Χριστουγεννιάτικες συνταγές!

Χριστουγεννιάτικες συνταγές! Facebook Twitter
1

«Στο πάρτι ένα χαρούμενο πλήθος μαζεύτηκε γύρω μου όσο έφτιαχνα το ποτό. Δοκίμασα τον αφρό του αβγού και μετά πρόσθεσα την προτεινόμενη ποσότητα ουίσκυ...και μετά τη διπλασίασα, βάζοντας μισό ποτήρι ουίσκι τη φορά, δοκιμάζοντας συνέχεια. Τελικά έβαλα τρία γεμάτα φλιτζάνια.«Κι άλλη κρέμα;» ρώτησε κάποιος όταν άρχισα να προσθέτω χιονάτα βουνά κρέμας σαντιγί. Οι καλεσμένοι μου προβληματίστηκαν με τον αφρό. «Μα πώς το πίνεις;»Τελικά δεν υπήρχε πρόβλημα: παρόλο τον αφρό, ήταν εύκολο να σερβιριστεί και να καταναλωθεί. Ήταν σα να πίνεις αλκοολούχο ζαχαρωτό."Eggnog! Το Eggnog σκίζει!" Το ήπιαμε όλο πολύ πριν τελειώσει το πάρτι.»

Φέτος τα Χριστούγεννα σας εύχομαι να περάσετε όλοι υπέροχα, να φάτε λιχουδιές και να χαλαρώσετε. Αν αγαπάτε το αλκοόλ, τα αβγά και την κρέμα γάλακτος (και ποιος δεν τα αγαπάει) φέτος δοκιμάστε το eggnog, το ποτό που μυρίζει Χριστούγεννα, το οποίο χωρίς αλκοόλ είναι καλό και για τα παιδιά.

Η συνταγή είναι από ένα βιβλίο του 1940, το οποίο λέγεται The Food of a Younger Land, του Mark Kurlansky.

12 μεγάλα αβγά

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 ½ φλιτζάνια ουίσκι

500ml κρέμας γάλακτος

Διαχωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια σε δύο ξεχωριστά μπολ και προσθέστε από μισή ζάχαρη στο καθένα. Με το μίξερ ανακατέψτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν αφράτα και τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν. Ενώστε προσεχτικά τα δύο μίγματα μεταξύ τους. Προσθέστε ουίσκι. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος μέχρι να πήξει και προσθέστε την. Σερβίρετε με μία πρέζα μοσχοκάρυδο.

Κουλουράκια

Αν έχετε δοκιμασμένες συνταγές και πείσετε άλλους 4-5 να συμμετέχουν, μπορείτε να φτιάξετε πολλά κουλουράκια με πολύ λίγα λεφτά και μετά να τα μοιραστείτε. Αν παράλληλα πίνετε και eggnog η διασκέδαση είναι εγγυημένη, ακόμα κι αν τα κουλουράκια αποτύχουν. Αν δεν είναι ωραία στη γεύση, προσπαθήστε να είναι όμορφα για να γίνουν διακόσμηση του δέντρου.

Το καλύτερο για το τέλος: αν μεθύσετε πολύ στο ραντεβού για κουλουράκια, σας έχω τη λύση της επόμενης ημέρας, η οποία εμπεριέχει (και πάλι!) αβγό.

Η απόλυτη (;) θεραπεία του hangover

Πρόκειται για ένα άλυτο θέμα που έχει απασχολήσει ειδικούς και το κοινό εξίσου, που δε φαίνεται να έχει οριστική απάντηση. Λιπαρά φαγητά ή ελαφριά; Νερό ή μια ακόμη μπίρα;

Το περιοδικό Gourmet ισχυρίζεται ότι έσπασε τον κώδικα ρωτώντας διάφορους μπάρμεν και η τελική συνταγή είναι της Nenell Smothers, πρώην ιδιοκτήτρια της κάβας «Nenell’s»  στο Μπρούκλιν, η οποία χαρακτηρίστηκε από το New York Magazine ως «η καλύτερη κάβα της πόλης».

Prairie Oyster (ή το στρείδι του λιβαδιού;)

1 φρέσκο αβγό

3 δόσεις Worcestershire sauce

Λίγο αλάτι

Λίγο πιπέρι

2 δόσεις ταμπάσκο

Σπάστε το αβγό σε ένα ποτήρι, συμπληρώστε με τα υπόλοιπα υλικά, και κατεβάστε το σε μια γουλιά.

Η ιδέα του να καταπιώ ωμό αβγό με ανακατεμένο στομάχι μου φαίνεται σουρεαλιστική, αλλά οι Μεξικάνοι ισχυρίζονται ότι τα καυτερά κάνουν καλό στο hangover. Αν το δοκιμάσει κανείς σας κάποτε, τον παρακαλώ να μας πει τι έγινε.

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια