Στο επιστημονικό μικροσκόπιο μπαίνουν οι κοκκινομάλληδες καθώς οι επιστήμονες βλέπουν μια τάση μείωσης τους την οποία αποδίδουν στην αλλαγή του κλίματος.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ιndependent, το γονίδιο που δίνει το κόκκινο χρώμα  έχει σχέση με τον γκρίζο καιρό στη Σκωτία αλλά και σε Ιρλανδία και Βόρεια Αγγλία.

 

Μια αλλαγή του καιρού σε αυτές τις χώρες επηρεάζει και το dna και ενδέχεται να προκαλέσει την υποχώρηση αυτής της μετάλλαξης.

 

“Πιστεύουμε ότι τα κόκκινα μαλλιά στη Σκωτία, την Ιρλανδία και τη βόρεια Αγγλία είναι αποτέλεσμα προσαρμογής στο κλίμα…Αν το κλίμα αλλάζει και γίνεται περισσότερο ή λιγότερο νεφελώδες, τότε αυτό θα επηρεάσει το γονίδιο. Με περισσότερο ήλιο, θα έχουμε λιγότερους κοκκινομάλληδες», δηλώνει ο Alistair Moffat, διευθύνων σύμβουλος του Galashiels-based Scotlands DNA.

 

Ένας άλλος επιστήμονας, δήλωσε στην εφημερίδα Scotland Now: “Νομίζω ότι το γονίδιο, το οποίο ήδη βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, εξαφανίζεται σιγά σιγά», -τονίζοντας πάντως ότι θα χρειαστεί εκατοντάδες χρόνια για να συμβεί αυτό.

 

Μόλις το 1-2% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κόκκινα μαλλιά, στη Σκωτία όμως το ποσοστό είναι 13% ενώ υπολογίζεται ότι το 40% φέρει το γονίδιο.