Το καλύτερο παγωτό βανίλια στην Αθήνα!

Το καλύτερο παγωτό βανίλια στην Αθήνα! Facebook Twitter
3

Το καλύτερο παγωτό βανίλια στην Αθήνα! Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LIFO

 

Υπάρχουν στιγμές στη γευστική  ιστορία αυτής της πόλης που χαίρεσαι να είσαι παρών.  Σε λίγες μέρες ο Γιάννης Μπακογιάννης θα πειραματιστεί, κατόπιν απαιτήσεως των πιστών πελατών του, με το παγωτό γιαούρτι. Θα ήθελα να είμαι εκεί, ανυπομονώ να δοκιμάσω μία από τις πρώτες μπουκιές της καινούργιας γεύσης καθώς θα βγαίνει ολόλευκο και αφράτο από το παγωμένο κάδο του. 

Είμαι ήδη λάτρης της βανίλιας του. Είναι το καλύτερο παγωτό βανίλια που έχω γευθεί και , πίστεψέ με , ο σύντροφός μου ήταν ο υπεύθυνος μεγάλης και διεθνούς αλυσίδας παγωτών παγκοσμίως, αυτή τη δουλειά έκανε ο δύστυχος, δοκίμαζε παγωτά ακατάπαυστα. Σπίτι μας , λοιπόν, έχει έρθει πάάάρα πολύ παγωτό, βανίλια ιδιαίτερα. Τίποτα σημαντικό δεν θυμάμαι. (Αντε, καμμιά σος σοκολάτας από πάνω…)

Το καλύτερο παγωτό βανίλια στην Αθήνα! Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LIFO
Το καλύτερο παγωτό βανίλια στην Αθήνα! Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LIFO

Το σημαντικό συμβαίνει εδώ , σε ένα μικρό γαλακτοκομικό εργαστήριο και το ακόμα μικρότερο πρατήριό του στη Ηλιούπολη. Ο ιδιοκτήτης του, ένας συνομήλικός μου , ο Γιάννης Μπακογιάννης παραιτείται πριν τρία χρόνια από το τεχνικό τμήμα του Δήμου Αθηναίων αποφασίζοντας να ασχοληθεί ολοκληρωτικά με την οικογενειακή δουλειά που παρέλαβε από τον πατέρα του: ένα πρατήριο γιαουρτιού. Καταξιωμένο και γνωστό μεν, με πιστούς πελάτες από όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά, φευ, ένα μικρό πρατήριο γιαουρτιού. Οταν το παρέλαβε, μετά σχεδόν μισό αιώνα που το “έτρεχε” ο πατέρας και η μάνα του, αποφάσισαν με τη συζυγό του Βικτωρία να προσθέσουν κρεμούλες και ρυζόγαλο. Και παγωτό. Κλασσικές γεύσεις, βανίλια, κακάο, καϊμάκι

 

Επίσης αποφάσισε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί γάλα (αυστηρά πιστοποιημένο, μην ανησυχείς) από τους τσοπάνηδες στο Μεγάλο Πεύκο κοντά στα Μέγαρα. Μισή ποσότητα παίρνει ο κύριος Μπακογιάννης και άλλη μισή ένας παραγωγός τυριού στο Ναύπλιο. Γάλα: σημαντικό πράγμα για το γιαούρτι , τη κρέμα, το ρυζόγαλο και το παγωτό. Ξέρεις , μπορείς να βάλεις και σκόνη γάλακτος και ενισχυτικά γεύσης  σε όλα αυτά… 

Και μένα και σένα πες οτι θα μπορούσε να με ξεγελάσει, τον “ζαχαροπλάστη αυτοκράτορά μου” όμως , τον Στέλιο Παρλιάρο , που σε πανελλήνιο διαγωνισμό στο έντυπό του πριν λίγα χρόνια τον ανακύρηξε έναν από τους τέσσερις καλύτερους δημιουργούς παγωτού καιμάκι , δεν θα τον ξεγελούσε ποτέ. “Μοσχοβολάει σαλέπι και γάλα… με αριστοκρατική εσάνς αγνότητας αλλά όχι του μαντριού” , αναφέρει χαρακτηριστικά. 

