Η Λυδία δεν θέλει να βαπτιστεί και ο ιερέας διακόπτει το μυστήριο

Η Λυδία δεν θέλει να βαπτιστεί και ο ιερέας διακόπτει το μυστήριο Facebook Twitter
68

Η Λύδια δείχνει να δυσανασχετεί και αρχίζει να γκρινιάζει.

Ο ιερέας που τελεί το μυστήριο τη ρωτά αν θέλει να βαπτιστεί και ακολουθεί μια αναπάντεχη εξέλιξη...

68

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

15 σχόλια
- Λυδία, θέλεις νας πας σχολείο; - Όχι!- Λυδία, θέλεις να πας στον γιατρό;- Όχι!- Λυδία, θέλεις να κοιμηθείς;- Όχι!- Λυδία, θέλεις να φύγω και να πάω στη δουλειά;- Όχι!
Δυστυχώς στην Ελλάδα θα σταματήσουμε να βαφτίζουμε τα μωρά μας όταν σταματήσουν οι Εβραίοι να κάνουν περιτομή στα αγόρια τους και όταν οι Άθεοι σταματήσουν να τα πρήζουν στους πιστούς...
Νομίζω πως ένας άθεος δεν θα κάτσει να ασχοληθεί εκτενώς για να ακούσει ο κόσμος την άποψή του. Από την άλλη κάποιοι πιστοί όπως τους αποκαλείς πάνε πόρτα-πόρτα μοιράζοντας φυλλάδια ή για κήρυγμα, ενώ άλλοι οργανώνουν ολόκληρες αποστολές σε ξένες χώρες.
Θανάση άθεος είμαι αλλά κατά την ταπεινή μου γνώμη ο άθεος απλά δεν έχει θρησκεία και δεν ασχολείται με το θέμα. Οι άθεοι όμως που πρέπει να κάνουν ντε και καλά όσους πιστεύουν σε κάτι να το ξεχάσουν και αυτοί ένα είδος προσηλυτισμού δεν κάνουν; Μήπως και αυτοί γίνονται εξίσου "θρησκόληπτοι" με αυτούς που κοροϊδεύουν; Έχω βαρεθεί να βλέπω άθεους να προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι δεν υπάρχει θεός. Και όλα αυτά δεν τα λέω σε σένα, τα λέω απλά με αφορμή αυτό που έγραψες.
Η βάπτιση σε βρεφική ηλικία ποιανού εφεύρεση ήταν; Ο ίδιος ο Χριστός βαπτίστηκε ενήλικος και η χριστιανική θρησκεία βασίζεται , αν δεν κάνω λάθος , στην ελεύθερη βούληση να την ακολουθήσει κανείς. Φανταστείτε τη σκηνή , αν ο παπάς αγνοώντας την αντίδραση του παιδιού, το βούταγε με το ζόρι στην κολυμπήθρα!Έως κακοποιητική θα μπορούσε να γίνει η κίνηση αυτή. Συγχαρητήρια στον (νεαρό, σίγουρα παίζει ρόλο) παπά για την απόφασή του, που μπορώ να φανταστώ ότι δεν είναι εύκολη λόγω ενδεχόμενων κυρώσεων. Ίσως τέτοιου είδους αντιδράσεις να σηματοδοτήσουν μια ανανεωτική αύρα στο μουχλιασμένο εκκλησιαστικό καθεστώς, μια προσαρμογή στο σήμερα , ένα εκσυγχρονισμό των μυστηρίων , το οποία καθιερώθηκαν χιλιετίες πριν.
