Στο σημερινό ‘Α, μπα’: να το προσπαθήσω;

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: να το προσπαθήσω; Facebook Twitter
38


________________
1.


καλησπέρα!
σε 1 μήνα περίπου θα είμαι στο εξωτερικό για σπουδές εντός Ευρώπης! από την μία φοβάμαι τρελά, αλλά από την άλλη ενθουσιάζομαι στην ιδέα! πες 1 συμβουλή σε αυτούς που ετοιμάζονται να μείνουν αρκετό καιρό στο εξωτερικό..- Μικρή Λουλου


Να είσαι όσο πιο πολύ γίνεται ανοιχτή στο διαφορετικό.


________________
2.


Εχω την εντύπωση οτι θα σου αρέσει αυτό το βίντεο.- μπλε λεμονάδα

 

Πολύ μου αρέσει! Παιδιά, δείτε το κι εσείς

________________
3.


μου αρέσει εδω και μερικούς μήνες ενα παιδί με το οποίο κάνουμε πολύ παρέα...συχνά λέμε βλακείες του στυλ το ζηλεύω ή τι θα γίνεται οταν θα παντρευτούμε...αλλα πέραν της πλάκας δεν γίνεται τιποτα άλλο...μερικές φορες μου δίνει τη εντύπωση πως ίσως κι εκείνος νιώθει κάτι...αλλα και παλι τιποτα...τι να κάνω το προσπαθήσω η δεν υπάρχει περίπτωση..?- Διχασμένη!

Αν δεν είναι γκέι, έχει άλλη ή άλλες.


Όταν λες «να το προσπαθήσω» αναρωτιέμαι τι να εννοείς. Δηλαδή αυτούς τους μερικούς μήνες τι πιστεύεις ότι έκανες; Αλήθεια πιστεύεις ότι δεν προσπαθούσες και ότι αυτός δεν έχει καταλάβει τίποτα;


________________
4.


ειμαι 14 χρονων και οταν μεγαλωσω θα ηθελα να σπουδασω νομικη στην θεσσαλονικη αλλα εχει πολυ διαβασμα αξιζει;- ευη


Πολύ χαίρομαι που έχουμε αναγνώστες 14 χρονών. Αν αξίζει η νομική θα το αποφασίσεις στην τρίτη Λυκείου, για την ώρα αυτό που σίγουρα αξίζει είναι το διάβασμα, ό,τι και να γίνει στο μέλλον.


Και μην παραλείπεις να διαβάζεις και λογοτεχνία!

________________
5.


Αγαπημένη Α μπα, δεν είναι ακριβώς ερώτημα αλλά παρά σε μορφή σχολιασμού προτίμησα να μιλήσω σε μορφή προβληματισμού. Σε διαβάζω ανελειπώς και έχω μόνο ένα μικρό παράπονο. Εάν κάποιος με ψυχική διαταρχή σου στείλει κάποιο προβληματισμό του το χειρίζεσαι εξαίσια! Εάν όμως αυτός ο προβληματισμός έλθει από κοντινό πρόσωπο και δη σύντροφο ενός ατόμου με ψυχικό νόσημα όλοι -και το έχω προσέξει και από σένα- αρχίζετε τα προστάτευσε τον εαυτό σου, εσένα ποιος θα σε φροντίσει κτλ κτλ.
Είμαστε και έμεις άνθρωποι... αγαπάμε και νοιαζόμαστε. Απλά η συνύπαρξη με εμάς είναι ίσως κάποιες φορές πιο δύσκολη και πιο οδυνηρή.
Προσωπικά έχω διαγνωσθεί με μεταιχμιακή διαταραχή προσωπικότητας (Borderline personality disorder) πράγμα που κάνει τις προσωπικές μου και ειδικά της ερωτικές μου σχέσεις απίστευτα δύσκολες.
Έχω μάθει να ζω με αυτήν, την έχω μελετήσει εις βάθος, έχω κάνει απίστευτές ψυχοθεραπείες, έχω μείνει σε ίδρυμα για μικρό χρονικό διάστημα. Μετά από πέντε χρόνια έχω -και μετά από απόπειρα κατά τη διάρκεια θεραπείες- σταματήσει και τη θεραπευτική αγωγή, και όσο επικίνδυνο και αν ακούγεται. Ξέρεις πόσο δύσκολο είναι να ζεις εφόρου ζωής με ψυχοφάρμακα που ελέγχουν τη διάθεση σου; Να είναι όλα τα συναισθήματα σου μέτρια; Είτε καλά είτε κακά; Να ξέρεις πως δεν υπάρχει θεραπεία, μόνο συντήρηση, η οποία μπορεί να σταματήσει να δουλεύει ανά πάσα στιγμή;
Για να μην καταλήξω σε σεντόνι, στο θέτω απλά σαν προβληματισμό. Ίσως κάποια άτομα να θέλουν ψυχολογική υποστήριξη ή θεραπευτική. Ίσως κάποια άτομα να θέλουν παραπάνω θάρρος για να μένουν κοντά μας. Και ίσως να θέλουν και μια έξτρα συμβουλή και υπομονή. Παρόλα αυτά είμαστε και εμείς άνθρωποι με ανάγκες και αισθήματα και επειδή κάποιες φορές παραστρατούμε αυτό δεν είναι δικαιολογία για κανένα που δήθεν "μας αγαπά" να μας εγκαταλείπει.
Απ΄την άλλη κάποιοι θα πουν πως δεν μας φταίει ο άλλος για να ταλαιπωρείται μαζί μας. Σωστό! Αλλά μια ψυχική πάθηση δεν είναι ΕΠΙΛΟΓΗ μας, ούτε ελέγχεται, ούτε με χάπια, ούτε με λογική, ούτε με συζήτηση. Υπάρχει και θα υπάρχει πάντα εκεί σε ύφεση ή σε κρίση και δυσυχώς ακόμη και εις γνώσην μας να είναι δεν υπάρχει τίποτα που να την σταμάτα!

