Στο σημερινό ‘Α, μπα’: ταλαντούχος μαθητής ζητάει βοήθεια

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: ταλαντούχος μαθητής ζητάει βοήθεια Facebook Twitter
45


________________
1.


«ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑΤΙ Αφού σε χαλάει, γιατί το κάνεις; Και το ξανακάνεις... και το ξανακάνεις;
Γιατί προσπαθείς να επιστρέψεις στο παρελθόν».
να το δεχτω θελω να επιστρεψω στο παρελθον και να γινει τι;;;να το διορθωσω; αφου δεν εκατσε τοτε τωρα τι θα αλλαξει;...

Προσπαθείς να επιστρέψεις σε εκείνη τη στιγμή που ήσουν αθώος και ήλπιζες σε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Εκείνη την αθωότητα προσπαθείς να ξαναζήσεις, γιατί δε θέλεις να δεχτείς ότι σε έχει «μολύνει» η γνώση, γιατί αν τη δεχτείς τη γνώση, θα αναγκαστείς να αλλάξεις τρόπο δράσης (και δεν έχεις το κουράγιο).


Αν πίστευες μέχρι το βάθος της καρδιάς σου ότι δεν θα αλλάξει τίποτα όσες φορές και να το ξανακάνεις, δεν θα το ξανάκανες. Δεν είναι αυταπόδεικτο;

________________
2.


Αγαπητή Α, μπα,

ο πατέρας μας έχει για χρόνια εξωσυζυγική σχέση. Η μάνα μου, αν και βαθιά πληγωμένη από την κατάσταση, συνήθως θυμώνει χωρίς να δρομολογεί κάπου τα αισθήματά της. Οι μεταξύ τους συζητήσεις συνήθως καταλήγουν με τη μάνα να έχει ημικρανία και τον πατέρα μου να επιβεβαιώνει τον "ανδρισμό του", λέγοντάς της ότι "ως άνδρας έχει δικαίωμα να έχει εξωσυζυγική σχέση". Το ερώτημα είναι: πώς μιλάω στον έφηβο αδερφό μου για την όλη κατάσταση, την οποία βέβαια αντιλαμβάνεται, αλλά δεν ξέρει πώς να αντιδράσει; Μιλάω εγώ μαζί του ή πιέζω τους γονείς να του μιλήσουν; - μπιγκ μπράδερ

Και τα δύο. Η ευθύνη είναι βεβαίως στους γονείς σου αποκλειστικά, και για το τι κάνουν μεταξύ τους και για το πώς μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Εσύ οπωσδήποτε μπορείς να του συμπαρασταθείς (με τρυφερότητα, με ηρεμία) για να μην αισθάνεται ότι το περνάει μόνος και υπό όρους, μπορείς και να του μιλήσεις για το θέμα. Αυτό εξαρτάται από το αν ξέρεις τι να του πεις. Λυπάμαι που η συμπεριφορά των γονιών σας αναγκάζει να ενηλικιωθείτε πιο γρήγορα από το συνηθισμένο, αλλά αυτό πρέπει να κάνετε, και τα δύο παιδιά.

________________
3.


Νιωθεις, οτι με ολες αυτες τις ερωτησεις, ειναι σα να σου παιρνουμε συνετευξη; - samponotiropita


Όχι, καθόλου. Το 'Α μπα' έχει το ρόλο του καθρέφτη.