Κάπου διάβασα, ή εδώ ή στην ανάρτηση του facebook ότι ο συγκεκριμένος ιερέας βαπτίζει κανονικά παιδάκια πιο μικρά, χωρίς κολλήματα. Αν ισχύει αυτό, και επειδή ο ιερέας επιμένει "Σας το είχα πει!", πιθανόν να υπήρχε διαφωνία λόγω ηλικίας του παιδιού ή κάτι τέτοιο. Μην κρίνουμε ρε παιδιά μόνο από ένα βίντεο. Το "Σας το είχα πει" υποδηλώνει ξεκάθαρα κάποια συζήτηση την οποία δεν γνωρίζουμε. Άκυρη η ανάρτηση χωρίς την δημοσίευση όλης της ιστορίας λοιπόν.
Έτσι καχυποπτη ημουν κι εγω στην αρχη πριν διαβασω ολα τα σχολια, μετα το ξεχασα και τωρα μου το ξαναθυμησες! Ο φαδερ φαινεται λιγο πειραγμενος με κατι παντως (και οχι με το οτι το παιδι δεν θελει να βαπτιστει πιστευω)!
Εδώ απαντάται το ερώτημά σας από την ίδια τη νονά http://www.lifo.gr/guests/viral/49689#commentΔεν υπήρχε κάτι μεμπτό τελικά και μπράβο στον παπά που σεβάστηκε τη μικρή. Προφανώς και κάποιος στα 3 του δεν μπορεί να πάρει θέση σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, αλλά γι' αυτόν ακριβώς το λόγο δε θα έπρεπε να επιτρέπεται ο νηπιοβαπτισμός αφού δεν καταλαβαίνουμε για να συνεναίσουμε!@quesamolas πράγματι η μικρή βαπτίστηκε από άλλο ιερέα. Λυπάμαι πολύ που διάβασα ότι ήδη ζητούν να απομακρυνθεί ο ιερέας @Breena.
Αυτό μου κάνει σκηνή από ταινία όπου ο παπάς παίζει μπάσκετ με το "τέκνο" του καθώς τον εξομολογεί...δυστυχώς θα έχει ποινές ο εν λόγω ιερέας. Αλλά από την άλλη, για όποιο λόγο και να αρνήθηκε το κοριτσάκι, γιατί να βασανιζόταν? Εδώ και τα μωρά όταν πλαντάζουν στο κλάμα αυτό δηλώνουν, αλλά δεν έχουν λόγια να το πούν. Αλλά όοοχι, εκεί θα βουτήξεις μέσα και θα σκάσεις. Πάντως μην ανησυχείτε, σίγουρα θα βρεθεί βαφτισμένη η Λυδία σε λίγο καιρό από κάποιον πιο σκληροπυρηνικό παπά.
Μπράβο στον Πάτερ γιαυτή του την κίνηση. Αν και ιερέας είναι νέος και έχει μια σύγχρονη άποψη για την θρησκεία. Καταλαβαίνει οτι η θρησκεία είναι προσωπική επιλογή του καθενός αν και η Λυδία ειναι αρκετα μικρή.Και το κοριτσάκι είναι σε μια ιλικία που καταλαβαίνει κάποια πράγματα(σίγουρα όχι αναλυτικά, αλλά μπορεί να πει τι θέλει και τι όχι). Μακάρι η νέα γενιά ιερέων να είναι όπως ο συγκεκριμένος.
