Δεν γίνεται να βάζουμε το ωράριο πάνω από την ανθρώπινη ζωή

Δεν γίνεται να βάζουμε το ωράριο πάνω από την ανθρώπινη ζωή Facebook Twitter
20

Στο πλαίσιο της ενότητας 'Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΥΡΩ ΜΑΣ' ζητάω και δημοσιεύω κείμενα σχετικά με το πώς βιώνουμε αυτήν την παράξενη εποχή.

 

Σήμερα ένας εθελοντής αιμοδότης μοιράζεται μια πρόσφατη εμπειρία του. 

 

 

Δεν γίνεται να βάζουμε το ωράριο πάνω από την ανθρώπινη ζωή Facebook Twitter

 

 

«Δώστε αίμα, σώστε ζωές» (αν έχετε την υπομονή)

 

Του Κωνσταντίνου Ανάργυρου

 

 

Πρόσφατα διάβασα στο Ίντερνετ την έκκληση να δώσει αίμα όποιος μπορεί για να βοηθήσει μια γυναίκα που έκανε μεταμόσχευση καρδιάς και για την οποία δεν μπορούν να βρουν τις απαραίτητες ποσότητες αίματος που χρειάζεται.

 

Με την παρότρυνση των φίλων μου αποφάσισα να μοιραστώ τις δικές μου εμπειρίες στην προσπάθεια να δώσω αίμα για να βοηθήσω κάποιον.

 

Θα πάρω τα πράγματα από την αρχή. Έγινα εθελοντής αιμοδότης για να βοηθήσω και εγώ όσο μπορώ τα άτομα σε ανάγκη. Έτσι έμαθα ότι έχω ομάδα αίματος 0 αρνητικό, με άλλα λογία μπορώ να δώσω αίμα σε όλους.

 

Ένα Σάββατο  μεσημέρι μου τηλεφώνησε μια φίλη και με παρακάλεσε να δώσω αίμα για μια γνωστή οποία είχε μόλις υποβληθεί σε μια εγχείριση και καθώς είχε τον ίδιο τύπο αίματος με εμένα μπορούσε να δεχτεί μόνο 0 αρνητικό (μας αποκαλούν και πανδότες, άτυχους έπρεπε πιστεύω).

 

Πηγαίνω όσο πιο γρήγορα μπορώ στο ένα από τα δυο νοσοκομεία της πόλης. Μόλις φτάνω στην μονάδα αιμοδοσίας νιώθω σαν να πατάω σε μια πόλη «φάντασμα» (Κανείς, πουθενά). Εμφανίζεται εν τέλει μια νοσοκόμα η οποία με ένα νεύμα με παροτρύνει να μπω μέσα σε έναν χώρο στα αριστερά. Μέσα βρίσκω μια γιατρό (υποθέτω τουλάχιστον) η οποία παραξενεμένη με ρωτάει τι θέλω. Της εξηγώ ότι θέλω να δώσω αίμα για ένα δικό μου άτομο που το χρειάζεται επειγόντως, αλλά η απάντηση που εξέλαβα με σόκαρε και με εξόργισε ταυτοχρόνως:

 

Ενοχλήθηκε που δεν ήξερα ότι δεν δίνω αίμα σε αυτό το νοσοκομείο το σαββατοκύριακο αλλά κυρίως πως δεν γίνεται να δώσω αίμα τέτοια ώρα (14:30 περίπου). Την ρώτησα τι μπορώ να κάνω τώρα. Η απάντηση της ήταν να πάω να δώσω αύριο. Δεν την ένοιαξε για την ασθενή, δεν την ένοιαξε τίποτα.

 

Πρότεινα στην φίλη μου να συνεννοηθεί το νοσοκομείο στο οποίο είναι η ασθενής με το δικό μου ώστε να μπορέσω να δώσω. Όμως και το άλλο νοσοκομείο  συμφώνησε ότι το ωράριο δεν μπορεί να παραβιαστεί. Τείχος, αυτό ένιωθα ότι συναντούσαμε παντού.

 

Λίγο αργότερα έμαθα από άτομο που κάνει συχνά μεταγγίσεις πως στο νοσοκομείο στο οποίο θα «έπρεπε» να πάω εξαρχής μπορείς να δώσεις αίμα και το απόγευμα. Αναπτερωμένος πηγαίνω εκεί το απόγευμα. Πάλι αποτυχία...