________________
4.


-Η αβάσταχτη ελαφρότητα μιας Κυριακής-

Αγαπητή α, μπα
διαβάζω εδώ και καιρό την στήλη σου.. Έξυπνες και γρήγορες απαντήσεις σε όλους, ανεξαρτήτου σοβαρότητας ή μικροπροβλήματος.. Ένα τέτοιο προβληματάκι έχω κι εγώ που μπροστά του όμως πελαγώνω...Πρόσφατα άρχισα να συσχετίζομαι με έναν πολύ καλό μου φίλο και συμφοιτητή..πάνε 2 υπέροχοι και αλησμόνητοι μήνες τώρα..Δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τι ακριβώς υπάρχει μεταξύ μας και ούτε έχουμε δώσει όρκους αιώνιας αφοσίωσης και αγάπης...Παρόλα αυτά περνάμε την κάθε μας μέρα μαζί και όλα είναι φανταστικά! Το πρόβλημα είναι πως και οι δυο βγήκαμε από σμπαραλιασμένες σχέσεις πολύ πρόσφατα.. Εγώ έχω κόψει κάθε επαφή με τον πρώην ενώ εκείνος ακόμα μιλάει μαζί της.. Τον πολιορκεί αρκετά στενά θα έλεγα, πρόσφατα έμαθα από (προσωπικά τους μηνύματα στο fb-ναι ντρέπομαι-) οτι είχαν φασωθεί 20 μέρες αφότου είχαμε ξεκινήσει να κάνουμε κάτι εμείς.. Όταν εκείνος είχε επιστρέψει στην γενέτειρά του για μόλις δυο μέρες...! Προφανώς και δεν του είπα ότι το έμαθα! Τώρα που έχουμε γυρίσει σπίτια μας για τις γιορτές μου έχει γίνει έμμονη ιδέα ότι είναι κάθε λεπτό μαζί της !!!!Έχουμε καθημερινή επαφή και δεν μου έχει δώσει κάποια σημαντική αφορμή... Τι πιστεύεις οτι συμβαίνει ;; Υπάρχει σοβαρό μέλλον μεταξύ μας ή να το παίρνω απόφαση σιγά σιγά;-μαρία

Τι πιστεύω ότι συμβαίνει: ότι περνάει καλά μαζί σου αλλά δεν μπορεί να πει όχι όταν υπάρχει το δέλεαρ της επιβεβαίωσης από την πρώην, που τον καίει ακόμα. Μπορεί να είναι εγωιστικό το θέμα, μπορεί και όχι - για το μέλλον πρόβλεψη δε μπορώ να κάνω γιατί δεν ξέρω από αστρολογία, μπορώ να σου πω όμως ότι το μέλλον δε θα ακουμπήσει ούτε στο άπειρο, ούτε στο μηδέν. Για να αποφύγεις παρόμοια στο εξής, σταμάτα να κοιτάς τα facebook του κόσμου. Αν γίνει η στραβή θα το μάθεις έτσι κι αλλιώς, και θα βασανιστείς λιγότερο από όσο βασανίζεσαι τώρα. Και δε νομίζω ότι «τον πολιορκεί». «Ψήσιμο» λέγεται. Αν δεν ήθελε, θα της το έκοβε.


Το πιο δύσκολο πράγμα που πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς όταν πρόκειται για ανθρώπινες σχέσεις είναι η αμφισημία. Αν είσαι τύπος που δεν την αντέχει, προσπάθησε να το παραδεχτείς όσο πιο γρήγορα γίνεται και να την αποφεύγεις όσο πιο πολύ μπορείς. Μερικοί τρέφονται από αυτά, άλλοι αρρωσταίνουν.

________________
5.


Αγαπητή Α,μπα,
είμαι ξαπλωμένη στο κρεβάτι με τρεις κουβέρτες, φοράω πυτζάμες και ζακέτα και χοντρές κάλτσες. Έχω και το air condition στους 30. Γιατί τα πόδια μου είναι παγωμένα και δε ζεσταίνονται με τίποτα;


Το κόλπο είναι να μη βγάζεις τα χέρια έξω από την κουβέρτα.


