Γιατί το ελληνικό Modern Family ειναι σχεδόν τόσο καλό όσο το αμερικάνικο

Γιατί το ελληνικό Modern Family ειναι σχεδόν τόσο καλό όσο το αμερικάνικο Facebook Twitter
20

 

Γιατί το ελληνικό Modern Family ειναι σχεδόν τόσο καλό όσο το αμερικάνικο Facebook Twitter
 

Καταρχάς είπα *σχεδόν*. 

 

Το πολυβραβευμένο αμερικάνικο Modern Family είναι μια ωραία σειρά. Όχι κάποιο αριστούργημα, κατά τη γνώμη μου, αλλά είναι ιδιαίτερα ευφυές και το βλέπεις ευχάριστα. 

 

Όταν άκουσα ότι το Mega θα το προσαρμόσει στα ελληνικά απογοητεύτηκα. Περίμενα τσιρίδες, νευρωτικούς χαρακτήρες και χιούμορ τύπου '90ς. Δυστυχώς έχουμε μακρά ιστορία στην προσαρμογή καλώς σειρών στα μέτρα μας (ή καλύτερα στα μούτρα μας), όπου κάθε τι καλό απ' το αυθεντικό χάνεται για να γίνει η σειρά πιο "ελληνική". 

 

Ευτυχώς αυτό δεν συμβαίνει εδώ, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που θα κατέστρεφε το πρόγραμμα. 

 

Ο σκηνοθέτης κρατά απ' το χαλινάρι τους ηθοποιούς στο ύφος του αυθεντικού Modern Family, αποφεύγοντας τις μανιέρες ή τις προσπάθειες για το κλέψιμο της σκηνής. Όλοι παίζουν με σχετικά χαμηλούς τόνους, χωρίς τραγικές υπερβολές και με αρκετή φυσικότητα. (Καμιά φορά ξεχνιούνται και έχουν αμερικανική Παπακαλιάτεια εκφορά του λόγου, αλλά τέλος πάντων.)

 

Γιατί το ελληνικό Modern Family ειναι σχεδόν τόσο καλό όσο το αμερικάνικο Facebook Twitter
Κλέλια Ρένεση - Αντώνης Καφετζόπουλος

 

Η σχεδόν Γουντιαλλενική σκηνοθεσία της αυθεντικής σειράς -κάμερα στο χέρι, που κινείται συνεχώς- ευτυχώς διατηρήθηκε και στη δική μας εκδοχή. Αν υπήρχε ρήτρα στο συμβόλαιο με τους αμερικανούς ότι δεν θα αλλαχθούν πολλά πράγματα απ' το ύφος και το στυλ της σειράς, μπράβο σε αυτούς που την έβαλαν. 

 

Περιέργως το Mega κατόρθωσε να κάνει μια σειρά στην οποία οι ήρωες δεν είναι καρικατούρες ή παρωδίες συγκεκριμένων χαρακτήρων, αλλά απλώς χαρακτήρες. (Το έχει ξανακάνει, φυσικά, παλιότερα με ελληνικές σειρές, αλλά τώρα τελευταία βασίζεται πάντα στην κωμική υπερβολή, με σειρές που απευθύνονται στον χαμηλότερο κοινό παρονομαστή. Δεν είναι τυχαίο πως η άλλη καλή κωμική σειρά της σεζόν, το Μην Αρχίζεις τη Μουρμούρα που παίζεται στον Alpha είναι βασιμένο κι αυτό σε ξένη παραγωγή.)

 

Γιατί το ελληνικό Modern Family ειναι σχεδόν τόσο καλό όσο το αμερικάνικο Facebook Twitter
Δμήτρης Μακαλιάς - Γιώργος Τζαβάρας

 

Κατά τη γνώμη μου όλοι οι ηθοποιοί της Μοντέρνας Οικογένειας παίζουν με απολαυστική απλότητα -λέξη συνήθως άγνωστη στις ελληνικές κωμικές σειρές- αλλά ξεχωρίζω δύο.

