Σεισμός

Μετά το τέλος των σπουδών τι; - Η «ανυπόφορη» μετάβαση.

Μετά το τέλος των σπουδών τι; - Η «ανυπόφορη» μετάβαση. Facebook Twitter
2

Κάποια στιγμή έρχεται για όλους αυτή πολυπόθητη μέρα της ορκωμοσίας, μια μέρα που σηματοδοτεί το τέλος των φοιτητικών χρόνων και την αρχή (ποια αρχή;) μιας νέας φάσης ζωής. Με την ολοκλήρωση λοιπόν των εκάστοτε σπουδών προπτυχιακών μεταπτυχιακών ή διδακτορικών και μετά από τους εορτασμούς και τις ευχές για το μέλλον έρχεται η περίοδος της μεταβατικότητας και του εσωτερικού επαναπροσδιορισμού. Όσο όμως και να προσπαθείς να πράξεις μια συζήτηση με τον εαυτό του τόσο πιο δύσκολα είναι τελικά τα πράγματα, γιατί στην πραγματικότητα αυτό που κάνεις είναι να εθελοτυφλείς και να παρατείνεις αυτό το συναίσθημα.


Η μεταβατικότητα είναι ένα στάδιο που δυστυχώς ή ευτυχώς μπορεί να σε πετύχει σε διάφορες φάσεις τις ζωής σου, να σε πιάσει άλλοτε προετοιμασμένη και άλλοτε πάλι όχι. Και συ να στέκεσαι εκεί ξεκρέμαστη και αβοήθητη μη ξέροντας πως να κινηθείς και πως να δράσεις περιμένοντας έναν από μηχανής Θεό να έρθει κ να σου δείξει ποια απόφαση πρέπει να πάρεις. Ούσα λοιπόν εγκλωβισμένη στην κατάσταση της μεταβατικότητας νιώθεις μια σταθερή αδράνεια να σε διακατέχει και να κατακλύζει όλο σου τον εσωτερικό κόσμο. Ξυπνάς και απορείς για τον λόγο ύπαρξης σου, ξεκινάς να αμφισβητήσεις τις ίδιες σου τις ικανότητες, επαναπροσδιορίζεις τους στόχους σου ξεχνώντας όμως τον νόημα αυτών κοιτάς το παρελθόν, αναπολείς και προσμένεις σε ένα γιατί όχι, καλύτερο αύριο. Όχι η μεταβατικότητα δεν είναι τελικά τόσο επώδυνη, όσο ακούγεται αντιθέτως εσύ μπορείς να αποκομίσεις τα θετικά αυτής της κατάστασης και να ανακαλύψεις πτυχές του εαυτού σου που ποτέ δεν είχες φανταστεί, να βρεις τι πραγματικά σε ενδιαφέρει να κάνεις, να μορφωθείς, να διαβάσεις, να ταξιδέψεις, να γνωρίσεις νέους κόσμους και ανθρώπους να δοκιμάσεις καινούργιες γεύσεις.


Στην κατάσταση της μετάβασης θα πιάσεις τον εαυτό σου να έχει κυκλοθυμικές τάσεις μια να χαίρεται και μια να λυπάται, μια να νευριάζει και μια να ηρεμεί, μη φοβηθείς προσπάθησε να αντεπεξέλθεις σε αυτές και να μάθεις να τις ελέγχεις όσο καλύτερα μπορείς. Θα δεις στόχους που είχες προγραμματίσει να μην πραγματοποιούνται, όνειρα που τυχόν είχες κάνει μένουν ανεκπλήρωτα, σχέδια να καταρρίπτονται. Ταυτοχρόνως όμως στην ίδια πορεία που έχεις χαράξει μπορεί (άλλοτε εσκεμμένα και άλλοτε πάλι όχι) να παρεκκλίνεις αλλά πάντα θα βρίσκεις τον τρόπο να δοκιμάζεις και να δημιουργείς νέα πράγματα.


P.S. Ας ελπίσουμε σε μια μεταβατική φάση πολύ πιο δημιουργική και απρόβλεπτη από ότι το περιμέναμε.

2

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
τέλειο κείμενο! είναι ακριβώς όσα έχω αισθανθεί κι εγώ τον τελευταίο καιρό και δεν μπορούσα να τα βάλω σε μια σειρά! ελπίζω κι εσύ και όσοι ταυτίζονται με το κείμενό σου (κι εγώ μαζί) να βρούμε γρήγορα τον δρόμο μας.