ΥΣ. Αν θα googlαρετε απόφυγετε την Wikipedia είναι ασάφειες που έχει είναι από αστείες εως επικίνδυνες!- BPD

Αν είχες μελετήσει την κατάσταση σου σε βάθος δεν θα είχες σταματήσει την θεραπευτική αγωγή. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πρέπει να παίρνουν φάρμακα για όλη τους τη ζωή για πολλούς και διάφορους λόγους. Όλοι αυτοί πρέπει να είναι ευγνώμονες που ΥΠΑΡΧΟΥΝ φάρμακα που μπορούν να πάρουν, γιατί υπάρχουν πάρα πολλές ασθένειες για τις οποίες δε μπορείς να κάνεις ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. Συμφωνώ με το ότι αυτό που έχεις δεν ελέγχεται με τη σκέψη, αλλά ξέρεις πολύ καλά ότι ελέγχεται με τα φάρμακα, και οι δικαιολογίες ότι «μπορεί ξαφνικά να σταματήσουν να λειτουργούν» δε στέκουν.


Αν πιστεύεις ότι τα φάρμακα σε κάνουν να νιώθεις τα πάντα «μέτρια», τότε πρέπει να το πεις σε αυτόν που σου έγραψε τα φάρμακα, γιατί αυτός μόνο μπορεί να καταλάβει τι εννοείς όταν το λες.


Αν έχεις διαβάσει με προσοχή αυτά που γράφω, δεν προτείνω σε κανέναν να εγκαταλείψει τον συνάνθρωπό του. Αυτό που λέω, και επιμένω σ' αυτό, είναι να μην προσπαθήσει να τον θεραπεύσει. Αν κάποιος μπορεί να κρατήσει αυτό το σκληρό όριο και να παραμείνει φίλος/σύντροφος, χωρίς να γίνει νοσοκόμος/ψυχολόγος, ωραία.


Αυτό που θα πρότεινα οπωσδήποτε σε όποιον σε πλησίαζε, είναι να σε κάνει να καταλάβεις ότι αντιμετωπίζεις λάθος την κατάσταση σου και να δεχτείς ότι χρειάζεσαι ψυχίατρο και παρακολούθηση για όσο ζεις, και να ευχαριστείς στα γόνατα το μεγάλο Πνεύμα που υπάρχει τρόπος για «συντήρηση», που λες, με επιπολαιότητα. Πρέπει να πάρεις την ευθύνη για τη ζωή σου και η ευθύνη σου είναι να φροντίσεις τον εαυτό σου με ό,τι είναι διαθέσιμο. Έχεις μια ασθένεια, χρειάζεσαι φάρμακα, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην τα πάρεις.


________________
6.


Αγαπητη Α, μπα;

Απ'οτι ξερω προσφατα μετακομισες στην Αμερικη και σου γραφω γιατι θελω κι εγω παρα πολυ να φυγω και να ερθω εκει...βεβαια δεν ξερω ποσο ευκολο θα ειναι για μενα γιατι δεν ειμαι ελληνιδα και δεν εχω ελληνικη υπηκοοτητα και τα σχετικα...θα ηθελα ομως πολυ να μαθω αν υπαρχει καποιος τροπος να φυγω και αν ειναι ευκολο ή δυσκολο ετσι ωστε να ξερω αμα ειναι να σταματησω να ελπιζω...ναι, αυτα!! ευχαριστω εκ των προτερων!- Ευα

Θα μας βοηθούσες κάπως περισσότερο αν μας έλεγες τι υπηκοότητα έχεις, αλλά μη νομίζεις ότι αν έχεις ελληνική έχεις καμία ξεχωριστή αντιμετώπιση. Από αυτά που γράφεις καταλαβαίνω ότι δεν έχεις την παραμικρή ιδέα για το τι εννοείς «να έρθω εκεί», οπότε ναι, είναι πολύ δύσκολο. Για την Αμερική χρειάζεσαι βίζα, και αν δεν έρχεσαι για τουρισμό, πρέπει να έρχεσαι για να κάνεις μια πολύ συγκεκριμένη δουλειά. Οι σπουδές είναι μάλλον ο πιο εύκολος τρόπος.