 

Όχι οτι θα ήθελε ποτέ να μας ξεγελάσει ο κύριος Μπακογιάννης. Εκείνος βάζει στο παγωτό του αγελαδινό και πρόβειο γάλα και όταν δεν υπάρχει στη Φύση πρόβειο γάλα (το καλοκαίρι δηλαδή που τα πρόβατα δεν έχουν γάλα) κλείνει το εργαστήριό του για τρείς μήνες και το ξανανοίγει Οκτώβριο με το καλό που τα προβατάκια παράγουν ξανά γάλα αφού βύζαξαν με όσο έπρεπε τα μωρά που γέννησαν τον Αύγουστο! Ναί, καλά άκουσες : Ο ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΓΩΤΑΤΖΙΔΙΚΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΕΙΟ ΓΑΛΑ Η ΦΥΣΗ. 

 

Το καλύτερο παγωτό βανίλια στην Αθήνα! Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LIFO

 

Το καλύτερο παγωτό βανίλια στην Αθήνα! Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LIFO

 

Οι πελάτες του το γνωρίζουν αυτό και έτσι τέλη Ιουνίου προμηθεύονται πέντε-έξι κιλά καλού παγωτού για να βγάλουν το καλοκαίρι . Μαζί και κάποιες απελπισμένες μητέρες που τα καμάρια τους δεν πίνουν γάλα αλλά τρελαίνονται για το παγωτό βανίλια του κύριου Μπακογιάννη, ασβέστιο έχει και αυτό! 

Εκλήθη λοιπόν κάποια στιγμή στα πενήντα του να αποφασίσει ποιό δρόμο θα πάρει ο κύριος Μπακογιάννης και πήρε το δρόμο της ποιότητας. Αυτό του αρέσει να κάνει, να μιλάει με τους τσοπάνηδες , όπως έκανε και ο πατέρας του και να φτιάχνει καλό παγωτό που η υφή του είναι , όταν πρωτοβγαίνει από τη παγωτομηχανή, σαν παγωτό… μηχανής αλλά όταν το δοκιμάσεις ξαφνιάζεσαι από την απίστευτη ισορροπία γεύσης και γλυκύτητας. Δεν θες , δηλαδή, ένα ποτήρι νερό αμέσως μόλις το φας, όπως γίνεται συνήθως με παγωτά που είναι φτιαγμένα από έτοιμα μίγματα με πολλή ζάχαρη. Η χαρακτηριστική ξυνίλα του πρόβειου γάλακτος είναι εκεί και η βανίλια ψιθυρίζει από το βάθος. 

Η μάνα και ο πατέρας είναι ακόμα εκεί, δίπλα στον Γιάννη Μπακογιάννη. Εξω από το πρατήριο είναι παρκαρισμένο ακόμα το γκρίζο Οπελ Καντέτ , μοντέλο ‘67, που ο πατέρας αγόρασε και γύριζε όλη τη πόλη προμηθεύοντας τους Αθηναίους με εκλεκτό γιαούρτι με πέτσα και όλα τα λιπαρά του (6,5% για να είμαστε ακριβείς έχει το πρόβειο γάλα). 

Πλέον, εκτός από τους πιστούς , σταθερούς και αγαπητούς πελάτες/φίλους του, ένα μόνο μαγαζί αγοράζει με 11 ευρώ το κιλό αυτό το εκλεκτό παγωτό βανίλια, το χορτοφαγικό μικρό εστιατόριο Avocado στο Σύνταγμα που στην αναζήτησή του για ένα αγνό παγωτό που θα  σερβίρεται σκέτο ή θα συνόδευε το κέικ αμυγδάλου του έπεσε πάνω στον κύριο Μπακογιάννη και έκτοτε τον λάτρεψε. 

‘Οπως ακριβώς και εγώ. Γι’ αυτό περιμένω με τόση ανυπομονησία να δοκιμάσω το παγωτό γιαούρτι του : γιατί εδώ σίγουρα δεν υπάρχει κανένας απολύτως συμβιβασμός και όλα γίνονται όπως πρέπει, γευστικά και σε αρμονία με τη φύση . 

Μπακογιάννης, Χρυσοστόμου Σμύρνης 15, Πλατεία Κανάρια, Ηλιούπολη, 210-9736971.

 

 

Το καλύτερο παγωτό βανίλια στην Αθήνα! Facebook Twitter
Φωτό: Twominutes Angie / LIFO

Γεύση
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

3 σχόλια