 

Τον Αντώνη Καφετζόπουλο που παίζει τον παππού / ανέλπιστο εραστή, και τον παίζει σαν κανονικό άνθρωπο κι όχι σαν χαρακτήρα sitcom. 

 

Aλλά και τον (χρειάστηκε να βρω στο google το όνομά του) Δημήτρη Μακαλιά που παίζει εξαιρετικά το ήμισυ του γκέι ζευγαριού. Το οποίο ζευγάρι ευτυχώς μιμείται το αμερικάνικο πετυχημένα - πρόκειται δηλαδή για ανθρώπους καθημερινούς, συμπαθείς που είναι αστείοι χωρίς να χρειάζεται να αυτοεξευτελίζονται για να βγάλουν γέλιο.

 

 

 

Όταν έχεις μια έτοιμη καλή συνταγή, οι πειραματισμοί είναι περιττοί. Ευτυχώς το Mega δεν κατέστρεψε την ευκαιρία του, κι έφτιαξε τελικά μια εκκεντρική και καλόκαρδή σειρά, χωρίς gimmick και τεχνάσματα της μόδας, με ανθρώπους της σχεδόν διπλανής πόρτας.

 

Ίσως οι Έλληνες σεναριογράφοι θα πρέπει να κρατήσουν σημειώσεις...

 

 

 