________________
6.


Βρε Α,μπα,γιατι οι 9 στους 10 γραφουν greeklish?Καθε φορα που 'μιλω' με καποιον κ πρεπει να διαβασω την καθε φραση 2 κ 3 φορες,μεχρι να καταλαβω τι θελει να πει ο ποιητης,αισθανομαι τουλαχιστον χαζη...η γρια(μια κ για τα πιτσιρικια φανταζομαι ειναι ευκολοτερο να επικοινωνουν ετσι)...μα γιατι τοσοι αλλοι το βρισκουν πιο ευκολο?ουφ...- νικη

Γιατί τους το επιτρέπεις! Σιγά σιγά τους έχω αποκλείσει, τώρα σπάνια βλέπω greeklish στο facebook και στο twitter (γιατί δεν πιστεύω να εννοείς αλλού). Στα τσατ το επισημαίνω, στο 'Α μπα' το κάναμε κανόνα, στο Facebook και στο Twitter τους έχω κρύψει, μπλοκάρει, εξαφανίσει. Ξέρω ότι συνεχίζουν αλλού, αλλά εγώ από την πλευρά μου τη μάχη μου την έδωσα.

________________
7.


"Αγαπητή α,μπα,
Έχω μία γειτόνισσα μετανάστρια, με την οποία διατηρούμε πολύ καλή επικοινωνία και γενικώς εμπιστευόμαστε η μία την άλλη. Ο μεγάλος της γιος που πηγαίνει τρίτη γυμνασίου είναι άριστος μαθητής (κι όταν λέμε άριστος εννοούμε όχι μόνο 20 ακριβώς, αλλά και πρωτιές σε μαθηματικές ολυμπιάδες, διακρίσεις των εκθέσεών του δις από τον ΟΗΕ, τη στιγμή που μάλιστα σπίτι του μιλάνε ελάχιστα ελληνικά, κ.λπ.). Πρόσφατα ο διευθυντής του σχολείου την κάλεσε για να της πει ότι καμαρώνει μεν για το παιδί της, αλλά καλά θα κάνει του χρόνου να του σταματήσει την εκπαίδευση και να το στείλει να μάθει καμιά τέχνη, αφού η οικογένειά τους είναι φτωχή και δε θα καταφέρει να το σπουδάσει.
Πραγματικά εξοργίστηκα μόλις έμαθα τα μαντάτα και δεν ξέρω πώς να το χειριστώ. Της είπα διακριτικά τη γνώμη μου αλλά με θεωρεί μικρή (είμαι 25 βλέπεις και χωρίς δική μου οικογένεια), ενώ ευγνωμονεί το διευθυντή για το ενδιαφέρον του. Να επιστρατεύσω κανένα μεγάλο μέσο, όπως κάτι φίλους εκπαιδευτικούς που έχω ή δε θεωρείς σωστή την παρέμβαση τρίτων (εμής συμπεριλαμβανομένης);
Να σημειώσω ότι το παιδί θέλει σαν τρελό να συνεχίσει το σχολείο του και να σπουδάσει. Νομίζω ότι λύσεις, έστω και παρηγοριάς στον άρρωστο, υπάρχουν, γιατί κι εγώ με υποτροφία σπούδασα.
Σ' ευχαριστώ για το χρόνο σου!

Το διάβασα, το ξαναδιάβασα, εξοργίστηκα και στενοχωρήθηκα. Ναι, να επιστρατεύσεις ό,τι μέσο έχεις. Η οικογένεια δεν είναι αρκετά πληροφορημένη για να πάρει σωστές αποφάσεις για το παιδί και η γυναίκα αυτή βασίζεται σε μια άποψη ενός διευθυντή σχολείου που δε μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει. Είναι δυνατόν να έγιναν έτσι τα πράγματα; Μήπως είναι χαλασμένο τηλέφωνο, μήπως η μητέρα αυτή έχει πάρει ήδη την απόφασή της και λέει ότι το είπε ο διευθυντής; Δε θέλω να πιστέψω ότι διευθυντής σχολείου έχει πει τέτοιο πράγμα. Οι υπόλοιποι δάσκαλοι τι λένε;