Ας πω κ εγώ την άποψή μου, όλοι άλλωστε έχουν από μία. Νομίζω η άρνηση του παπά έγκειται στο γεγονός ότι η βάπτιση είναι μία τελετή μύησης σε μια θρησκεία. Δέχεσαι εκείνη τη στιγμή να γίνεις χριστιανός ορθόδοξος με ότι συνεπάγεται αυτό για τη ζωή σου κ το πως θα ζήσεις. Όταν λοιπόν δηλώνεις ευθαρσώς ότι δε θες όποιοι κ να ΄ναι οι λόγοι, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι μάλλον επειδή είχε φοβηθεί κ ήθελε να φύγει, δε μπορεί να συνεχίσει ο παπάς τη διαδικασία ατάραχος. Το σε ποια θρησκεία θα είσαι, αν είσαι σε κάποια, είναι δικαίωμα κ επιλογή. Όταν μας βαφτίζουν μωρά σαφώς κ δε μας ρωτάνε, όπως δε μας ρωτάνε και για τα περισσότερα πράγματα σκεπτόμενοι ότι θα κάνουν εκείνοι το καλύτερο για μας. Γι αυτο μας βαφτίζουν κ μωρά κ δε περιμένουν να φτάσουμε να μπορούμε να φύγουμε τρέχοντας. (Πλάκα κάνω)Τέλοσπάντων δεν είμαι η αρμόδια να πω αν έκανε καλά η όχι ως ανθρωπος που ασκεί λειτούργημα, αλλά ως απλώς άνθρωπος για μένα έκανε καλά. Το να τη βούταγε με το ζόρι μες τη κολυμπήθρα δε μου φαίνεται πολύ πολιτισμένο.
"Ευθαρσώς" δε νομίζω. Η Λυδία ή δεν ήξερε ή όντως δεν ήθελε. Τα είπανε με τον πάτερ, τα συμφωνήσανε. Ο πάτερ υπέροχος που δεν άκουσε τα "Θέεεελει, θέεεελει" από κάποια κυριούλα και σεβάστηκε καθαρά τη γνώμη της νεαράς. Ναι, έχει γνώμη για όσους απορείτε.
Είναι καιρός να πάψει ο αισχρός νηπιοβαφτισμός και να σταματήσει η εκκλησία να μαζεύει ψηφαλακια από τις ενορίες. Να σταματησει να βγαζει στατιστικά του 98% "χριστιανοί ορθόδοξοι" που χρησιμοποιεί για να πληρωνει τους χαραμοφάηδές της από τους δικούς μου τους φόρους. Και για όσους θα αρχίσετε να λέτε πώς αποφασίζουν οι γονείς και κατι άλλε μπουρδες. ΝΑΙ οι γονείς θα έπρεπε να έχουν δικαιωμα να μην στείλουν το παιδί τους στο σχολείο και να το διδάξουν κατ οίκον αμα θέλουν και να μην το εμβολιάσουν (όπως και κάνουν) και να δώσουν ευκαιρία στη φυσική επιλογή. Και καλα κάνει ο ταπερ αμα δεν θέλει το παιδάκι να το αρπαξει ενας αγνωστος και να το βουτάει στα νερά γιατί να το κάνει;
Ο εμβολιασμός γίνεται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού δεν είναι κάτι μεταφυσικό και αμφιλεγόμενο όπως η βάπτιση. Και επίσης έχει αντίκτυπο στην κοινωνία γιατί βελτιώνεται το επίπεδο ζωής.
Μεταφυσικό και αμφιλεγόμενο είναι για σένα. Για έναν χριστιανό όπως ο εμβολιασμός συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού έτσι και η βάπτιση συμβάλει στην ενίσχυση του πνεύματος. Όπως το ένα γίνεται προληπτικά για να μην αρρωστήσει το παιδί, έτσι και το άλλο, γιατί τίποτα δεν είναι σίγουρο ούτε πόσο θα ζήσουμε ούτε πόσο θα πεθάνουμε και ένας χριστιανός γονιός δεν θα θέλε να πάθαινε κάτι το παιδί του και να ήταν αβάπτιστο. Επίσης και στις δύο περιπτώσεις δικαίωμα του γονιού να πράξει αυτό που νομίζει εκείνος καλό για το παιδί του. Δεν ήρθα εδώ να δηλώσω θρήσκος. Επίσης κατανοώ ότι για κάποιους ο χριστιανισμός, η βάφτιση, η έννοια του Θεού είναι κάτι ηλίθιο ή ως γελοίο όμως εκφράζοντας απόλυτες απόψεις καταντάμε να μη σεβόμαστε τα πιστεύω του άλλου. Δικαίωμα του καθένα να πιστεύει ότι όλα αυτά είναι χαζομάρες αλλά δεν είναι δικαίωμα του να ξεφτιλίζει τον κάθε χριστιανό για τις απόψεις του ( μιλώντας για τα σχόλια γενικά..) Πάντως εν προκειμένω καλά έκανε ο παπάς γιατί μιλάμε για μεγάλο παιδάκι πλέον το οποίο θα πρέπει να συμφωνεί για να βαφτιστεί.
