Πέτρος Κλιτς: O πιο συζητημένος ιερέας των ημερών δίνει εξηγήσεις για την βάπτιση

Πέτρος Κλιτς: O πιο συζητημένος ιερέας των ημερών δίνει εξηγήσεις για την βάπτιση Facebook Twitter
18

Ο ιερέας από τον Ιερό Ναό Σωτήρος στο Μόναχο, Πέτρος Κλιτς μίλησε στην εκπομπή LiveU της Πόπης Τσαπανίδου:

18

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

15 σχόλια
Ο ιερέας αν δεν του αρεσει το καθεστώς "βιασμού των νηπίων" και θέλει να είναι εντάξει με τη συνείδησή του πρέπει να πετάξει το ράσο. Και όλοι οι υπόλοιποι εμείς την ταυτότητα του ορθόδοξου. Τα εκκλησιαστικά δόγματα είναι αυτό που είναι στις μέρες μας και τα νήπια που κλαίνε είναι το λιγότερο. Όσο για την απόπειρα να τα κάνουμε όλα πιο ανθρώπινα και δημοκρατικά, συγνώμη αλλά δεν πρέπει να το πάρουμε το χαπάκι! Η ορθοδοξία είναι αυτή που είναι, ο καθολικισμός αυτός που είναι, το ισλάμ αυτό που είναι και αν κάποιος επιθυμεί να φτιάξει μια καινούρια μεταφυσική ας τη φτιάξει. Η πολυεθνική κουλτούρα των εταιρειών να σας βάλω όλους στο μπλέντερ με το πρόσχημα του ανθρώπινου και δημοκρατικού προσώπου, είναι ότι χειρότερο παρήγαγε η μεταφυσική, το πιο ανιδημοκρατικό και απάνθρωπο πρόσωπο που δεν σέβεται κανέναν. Δημοκρατία και ανθρωπισμός δεν είναι να σας κάνω όλους όπως θέλω εγώ, αλλά να σεβαστώ τις απόψεις και τις κουλτούρες όλων σας. Και στην ορθοδοξία το δόγμα λέει να βαφτιστεί το νήπιο γιατί η πίστη δεν είναι θέμα συνείδησης αλλά ψυχής. Όποιου δεν του αρέσει δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνει τα θρησκευτικά δόγματα όπως θέλει αυτός. Επιτέλους με την πολυεθνική δικτατορία της σκέψης....
Mπράβο του Παππά για αυτά που λέει και έχει απόλυτο δικιο. Θεωρώ τραγικές τις ερωτήσεις της δημοσιογράφου αρκετές απο αυτές. Απο κει και έπειτα τι περιμένατε να πει ο άνθρωπος "Δημόσια" ότι δεν ειναι σωστό να βαφτίζεις ανήλικα που δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται??? Θα τον πετάγαν εκτός εκκλησίας σε χρόνο DT είπε αυτά που έπρεπε να πει και να προσπαθήσει στο ποσό που του αναλογή να αλλάξει τα πράγματα εκ των έσω και όχι να γίνει ένας γραφικός που μιλάει απο έξω και φωνάσκει... Απο κει και έπειτα λογικό ειναι να θέλει ένα παιδί που έχει μεγαλώσει λίγο και έχει επικοινωνία με το περιβάλλον να βλέπει αυτή την εμπειρία "Θετικά" και όχι ως ένα βασανηστήριο που του επέβαλαν οι γονείς του.Μπράβο του και πάλι. Τραγικές ερωτήσεις απο Την Δημοσιογράφο πιο μεσαιωνικός πεθαίνεις κατάσταση η οποία απο το πρωί ως το βράδυ μας έχει πρίξει για τα κακά μνημόνια και ριζοσπαστικές σύγχρονες λύσεις... ΑΛΛΑ στο ΠΑΠΑΔΙΡΙΟ του ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΟΥΖΑ... Αίσχος.
