Παιδική κατασκήνωση χωρίς φύλο

Παιδική κατασκήνωση χωρίς φύλο Facebook Twitter
14

 

Η φωτογράφος Lindsay Morris πέρασε έξι χρόνια σε μία κατασκήνωση, για να καταγράψει με τον φωτογραφικό της φακό τα παιδιά που υποστηρίζονται να βιώσουν μια θέση, χωρίς καμία επιρροή.

 

Παιδική κατασκήνωση χωρίς φύλο Facebook Twitter

Παιδική κατασκήνωση χωρίς φύλο Facebook Twitter

 

Η κατασκήνωση ονομάζεται «You are You», απευθύνεται σε παιδιά, 5-12 ετών τα οποία δοκιμάζουν τις ιδιαιτερότητες των δύο φύλων και ενθαρρύνονται σε απαλλαγμένες από στερεότυπα συμπεριφορές ώστε να κάνουν μια ελεύθερη επιλογή.

 

Παιδική κατασκήνωση χωρίς φύλο Facebook Twitter

Παιδική κατασκήνωση χωρίς φύλο Facebook Twitter

Παιδική κατασκήνωση χωρίς φύλο Facebook Twitter

 

«Για πολλά από αυτά τα παιδιά, η αντίληψή τους για το φύλο τους δεν συμφωνεί με το σώμα τους», αναφέρει η φωτογράφος «αργότερα μπορεί να αυτοπροσδιοριστούν ως γκέι, τρανσέξουαλ, ή κάπου στη μέση.»


Παιδική κατασκήνωση χωρίς φύλο Facebook Twitter

Παιδική κατασκήνωση χωρίς φύλο Facebook Twitter

Παιδική κατασκήνωση χωρίς φύλο Facebook Twitter

 

Η Morris, πρόκειται να δημοσιεύσει ένα βιβλίο τον Οκτώβριο, για να ενθαρρύνει τις οικογένειες και τα σχολεία,  να παίξουν πιο ενεργό ρόλο στις ζωές των παιδιών LGBTQ.

Παιδική κατασκήνωση χωρίς φύλο Facebook Twitter

Παιδική κατασκήνωση χωρίς φύλο Facebook Twitter

Παιδική κατασκήνωση χωρίς φύλο Facebook Twitter

«Βιώνουμε μια στιγμή στην ιστορία» λέει η Morris, «σε ένα μέρος όπου οι γονείς εργάζονται μαζί, μαθαίνοντας τον καλύτερο τρόπο να υπερασπίζονται τα παιδιά τους και να γιορτάζουν την ατομικότητά τους.»


Παιδική κατασκήνωση χωρίς φύλο Facebook Twitter

Παιδική κατασκήνωση χωρίς φύλο Facebook Twitter
«Θα απαιτηθεί από όλους μας να σπάσουμε τη συνήθεια να βάζουμε ετικέτες στους ανθρώπους και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το φύλο σε ένα ευρύτερο φάσμα.»

 

Παιδική κατασκήνωση χωρίς φύλο Facebook Twitter

Δεν σημαίνει κατ 'ανάγκη ότι οι άνθρωποι θα τα αναλύσουν όλα αυτά αμέσως μόλις δουν τις φωτογραφίες.

Η ίδια όμως, ελπίζει ότι θα βοηθήσουν να εξελιχθεί η αντίληψη γύρω από την ταυτότητα του φύλου. 

 

Παιδική κατασκήνωση χωρίς φύλο Facebook Twitter
«Ξέρω πόσο μοναχική και μερικές φορές τραυματική, μπορεί να είναι η ζωή για ένα παιδί LGBTQ»

Παιδική κατασκήνωση χωρίς φύλο Facebook Twitter

Παιδική κατασκήνωση χωρίς φύλο Facebook Twitter

 

Απώτερος στόχος της φωτογράφου, είναι αυτές οι εικόνες να βοηθήσουν, ώστε να γίνει κατανοητή η σημασία της ελεύθερης επιλογής για τα παιδιά, αλλά και να διαμορφωθεί η σωστή αντίληψη των γονιών και του κοινωνικού περίγυρου.



