Πώς μαστουρώνουν οι γάτες

Πώς μαστουρώνουν οι γάτες Facebook Twitter
13

Έχω μεγάλο ηθικό δίλημμα για το αν πρέπει να δώσω στις γάτες μας catnip.  

Πώς μαστουρώνουν οι γάτες Facebook Twitter

Πώς μαστουρώνουν οι γάτες Facebook Twitter

 (Ευκαιρία να βάλω δύο προχτεσινές φωτογραφίες, με το κοριτσάκι και το αγοράκι μας.) 

Ναι, θα τους αρέσει, αλλά και το 24ωρο φαγητό (κι άλλο! κι άλλο!) τους αρέσει, αλλά δεν τους δίνουμε, από τότε που ο κτηνίατρος είπε ότι πρέπει να μπουν όρια κι ότι οι στειρωμένες γάτες παχαίνουν και παθαίνουν διάφορες αρρώστιες εξαιτίας του βάρους τους (ευτυχώς όχι καρδιά όπως οι άνθρωποι, αλλά το βάρος σχετίζεται με καρκίνους, διαβήτες κλπ). 

Τέλος πάντων, επειδή δεν ήθελα να δίνω στις γάτες ό,τι θέλουν ακόμα κι αν τελικά τους κάνει κακό, έψαξα κατά πόσο το catnip μπορεί να κάνει κακό, και, φυσικά, στο τέλος κατέληξα απλώς να βλέπω άπειρα βίντεο με μαστουρωμένα γατάκια. 

Δείτε ας πούμε αυτό, που είναι το καλύτερο που είδα...

  

Στο ailouros βρήκα στοιχεία για αυτό το φυτό που ξετρελαίνει τις γάτες.

Μαγιοβότανο (Catnip)

 

Το Catnip ή catmint (Nepeta cataria, στα ελληνικά γλήχωμα το γαλεόφιλον) είναι ένα φυτό (βότανο) που προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις στις γάτες. Ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια της μέντας Lamiaceae (=Labiatae), γι’ αυτό και ονομάζεται και catmint. Συνήθως το catnip δρα σε γάτες που έχουν περάσει τον πρώτο χρόνο της ηλικίας τους. Επίσης, το catnip επηρεάζει και μεγαλύτερα αιλουροειδή, όπως οι τίγρεις. Πάντως, δεν είναι γνωστό το γιατί και το πώς, αλλά δεν επηρεάζεται το 20% των αιλουροειδών.


Το Catnip είναι κάποιο είδος «φαρμάκου αναψυχής», ένα αθώο «ναρκωτικό» που όμως δεν δημιουργεί εξάρτηση, ούτε κάποια παρενέργεια. Δρα νευρολογικά στον γατίσιο εγκέφαλο και λένε ότι διεγείρει τα ίδια κέντρα ευχαρίστησης με αυτά που διεγείρει και ο οργασμός. Οι περισσότερες γάτες γλυκαίνουν την φωνή τους και δείχνουν ευτυχισμένες και με τάση να κοιμηθούν. Άλλες αρχίζουν να ενεργούν σαν μικρά γατάκια, επιδεικνύοντας μεγάλη ενεργητικότητα. Ένα μικρό ποσοστό γίνονται κτητικές και προσέχουν το παιχνιδάκι που είναι γεμισμένο με catnip, σε τέτοιο σημείο ώστε "να δείχνουν δόντια και να κάνουν χχχχ". Σε άλλες γάτες τρέχουν τα σάλια μόλις το μυρίσουν, ενώ μερικές θέλουν να το μασήσουν και να το φάνε. 
 
 
Τα συμπτώματα αυτά έρχονται κυρίως με την εισπνοή είτε χλωρών φύλλων του φυτού είτε και αποξηραμένων. Το ενεργό συστατικό που δημιουργεί τα ως άνω συμπτώματα στις γάτες είναι το αρωματικό έλαιο της «νεπεταλακτόνης», το οποίο είναι ένα ήπιο παραισθησιογόνο. Υποδοχέας για την νεπεταλακτόνη στις γάτες είναι το όργανο του Jacobson (Jacobson’ s organ), το οποίο βρίσκεται πίσω από τη μύτη της γάτας. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δει κάποιος την γάτα να αντιδρά στο catnip, αρχικά σηκώνοντας τα μαγουλά της εισπνέοντας με δύναμη και πιέζοντας τη γλώσσα στο πάνω μέρος του στόματος, ώστε ο αέρας (και η οσμή) να περάσει γρηγορότερα στο όργανο του Jacobson και να μυρίσει-γευθεί το catnip (αντί μόνο να το μυρίσει) και να επιταχυνθούν τα συμπτώματα.