Καλά κατάλαβες ισοβίτη, δεν σέβομαι τα πιστεύω του άλλου όπως δεν θα τα σεβόμουν αν πίστευε στον κθούλου τις νεράϊδες ή το μεγαλό τζουτζου στο βουνό. Τα πιστευω του είναι αναξια σεβασμου, σε αντίθεση με τον ίδιο τον άνθρωπο που τον σέβομαι απόλυτα. Αλλά ο φανταστικός του φίλος δεν είναι ούτε πρόκειται να γίνει αξιος σεβασμου και θα εξακολουθώ να τον χλευάζω.
...τι να κάνουμε δηλαδή; Με το ζόρυ δεν γίνεται τίποτα. Υπερ της αυτοδιάθεσης ο Πάτερ και χαίρομαι για την γενναία απόφαση που πήρε. Υπάρχουν και παπάδες τελικά με τσαγανό... Μεγάλος σεβασμός... Δεν μπορούσα να το φανταστώ αυτό ούτε καν σαν σενάριο...
πρέπει να ζω στη Ζώνη του Λυκόφωτος... Ο παπάς ρωτάει το ανήλικο (το οποίο ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ τι σημαίνει η λέξη "βάπτισμα", πίστη, Θεός), και περιμένει μια ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΤΗ απάντηση από το ΑΝΗΛΙΚΟ? ρε πάτε καλά; με αυτή τη λογική, ας το ρωτήσουμε αν συμφωνεί με την πολιτική του μνημονίου...Ο παπάς έπρεπε α) να είναι πιο κόσμιος και β) αν θέλει πραγματικά να βγάλει από το μεσαίωνα την Εκκλησία τότε να μην βαπτίζει ανήλικα αλλά μόνο ενήλικους ανθρώπους - που σε αυτό θα συμφωνήσω- που ξέρουν γιατί το κάνουν. Αν δηλαδή τύχαινε να βαπτίσει ένα παιδάκι 9 μηνών που θα έσκουζε και θα χτυπιόταν, τι ακριβώς θα έκανε;Παλληκαρισμούς σε 3 χρονα ξέρω να κάνω κι εγώ....
...φίλε Breena διάβασα σε ένα χριστιανικό blog πως το βίντεο είναι στημένο τελικά και πως ο φερόμενος ως παπάς δεν είναι παπάς(κατά τον Aρχιμανδρίτη Τιμόθεο Ηλιάκη). Το διάβασα εδώ:http://www.ierovima.gr/pages/article.aspx?id=5908 Τελικά ποιά είναι η αλήθεια. Γνωρίζουμε σε ποιόν ναό έγινε το συμβάν και το όνομα του Πάτερ;Το γεγονός πάντως που δεν ξέρουμε ούτε το ένα ούτε το άλλο είναι ύποπτο.Προσκομίζω το αντίστοιχο Link: http://www.ierovima.gr/pages/article.aspx?id=5908
@ H@rcKxps5sL@Ojy3 http://vimeo.com/63642896Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος - SalvatorkircheΜόναχο Γερμανίας - Salvatorstr. 17, 80333 MünchenΟ Ιερός Ναός υπάγεται στην Ελληνοορθόδοξη Ιερά Μητρόπολη ΓερμανίαςΑρχιμανδρίτης Πέτρος Klitschάλλωστε και στο καταπληκτικό site του Ιερού Βήματος ανακαλούν.