________________
7.


Αγαπητή Α, μπα.. είμαι σε ένα απίστευτο μεταίχμιο. 20, και όλα μου λένε να πάω εξωτερικό. Ασχολούμαι με τη μουσική πολλά χρόνια και έχω φτάσει σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο - είναι το όνειρο μου. Αυτήν τη στιγμή σπουδάζω (οικονομικά, μου αρέσουν..).. ή μαλλον ξεκίνησα να σπουδάζω με 2 χρόνια καθυστέρηση. Βλέπω μια απίστευτη μιζέρια στην Ελλάδα που σχεδόν δεν αντέχεται πλέον. Η ερώτηση: σπουδές, μουσικές σπουδές ή εξωτερικό να κυνηγήσω το όνειρο μου.

Υ.γ. πλάγια είναι η τελευταία - τι θα έλεγες στον κολλητό σου δηλαδή, πες μου (στα 20 του κατά προτίμηση!)

Στον κολλητό μου θα έλεγα να τα βάλει κάτω, να εκτιμήσει σε τι είναι πραγματικά καλός, να ζυγίσει τις προτεραιότητες και τις πιθανότητες επιτυχίας και να αναλάβει την ευθύνη αυτής της σοβαρής απόφασης μόνος του, γιατί αυτό πρέπει να κάνουν όσοι είναι πάνω από 18. Επίσης, δεν θα ρώταγα αγνώστους που δε με ξέρουν ούτε στο ελάχιστο, γιατί α) ούτε που μπορούν να υποθέσουν πόσο καλός είσαι στο κάθε τι και γιατί β) τα first world διλήμματα είναι πολύ σημαντικά για όποιον τα αντιμετωπίζει, εξαιρετικά αφηρημένα για όποιον τα ακούει.


Εκεί που γράφω «αφηρημένα», βάλε «βαρετά».

