Τελεπίκο: Ένα τραγούδι που ακούω κάθε φορά στο σούπερ μάρκετ

Τελεπίκο: Ένα τραγούδι που ακούω κάθε φορά στο σούπερ μάρκετ Facebook Twitter
34

Η πλάκα είναι ότι δεν μ' αρέσει καν. 

Όμως εδώ και πολλά πολλά πολλά χρόνια, στον Μασούτη της Καλλίδου, στην Καλαμαριά, το παίζουν κάθε φορά που πηγαίνω. Είναι τρελό, αλλά έχουν ένα και μοναδικό cd και το παίζουν εδώ και μια πενταετία: Έχει διάφορα lounge κομμάτια, ψιλο chill-out, σύγχρονη μουσική σούπερ μάρκετ που λένε. 

Το πιο πιασάρικο απ' αυτά, το Τελε-Πίκο όπως το αποκαλώ μια και δεν είμαι σίγουρος τι λένε οι επαναλαμβανόμενοι στίχοι, το πρόσεξα αρκετά νωρίς, και έκτοτε εκπλήσσομαι κάθε φορά το ίδιο που το ξανακούω εκεί ψωνίζοντας. Χειμώνα, καλοκαίρι, άνοιξη, φθινόπωρο, μέρα, νύχτα. 

"Τι διάολο λένε οι στίχοι;" αναρωτήθηκα κάποτε, αλλά ντράπηκα να πάω να τους πω να μου πουν ποιο cd παίζουν. 

Τα χρόνια πέρασαν, και το Τελεπίκο άρχισε να με στοιχειώνει. Όταν κάποτε απέκτησα smartphone προσπάθησα να το κάνω Shazam - να χρησιμοποιήσω δηλαδή την εφαρμογή που "ακούει" μέσω του τηλεφώνου τη μουσική που ακούς, κι εφόσον υπάρχει στη βάση δεδομένων σου λέει τον τίτλο του κομματιού και τον καλλιτέχνη. 

Παιδεύτηκα μ' αυτό αρκετά. 

Μέσα στο Μασούτη της Καλλίδου το σήμα χάνεται κι έτσι όσες φορές προσπαθούσα να κάνω shazam την ώρα του Τελεπίκο, πέρα απ' το ότι με κοιτούσαν οι υπόλοιποι καταναλωτές επειδή σηκωνόμουν στις μύτες και πλησίαζα το κινητό μου στα ηχεία του ταβανιού, απέτυχα οικτρά. Είχα Ε αντί για 3G, μου έλεγε ότι θα το έβρισκε όταν ξανασυνδεόμουν, αλλά ποτέ δεν έγινε αυτό. 

Kι επειδή ντρέπομαι να κάνω το αυτονόητο, να ψάξω από πού παίζουν τη μουσική και να τους ρωτήσω, τελικά βρήκα μια άλλη λύση. 

Ηχογράφησα στο κινητό μου ένα απόσπασμα (νομίζω ότι έδωσα στο Γιώργο να κρατά το κινητό για να ακούγεται καλύτερα - είναι πιο ψηλός) με σκοπό όταν γυρίσω σπίτι να το περάσω στο κομπιούτερ. Μετά, θα το έπαιζα απ' το κομπιούτερ και με το κινητό μου πλήρως συνδεδεμένο στο ίντερνετ θα μάθαινα επιτέλους ποιο ήταν το Τελεπίκο, μέσω του shazam. 

Το έκανα - παρ' ό,τι πάντα τη λάθος στιγμή φώναζαν απ' τα ηχεία το συνεργείο καθαρισμού να πάει στο διάδρομο δύο, ή την κυρία Καμπόσου να επιστρέψει στο ταμείο της, διακόπτοντας τη μουσική.

 

Και παρ' ό,τι τελικά τα κατάφερα να το ηχογραφήσω, το κωλοΤελεπίκο δεν είναι διαθέσιμο προς πώληση στο iTunes κι έτσι το Shazam δεν το αναγνώρισε...

Πέρασαν μήνες από τότε, και πλέον κάθε φορά εκνευρίζομαι όταν το ακούω στο σούπερ μάρκετ. Και σκέφτομαι ότι θα γεράσω, θα πεθάνω, και δεν θα έχω λύσει ποτέ ένα απ' τα μεγάλα μυστήρια αυτής της ζωής. Που λέει ο λόγος. 

Προχτές όμως, καθώς το άκουγα και πάλι, σκέφτηκα να ζητήσω τη βοήθεια του κοινού. 

Εκείνη την μικρή ηχογράφηση που είχα κάνει, θα την βάλω εδώ. Ποιος ξέρει, μπορεί κάποιος, κάποτε, να το αναγνωρίσει. Και γράφοντάς μου τον τίτλο του τραγουδιού, ίσως να βρω περισσότερα στοιχεία γι' αυτό και να μάθω επιτέλους τι λένε αυτοί οι στίχοι...