 

Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι μόνο απογοήτευση, για τα νοσοκομεία, για την ανικανότητα μου να βοηθήσω ,για όλη την κατάσταση. Την επομένη πηγαίνω να δώσω τελικώς αίμα έχοντας παρέα την φίλη που μου ζήτησε εξαρχής να δώσω αίμα και η οποία νιώθει υπεύθυνη για όλη την ταλαιπωρία που νομίζει ότι «τράβηξα». Φτάνουμε, μου κάνουν μια γενική αίματος και εκεί που πιστεύω πως επιτέλους θα βοηθήσω την γυναίκα που το έχει ανάγκη γίνεται μια δική μου ατυχία: Η γενική εμφανίζει ότι έχω αναστροφή τύπου των λευκών (δηλαδή τα λευκά αιμοσφαίρια ξεπερνάνε τα πολυμορφοπύρηνα) πιθανώς λόγω κάποιας ίωσης που δεν κατάλαβα.

 

Εν κατακλείδι, αίμα δεν έδωσα (γιατρός που ρώτησα αργότερα είπε πως η αναστροφή δεν είχε καμία σημασία για την συγκεκριμένη περίπτωση, άρα έπρεπε να είχαν δεχτεί την αιμοδοσία μου), αλλά έμαθα ότι η ασθενής είναι καλύτερα...

 

Δεν θέλω να απαξιώσω ούτε τα νοσοκομεία, ούτε τους γιατρούς (φοιτητής ιατρικής είμαι)· θέλω όμως να γίνει κατανοητό ότι δεν γίνεται να βάζουμε το ωράριο πάνω από την ανθρώπινη ζωή, δεν γίνεται να απαξιώνουμε και να εμποδίζουμε αυτόν που θέλει να βοηθήσει, δεν γίνεται να χάνουμε την ανθρωπιά μας επειδή ο τομέας της υγείας διαλύεται.

 

Προσωπικά, δεν θα σταματήσω να δίνω αίμα σε όποιον χρειάζεται όσο κι αν δοκιμάζεται η υπομονή μου κάθε φορά...

 

 

 

 

 