38

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

16 σχόλια
Ολόκληρο η ομιλία της Dr Brené Brown απ'όπου προέρχεται το απόσπασμα στο #2: https://www.youtube.com/watch?v=QMzBv35HbLk Dr Brené Brown το όνομα της καθηγήτριας που μιλάει για empathy στο βιντεάκι #2. Εξαιρετικα ενδιαφέρον!
#5Πρέπει να ξέρεις, πως γενικά στις ερωτικές σχέσεις οι άνθρωποι λειτουργούμε με προκατάληψη (για τους ασθενείς γενικά, για τους άσχημους, για τους αμόρφωτους) κυρίως γιατί επιδιώκουμε μία σαφώς πιο εύκολη και πιο ευχάριστη σχέση. Γιατί σε παραξενεύει που αυτό ισχύει και με τους ψυχικά ασθενείς?Ο κανόνας αυτός δεν ισχύει περισσότερο για τους ψυχικά ασθενείς, από ότι ισχύει για άπειρες άλλες κατηγορίες ανθρώπων.Είναι άδικο για τους λόγους που λες, αλλά είμαι σίγουρη πως κι ΕΣΥ κάποτε απέρριψες κάποιον, επειδή ας πούμε, δε σου άρεσε εμφανισιακά.Δεν ήταν άδικο?Όταν για κάτι χρειάζεσαι τη συναίνεση κάποιου άλλου (ερωτικη/προσωπική σχέση), δεν θα πρέπει να τον πείσεις ότι έχει κάτι να κερδίσει (συναισθηματικά)απο τη σχέση του μαζί σου?Η μόνη δικαιολογία που σου δίνω είναι πως η έλλειψη προσπάθειας από την πλευρά σου και η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής, έπειτα από επιλογή σου, είναι σύμπτωμα της πάθησής σου.
#5 είναι πάρα μα πάρα πολύ επικίνδυνο που σταμάτησες τα φάρμακα! γιατί τόση άρνηση? δεν θα επέλθει έτσι ο έλεγχος που θες να έχεις στη ζωή σου! τα φάρμακα πρέπει να τα βλέπεις σαν συνοδοιπόρους/βοηθήματα για να καταφέρεις να ζήσεις όσο καλά θέλεις!
#5 Ανάφερα διάφορους προβληματισμούς μου οι οποιοί μου δημιουργήθηκαν με το διάβασμα διάφορων σχολίων στη συγκεκριμένη στήλη. Για να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα λοιπόν, λόγω ηλικιάς και λόγω των χρόνων που παλεύω με την ασθένεια1ο Έχω σταματήσει να περιμένω από τους άλλους να με λυπηθούν γιατί υποφέρω2ο Έχω σταματήσει να το κρύβω και να πέριμενω από τον άλλον να καταλάβει. Αντιθέτως το συζητώ και όταν πράξεις μου είναι λόγω αυτού, όταν και αφού ηρεμήσω μπορώ να το αντιληφθώ. 3ο Την θεραπεία την έχω διακόψει από μόνη μου, παρά τις εντολές των γιατρών, γιατί είναι μέρος της ίδιας της θεραπείας, να σε κρατούν σε μια μέτρια κατάσταση συναισθημάτων καθώς η υπερβολική λύπη, θυμος ή χαρά μπορούν να πυροδοτήσουν επεισόδια της ασθένειας. 4ο Σανάνθη, λόγω των γραπτών σου σε εκτιμώ απίστεύτα και έχω δώσει έμφαση στην απάντηση σοιυ για τον εξής λόγο: Μπορώ να δώσω το πολύ, που αναφέρεις, κάποιες φορές αντιθέτως είναι υπερβόλικα πολύ, σε σημείο που ο άλλος μπορεί να πνιγεί. Ευτυχώς έχω μια πολύ καλή σχέση, με έναν άνθρωπο που έχει δείξει απόλυτη κατανόηση, και που έχει μάθει να ελέγχει τα ξεσπάσματα μου και να με αφήνει να ηρεμώ όταν πρέπει και όταν περνά η κρίση το συζητά και το ξεδιαλύνει. Έχω εις γνώσην πως πολλές φορές την πληγώνω, ωστόσο είναι η προτεραιότητα μου και στις καλές μου μέρες κάνω ότι μπορώ για να αντισταθμήσω τις κακές.Δεν κατάλαβα γιατί με θεωρείς αχάριστη ή γιατί με λυπάσαι Sofiana, έχω αποδεχθεί την κατάσταση μου, ζω με αυτή και ναι δεν παίρνω την φαρμακευτική αγωγή μου γιατί δεν θέλω να ζω έτσι. Και για να μπω και σε ποιο προσωπικές λεπτομέρειες, τα φάρμακα μετριάζουν ακόμη και την λιπιντό σου με αποτέλεσμα κάποιες φορές να μην μπορείς ούτε καν να κάνεις έρωτσ στον άνθρωπο σου... Κάποιες φορές προτιμάς να ζεις με προσοχή παρά να μην ζεις. Αντιλαμβάνομαι τον γοργοθά που ζείτε και σας εύχομαι καλό κουράγιο αλλά μην θυμώνεις με άτομα που κάνουν τις δικές τους επιλογές. Σκοπός μου απλά ήταν να θίξω πως είμαστε ισότιμα άτομα με όλους και πως η νοοτροπία του να μένουμε μακριά από άτομα με ψυχικές (εγκεφαλικές) ασθένειες, όταν αυτές δεν ειναι επικύνδινες στην κοινωνία, είναι λάθος.