Στους γονεις θα επρεπε να απαγορευεται να αναθρεφουν τα παιδια με τη θρησκεια τους (η οποια αλλη),ετσι ωστε τα παιδια να μπορουν πραγματικα να αποφασισουν τι θελουν(και να μην τους επιβαλλεται η θρησκεια μεσω της μιμησης και της εκπαιδευσης).Ενας πατερας.
Ο πατερ μια χαρα τα λέει, η δημοσιογράφος πάλι...αλλα αντι άλλων. Τι άσχετη ερώτηση( και επιμένει κιόλας) αν η εκκλησία απαγορεύει το μυστήριο οταν αντίδραει το παιδάκι;!
Επρεπε να περιμενουν λιγο ακομα και οι γονεις για να το βαφτισουν να πηγαινε γυμνασιο το παιδακι να εβγαζε και ταυτοτιτα κατευθιαν να μην κανει διπλο κοπο!!!Ο Παπας τους εφταιξε!!!!!!!!!!!
Διαπιστώνω ότι κάπου κάνει τις απαντήσεις του πιο "πολιτικά" ορθές (είμαι λίγο καχύποπτη παραπάνω)... Τουλάχιστον επιχειρηματολογεί αρκετά καλά και δείχνει κάπως ανοικτόμυαλος.PS: Τσαααααααακ! Την είπε (έμμεσα) και στους γονείς ότι δεν ακολούθησαν την συμβουλευτική του για να πηγαίνει το παιδάκι από νωρίς στην εκκλησία! PS 2: Μόνο εγώ αντιλαμβάνομαι ότι έμμεσα δεν έχει κανένα θέμα με το ότι οι γονείς και το περιβάλλον επιβάλλουν την βάπτιση και την θρησκεία (όχι την πίστη), μέσω διαδικασιών παράδοσης, κοινωνικής συναναστροφής, συνήθειας και κοινωνικών κανόνων;(Το κατά πόσο είναι ορθό αυτό, είναι θέμα προσωπικής στάσης και αντίληψης!)
Ακούγοντας τον πατέρα Πέτρο να μιλά και να εξηγεί τη στάση του τον εκτίμησα ακόμα περισσότερο για τα ωραία κι ολόσωστα ελληνικά του και την ολοφάνερη παιδεία του ( δείχνουν την ποιότητα του ανδρός), αλλά κυρίως για τη σύγχρονη ματιά του σε θέματα παιδαγωγικά( τον τρόπο π.χ. εξοικείωσης του παιδιού με την εκκλησία) και σε θέματα που αφορούν τη θρησκεία( ονοματοδοσία κλπ). Οπωσδήποτε σημαντικό ρόλο παίζει η κατά το ήμισυ ξένη καταγωγή του. Μακάρι να είχαμε και στην Ελλάδα τόσο ανοιχτόμυαλους και φωτισμένους κληρικούς!
Μια χαρά ο παππάς?Δεν δηλώνει οτι δεν βαπτίζει ανήλικα (που δεν ξέρουν τι τους γίνεται και δεν εχουν κατασταλαξει σε τιποτα). Το κάνει κανονικά! Απλώς θέλει να είναι λίγο εξοικειωμενα τα παιδιακια με την εκκλησια για να μην γκρινιαζουν. Αυτο τον ενδιαφερει. Αλοιμονο αν περιμενει ο πατερ απο ενα παιδακι 3 ετων να καταλαβαινει τι σημαινει βαπτιση.Οταν σέβεσαι την άποψη του ανθρωπου που βαπτιζεις περιμενεις να φτάσει σε ηλικια που να την εχει διαμορφωσει. Ειναι δυνατον το τριχρονο να ηξερε γιατι ειπε οχι? Αν ελεγε ναι ή ηταν ησυχο και δεν γκρινιαζε θα το ειχε βαπτισει. Θα είχε κάνει καλα?Δεν του αρεσει η επιβολη λεει... μα επιβολή είναι και στο παιδακι που θα το πας ενα διαστημα νωριτερα να εξοικειωθει.. ισα ισα ειναι και χειροτερη κατηχηση απο την βιαιη βαπτιση