14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

Ελλάδα / Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

«Με την αναστολή των ενεργειών για τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα Φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, η κοινότητα μας παραμένει χωρίς κανένα δίκτυ στοιχειώδους προστασίας»
NEWSROOM

σχόλια

10 σχόλια
μια μερα θα τελειωσει η κατασκήνωση και το 7 χρονο θα πει στους φιλους του στο σχολειο για τα φορεματα που φορουσε με αλλα αγορακια!!!!Νομιζω οτι ειναι μια σκληρη ομαδοποιηση για τοσο μικρες ηλικιες!Η διαφορετικοτητα πρεπει να ειναι σεβαστη μέσα σε μια μικτή κοινωνικη ομάδα.....αυτο γινεται με σωστους εκπαιδευτικους και πληροφόρηση....όχι με το να μαντρωνουμε τα παιδια σε ένα πάρκο!Και τι να σχολιασω για τα καμπαρετζιδικα ρουχα και το μακιγιαζ?! Ακομα κ οι ιδιοι οι εμπνευσται αυτης της κατασκήνωσης, έχουν μάλλον μπερδέψει την εννοια "γυναικα" με τσατσα του '60(κλασσικη κατηγοριοποιηση και στιλιστική επιλογή των trans της πιστας και της Συγγρου)...γεγονος τραγικότατο για ενα παιδακι τετοιας ηλικιας (αγόρι ή κοριτσι,ομοφυλόφυλο ή όχι)
Έχοντας δουλέψει πολλά χρόνια σε κατασκηνώσεις διαφωνώ κάθετα σε μια τέτοιου είδους κατασκήνωση. Οποιαδήποτε "θεματική" κατασκήνωση (για χοντρά παιδιά, χωρίς φίλο κτλ) στην ουσία ενισχύει την πεποίθηση ότι ανήκουν σε μια "ειδική κατηγορία" ανθρώπων που πρέπει να πάνε σε ένα "ειδικό" χώρο. Ένας από τους βασικούς στόχους μιας σωστής κατασκήνωσης είναι να μάθει στα παιδιά ότι όλοι οι άνθρωποι είναι άπλα άνθρωποι ασχέτως με τις ιδιαιτερότητες του καθενός.
Χωρίς να είμαι ειδικός στο θέμα, ένα παιδί 5-12 χρονών για να δημιουργήσει μια ταυτότητα θα πρέπει να έχει κάποιο πρότυπο κάποιο έναυσμα το ότι είναι αγόρι και του αρέσει το ροζ και τα κοσμήματα δεν το κάνει ομοφυλόφιλο. Ναι μεν του δίνεις την επιλογή αλλά εξακολουθείς μάλλον να το περιθωριοποιείς αφού το στέλνεις σ ένα περιβάλλον που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα άρα πάλι όταν θα έρθει σε επαφή με την κοινωνία άσχημα θα νιώθει. Το θέμα δεν είναι να φτιάχνουμε παράλληλα περιβάλλοντα αλλά να είμαστε σε θέση να αποδεχθούμε την διαφορετικότητα.
Πρέπει να είναι τρομερά μεγάλη ανακούφιση γι' αυτά τα παιδιά το να βρίσκονται σ' ένα χώρο όπου νιώθουν αποδεκτά και όχι δακτυλοδεικτούμενα. Να μη χρειάζεται να κρύβονται, να μη φοβούνται κοροϊδίες, να μη νιώθουν ενοχές, απλώς να εκφράζονται ελεύθερα. Για τα περισσότερα παιδιά αυτό είναι κάτι αυτονόητο, δε χρειάζεται να καταφύγουν σε ένα ειδικό περιβάλλον για να νιώσουν αυτή την ελευθερία.
«απευθύνεται σε παιδιά, 5-12 ετών».Υπερβολικά νεαρή ηλικία δεν είναι για κάτι τέτοιο? Δύσκολη απαίτηση το βρίσκω.. και μεγάλο βάρος ευθύνης..δεν ξέρω.. αναρωτιέμαι..
Εγώ δεν κατάλαβα ακριβώς. Δίνετε πολύ λίγες πληροφορίες. Δηλαδή αυτά είναι παιδάκια που οι γονείς τους έχουν καταλάβει πως ίσως να έχουν ομοφυλοφιλικές τάσεις και γι' αυτό τα καλοκαίρια τα πηγαίνουν σε μια ειδική κατασκήνωση για να νιώσουν καλύτερα μ' αυτό και να μη νιώθουν μόνα; Και τι ακριβώς γίνεται σε αυτή την κατασκήνωση που βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν τον εαυτό τους; Για μένα ήταν πολύ γενικότητες όσα γράφτηκαν παραπάνω και θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε περισσότερα.