Θα έπρεπε τουλάχιστον να σε προβληματίσει το ότι όλοι μα όλοι συμφωνούν στο ότι ΚΑΚΩΣ διέκοψες τη θεραπεία, ακόμη και αυτοί που διαφωνούν στα επιμέρους.Δε χωράει συζήτηση στο θέμα. Κάνεις τεράστιο λάθος και πολύ σοβαρό. Αλλάζεις τη συζήτηση, αλλά το σημαντικό είναι άλλο.
@Twisted Mind: έγραψα το σχόλιό μου έχοντας την προσωπική εμπειρία να είμαι η "άλλη πλευρά" (όχι ως σύντροφος αλλά ως παιδί) θέλοντας απλώς να δείξω πόσο δύσκολη είναι η συμβίωση με έναν άνθρωπο που πάσχει από ψυχικό νόσημα. Στο είπα και πριν, δεν φταις για το ότι αρρώστησες αλλά φταις για το ότι παραμελείς εν γνώσει σου τη θεραπεία σου. Είναι κρίμα να δυσκολεύεις τα πράγματα, ίσως δεν καταλαβαίνεις πόσο οδυνηρό και ψυχοφθόρο είναι για τους γύρω σου το γεγονός ότι αρνείσαι να πάρεις τα φάρμακά σου. Πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι η άρνηση σου αυτή είναι μέρος της ασθένειας.Καλή τύχη σου εύχομαι από εδώ και πέρα, ελπίζω να σε βοήθησα.
Twisted Mind, εγώ πάλι σε καταλαβαίνω πολύ.Εξω από το χορό πολλά λέγονται και μόνο αν σου συμβεί κάτι πραγματικά σοβαρό μτ την υγεία σου και ασχολείσαι με αυτό και δεν είσαι έρμαιο των γιατρών που σε βλέπουν σαν νούμερο ("να περάσει το 52") μπορείς να καταλάβεις,.Μη ζητάς κατανόηση από κάποιον που δνε τα έχει ζήσει αυτά συνειδητά.Αν χρειάζεσαι να μιλήσουμε το μέιλ μου είναι στη διάθεση της λάιφο,Ευχαριστώ για το χώρο
@4 Η νομική δεν έχει μόνο πολύ διάβασμα για να μπεις, έχει και για να βγεις, και έχει και μέχρι να πάρεις σύνταξη γιατί οι νόμοι αλλάζουν. Επίσης, αν δεν προέρχεσαι από νομικό περιβάλλον (για να πάρεις πελάτες από γονείς π.χ.) πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι οι δικηγόροι είναι πολλοί, οι μισθοί είναι συνήθως χαμηλοί και πληρωνεις εσύ τα ασφαλιστικά ταμεία σου. Κοινώς, ακολούθησε αυτόν τον τομέα αν τον αγαπάς και όχι για να βγάλεις εύκολα χρήματα. Αν το διάβασμα σε τρομάζει δεν στο προτείνω πάντως.
#1: στην αρχή θα συγκρίνεις, θα συγκρίνεις, θα συγκρίνεις και όλα στην Ελλάδα θα σου φαίνονται τόσο ωραία. και όλα στην ξένη χώρα θα σου φαίνονται τόσο άσχημα.προσπάθησε μέχρι να τελειώσουν οι σπουδές, να μη σκέφτεσαι με τον ίδιο τρόπο. :)
Αν είναι τόσο ντροπαλός που η κοπέλα εδώ και κάτι μήνες του λέει "τι θα κάνουμε αν παντρευτούμε" κι αυτός ακόμα ντρέπεται, ε τότε δε λέγεται πια ντροπαλός. Υπάρχει άλλη λέξη που τον χαρακτηρίζει...
νομίζω η κοπέλα είναι 15 και το αγόρι 16 και υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι απλώς ντροπαλός και να μην ξέρει να φερθεί.αν οι ηλικίες δεν είναι σωστές :P τότε πρέπει να εξετάσουμε πρώτα το γεγονός ότι μια γυναίκα φλερτάρει λέγοντας για πλάκα "τι θα κάνουμε αν παντρευτούμε".
Πολύ χώσιμο βρε παιδιά στην καταχώρηση #5. Επίσης, την επίθεσή σου Sofiana ειλικρινά δεν την καταλαβαίνω. Άσε που μου θυμίζεις τη γραφικότητα των θρησκόληπτων, που πάνε μεν στην εκκλησία, αλλά χώνουνε σκατό και φαρμάκι με το που βγουν απ'τον γυναικωνίτη. Δεν ξέρω αν με πιάνεις... Ξέρω, ξέρω, κουβαλάς σταυρό.... Και ναι, Σανάνθη, αν κάποιος θέλει και το αντέχει, ας είναι με όποιον άνθρωπο υγιή, αρτιμελή, ή όχι θέλει. Δεν υπάρχει δοσομετρητής στις σχέσεις, υπάρχουν αναλογίες. Κάποιος δίνει κάποια στιγμή πιο πολύ, κάποιος παίρνει και πάει λέγοντας...