....φίλη μου με συγχωρείς...Σεβασμός στο ωραίο φίλο...Έχουμε και λέμε λοιπόν.Αφού το βίντεο έχει γίνει viral απάντησε μου στο εξής. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να έχουμε ένα όνομα και τον συγκεκριμένο ναό σχετικά με το συγκεκριμένο συμβάν; Αφού το βίντεο το έχει δει ποιά ο κόσμος όλος, είναι τόσο δύσκολο να έχουμε όνόματα; Παράξενο δεν σου φαίνεται;Το ότι ακόμα δεν έχουμε όνοματα συγκεκριμένα και τοποθεσίες από επίσημη πηγή μου είναι ύποπτο πολύ. Επίσης, το ότι ο Aρχιμανδρίτη Τιμόθεος Ηλιάκης χαρακτήρισε το βίντεο στημένο πως το σχολιάζεις;Η πηγή μου για τον Ηλιάκη βρίσκεται εδώ http://www.ierovima.gr/pages/article.aspx?id=5908 και από ότι έχω καταλάβει το site αυτό είναι από τα ποιό έγκυρα χριστιανικά ορθόδοξα.Νομίζω πως όλα αυτά είναι ύποπτα πάντως. Όταν μάθουμε ονόματα, ημερομηνίες και τοποθεσίες από έγκυρη δημοσιογραφική πηγή τότε και μόνο τότε θα ήμαστε σίγουροι. Μέχρι τότε όλα είναι εικασίες.
Σωστά. Δεν αφορά το ίδιο το πρόσωπο που βαφτίζεται αν θέλει να βαφτιστεί. Και επειδή δεν είναι ωραίο να ακούγεται στο βίντεο "δε θέλω", τα βαφτίζουμε όσο ακόμα δεν μπορούμε να μιλήσουμε. Εγώ ως πιστή, ντρέπομαι για τέτοιες νοοτροπίες. 1000 φορές μπράβο στον ιερέα.
Συμφωνω απόλυτα μαζι σου. Ομως ενα μεγαλο μερος ευθυνης φερουν και οι γονεις που ήθελαν να το βαφτίσουν μεγαλο το παιδι και δευτερον δεν του εξηγησαν τι ειναι αυτο που πρόκειται να κανει και τι σκοπό έχει. Απλα το πηραν και το πήγαν.
Δεν ξέρω αν κάπου στο εκκλησιαστικό δίκαιο ή wherever, λέει ότι αν ένα παιδί πει ότι δεν θέλει να βαπτιστεί, δεν πρέπει να το βαπτίσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση αν δεν θέλει, δεν θέλει και that's that!Θεωρώ πολύ πιο έντιμο να μην το βαπτίζεις αν δεν θέλει-χωρίς προφανώς να έχει επίγνωση του τι είναι αυτή η διαδικασία-παρά να το βαπτίσεις επειδή το θέλουν οι γονείς.
Η επίσημη άποψη της Εκκλησίας είναι ότι όντως θέλουν και μάλιστα με πάθος μια και σαν πιο αγνές ψυχές είναι πιο κοντά στον Θεό απ' ό,τι αργότερα που θα έχουν μολυνθεί πιο πολύ από την αμαρτία. "Απλώς δε μπορούν να το εκφράσουν".Τι νομίζεις είναι τίποτα χθεσινοί; :)Αλλά αν ΜΠΟΡΟΥΝ να το εκφράσουν και λένε ΟΧΙ, όποιος δεν το σέβεται αυτό είναι εντελώς κανίβαλος. Και επειδή ακούω ότι τελικά οι ταλιμπάν επανήλθαν δριμύτεροι με πρόθυμο παπά, εκφράζω την αηδία μου και ελπίζω το κοριτσάκι όταν μεγαλώσει να παντρευτεί τούρκο.
