρείς ότι είναι κακό ένας άντρας να συμπεριφέρεται περίπου ως γυναίκα σημαίνει ότι το γυναικείο στοιχείο είναι υποδεέστερο του αντρικού για σένα Πηγή: www.lifo.gr''Δεν με πειράζει να συμπεριφέρεται σαν γυναίκα ένας άντρας με την έννοια να απολαμβάνει πράγματα που θεωρείται ότι κάνουν πιο συχνά οι γυναίκες. Με πειράζει να τον δω να περπατάει σαν γυναίκα (ελαφρόμυαλη κιόλας), να μιλάει με θηλυκότητα στην φωνή κ.α.Όχι ότι θεωρώ τις γυναίκες κατώτερες. Δεν τους προτιμώ αρρενωπούς, αξιοπρεπείς τους προτιμώ. Χωρίς να δίνουν στόχο (είτε είναι gay είτε όχι) με τις κινήσεις και τις εκφράσεις τους. <40
Μα ακριβώς επάνω σε αυτό κάνουμε συζήτηση και εσύ δεν μου δίνεις καμία εξήγηση παρά επαναλαμβάνεις συνθηματικά την άποψή σου.(Συμπεριφέρομαι σαν γυναίκα δεν θεωρείται το κάνω μανικιούρ πεντικιούρ ή βάζω κρέμα νυκτός αλλά το πως φέρομαι ανάμεσα στους άλλους, δηλαδή ενώ είμαι άντρας, μοιάζω να εκφράζομαι εγγύτερα στο πως εκφράζεται μια γυναίκα.)Από πότε είναι αναξιοπρεπείς η θηλυκότητα; Γιατί είναι αναξιοπρεπές να είναι ένας άντρας γυναικωτός; Και τί θα πρεπε να κάνει δηλαδή; Υπάρχει κάτι το κακό στην θηλυκή έκφραση, στο θηλυκό στοιχείο, στην θηλυκότητα τέλος πάντων; Γιατί το θεωρείς αναξιοπρεπές; Γιατί θα το απέκλειες αυτό το άτομο αν ήταν υποψήφιος συνεργάτης σου ή υπάλληλός σου; Αν ήταν συνάδελφός σου. Αδελφός σου. Αν ήταν υποψήφιος σε εκλογές. Δάσκαλος του παιδιού σου. Παιδί σου. Γιατί αισθάνεσαι ντροπή;
Το γεγονος οτι θα σε νευριαζε να δεις στο δρομο καποιον που φανταζομαι οτι "προσβαλλει την αισθητικη σου" (γνωστη καραμελα των ομοφοβικων) ειναι η βαση της ρατσιστικης σου σκεψης. Τι ισχυει τελικα;1. Σε ενοχλει που βλεπεις κατι που διαφερει απο εσενα;2. Σε κανει να ερχεσαι σε αμηχανια;3. Θεωρεις οτι πρεπει να αλλαξει συμπεριφορα για να μη σε νευριαζει;4. Ο ανδροπρεπης γκει εχει δικαιωμα να σου πει οτι γουσταρει αντρες, ή μηπως "δε σε ενδιαφερει τι κανει στο κρεβατι του";Και εν τελει:5. Πρεπει ο καθενας να σου ζητα την αδεια για το πώς θα συμπεριφερθει, εφοσον δε σε ενοχλει; Αν σε ενοχλει καποιος που δεν απευθυνεται καν σε εσενα, τοτε μηπως να το κοιταξεις;Εαν η απορια σου ειναι ειλικρινης λοιπον, σε ενημερωνω οτι η αποδοχη της διαφορετικοτας ειναι το κεντρικο μηνυμα των gay παρελασεων. Για εσενα γινονται. Και για οσους σκεφτονται σαν εσενα.
@14:17 , 11:181. Δεν με ενοχλεί κάτι που διαφέρει από εμένα. 2. Αμηχανία, όχι δεν θα το έλεγα.3. Το να πάψει με νευριάζει αυτό το θέμα θα είναι δύσκολο πιστεύω, αλλά αυτόν δεν θα έπρεπε να τον νοιάζει τόσο η δική μου άποψη ώστε να αλλάξει συμπεριφορά φαντάζομαι. 4. Και τα δύο. Έχει δικαίωμα να το κάνει, αλλά δεν θα με ένοιαζε. 5. Δεν ξέρω. Ειλικρινής ήταν η ερώτηση.