 


 

*Τώρα που το ανέβασα και το άκουσα δυνατά απ' τα ηχεία του υπολογιστή, το ακούω σαν "ΤέλενΚίνγιου" - αλλά μέχρι να βρω τον πραγματικό του τίτλο, θα είναι πάντα για μένα το ολόδικό μου Τελεπίκο. 

 

 

UPDATE: Δεκέμβριος 2016

Τελικά λέει "telling you, you... telling you, you..."! 

34

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
βρήκα το δικό μου τελεπίκο 2 μέρες πριν και το ακούω συνέχεια.ηταν το the highwayman από την loreena mckennitt. είναι υπέροχο συναίσθημα όταν το βρήσκεις και ξέρεις οτι μπορείς να το ακούς ξανά και ξανά και ξανά!!!(με δυσκόλεψε το οτι δεν μπορούσα να διακρίνω ενα ρεφρεν, έχει πολλούς στίχους...και το 'χανα !)εύχομαι και στα δικά σας, να βρείτε γρήγορα τα τελεπίκα σας ¨:-)
ΛΟΙΠΟΝ... Νομίζω το έχω περιορίσει σε μια μικρότερη διαχειρίσιμη περιοχή, κάτι σαν τη θαλάσσια έρευνα για το "μοιραίο Μπόινγκ"... Αυτό που φαίνεται να είναι, είναι να πρόκειται για sample remix φράσης τραγουδιού του Barry White, υποθέτω από κάποιον άγνωστο dj με χαμηλές ή καθόλου απαιτήσεις πνευματικών δικαιωμάτων. Μια δοκιμή θα σας πείσει: ---> http://youtu.be/CV5dXdJ-noU --- Δυστυχώς τυγχάνω BarryWhite-άσχετος για να εντοπίσω και τον στίχο!]
Προφανώς και ο καθένας μας έχει ένα δικό του Τελεπίκο, όμως αυτή τη στιγμή έχω φάει τέτοιο κόλλημα με το δικό σου που θα πήγαινα η ίδια να ρωτήσω στον Μασούτη αλλά μένω μακριά! Όταν το βρεις πάντως ενημέρωσε μας! Μην μείνουμε με την απορία!
Μια και αναφερόμαστε σε άγνωστα τραγούδια, μήπως μπορεί κάποιος να με βοηθήσει με την πρωτότυπη εκτέλεση αυτού του κομματιού ;http://www.youtube.com/watch?v=dGKhis_Mnbk
ωχχχχ με εκαψες βραδιατικα! καθομαι και ψαχνω στο νετ τραγουδια με τη φραση "tell'em do you" (???) που μου φαινεται οτι ακουω εγω. Τζιφος! Θυμηθηκα τις παλιες εποχες προ ιντερνετ που ακουγα τραγουδια και πατουσα συνεχεια rewind & pause για αν γραψω τους στιχους! Αν το βρεις να το πεις και σε μας! υ.γ. φανταζομαι οτι οι υπαλληλοι του Μασουτη που πανε στην κολαση ακουν πρωι-βραδυ τελεπικο!!!
Και στον Μασούτη που πάω εγώ το ακούω πάντα! Νομίζω ότι λέει "tell 'em you, you". Πραγματικά αν την playlist τους την έχω σιχαθεί εγώ που μπαίνω 1-2 φορές τη βδομάδα για κανα μισαωράκι, οι εργαζόμενοι πρέπει είναι με χάπια για να αντέξουν ολόκληρες βάρδιες εδώ και τόσα χρόνια.
Έχω μια γνωστή που δουλεύει σ΄αυτό το κατάστημα, είναι και στο facebook, αν θέλεις με την ασφάλεια που σου προσφέρει η κρυψώνα της οθόνης, μπορείς να ζητήσεις πληροφορίες χωρίς ντροπές.
Δεν είσαι μόνος! Άκου κι αυτή την ιστορία ενός που είχε κολλήσει με τη μουσική που έπαιζε όταν τον έβαζαν σε αναμονή στο τηλέφωνο ενός νοσοκομείου: http://www.thisamericanlife.org/radio-archives/episode/516/stuck-in-the-middle?act=1
Άρη, ψωνίζω κι εγώ στο ίδιο super κοντά μια δεκαετία και σε πληροφορώ πως το playlist του Μασούτη είναι το ίδιο εδώ και πάνω από πέντε χρόνια! Έχω ακούσει το συγκεκριμένο playlist και σε άλλους Μασούτηδες και το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι πως ίσως πρόκειται για συλλογή κάποιοων royalty-free stock τραγουδιών (κάτι αντίστοιχο με τις stock image banks). Όλα τα κομμάτια του playlist πάντως είναι τρομερά εκνευριστικά. :P