20

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

15 σχόλια
Δε θα τη δω, δε βλεπω 5 χρονια ελληνικη τηλεοραση, ευχομαι καθε επιτυχια στους συντελεστες και καλη προσπαθεια.Keep me posted για ο,τι update και ενδιαφεροντα προκυψουν.
Να πω οτι οντως η σειρα ειναι υποδεεστερη της αυθεντικης ΑΛΛΑ ειναι καλη για τα σημερινα ελληνικα δεδομενα. Επιτελους ειναι μια σειρα που επαναφερει το ελληνικο επιπεδο, απο εκει που ειχε πεσει με τα τουρκικα κλπ Ειχαμε γυρισει τον ελληνα θεατη στο '60....δεν ειναι αυτη η Ελλαδα, παρ ολη την καθυστερηση.Το γκέι ζευγαρι με παιδι ειναι μια προοδος για τη χωρα, μπορει να γινουν κι άλλα πραγματα. Η συγκριση με το "Κατω Παρτάλι" οπου ο γκέι ειναι επισης δεκαετιες πισω ως στερεοτυπη φιγουρα τα λεει ολα. Κι αν μεν ειχαμε αρκετους γκέι χαρακτηρες και διαφορετικους, δε θα πειραζε τοσο. Αλλα αυτοι σπανιζουν και ξεπεφτουν στη χαζη καρικατουρα. Που, γνωμη μου, νομιζω δε βγαζει και γελιο....ποσο μπορει να γελασει κανείς με εναν νεαρο που συμπεριφερεται ως κοπελίτσα...και πόσες φορές???Εξω, τοσο σειρες οσο και ταινιες (πχ Looking, Weekend, L' inconu du Lac, Freifall κλπ ) εχουν απο καιρό καταριψει τα στερεοτυπα και παρουσιαζουν μια γενικοτερη αποψη των γκέι....εδώ με το ζόρι να ξεφυγουμε λιγο...,
Ότι ο ένας εκ των δύο gay είναι ο Κρασάς από τις Σαββατογεννημένες; Και έλεγα τι μου θυμίζει..και το διαπίστωσα προχθές. Η σειρά πάντως βλέπεται (δεν έχω δει την Αμερικάνικη) μια ευχάριστη νότα στη τιβι...!
Γιατί γιατί αγαπητό μεγάλο κανάλι έπρεπε να το κάνεις αυτό;;;; δεν γινόταν απλά να αγοράσεις τα δικαιώματα;;;;ε;;;οεοοο;;;;και αν δεν είχες λεφτάκια...άστο καλύτερα οι επαναλήψεις!!! Ασε που έχουμε χρόνια να δούμε το Ρετιρέ!!!καλοκαίρι πλησιάζει!!!Υ.Γ την σειρά...μήτε που θέλω να την δω.μόνο το τρέιλερ...αρκεί.
Η "μουρμούρα" είναι διασκευή από ξένη σειρά που δεν γνωρίζει κανένας ευρέως υποθέτω, το modern family έχει σαρώσει κοντά 5 χρόνια βραβεία και είναι ευρέως γνωστό στο ίντερνετ. Εγώ εξαρχής δεν καταλαβαίνω ποιος ο λόγος να γίνει αντιγραφή μιας σειράς που ακόμα συνεχίζει και παίζει στην Αμερική και ουδεμία σχέση έχει με την ελληνική πραγματικότητα. Ακόμα και για κάποιον που δεν έχει δει την ξένη για να έχει μέτρο σύγκρισης, πιστεύω ότι όλο το concept για ελλάδα θα του φαίνεται περίεργο το λιγότερο.
Δεν υπάρχει καμία σύγκριση της ελληνικής σειράς με την αυθεντική. Σούπερ αποτυχημένο κάστινγκ, μόνο ίσως η Δούκα κάπως πλησιάζει τον αυθεντικό ρόλο, οι υπόλοιποι όλοι είναι μία σκέτη τραγωδία.Αν έχεις δει το Αμερικάνικο δεν μπορείς να δεις το Ελληνικό πάνω από πέντε λεπτα.
Μην παρεξηγηθώ, μου αρέσει η σειρά. Αλλά δεν καταλαβαίνω είναι μια σειρά τύπου "μεταγλώττιση της Αμερικάνικης" ή προσπαθεί να αγγίξει λίγο τα Ελληνικά δεδομένα; Διότι ακόμη και αν εξαιρέσουμε τις παρατηρήσεις της Iris Prismaticae (οι οποίες είναι εύστοχες) έχω να πω πως εμένα προσωπικά δεν με εκφράζει το όλο "μένω ΒΠ σε κάτι σπιταρόνες-και κάνω ποδήλατο τις Κυριακές με την οικογένεια μου-πηγαίνω ή δεν πηγαίνω αν δε γουστάρω διήμερο στο νησί" κλπ κλπ. Σαν να βλέπω μια Ελλάδα άλλη από αυτή που ζω. Και δεν με πειράζει γιατί μου αρέσει γενικά αυτό που βλέπω απλά δεν καταλαβαίνω είναι Μοντέρνα και Ελληνική οικογένεια ή απλώς Μοντέρνα;
Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο του Δημήτρη.Είναι κατά την άποψή μου το καλύτερο που θα μπορούσαν να κάνουν. Ίσως η Κλέλια, που είναι πολύ καλή ως Κολομβιάνα, να ήταν καλύτερη ως Ρωσίδα, Μολδαβή ή Βουλγάρα, ώστε να είναι πιο κοντά στην ελληνική πραγματικότητα και ο Κόκλας άν και μου αρέσει ως ηθοποιός, δεν μοίαζει καθόλου στον αμερικανό αντίστοιχο... Είναι όμως αξιοπρεπέστατη προσπάθεια και ίσως όχι τόσο αστεία όσο η αυθεντική λόγω διαφορετικής γλώσσας. Το timing στο χιούμορ είναι κάτι που δεν μπορούμε να πετύχουμε εύκολα, λόγω της γλώσσας μας. Πολύ λίγοι 'Ελληνες σκηνοθέτες καταφέρνουν τέτοιους ρυθμούς, όπως ο Αλεξ. Ρήγας, οι Ρέπας - Παπαθανασίου για παράδειγμα..
Συμφωνώ απόλυτα με τον pnserres. Το αμερικάνικο έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη. Αναγνωρίζω ότι κράτησαν το low tempo αλλά παραείναι low, σε βαθμό που οι Έλληνες ηθοποιοί φαίνονται να κάνουν απλή ανάγνωση της κάθε ατάκας. Επίσης, θεωρώ ατυχή την επιλογή του Καφετζόπουλου, καθώς δεν ταιριάζει ηλικιακά με τον Τζέι (λέγε Αλ Μπάντι) και τελικά δεν καταφέρνει να γεμίσει τα παπούτσια του..
Δεν μπορώ να κρίνω αν είναι καλό ή όχι, γιατί έχω δει μόνο μια-δυο σκηνές αλλά δύο πράγματα μου έκαναν εντύπωση:Πόσο ίδια είναι η μικρή κόρη της μίας οικογένειας με την αντίστοιχη κόρη του Modern Family και το γεγονός πως υπάρχει σειρά στην ελληνική τηλεόραση με gay ζευγάρι και όχι μια gay καρικατούρα που ψάχνει μόνιμα να βρει κάποιον αλλά ποτέ δε βρίσκει, το οποίο, ας μην κοροϊδευόμαστε, συμβαίνει συνήθως γιατί ο μέσος Έλληνας δεν είναι έτοιμος να δει gay ζευγάρια σε συνηθισμένα πράγματα που κάνουν τα straight ζευγάρια.Αν πάντως είναι όντως καλή η μεταφορά, μπράβο στο mega.(Αν και η Sofia Vergara δεν πιάνεται με τίποτα :p)
Γιατι ο μεσος Ελληνας δεν ειναι ετοιμος να δει ενα συνηθισμενο γκέι ζευγαρι? Πως το ξερουμε αυτο? Ακομα και στην περιφημη σειρα του Παπακαλλιατη, δεν αντεδρασε κανενα κοινο, αλλά μονο το ΕΣΡ και μαλιστα λανθασμενα οπως αποφασισε το Συμβουλιο Επικρατειας. Μηπως πρεπει να σταματησει αυτη η καραμελα, του δεν ειμαστε ετοιμοι....μηπως να δοκιμασουμε?Εξάλλου πριν λιγα χρονια ειχαμε και παλι γκέι ζευγαρι ("Πολυκατοικια"), δεν εγινε η συντελεια του κοσμου...ή μαλλον δεν εγινε τιποτα απολυτως. Μηπως ειμαστε υπερβολικοι?
Ως straight άντρας που έχει βρεθεί σε συζήτηση με άλλους straight άντρες για το συγκεκριμένο θέμα, επέτρεψέ μου να διαφωνώ με την άποψή σου.Υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην απόλυτη ομοφοβία και την απόλυτη αποδοχή. Δε λέω σε καμία περίπτωση πως είμαστε στο πρώτο, αλλά από την άλλη σίγουρα δεν είμαστε ούτε και στο δεύτερο.