Μάζεψε ό,τι στοιχεία έχεις, όσους εκπαιδευτικούς ξέρεις, ακόμα καλύτερα τους δασκάλους αυτού του παιδιού, μίλα σε αυτή τη γυναίκα για να καταλάβει τι έγκλημα πάει να κάνει. Αφού έχεις πάρει υποτροφία (μπράβο σου!) θα ξέρεις τις διαδικασίες. Όποιος μας διαβάζει και ξέρει τι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα με ταλαντούχα παιδιά που θέλουν να πάνε παρακάτω, ας μας πει στα σχόλια (και δείξε της τα, αν γίνεται!) Ελπίζω να μην είναι η μοναδική λύση να βρει υποτροφία στο εξωτερικό, γιατί με αυτά το προσόντα είμαι σίγουρη ότι αυτό θα μπορούσε να το κάνει.

Σας αφήνω με ένα τραγούδι που έστειλε αναγνώστης στο 'Α μπα', χωρίς να εξηγεί το γιατί:

45

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#5 ακριβώς το ίδιο πρόβλημα είχα! Η λύση.... ηλεκτρική κουβέρτα!! Όποιος δεν έχει δοκιμάσει δεν μπορεί να καταλάβει! Καταρχήν, τραβάει την υγρασία! Την σβήνεις όποια στιγμή θέλεις και ποτέ ξανά δεν θα είναι τα πόδια σου παγάκια!! Θα με θυμηθείς..... :)
#5Αν και έχει μπει πλέον για τα καλά η άνοιξη (επιτέλους!), δοκίμασε θερμοφόρα και θα με θυμηθείς!Εγγυημένο αποτέλεσμα, ζεσταίνει τα παγωμένα μέρη με διάρκεια πολλών ωρών!
#7 Προσφατα έμαθα την ιστορια ενος αριστου μαθητη απο φτωχη οικογενεια στη Θεσσαλονικη, ο οποιος πηρε υποτροφια για να παει σε ιδωτικο σχολειο. Εκει έκανε δωρεαν την προετοιμασια για τις εξετασεις που χρειαζονται τα πανεπιστημια στην Αμερικη (νομιζω cas λεγονται). Εγραψε αριστα και τον πήρε το Harvard με πληρη υποτροφια. Τωρα κάνει διδακτορικο κάπου στην Αμερική.Η οικογενεια του δε θα μπορουσε να τον στηριξει ποτε οικονομικα για κατι τετοιο. Οποτε πραγματικα αν ειναι τοσο εξυπνος, ας ψαξει για υποτοφιες. Πολλα παιδια τα εχουν καταφερει ετσι, ειναι κριμα να γινεις τεχνιτης στην Ελλαδα ειδικα αυτα τα χρονια.
Μετά το κοινότοπο που είναι το σωστό αντί για κοινότυπο, μετά την ομφαλοσκόπηση τώρα προστέθηκε και η αμφισημία στη λίστα "τι καινούριο έχω μάθει διαβάζοντας Α,μπα". Αυτό είναι, εκπαίδευση και ψυχαγωγία!
#5 Εδώ η επιτομή των κρύων ποδιών!!! Παλιότερα χρησιμοποιούσα κάτι μάλλινο (ολόμαλλο) όπως μια ζακέτα ή μικρή κουβερτούλα. Οι κάλτσες δεν λειτουργούσαν σωστά γιατί εμπόδιζαν την επαφή του ενός ποδιού με το άλλο για τη μετα φορά της θερμότητας. Τώρα τελευταία, όμως, ανακάλυψα ότι το να ξαπλώνεις εντελώς τσιτσίδι είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να ζεσταθείς (και φυσικά δεν λειτουργώ θερμαντικό την νύχτα, αντιθέτως αφήνω ανοιχτό παράθυρο για φρέσκο αέρα). Πλέον το πολύ σε τρία λεπτά έχω γίνει φούρνος και κοιμάμαι σαν πουλάκι, γιατί το σώμα από μόνο του ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς!