Το ζήτημα της έμφυλης ταυτότητας είναι πολύ ευρύτερο από το αν τα παιδάκια αυτά ερωτεύονται παιδάκια του ίδιου ή του άλλου φύλου ή από το αν το έχουν συνειδητοποιήσει ή όχι. Έχει να κάνει κυρίως με το πώς αντιλαμβάνονται τα ίδια τον εαυτό τους σε σχέση με την κατασκευή που λέγεται φύλο. Προσωπικά θα ήθελα πολύ το παιδί μου να είναι σε ένα τέτοιο (κατασκηνωτικό ή και σχολικό) περιβάλλον, ασχέτως με το αν όντως είχε αντιληφθεί τον εαυτό του ως ομοφυλόφιλο/η ή ό,τιδήποτε άλλο. Θα ήξερα τουλάχιστον ότι δεν θα καταπιεζόταν από τους ρόλους του φύλου του, κανείς δεν θα του έκανε επίπληξη ότι χάνει τον «ανδρισμό του» όταν κλαίει, κανείς δεν θα την υποτιμούσε χρησιμοποιώντας το φύλο της κοκ. Γενικώς, νομίζω ότι θα γλίτωνε από πολλή βλακεία :-)
ας κάνουν ότι θέλουν στην σεξουαλική τους ζωή. Αλλά για τις αντιλήψεις που αποκτά ένα παιδί είναι κάπως διαφορετικό ζήτημα. Και ολίγον επικίνδυνο για το ίδιο.
Συμφωνώ στο ότι δεν πρέπει να υπάρχουν τα στερεότυπα του φύλου. Αν ενα αγόρι θέλει να φορέσει ροζ και να παίξει με κουκλες οι γονείς οφείλουν να το αφήσουν. Οχι να το πιέσουν να το κάνει αλλά να μην του το απαγορεψουν κι ολας. Να του δωσουν και την επιλογη να παιξει ποδοσφαιρο και την επιλογη να παιξει με κουκλες. Να επιλεξει το παιδι μονο του. Αντιστοιχα και με τα κοριτσια. Αν δεν θελουν να φορεσουν ροζ και φορεματα, ή αν θελουν να παιξουν "αγοριστικα παιχνιδια" πρεπει οι γονεις να τα αφησουν. Τωρα το συγκεκριμενο προτζεκτ δεν μπορώ να καταλαβω ακριβως απο αυτα που διαβασα εδω αν ειναι σωστο ή οχι. Θελω απλα να μεινω σε αυτο που ειπε η φωτογραφος και ειναι πολυ σημαντικο: «Ξέρω πόσο μοναχική και μερικές φορές τραυματική, μπορεί να είναι η ζωή για ένα παιδί LGBTQ»
Η κατασκήνωση αυτή απευθύνεται σε παιδιά που δυστυχώς δεν "χωρούν" στις κλασικές κατασκηνώσεις. Δεν τα κατηγοριοποιεί, δεν τους βάζει ονόματα και ταμπέλες, γιατί ως παιδιά βρίσκονται στην περίοδο που πρέπει να κάνουν τον δικό τους αυτοπροσδιορισμό.Μέσα από τα λόγια τους, που ακούγονται στο βίντεο, ακούγεται η ανάγκη τους να εκφράσουν την ευατή (εαυτό) τους και ότι είναι αδύνατο να το κάνουν αυτό σε ένα χώρο μη ασφαλή.Είχα για πολλά χρόνια παιδική κατασκήνωση και έχω δει από κοντά πόσο ελάχιστα είναι τα περιθώρια που έχουν αυτά τα παιδιά και πόσο έντονες καταστάσεις αντιμετωπίζουν. Η ανησυχία μας, αν προβληματιζόμαστε για τον καταναγκασμό και τη συμμόρφωση, πρέπει να απευθύνεται στους χώρους (σχολεία και κατασκηνώσεις) που το κυρίαρχο πρότυπο επιβάλλεται με άρρητες μεν αλλά εξαιρετικά σκληρές ποινές περιθωριοποίησης κι εκφοβισμού.
Xίλια + σε ένα σχόλιο από έναν άνθρωπο που ξέρει και που επιτέλους τοποθετείται πάνω στο θέμα αν είναι θεμιτό κάποια παιδιά (εκείνα που έχουν lgbt προσδιορισμό/ταυτότητα φύλου) να μεγαλώνουν με τρόπο που δε σέβεται την ψυχική και σωματική τους ακεραιότητα και την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.