Τώρα για την #5, σοβαρά, η θεραπεία στην περίπτωσή σου δεν κόβεται και αν όντως παρακολουθείσαι από ψυχίατρο, αληθινό ψυχίατρο και όχι τσαρλατάνο ή απλό ψυχοθεραπευτή, αποκλείεται να σου έκοψε τελείως τη θεραπεία. Σίγουρα, κάθε χρόνο περίπου γίνεται κάποια αλλαγή στο σετάρισμα της θεραπείας, αλλάζει η δοσολογία ή και κάποια από τα σκευάσματα, χωρίς όμως να είναι και απόλυτο. Συμφωνώ για τις μεταπτώσεις που περιγράφεις και την αδυναμία σου να συμβιβαστείς με το γεγονός ότι είναι κι αυτή μία αρρώστια, αλλά αν το σκεφτείς, είναι πολύ απλό να το καταλάβεις. Όπως π.χ το συκώτι δε μεταβολίζει κάποια ένζυμα, όπως η καρδιά δεν αιματώνεται σωστά, έτσι και οι νευρομεταβιβαστές του εγκεφάλου δεν εκκρίνουν πάντα τις κατάλληλες δοσολογίες για να "πετύχει" το κοκτέιλ...Σε κάποιους η μίξη είναι λίγο πιο βαριά και μας χαλάει...Ξέρεις όμως ότι μπορείς να ελέγξεις αυτό το hangover... όπως επίσης ξέρεις ότι δεν οδηγούμε μεθυσμένοι...είναι κουτό να ξέρεις ότι μπορείς να έχεις τον έλεγχο του εαυτού σου και να μην το κάνεις, άσε που επίσης ξέρεις ότι ανησυχείς πάρα πολύ τους άλλους γύρω σου, όποια ιδιότητα κι αν έχουν....Καλή τύχη, αλλά μην αφεθείς στην τύχη σου, it's serious
Συμφωνώ/ Έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρεις. Όταν εγώ πέρασα περιπέτειες με την υγεία μου, δεν με παρηγορούσε καθόλου να σκέφτομαι ότι υπάρχουν άλλοι που μπορεί να έχουν κάτι χειρότερο και όμως βρίσκουν κάποιο τρόπο να χαίρονται τη ζωή. Αντίθετα, μου φαινόταν το τέλος του κόσμου. Ξέρω, μπορεί να φαίνεται εγωκεντρικό και αχάριστο αυτό, αλλά δεν είναι ψέμα να λέω "έλα μωρέ, υπάρχουν και χειρότερα, ας κάνουμε την Πολυάννα και ας πούμε ότι είμαστε χαρούμενοι-ενώ δεν είμαστε"; Θα πρέπει να θέλει απίστευτο κουράγιο να ζεις με κάποια ψυχική ασθένεια, και ούτε διανοούμαι π'ως θα ήμουν εγώ σε αντίστοιχη κατάσταση, πόσο μάλλον να κρίνω τον άλλο. Κοπέλα της 5, ακόμα και αν δεν μπορεί/δεν είναι υποχρεωμένος κανείς να κάνει το νοσοκόμο-α, όλοι μπορούν να προσφέρουν κάποια συμπόνια και υποστήριξη, είτε έχεις δίκιο είτε άδικο. Η κριτική εκ του ασφαλούς, προσωπικά δεν νιώθω ότι έχει και πολλά να προσφέρει....
Κάποτε, σε ένα σεμινάριο ψυχοθεραπείας είχε ειπωθεί το εξής ως παράδειγμα βίωσης του πόνου.."Ένα μικρό παιδί έχει χτυπήσει το γόνατό του και τρέχει αίμα. Τρέχοντας και κλαίγοντας γοερά πηγαίνει στην καρκινοπαθή μαμά του και της λέει πως πεθαίνει"...Εν ολίγοις, όλοι μας, μικροί μεγάλοι, ανεξάρτητα από ασθένειες ή προβλήματα βιώνουμε το πρόβλημά μας με ένα τρόπο μοναδικό και με μια τάση δραματοποίησης...Είναι απόλυτα φυσιολογικό πολλές φορές να θεωρούμε το πρόβλημά μας το χειρότερο, δυσκολότερο, τεράστιο. Μη φυσιολογικό είναι να μην κινούμε τη διαδικασία επίλυσής του...
Α μπα εύγε για την απάντηση στο 5. Επίσης, μια διευκρίνιση: σημαντικό σύμπτωμα της BPD είναι η οδυνηρή βίωση της αίσθησης ότι οι άλλοι σε εγκαταλείπουν. Κάτι το οποίο κάνει μπαμ στο γραπτό της κοπέλας αυτής. Θέλω να πω ότι έστω ας γίνει αυτό το κίνητρο να πάρει τη θεραπεία των φαρμάκων της αν θέλει να αξιώνει δικαίωμα στις σχέσεις της
Μία ερώτηση προς τους σχολιαστές της Αμπα: Έχω μια βδομάδα για να βρω το θεατρικό έργο που θα σκηνοθετήσω (από 4 ηθοποιούς και πάνω). Αν είχα δύο μήνες θα το έστελνα σαν ερώτηση στην Αμπα και μάλλον θα έλεγε "παιδιά βοήθεια κανείς;" Θα με βοηθούσε πολύ κάποια γνώμη/αγαπημένο σας έργο για την ερευνά μου. De La Net, Κούρτσιο, κάποιος;