Εννοείται με το πάπλωμα από πάνω (το χειμώνα), σεντονάκι το καλοκαίρι. Όταν λέμε τσιτσίδι, εννοούμε χωρίς πυτζάμες, εσώρουχα, κάλτσες και όλα τα συναφή. Μια ερώτηση σε όσους πάτησαν "ΟΧΙ": το έχετε δοκιμάσει; Εγώ σώθηκα
Πουπουλένιο πάπλωμα. Αρκετά βαρύ για να μην σου φεύγει. Δεν μου έχει συμβεί να ξεσκεπαστώ (άσε που ζεσταίνομαι κάποιες φορές και βγάζω ποδαράκι έξω!).
#5: θερμοφόρα! μπορεί να ακούγεται γιαγιαδίστικο, αλλά σε σώζει. ειδικά αν κάνουν καμια ώρα να ζεσταθούν και δε μπορείς να κοιμηθείς με κρύα.
Με συγχωρείτε κιόλας, αλλά μια που το ξαναείδα στην ερώτηση #4, πώς γίνεται να μπαίνει κανείς τόσο εύκολα σε λογαριασμό άλλου στο fb; Ακούγεται πιο συχνά από όσο θα περίμενα. (ή είμαι στον κόσμο μου και μάλιστα την έχω ήδη πατήσει, ποιος ξέρει;)
Υπάρχουν ειδικά προγράμματα που «σπάνε» τους κωδικούς, γι αυτό και ο κωδικός σου δεν πρέπει να αποτελείται μόνο από αριθμούς αλλά και από σύμβολα και γράμματα, να είναι δηλαδή ισχυρός. Βέβαια στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεδομένου ότι γνωρίζονται, μπορεί και να είχε ξεχάσει τον λογαριασμό ανοιχτό στον υπολογιστή της ή να τον είδε καθώς πληκτρολογούσε!
καλα στις περιπτωσεις του/της συντροφου ειναι απλα αμελεια του χειριστη. Δεν προσεχει αρκετα ή δεν ξερει πως ακριβως λειτουργουν τα προγραμματα πλοηγησης (αποθηκευση εστω και προσωρινα του κωδικου) ή δεν εχει ακουστα το log out!!
#7 Να προσεγγίσεις τον διευθυντή για να μάθεις τι ακριβώς είπε στη μητέρα του παιδιού. Μπορεί εκείνη λόγω ελειπούς γνώσης της γλώσσας να παρανόησε τα όσα της είπε ο διευθυντής ή ακόμα χειρώτερα να τα μετέφρασε όπως την βολέβουν. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν ο διευθυντής ισχυριστεί ότι δεν είναι δική σου δουλειά να αναμυγνείεσαι σε ξένες υποθέσεις, προσπάθησε να τον πείσεις να αλλάξει γνώμη στη μητέρα του παιδιού και να την ενθαρύνει να αφήσει το γιο της να προχωρήσει με τις σπουδές του.
#7 Παρέπεμψε την μητέρα και το παιδί σε κάποιον σύμβουλο σπουδών,ο οποίος θα τους συμβουλεύσει καλύτερα από τον συγκεκριμένο διευθυντή. Επίσης κατέστησε σαφές πως είσαι πλάι τους σε οτιδήποτε μπορείς να βοηθήσεις σχετικά με το παιδί.
#5για το αντιθετο προβλημα, ειχε γραψει ενα ωραιο ο Ζακ Γαλιφιανακης:σκεπαζεσαι με την κουβερτα και ιδρωκοπας.ξεσκεπαζεσαι και παγωνεις.σκεπαζεσαι και βγαζεις ενα ποδι εξω απ την κουβερτα και ξαφνικα, ολα ειναι τελεια!