Η χρονική διάρκεια των συμπτωμάτων ποικίλλει από γάτα σε γάτα. Συνήθως διαρκούν περίπου 10 λεπτά και μετά τη λήξη τους, η γάτα δεν μπορεί να επηρεαστεί ξανά από το φυτό, μέχρι να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα (περίπου 1 ώρα). Πάντως καλό είναι το catnip να δίνεται με φειδώ, όχι γιατί προκαλεί εθισμό, αλλά γιατί αν η γάτα εκτίθεται συνέχεια σε αυτό, τότε θα εμφανίσει «ανοσία» και είναι κρίμα να της στερήσετε αυτή την ευχαρίστηση. 
 

Μπορείτε να βρείτε αποξηραμένα φύλλα catnip στα περισσότερα μαγαζιά που πουλάνε μπαχαρικά, ζητώντας το ως nepeta cataria. Εναλλακτικά, μπορείτε να φυτέψετε το δικό σας, αγοράζοντας σπόρους από φυτώρια ή καταστήματα που πουλάνε σπόρους (κυρίως του εξωτερικού), όπως και στο http://www.ebay.com. Οι σπόροι πρέπει να φυτευθούν άνοιξη, ώστε να μην έχει πολύ κρύο. Περίπου μετά από 8-12 ημέρες από την σπορά, αρχίζουν να βγαίνουν τα κλωναράκια. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην τα πάρει χαμπάρι η γάτα σας, θα τα καταστρέψει! Αν γλιτώσει από τις γάτες, το catnip είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθεί. Τοποθετήστε το σε σημείο με αρκετό ήλιο, αλλά προσοχή στην ξηρασία. Η καλύτερη στρατηγική είναι να το αφήσετε λίγο να μεγαλώσει στο δικό του δοχείο (γιατί εξαπλώνεται πολύ γρήγορα) και μετά να κλαδεύετε τακτικά μερικά φυλλαράκια και να δίνετε στη γάτα σας την σοδειά. Οι γάτες έχουν την τάση να ξεθάβουν το φυτό και να το τρώνε ολόκληρο αρχίζοντας από τις ρίζες του. Περίπου το καλοκαίρι το catnip σας θα ανθίσει, βγάζοντας άσπρα-μωβ λουλουδάκια, τα οποία φέρουν και τους δικούς σας σπόρους. Την εποχή εκείνη καλό είναι να κλαδέψετε τα κλωναράκια και να αποξηράνετε τα φύλλα. Θα διατηρήσετε πάντα φρέσκια την μυρωδιά τους, αποθηκεύοντας τα αποξηραμένα φύλλα σε αεροστεγές δοχείο μέσα στο ψυγείο.


 
 
=====
 
 
 
Να μερικά βίντεο ακόμα...
 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
 
13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

11 σχόλια
Ρε παιδια, εγω συχνα βλεπω γατες να πηγαινουν και να γλειφουν και να μυριζουν τους προφυλακτηρες των αυτοκινητων λες και κατι τις τραβαει. Το χει δει κανεις αλλος ή ξερει τι παιζει με αυτο;
Οι γατες τριβονται και αφηνουν τη μυρωδια τους πανω σε τοιχους και αυτοκινητα. Ειναι ενας τρόπος να σημματοδοτουν την περιοχή τους (Και τους ανθρώπους τους επίσης). Ειναι καπως σαν Ανταλλαγή μηνυματων the cat way.
Να μην τους δώσεις.Επειδή κάποιοι βαριούνται να προσέχουν τις γάτες τους και τις μαστουρώνουν (το ίδιο δεν κάνουν και στα παιδιά τους εκεί πέρα;) δε σημαΐνει ότι είναι και το σωστό.
εδω νηφαλιος και οταν δεν κοιμαται διαλυει το συμπαν! να μας λειπει! ετσι και τον μαστουρωσουμε ουτε σοβαδες δεν θα αφησει στη θεση τους! την περασμενη βδομαδα το μουρλο πηγε και ηπιε απο τον καφε μου 2 σταγονες που ειχε το καλαμακι και μεχρι τις 3 το πρωι ετρεχε πανω κατω διαλυοντας τα παντα και εμας μαζι
Χριστέ μου, μόνο αυτό μου έλειπε. Δεν φτάνει που με διώχνει από το κρεβάτι μου, θέλει να κάθεται στην καρέκλα του γραφείου και να κάνει αυτός μάθημα. Έχει ήδη την πρέζα με την κονσέρβα του τόνου. Τρέμει ο πούστης. Και με την χλωρίνη. Αν σφουγγαρίσω με χλωρίνη κυλιέται στο πάτωμα. Τώρα θα φέρνει και τους φίλους του να την πίνουν στο σαλόνι μου. Πραγματικά επειδή μέχρι τώρα είχα σκύλους, δεν ήξερα πως αυτά τα ζώα είναι τόσο μουρλά.