Δεν έχω δικαίωμα να εκφέρω γνώμη για την αξία της σειράς, γιατί είδα περίπου 5-10 λεπτά και το άλλαξα. Πράγματι όσο είδα δεν τσίριζαν. Αλλά να, σε μια σειρά που μιλάει (υποτίθεται) για καθημερινούς ανθρώπους και καταστάσεις, περιμένω λίιιιιγο ρεαλισμό. Και ο λόγος που δεν την βρίσκω ιδιαίτερα ρεαλιστική είναι ότι μετέφερε απευθείας τους χαρακτήρες της ξένης σειράς στην ελληνική, μεταφράζοντας απλώς ονόματα.1. Γιατί η χυμώδης νεαρή σύζυγος είναι Κολομβιανή; Στο Λος Άντζελες προφανώς μπορείς να πετύχεις Κολομβιανούς άμα βγεις μια απλή βόλτα. Στην Ελλάδα πόσους ξέρετε που έχουν παντρευτεί λατινοαμερικάνες χωρίς να είναι ναυτικοί; Εντάξει, προφανώς υπάρχουν αλλά είναι κάτι σπάνιο. Θέλω να πω, για να το μεταφέρουν ρεαλιστικά στα καθ'ημάς θα έπρεπε πιστεύω να την έχουν κάνει πχ ανατολικοευρωπαία, ή ας πούμε Ιταλίδα. (Έτσι κι αλλιώς τα ελληνικά με ιταλική προφορά τα μιλάει, η ισπανική δεν της βγήκε).2. Το ότι παρουσιάζεται ένα γκέι ζευγάρι με παιδί είναι σίγουρα ένα πολύ ωραίο πρότυπο. Αλλά θα τους ήταν τόσος κόπος να βρούνε μια πιο ρεαλιστική ιστορία για το πώς βρέθηκαν με παιδί; έψαξα από περιέργια στο σάιτ του καναλιού και λέει ότι "αποφάσισαν να υιοθετήσουν". Καλό είναι το wishfull thinking, αλλά για να είναι ρεαλιστική η απεικόνιση ενός γκέι ζευγαριού που υιοθετεί παιδι στην Ελλάδα θα έρπεπε να συνδυάζεται με ιπτάμενα αυτοκίνητα και ρομπότ, ώστε να ταιριάζει με το έτος 2.200 μ.Χ. όπου ίσως να επιτραπεί όντως κάτι τέτοιο στη βαλτωμένη χώρα μας. Μιλάμε για τη χώρα όπου δεν έχουμε ούτε ένα coming out ενός πραγματικά δημόσιου προσώπου, όπου η Σεραφείμ απειλεί να αφορίσει όποιον ψηφίσει υπέρ ενός απλού, πενιχρού συμφώνου συμβίωσης.Θα μου πείτε, και παλιότερα έχουν δείξει πολιτικό γάμο ομόφυλων στην ελληνική τηλεόραση. Και για τότε και για τώρα αναρωτιέμαι: ήθελαν να δώσουν κάποιο καλό παράδειγμα ή βαριούνται απλώς τόσο πολύ να προσαρμόσουν πρόσωπα και καταστάσεις στην Ελλάδα του 2014;Γιατί όπως το βλέπω εγώ, σε λίγο θα δείχνουν τη μεγάλη κόρη να κλαίει που δεν την πήραν στις μαζορέτες και έτσι δεν έχει ελπίδες να κλέψει την καρδιά του αρχηγού της ομάδας φούτμπολ...
"αποφάσισαν να υιοθετήσουν". Καλό είναι το wishfull thinking, αλλά για να είναι ρεαλιστική η απεικόνιση ενός γκέι ζευγαριού που υιοθετεί παιδι στην Ελλάδα θα έρπεπε να συνδυάζεται με ιπτάμενα αυτοκίνητα και ρομπότ, ώστε να ταιριάζει με το έτος 2.200 μ.Χ. όπου ίσως να επιτραπεί όντως κάτι τέτοιο στη βαλτωμένη χώρα μας. Στο πρώτο επεισόδιο λέει πως το παιδί το υιοθετησαν στην Αγγλία καθώς έχουν διπλές υπηκοότητες. Γιατι εκει οι διαδικασίες είναι... "πιο γρήγορες"
σε ολα συμφωνω,αλλα στην απορια σου για το πού βρεθηκε κολομβιανη στη ελλαδα,εχω αντιρρησεις.. υπαρχουν πολλοι λατινοαμερικανοι εδω,κ χωρις να εχουν παρει ναυτικους.εγω μεγαλωσα σε επαρχιακη πολη κ στο σχολειο μου ειχα συμμαθητες αλλος με μαμα κολομβιανη, αλλη απο τη χιλη και αλλη απο την αργεντινη.. ;) κ αυτα σε 1 σχολειο..
Άμα δεν έχεις δει το Αμερικάνικο μπορείς να το δεις και να περάσεις και να γελάσεις και λίγο.Άμα έχεις δει το Αμερικάνικο όμως δεν αντέχεις να δεις ούτε το trailer....