Δίκιο έχουν η μικρή Λυδία και ο ιερέας: άμα δε θέλει, δε θέλει. Άδικο (στα όρια του ποινικά κολάσιμου αν επέμεναν) έχουν οι άνθρωποι τριγύρω που θέλουν να επιβάλλουν στο παιδί τελετή μύησης σε θρήσκευμα ενώ σαφέστατα δεν ψήνεται και στον ιερέα να βεβηλώσει κάθε ουσία αυτού του θρησκεύματος γιατί αυτό θα κάνει αν προσηλυτίσει με τη βία.
Να τελειωνει αυτο το παραμυθι με το βρεφικό βαπτισμα. Καταπαταει θεμελιωδη δικαιωματα του Ατομου οπως αυτα της Ελευθεριας, της ελευθερης βουλησης αλλα και συνταγματικα οπως της ανεξιθρησκειας.(Η επισημη δικαιολογια της Εκκλησιας για τον προσηλυτισμο ηταν οτι τα παλια τα χρονια οπου υπηρχε μεγαλη βρεφικη θνησιμοτητα, επρεπε να προλαβουν να βαπτισθουν τα μωρα για να μπουν στον Παραδεισο.Στον 21 αιωνα ποια ειναι η δικαιολογια τους?Στην Καθολικη Εκκλησια μαλιστα τα βαπτιζουν απο τους πρωτες μηνες της ζωης, νεογεννητα. Οσο λιγοτερη αντιδραση, τοσο βολευει την Εκκλησια. Δεν εχουμε ονομαστει τυχαια "ποιμνιο"Ωρα να ξυπνησουν τα προβατα λοιπον!
@pieta ''Καταπαταει θεμελιωδη δικαιωματα του Ατομου οπως αυτα της Ελευθεριας, της ελευθερης βουλησης αλλα και συνταγματικα οπως της ανεξιθρησκειας''.Ακριβώς αυτό! Όπως επίσης η σύλληψη του εμβρύου, η γέννηση, ο θηλασμός, η... απάνθρωπη βίαιη μεταγωγή και ενσωμάτωση στην εκπαίδευση, ο ορός στην μύτη με το ζόρι όταν το παιδί είναι συναχωμένο...Η βάπτιση στη βρεφική ή νηπιακή ηλικία δεν εμποδίζει σε τίποτα τον άνθρωπο να αποκηρύξει ή να μην αποκηρύξει τον Χριστιανισμό ως ενήλικος οποτεδήποτε το θελήσει. Χαλάρωστε επιτέλους...
Συγνωμη ρε Κρινιδον τι συγκριση ειναι αυτη? Μα ειναι δυνατον να συγκρινεις τη συλληψη, το να χαρισεις σ εναν ανθρωπο ζωη ή να το γαλουχησεις, να το θρεψεις ή ακομη να ανοιξεις τις αεροφορες οδους του μωρου για να μην πνιγει? Αυτο ειναι το ιδιο με το να το βαφτιζεις με το ζορι Χριστιανο κατα την αποψη σου?Κι αφου μπορει, λες, κανεις ν αποκυρηξει τον Χριστιανισμο ως ενηλικας, εξηγησε μου τοτε ποιος ειναι ο λογος να το βαφτισεις ως παιδι και να μην του δωσεις εξαρχης το δικαιωμα να διαλεξει οταν θα ειναι ενηλικας με κριτικη σκεψη.
οσοι λενε οτι δεν τρεχει τιποτα και στα δεκαοχτω αλλαζει γνωμη αμα θελει φανταζομαι δεν εχουν αντιρρηση να βαφτιστει το παιδι τους ιεχωβας.αφηστε τα αυτα και παραδεχτειτε οτι θελετε να προσηλυτισετε απλως πιστευετε οτι ειδικα για τη δικη σας θρησκεια δεν πειραζει μια και ειναι η μονη αληθινη (φοβερη συμπτωση να ειναι μονη αληθινη η θρησκεια στην οποια σας προσηλυτισανε απο μωρα λολ)