Ουκρανία: Νεοναζιστές στην εξουσία, απαγορεύουν την ελληνική γλώσσα

Ουκρανία: Νεοναζιστές στην εξουσία, απαγορεύουν την ελληνική γλώσσα Facebook Twitter
42

Σε ακροδεξιές πρακτικές οδεύει η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας με νόμους που βάζουν στο στόχαστρο τους κομμουνιστές και τις μειονότητες.

Οι πρώτοι νόμοι που περνάνε από τη Βουλή δείχνουν το δρόμο που αναμένεται να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση, καθώς, εκτός των άλλων, αποποινικοποιεί και τη δεξιά προπαγάνδα. Επίσης σε θέσεις-«κλειδιά τοποθετούνται μέλη της νεοναζιστικής ομάδας  «Δεξιός Τομέας» που πρωτοστάτησε στην ανατροπή του Γιανούκοβιτς. Μάλιστα, ο ακροδεξιός Ακάκοφ τοποθετήθηκε ως υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Μερικοί από τους νέους νόμους:

 

Κατάργηση του νόμου που ποινικοποιούσε την ναζιστική προπαγάνδα

Σχέδιο απόφασης της απόλυσης από την υπηρεσία των στρατιωτών και αξιωματικών των σωμάτων ασφαλείας. (Στη θέση τους προσλαμβάνονται μέλη των ακροδεξιών ομάδων).

Σχέδιο απόφασης για την απαγόρευση των δραστηριοτήτων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας

Σχέδιο αντιμετώπισης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της σοβιετικής κατοχής

Σχέδιο απόφασης για τον διορισμό μέλους του (φιλογερμανικού) κόμματος "UDAR" ως επόπτη της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανία

Σχέδιο απόφασης για το «Πάνθεον των εθνικών ηρώων»

Σχέδιο απόφασης κατάργησης του δικαιώματος των μειονοτήτων στη χρήση της γλώσσας τους. Απαγορεύθηκαν τα Ρωσικά, Ρουμανικά, Ουγγρικά και Ελληνικά.

Σχέδιο ψηφίσματος για απόδοση τιμών στους συμμετέχοντες στις ένοπλες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των ειρηνικών διαδηλώσεων

Ξυλοδαρμοί σε Έλληνες της Κριμαίας

 

Οι νεοναζιστές του «Δεξιού Τομέα» έχουν ήδη βάλει στο στόχαστρο τους τους Έλληνες ομογενείς, όπως δήλωσε στο δελτίο του MEGA η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας. Έκανε λόγο για απειλητική ατμόσφαιρα και κατήγγειλε ξυλοδαρμούς.  Μάλιστα, ζήτησε να γίνει η επικοινωνία στην ελληνική γλώσσα για λόγους ασφαλείας, φοβούμενη ότι οι συνομιλίες καταγράφονται.

Υπενθυμίζεται ότι οι νεοναζιστές αυτοί που απειλούν τους Έλληνες της Ουκρανίας, είχαν σηκώσει κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Κίεβο, πανό υποστήριξης της Χρυσής Αυγής.

Οι Έλληνες της Ουκρανίας ανέρχονταν σύμφωνα με την απογραφή σε 93.000 ενώ οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι είναι 150.000, καθώς αρκετοί δεν δήλωσαν την πραγματική τους ταυτότητα από φόβο, με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Είναι διάσπαρτοι σε όλη τη χώρα, έχουν πάνω από 100 συλλόγους και οι μεγαλύτερες κοινότητες είναι στην περιφέρεια της Μαριούπολης, στην Οδησσό,  στο Χάρκοβο και στο Λβοφ.

Οι Ελληνες της Ουκρανίας με μητροπολιτικό κέντρο την Κριμαία αποτελούν έναν από τους αρχαιότερους λαούς που  κατοίκησαν στα εδάφη αυτά.

42

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση Ισραήλ κατά των Χούτι σε αντίποινα για τους πυραύλους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Διεθνή / Επίθεση Ισραήλ κατά των Χούτι: Αντίποινα για τους πυραύλους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Μία ημέρα πριν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προανήγγειλε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση των Χούθι στο διεθνές αεροδρόμιο, Μπεν Γκουριόν, του Τελ Αβίβ.
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ χωρίς κανέναν φραγμό - Συμπεριφέρεται σαν να είναι δική του επιλογή αν θα υπακούσει στο Σύνταγμα

Διεθνή / Ο Τραμπ χωρίς κανέναν φραγμό: «Συμπεριφέρεται σαν να είναι δική του επιλογή» αν θα υπακούσει στο Σύνταγμα

Οι επιθέσεις του Τραμπ και οι φιλόδοξες πολιτικές του πρωτοβουλίες μοιάζουν να αποσκοπούν στο να διαλύσουν κάθε αίσθηση κανονικότητας, να αποπροσανατολίσουν τους αντιπάλους του και να ενισχύσουν το φόβο στους επικριτές του
LIFO NEWSROOM
Ο φόρος αίματος της Ρωσίας το 2024: Για κάθε χιλιόμετρο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 27 στρατιώτες

Διεθνή / Ο φόρος αίματος της Ρωσίας το 2024: Για κάθε χιλιόμετρο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 27 στρατιώτες

Αναλυτικά δεδομένα από το BBC Ρωσίας και τη Mediazona αποκαλύπτουν τις σοκαριστικές ρωσικές στρατιωτικές απώλειες το 2024 στην Ουκρανία, με τουλάχιστον 45.000 θύματα και αυξανόμενη στρατολόγηση εθελοντών
LIFO NEWSROOM
Η διφορούμενη κληρονομιά που αφήνει ο πάπας Φραγκίσκος στις γυναίκες της Καθολικής Εκκλησίας

Διεθνή / Η διφορούμενη κληρονομιά που αφήνει ο πάπας Φραγκίσκος στις γυναίκες της Καθολικής Εκκλησίας

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παπικής θητείας του, ο πάπας Φραγκίσκος ενίσχυσε την παρουσία των γυναικών στο εργατικό δυναμικό του Βατικανού, ενώ διόρισε αρκετές σε υψηλόβαθμες θέσεις διοίκησης
LIFO NEWSROOM