NASA: Η Γη κινδύνευσε να απορρυθμιστεί πριν από δυο χρόνια

NASA: Η Γη κινδύνευσε να απορρυθμιστεί πριν από δυο χρόνια Facebook Twitter
11

Η Γη επέζησε από ισχυρή ηλιακή καταιγίδα το 2012 που ήταν αρκετά μεγάλη για να "γυρίσει το σύγχρονο πολιτισμό στον 18ο αιώνα», σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία NASA.


Μια έκρηξη στον ήλιο, προκάλεσε εκτίναξη στεμματικής μάζας, στέλνοντας προς τη γη μια πανίσχυρη ηλιακή  καταιγίδα.


«Αν η έκρηξη είχε συμβεί μία εβδομάδα νωρίτερα, η γη θα ήταν στη γραμμή του πυρός», δήλωσε ο Ντάνιελ Μπέικερ, καθηγητής της ατμοσφαιρικής και διαστημικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Αντ 'αυτού η καταιγίδα έπληξε το διαστημικό σκάφος, STEREO-A ένα ηλιακό παρατηρητήριο, το οποίο είναι « εξοπλισμένο για τη μέτρηση των παραμέτρων ενός τέτοιου γεγονότος», δήλωσε η NASA.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν το θησαυρό των δεδομένων που συνέλεξε το Παρατηρητήριο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το χτύπημα θα ήταν δύο φορές πιο έντονο από τη μεγαλύτερη γνωστή ηλιακή καταιγίδα που εκδηλώθηκε το 1859, και έμεινε στην ιστορία ως καταιγίδα Carrington.

Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών δήλωσε ότι η οικονομική επίπτωση μιας καταιγίδας, όπως αυτής του 1859 θα μπορούσε να κοστίσει στην σύγχρονη οικονομία περισσότερα από δύο τρισεκατομμύρια δολάρια και να προκαλέσει ζημιά που θα μπορούσε να πάρει χρόνια για να επιδιορθωθεί.

Μια τέτοια ηλιακή καταιγίδα μπορεί να επιφέρει εκτεταμένες και όχι εύκολα αποκαταστάσιμες διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος (βγαίνουν εκτός λειτουργίας οι μετασχηματιστές των ηλεκτρικών δικτύων), κατάρρευση ζωτικών συστημάτων επικοινωνιών και GPS, ζημιές στα συστήματα ύδρευσης - αποχέτευσης (που βασίζονται συνήθως σε ηλεκτρικές αντλίες), διάφορα επικίνδυνα προβλήματα ασφάλειας κ.α.


Σύμφωνα με τον φυσικό Pete Riley, υπάρχει πιθανότητα 12% να χτυπήσει τη Γη  μια σούπερ ηλιακή καταιγίδα με το μέγεθος της καταιγίδας  Carrington μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