20

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

8 σχόλια
Εχω συναντησει προσωπικο προθυμο να με εξυπηρετησει και να με βοηθησει και προσωπικο που μου ελεγε: "Α τωρα δε μπορω να σου σφραγισω γιατι κλειδωσα το συρταρι...ελα αυριο". Δεν μπορουμε να τους τσουβαλιασουμε ολους, αλλα ειναι γεγονος οτι το ποσοστο της δευτερης κατηγοριας ειναι μεγελυτερο!
Δεν είναι τα ποστ που κάνουν τον Αδωνι ήρωα είναι οι ψηφοι που του ριξατε που τον εκαναν υπουργό.Ας βυθιστούμε όλοι μαζί στον λάκκο των ακαθαρσιων αφού δεν εννοείτε να καταλάβετε πως η εποχη που ζούμε ζητά επιτακτικα αλληλεγγυη και οχι αοριστες δαιμονοποιησεις.
"ζητά επιτακτικα αλληλεγγυη"Από τους γιατρούς δεν περιμένουμε αλληλεγγύη αλλά να κάνουν απλά την δουλειά τους! Και αυτό που ζητάτε είναι να υπογράψουμε το σύμφωνο της σιωπής στο όνομα της δήθεν αλληλεγγύης! Δώστε τα φακελάκια και σκάστε δηλαδή!
Η Ελλάδα του Βερύκιου είναι βαθιά ριζωμένη μεσα μας αταξινομητε....η Ελλάδα του κιτρινισμου ,του αναθέματος κ της κραυγαλεας "καταγγελίας" της "πρωινής ζώνης"....εύγε τέκνον μου ,βάδισε αξια την πεπατημένη....
Δεν πα να ψοφάνε οι κακόμοιροι οι ασθενείς, δεν πα να μη ξεγεννά στην Ελλάδα γυναίκα χωρίς καισαρική (ο ΠΟΥ το έχει κάνει θέμα αλλά εσείς το έχετε κρυφό σας καμάρι!) - τα φορτώνουμε όλα στην Ελλάδα του Βερύκιου και τελειώσαμε. Και μπράβο σας (καθόλου μεταξύ μας)!
Μια φορα και ενα καιρο στο Γενικο Κρατικο Νοσοκομειο Λαμιας αρνιοντουσαν επειγουσα χειρουργικη επεμβαση στη μητερα μου, καθως ο αναισθησιολογος δεν εδινε τη συγκαταθεση του, βρισκοντας αμετρητες δικαιολογιες. Μετα απο 5 μερες ανουσιας καθυστερησης και παραμονης στο νοσοκομειο, η μητερα μου ταλαιπωρημενη και εκνευρισμενη εφυγε με διμη της αποφαση και πηγε στο ΚΑΤ για να χειρουργηθει. Εντελως τυχαια βρε παιδι μου, εκει δεν υπηρχε κανενα προβλημα και δυσκολια. Το χειρουργειο πηγε αψογα, η αναρρωση ηταν γρηγορη. Με συγχωρειτε κυριε αναισθησιολογε που δεν σας μπουκωσαμε φακελακι ωστε να παψετε να κωλυσιεργητε και να βρισκετε εμποδια εκει που δεν υπαρχουν. Να φυγουν οι σαπιοι του συστηματος και οσοι βρωμιχοθν τον ορκο του Ιπποκρατη
Αυτό υπαινίσσεστε. Άντε πιείτε τώρα το αμίλητο νερό για τα τόσα μα τόσα ανήθικα κάνει μεγάλη μερίδα των συναδέλφων σας πίσω πάντα από την ασπίδα του "μα εμείς σώζουμε ζωές" και του "λειτουργήματος". Ο απαξιωτής "της προσωπικής πάλης" των ανθρώπων με το φωτοστέφανο
Προς το παρον το μοναδικό νερό που πινουμε ειναι απο καρικατουρες νεοελληνα, "αταξινομητους" τιμητες των πάντων και αορατων, γενικευσεων , κιτρινισμων και αφορισμων.Ο τοσο μα τοσο ανηθικος νεος γιατρος
Την πλήρη απαξίωση την έχετε φέρει εσείς, με την αδιαφορία και τα φακελάκια. Και δεν μιλάω φυσικά για το σύνολο των γιατρών αλλά για ένα μέρος του. Πόστ σαν αυτά κάνουν τον Άδωνι να μοιάζει με ήρωα.
Πρωτα απο ολα θα ηθελα να σας ενημερωσω πως οταν ενας ασθενης εχει αναγκη μετάγγισης δεν περιμένει εσάς ή οποιονδήποτε άλλον για να δωσετε αιμα για να να μεταγγιστει.Επισης σας παρακαλω και σας προσκαλω να δουλεψετε εστω για μια μερα σε ενα νοσοκομείο πριν κανετε δηλωσεις για το ωράριο, τη στιγμή που νεοι γιατροί λιωνουν τα κορμακια τους για να βοηθησουν ασθενείς οπως αυτη που περιγραφετε.Εχω πια βαρεθεί τις ανακρίβειες με πομπωδεις τιτλους οπως και αυτον του αρθρου.Τελος μελλοντικε μου συναδελφε ανοιξτε κανενα βιβλιο να διαβασετε για την αναστροφη του τυπου πριν κανετε ποστ. Δεν σας περασε απο το μυαλο πως θα βρεθεί καποιος γιατρός να διαβασει τις - με ολο το θαρρος- μπουρδολογιες που γραφετε που οχι μονο απαξιωνουν την καθημερινη μας παλη με το παράλογο αλλα και εχετε το θρασος να το παρουσιαζετε σαν μια αληθινή περιπετεια? Σας προσκαλω για ενα εικοσιτετραωρο στα επειγοντα περιστατικά οποιουδήποτε δημοσιου νοσοκομείου για μια αληθινη καθόλα περιπέτεια.
Με καλύπτει απόλυτα το σχόλιό σας. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό αν όντως είναι φοιτητής Ιατρικής ο παραπάνω κύριος. Φαίνεται εντελώς ανίδεος και άσχετος με τη λειτουργία ενός (ελληνικού) νοσοκομείου.
"οχι μονο απαξιωνουν την καθημερινη μας παλη "Ναι αυτός την απαξιώνει και όχι οι συνάδελφοι σας που χρηματίζονται και εκβιάζοντας μάλιστα ταυτόχρονα τον ασθενή και όλοι όσοι κάνουν τα στραβά τα μάτια!Ένα φωτοστέφανο στον Έλληνα γιατρό του δημόσιου νοσοκομείο! Μη κρύβεστε όλοι πίσω από το "λειτούργημα" - από νοσοκομεία έχουμε περάσει και ξέρουμε τι γίνεται. Όσο γενικεύετε για την αγιοσύνη των γιατρών άλλο όσο θα κάνω και εγώ τις συγκεκριμένες υπενθυμίσεις!
Όπως επίσης να μην χρειάζεται οι αιμοδότες να υπογράψουν στο δελτίο αιμοδοσίας ότι δεν είναι ομοφυλόφιλοι... Λέω γω τώρα, μιας και δεν ζούμε πια στο 1990...
Δίνε στη μονάδα αιμοδοσίας του Φλέμινγκ, εάν μένεις στην Αθήνα και δε σου πέφτει πολύ μακριά. Δίνω εκει σχεδόν 4 χρονια τώρα και οι εργαζόμενοι ειναι ευγενεστατοι.