Ευτυχως δεν μας λες τιποτα για την ηλικια,το φυλο,τον τελικο αριθμο,το μορφωτικο επιπεδο,τις πολιτικες αποψεις και τις τεχνικες δυνατοτητες των ηθοποιων σου κι ετσι με βγαζεις απ τη δυσκολη θεση να διαβασω μεσα στο μυαλο σου και να δω τι πραγματικα ειναι αυτο που θελεις να σκηνοθετησεις..και σε πιο κοινο θελεις ν'απευθυνθεις..ας το διακωμωδησω λοιπον κι αυτο λεγοντας να βρεις τιποτα χρυσαυγιτες και να τους βαλεις να παιξουν τον ''τυχαιο θανατο ενος αναρχικου'',και θα γελασουμε και τα καναλια θα σας δειξουν,επιτυχια εγγυημενη.
Εχεις δίκιο, ας σε βγάλω λοιπόν από την εύκολη θέση: Επαγγελματίες ηθοποιοί με αξιόλογες ικανότητες, μεγάλη σκηνή, σχετικά μεγάλη παραγωγή με δυνατότητα πρόσληψης 15 ηθοποιών. Ο λόγος που ρωτάω εδώ είναι γιατί θα με ενδιέφερε ένα κοινό που έχει την κριτική αντίληψη και την ευαισθησία που συναντάω συχνά σε αυτήν την στήλη και στους σχολιαστές της. Πιστεύω ότι η Αμπα έχει προσελκύσει με τον τροπο σκέψης της εκλεκτές συγγένειες.
Περι ορεξεως πιραντελοπιτα αλλα ριξε καλου κακου μια ματια και στο 'Εμεις κι ο χρονος' του John Priestley ή στην 'Ανταποκριση' του Ugo Betti ή στη 'Βαθια γαλαζια θαλασσα' του Terence Rattigan,οχι οτι και καλα συχναζω στα θεατρα αλλα περασα ωραιο απογευμα ψαχνοντας...plus με γυρισες πολλααα χρονια πισω τοτε που το ''θεατρο της Δευτερας'' στην κρατικη τηλεοραση ηταν ο καλυτερος τροπος να τελειωσει η μισητη μερα,the hot day down..καλη επιτυχια.
Σε ευχαριστώ για την έρευνα Κούρτσιο. Θα τα διαβάσω και αν είναι ένα από αυτά, θα σου αφιερώσω μια παράσταση:) Όσο για το θέατρο της Δευτέρας... τι μου θύμησες τώρα... Τίποτα που να ήθελα να θυμηθώ. Χάλια οι σχολικές Δευτέρες, θα έπρεπε να έχουν απαγορευτεί.
Αγαπημένο έργο και ταινία. Προχθές το ξαναέβλεπα και το έβαλα στις top 2 επιλογές. Αλλά ο σκηνικός χώρος που πρέπει να χρησιμοποιήσω είναι πολύ μεγάλος και το συγκεκριμένο έργο αν δεν είναι σε κλειστοφοβικό-αποπνικτικό χώρο δεν λειτουργεί. Όμως ναι, γαμάτη πρόταση ω κλέφτη ποδηλάτων!
Το θερμοκήπιο παίχτηκε φέτος ρε γαμώτο. Το κουκλόσπιτο είναι πολύ δυνατό αλλά... λες; Κάτι με χαλάει που μιλάει για μια επανάσταση -γυναικείο κίνημα- που έχει ήδη γίνει. Τότε είχε μεγάλη αξία χρήσης. Τώρα;
#5οταν καποιος μας φερεται ασχημα, δεν τον εγκαταλειπουμε επειδη ειναι κακος ανθρωπος, αλλα επειδη μας φερεται ασχημα..αν η ασθενεια σου σε κανει να φερεσαι ασχημα στον υποψηφιο συντροφο σου και δεν παιρνεις θεραπεια ωστε να το διορθωσεις, γιατι θα πρεπει να το ανεχτει? επειδη εισαι ασθενης? μα, δεν ειναι γιατρος, μια ισοτιμη σχεση θελει.
# 5 Δεν είμαι σίγουρη αν είσαι αχάριστη αλλά σίγουρα πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου ή να αναζητήσεις έναν νέο που θα σε καλύπτει.Ο άντρας μου από 24 χρονών έχει σκλήρυνση κατά πλάκας.(Σε) Λυπάμαι πολύ που αντιμετωπίζεις έτσι τη ζωή σου.. Όλοι έχουν προβλήματα, άλλοι μικρά, άλλοι μεγάλα.Προσπάθησε να λύσεις τα δικά σου και να κάνεις τη ζωή σου πιο όμορφη και πιο ουσιώδη!Μία ζωή έχεις, μην τη χαραμίζεις!!!!!!!ΥΓ. Αν θα ''googlάρεις'' τον όρο ''Σκλήρυνση κατά πλάκας'' δες και στη wikipedia δες και παντού. Δες πως δεν υπάρχουν ασάφειες για το πόσες ανίατες αρρώστιες υπάρχουν τις οποίες άνθρωποι τις κουβαλούν μέχρι να πεθάνουν, μη μπορώντας να κάνουν τίποτα αφού δεν υπάρχουν φάρμακα ούτε για ικανοποιητική συντήρηση...
Το ότι συγκρίνεις τη Σκλήρυνση με μια ψυχική ασθένεια είναι εντελώς άτοπο και άσχετο. Μπορεί και τα δύο είδη να κατατάσσονται στις ανίατες ασθένειες αλλά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους και είναι επικίνδυνο να τις συγκρίνεις (και να κρίνεις). Παρεμπιπτόντως, για τη σκλήρυνση υπάρχουν φάρμακα που χορηγούνται και συντηρούν ικανοποιητικά τα επίπεδα της ασθένειας, αλλά συμβάλλουν και άλλα πράγματα, όπως η αγάπη της οικογένειας, η υπομονή και η στήριξη. Πράγμα που καταρρίπτει την αυστηρή σου κριτική. Και μιλώ από την εμπειρία μου ως αδελφή μιας ασθενούς με σκλήρυνση και η οποια παίρνει ιντερφερόνη και έχει εδώ και χρόνια να κάνει επεισόδιο (ευτυχώς). Ως συγγενής πάσχοντος θα έπρεπε να είσαι λιγάκι ίσως πιο επιεικής.
#5: Ο όρος "ψυχική πάθηση" είναι παραπλανητικός αφού στην ουσία πρόκειται για ασθένεια του εγκεφάλου. Όταν αρρωσταίνει ο εγκέφαλος, είναι εγκληματική αμέλεια να τον αφήνεις να υποφέρει. Σαν να έχεις διαβήτη ή υπέρταση και να μην παίρνεις τα ανάλογα φάρμακα. Δεν φταις φυσικά για το ότι αρρώστησες, φταις όμως αν εν γνώσει σου παραμελείς τη θεραπεία σου. Από εκεί και πέρα, το γεγονός και μόνο της ασθένειας καθιστά προβληματική την οποιαδήποτε ανθρώπινη σχέση με την έννοια της de facto έλλειψης των "ίσων όρων".Καταλαβαίνεις ότι το βάρος θα πέφτει πάντα δυσανάλογα μεγάλο στον άλλον για τη διατήρηση/εξέλιξη της σχέσης, καθώς εσύ εκ των πραγμάτων θα είσαι πάντα ο πιο αδύναμος κρίκος. Ο σύντροφός σου θα πρέπει να μπορεί να έρχεται στη θέση σου, να προσφέρει το "δικό του το πολύ" κι επιπλέον να νιώθει εντάξει με το "δικό σου το λίγο". Καταλαβαίνεις πόσο δύσκολο είναι αυτό; Αναρωτιέμαι αν θα μπορείς εσύ να έρχεσαι στη θέση του άλλου, ή θα κοιτάς μόνο τα δικά σου αισθήματα και τις δικές σου ανάγκες... Η ασθένεια (η οποιαδήποτε ασθένεια, όχι μόνο η ψυχική) σε βάζει σ'ένα εγωιστικό τριπάκι από μόνη της, κοίταξε λίγο να βγαίνεις απ'αυτό, όσο μπορείς (αν μπορείς).
@Σανάνθη: Μήπως είσαι λίγο σκληρή στην απάντησή σοιυ? Το βιντεάκι στο #2 το είδες σχετικά με τη δύναμη της ενσυναίσθησης (empathy)? Όπως απαντάς είναι σαν να λες "Δυστυχώς, ατύχησες που ήρθες σε αυτή τη ζωή, κανένας δεν πρόκειται να σε ανεχθεί".Σόρι για το σχόλιο, είναι καλοπροαίρετο και το πόσταρα γιατί έχεις την εκτίμησή μου!
Δεν είχα καθόλου "επιθετική"ή σκληρή διάθεση όταν έγραφα το σχόλιό μου, το αντίθετο μάλιστα. Πρόθεσή μου ήταν απλώς να βοηθήσω την κοπέλα και να της δείξω πόσο λάθος κάνει που δεν συνεχίζει τη θεραπεία της, δυσκολεύοντας τη ζωή τόσο τη δική της όσο και των οικείων της. Η μητέρα μου όσο ζούσε, έπασχε από χρόνιο ψυχικό νόσημα. Σας πληροφορώ ότι όποτε "αποφάσιζε" να διακόψει από μόνη της τη θεραπεία, η συμβίωση μαζί της γινόταν ιδιαιτέρως οδυνηρή και ψυχοφθόρα. Η άρνηση λήψης των φαρμάκων είναι ΜΕΡΟΣ της ασθένειας. Έγραψα λοιπόν μετά λόγου γνώσεως για τις αντικειμενικές δυσκολίες και τη συναισθηματική κατάσταση της "άλλης πλευράς". Και πάλι να διευκρινίσω ότι οι προθέσεις μου ήταν καλές (όπως πάντα, ενν)- ελπίζω η κοπέλα να λάβει υπόψη το σχόλιό μου, καλή τύχη της εύχομαι από εδώ και πέρα!
Και κάτι ακόμη: η ψυχική (εγκεφαλική) ασθένεια δεν είναι ταμπού, ή τουλάχιστον θα πρέπει επιτέλους να πάψει να είναι -ζούμε στο 2014, όχι στο 1014. Είναι μια ασθένεια όπως όλες οι άλλες και μάλιστα αντιμετωπίσιμη σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, αρκεί, όπως ανέφερα, ο ασθενής να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του γιατρού. Από προσωπική εμπειρία μιλώντας (κι ας είναι αυτό ένα αισιόδοξο μήνυμα για όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις): ο ψυχικά ασθενής μπορεί να ζήσει μια ποιοτική ζωή, σχεδόν φυσιολογική (ποτέ απόλυτα όμως, ας είμαστε ρεαλιστές),πλούσια σε αμφίδρομη αγάπη και συναισθήματα, αρκεί να έχει στήριξη από το περιβάλλον του και να ακολουθεί τη θεραπεία του. :)