#4αυτα παθαινεις για να ψαχνεις ξενους λογαριασμους. τωρα, εχασες το πλεονεκτημα της αθωοτητας. αν ειναι κατι ασημαντο, απλη επιβεβαιωση, μπορει να σταματουσε συντομα και να αποφασιζε να μπει σε σχεση μαζι σου, γιατι εσυ θα ησουν ωραια και μοιραια και θα τον θαμπωνες με την απαστρατπουσα προσωπικοτητα σου και την ομορφαδα σου.τωρα, αναγκαστικα θα φερεσαι σαν κομπλεξικο, θα τρωγεσαι με τα ρουχα σου, θα υποφερεις και στο τελος θα σκατωσεις το οτι ηταν αυτο που θα μπορουσατε να εχετε, πριν γεννηθει...αν τον εδιωξε αυτη, μπορει να ειναι το μεγαλο του κολλημα και να τρεχει καθε φορα που του κουναει την ουρα της και ναι, μπορει να ειναι ολη την ωρα μαζι, αν του το ζητησει και γιαυτο να μην ζητησε σχεση απο σενα και να ειναι μαζι σου μονο τις ωρες που δεν μπορει να ειναι μαζι της.αν την εδιωξε εκεινος, απλα επιβεβαιωνεται απο το ενδιαφερον της και ενιοτε υποκυπτει σε προτασεις...παντως, αφου δεν δωσατε υποσχεσεις δεσμευσης και αφοσιωσης, δικαιωμα του, ε?
#7 Κι εγώ διαβάζω και ξαναδιαβάζω και δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάποιος νοήμων άνθρωπος και δη μορφωμένος μπορεί να είπε κάτι τέτοιο. Θεωρώ ότι το παιδί, δεδομένου ότι είναι και ταλαντούχο, μπορεί να βρει κάποιο τρόπο ώστε να προχωρήσει παραπέρα. Για Ελλάδα υπάρχουν υποτροφίες ΙΚΥ, Μποδοσάκη κτλ. Για εξωτερικό υπάρχουν πάρα πολλές διευκολύνσεις: Γαλλία υπάρχει επίδομα που σου καλύπτει το ενοίκιο αν οι γονείς σου είναι χαμηλόμισθοι και δεν υπάρχουν δίδακτρα αν ξέρεις την γλώσσα. Ολλανδία, Γερμανία, Αγγλία υπάρχουν φοιτητικά δάνεια και υποτροφίες για προπτυχιακές σπουδές που αποπληρώνεις (εν μέρει και με πολύ χαμηλό επιτόκιο) αφού βρεις δουλειά με καλό μισθό. Ακόμη και πολλά καλά πανεπιστήμια στην Αμερική δέχονται με πλήρη υποτροφία παιδιά ταλαντούχα με διακρίσεις (ειδικά στην περίπτωση του που τα κάνει όλα αυτά σε γλώσσα που δεν είναι η μητρική του). Δυστυχώς δεν ξέρω επακριβώς τι παίζει για υποτροφίες προπτυχιακών ώστε να σου δώσω ακριβής πληροφορίες αλλά ξέρω σίγουρα ότι υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη προγράμματα για σπουδές. Θα χρειαστεί αρκετό ψάξιμο.. Καλή τύχη :)
#7: Μου είναι πολύ δύσκολο να πιστέψω το "σενάριο" περί αρνητικής παρέμβασης του Γυμνασιάρχη. Σε κάθε περίπτωση, αν το παιδί πρέπει οπωσδήποτε να εργαστεί για να συνεισφέρει στα οικονομικά της οικογένειας (λυπηρό, αλλά συμβαίνει), ίσως θα πρέπει η οικογένεια να εξετάσει το ενδεχόμενο του Εσπερινού Λυκείου. Αρκετοί απόφοιτοι εσπερινών λυκείων έχουν κατάφερει να εισαχθούν στα ΑΕΙ (είναι ξεχωριστή κατηγορία στις πανελλήνιες εξετάσεις) και να σπουδάσουν με υποτροφία. Επίσης, υπάρχει και το πρόγραμμα "σπουδάζω με υποτροφία" http://spoudazo.equalsociety.gr/index.php/el/ για ευάλωτες οικονομικά ομάδες.Καλή επιτυχία-μην κόβετε τα φτερά στα ταλαντούχα παιδιά, ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ!