Στα γρήγορα: Γιατί γίνεται όλος αυτός ο χαμός στην Ουκρανία;

Στα γρήγορα: Γιατί γίνεται όλος αυτός ο χαμός στην Ουκρανία; Facebook Twitter
25

Πότε ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις;

Τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου. Από τότε η έντασή τους αυξομειώνεται. Τώρα η κατάσταση βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο - έχουμε καθημερινά νεκρούς, ενώ η αστυνομία έδωσε τελεσίγραφο στους διαδηλωτές να εκκενώσουν την Πλατεία Ανεξαρτησίας.

 

Γιατί γίνονται όλα αυτά;

Η αιτία ήταν η απόφαση του Προέδρου της Χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά τα χρόνια που δαπανήθηκαν για να συμφωνηθούν οι όροι, ώστε να ενσωματωθεί η χώρα στο μπλοκ της ΕΕ μαζί με τις άλλες 28 ευρωπαϊκές χώρες, ο Γιανουκόβιτς επέλεξε να "πλησιάσει" τη Ρωσία. 

Στα γρήγορα: Γιατί γίνεται όλος αυτός ο χαμός στην Ουκρανία; Facebook Twitter
Τον Δεκέμβριο μέχρι και 200.000 πολίτες διαδήλωσαν στην Πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο

Ποιοι είναι οι διαδηλωτές; 

Στην αρχή ήταν οι Φιλο-Ευρωπαϊστές και μόνο, οι οποίοι με μαζικές διαδηλώσεις ζητούσαν απ' τον Πρόεδρο της χώρας να αλλάξει γνώμη, και να υπογράψει τελικά τη συμφωνία με την ΕΕ. Ο Γιανουκόβιτς αρνήθηκε και οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν. 

Όταν όμως η αστυνομία άρχισε να επιδεικνύει άγρια συμπεριφορά (ξεκινώντας στις 30 Νοεμβρίου), οι εικόνες βιαιότητας των αστυνομικών που διέλυσαν μια φοιτητική συγκέντρωση τραυματίζοντας δεκάδες νέους, μεγάλο μέρος των πολιτών -και των μη Φιλο-Ευρωπαϊστών- εξαγριώθηκαν. Τότε ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις εναντίον του Προέδρου και της αυταρχικής διακυβέρνησής του. 

Πώς αντιμετώπισε η κυβέρνηση τις διαδηλώσεις;

Κυκλοθυμικά. Σε κάποια στιγμή έδιωξε τον Δήμαρχο του Κιεβου, για να κατευνάσει τους διαδηλωτές, και απελευθέρωσε όλους τους συλληφθέντες. Πιο μετά όμως ψήφισε νόμους εναντίον των διαδηλώσεων (φυλάκιση για όσους έκλειναν δημόσια κτίρια, απαγόρευση μάσκας ή κράνους σε διαδηλώσεις -που φυσικά γίνονταν ρίψεις χημικών, κλπ), εξοργίζοντας τους διαδηλωτές. 

Στις 17 Δεκεμβρίου η Ουκρανία ανακοίνωσε μια οικονομικά συμφέρουσα συμφωνία με τη Ρωσία (για τα ομόλογα και το Ρωσικό αέριο), οπότε όλα ησύχασαν, μέχρι που η δημοσιογράφος Tetyana Chornovol -που υποστήριζε την αντιπολίτευση- ξυλοκοπήθηκε άγρια από αγνώστους. Οι διαδηλώσεις τότε ξανάρχισαν. 

 

 

Στα γρήγορα: Γιατί γίνεται όλος αυτός ο χαμός στην Ουκρανία; Facebook Twitter

 

Και πριν κάποια χρόνια δεν είχε γίνει εκεί μια εξέγερση;

 

Ναι. Και να τι γράφει η Βικιπαίδεια για την Πορτοκαλί Επανάσταση:

Η Πορτοκαλί Επανάσταση ήταν μια σειρά διαμαρτυριών και πολιτικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στην Ουκρανία από τα τέλη Νοέμβριου 2004 ως τον Ιανουάριο του 2005, ως άμεσο επακόλουθο της επαναληπτικής διαδικασίας των προεδρικών εκλογών της Ουκρανίας του 2004 οι οποίες υποστηρίζεται πως αμαυρώθηκαν από εκτεταμένη διαφθορά, εκφοβισμό ψηφοφόρων και άμεση εκλογική νοθεία. Το Κίεβο, η ουκρανική πρωτεύουσα, ήταν το επίκεντρο της εκστρατείας του κινήματος της πολιτικής αντίστασης, με χιλιάδες διαδηλωτές που διαδήλωναν καθημερινά.


Οι διαμαρτυρίες είχαν παρακινηθεί από τις εκθέσεις διαφόρων εγχώριων και ξένων παρατηρητών των εκλογών, καθώς και από την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη του κοινού ότι τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών της 21ης Νοεμβρίου 2004 μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων Βίκτορ Γιούσενκο και Βίκτορ Γιανουκόβιτς ήταν στημένα από τις αρχές υπέρ του τελευταίου. [Οι διαδηλωτές νίκησαν και] οι δεύτερες επαναληπτικές εκλογές κηρύχθηκαν δίκαιες και ελεύθερες. Τα τελικά αποτελέσματα έδειξαν μια σαφή νίκη για τον Γιούσενκο, ο οποίος έλαβε 52% έναντι 44% του Γιανουκόβιτς. Ο Γιούσενκο ανακηρύχθηκε ο επίσημος νικητής και με την ανάληψη των καθηκόντων του στις 23 Ιανουαρίου 2005 στο Κίεβο, η Πορτοκαλί Επανάσταση τελείωσε.
Το 2010 ο Γιανούκοβιτς έγινε ο διάδοχός του Γιουσένκο ως πρόεδρος της Ουκρανίας, αφού η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και διεθνείς παρατηρητές δήλωσαν ότι είχε διεξάγει δίκαια τις προεδρικές εκλογές του 2010.

Στα γρήγορα: Γιατί γίνεται όλος αυτός ο χαμός στην Ουκρανία; Facebook Twitter

Αυτή τη στιγμή ποιοι διαδηλώνουν;

 

Το μείγμα θυμίζει τους Έλληνες αγανακτισμένους: οι πάντες είναι εκεί.

Από φιλο-ευρωπαϊστές μέχρι ακροδεξιούς, από σελέμπριτι (τον πρωταθλητή μποξέρ Vitali Klitschko) μέχρι τους υποστηρικτές της Γιούλια Τιμοσένκο, της πρώην πρωθυπουργού -που διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στην Πορτοκαλί Επανάσταση και τα δυτικά ΜΜΕ της έδωσαν το προσωνύμιο της "Ιωάννας της Λωρραίνης της Ουκρανίας"- η οποία βρίσκεται τώρα στη φυλακή. 

 

[+] LIVE: Ζωντανή μετάδοση απ' την πλατεία, εδώ. 

 

 

 

25

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

20 σχόλια
Η Ουκρανία είναι η δεύτερη πράξη του ίδιου θεατρικού που διαδραματίζεται δύο χρόνια τώρα στη Συρία.Ο αγωγός φυσικού αερίου από τη συμμαχία Σαουδική Αραβία-Εμιράτα-Ισραήλ θέλει να τροφοδοτήσει την Ευρώπη, αλλά μεσολαβεί η φιλοΡωσική Συρία. Ο δρόμος αυτός "πρέπει" να ανοίξει.Ταυτόχρονα, η Ουκρανία είναι η δίοδος μέσω της οποία το Ρωσικό φυσικό αέριο φτάνει στην Ευρώπη. Ο δρόμος αυτός "πρέπει" να κλείσει.Όλα αυτά είναι τόσο "τυχαία" όσο και το ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Αιγαίο συνοδεύεται από την καθοδηγούμενη οικονομική διάλυση της Ελλάδας.
Μπορεί να μου λύσει κάποιος μια απορία γιατί έχω μπλεχτεί;Ο Klitschko (ο μποξέρ για όσους δεν κατάλαβαν) είναι στην πραγματικότητα κιρζικιστανός. Στην πραγματικότητα δηλαδή μετανάστης. Η περιοχή απ'όπου έχει έρθει, το Κιρζικιστάν, είναι στα βάθη της Ασίας (καμιά σχέση με την Ουκρανία) και έχει βασανιστεί για δεκαετίες από εθνικές και φυλετικές κτλ. διαμάχες.Πως γίνεται ένας μετανάστης, από μια βασανισμένη χώρα, να είναι ... ακροδεξιός;
Εχω μια γνωστη κυρια απο την Ουκρανια,επιστημονα υψηλου μορφωτικου επιπεδου,η οποια βρισκεται 18 χρονια-νομιμα- στην Ελλαδα,εχει παντρευτει με ελληνα και εργαζεται εδω.Πηγαινει,ομως, τακτικα στην Ουκρανια για να βλεπει τους γονεις και τα αδελφια της.Ηταν,βεβαια,πολυ στεναχωρημενη για το κακο που γινεται στην Ουκρανια,αλλα αποφευγει να συζητα πολιτικα θεματα.Μου εκαναν εντυπωση,ομως,δυο'τρια πραγματα.Το οτι αποκαλεσε την Γιουλια Τιμοσενκο "Τσαρινα",και το οτι ειπε οτι οι Ουκρανοι πολιτικοι ειναι πιο διεφθαρμενοι απο τους Ελληνες συναδελφους τους (!!!).Τελος ειπε οτι η επιλογη δεν ειναι Ρωσια η Ευρωπη,αλλα Ρωσια η Αμερικη.Οταν την ρωτησα τι θα προτιμουσε η ιδια μου απαντησε με ενα πικρο χαμογελο στα Αγγλικα ""Better the devil you know"". !!!
Δυστυχως το θεμα εινα πολυ συνθετο για να αναλυθει "στα γρηγορα". Για οποιον τυχον ενδιαφερεται να το ψαξει λιγο περισσοτερο, θα προτεινα να διαβασει αυτοhttp://www.capital.gr/News.asp?id=1961125
Το σημαντικοτερο απολα ειναι οτι ο ουκρανικος λαος ειναι ενωμενος σε αυτη τη κατασταση,τουλαχιστον ετσι το αντιλαμβανομαι εγω διαβαζωντας τοσο καιρο τα γεγονοτα.Δεν καπελονονται οι διαδηλωσεις τους απο ψηφοθηρες που διατηρουν το τιτλο του επαναστατη με το ζορι οπως γινεται εδω σε καθε διαδηλωση.Κριμα για τους ανθρωπους που χαθηκαν σε οποια πλευρα και να ανηκαν.
Ριξτε μια ματια στη μελετη του Jeffrey Burds για τα γεγονοτα στην Ουκρανια μεταξυ 1944-1948 και την απαρχη του Ψυχρου Πολεμου και θα καταλαβετε.http://carlbeckpapers.pitt.edu/ojs/index.php/cbp/article/view/116/117
Όλα καλά μέχρι που έκανες αναφορά (έστω και σε ότι αφορά την σύνθεση) και συνέκρινες αυτό το συγκλονιστικό γεγονός με το αστείο που αποκαλείτε Έλληνες αγανακτισμένοι...Οι Ουκρανοί μας αποδεικνύουν πως υπάρχουν λαοί που όταν αγανακτούν επαναστατούν.
Δεν καταλαβαίνω ακριβώς αν αναφέρεσαι σε αυτούς που συμετείχαν στο λεγόμενο κίνημα των αγανακτισμένων ή στην κατάσταση γενικότερα. Όπως και να έχει η ουσία είναι ότι αυτός που αγανακτεί αντιδρά και ο Έλληνας δεν φαίνεται να έχει αγανακτήσει μάλλον αντέχει και άλλο. 'Οταν η αγανάκτηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης οδηγεί τους Ουκρανούς στους δρόμους έτοιμους για όλα, ο Έλληνας συνεχίζει να τρώγεται με τα ρούχα του...κρίμα.
Παραλείπετε να αναφέρετε το γεγονός ότι επισκέφθηκαν την Ουκρανία ευρωβουλευτές οι οποίοι συνομίλησαν με διαδηλωτές (μέλη της αντιπολίτευσης) και όχι με τον Γιανουκόβιτς καθώς και το διαβόητο fuck the e.u. δια στόματος της Αμερικανίδας πρέσβη που δημιούργησε επίσης σάλο. Δεν πρόκειται λοιπόν για αγανακτισμένους απλώς αλλά για πολιτικά παιχνίδια που παίζονται στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.
Κατι θα ξερουν για να ειναι διατεθειμενοι να πεθανουν (καμια σχεση λοιπον με τους αγανακτισμενους των "κεκτημενων" του δημοσιου εδω), προκειμενου να μην πεσουν στην αγκαλια του δικτατορα Πουτιν. Που δυστυχως θεωρειται μεγαλη προσωπικοτητα και αξιος ηγετης απο πολλους ελληνες ανεγκεφαλους και φυσικα την αντιδημοκρατικη ελληνικη εκκλησια.
Μπράβο ρε παιδιά ωραίο,περιεκτικό άρθρο....η Ουκρανία μήνες τώρα έχει έρθει στο επίκεντρο χωρίς να έχω αντιληφθεί από που πραγματικά προέρχονται αυτά τα γεγονότα....γενικά υπάρχει η τάση να μεταδίδονται μεμονωμένα οι ειδήσεις χωρίς αναφορά στο ευρύτερο περιβάλλον που τις προκάλεσε...Θα έλεγα ότι δεν έχει και τόση σχέση με τους αγανακτισμένους του Συντάγματος....η συμμετοχή εδώ είναι μαζικότερη,εντονότερη,με μεγαλύτερη διάρκεια και θύματα.....οι δικές μας εξεγέρσεις γίνονται λίγο εκ του ασφαλούς έχω την εντύπωση...
...Η Ουκρανια ειναι καταδικασμενη απο την γεωπολιτικη της σπουδαιοτητα,να κινειται εντος της ρωσικης σφαιρας επιρροης,δυστυχως,ανεξαρτητα απο την οποια θεληση του λαου της.Τα στρατηγικα συμφεροντα των μεγαλων δυναμεων εξαλλου,ποτε δεν υπολογιζουν τετοιες τριτευουσας σημασιας,παραμετρους.Η Ρωσια ανεκαθεν θεωρουσε αυτη την χωρα ως "προς δυσμας αυλη" της,ο ελεγχος της οποιας,οδηγει κατ'ευθειαν στην καρδια της ρωσικης ενδοχωρας.Ειναι απολυτως βεβαιο πως οι Ρωσοι δεν θα επιτρεψουν την απωλεια ελεγχου ενος τοσο κρισιμου για τα ευρυτερα πολιτικοοικονομικα συμφεροντα τους,"συμμαχου".Και αν η κατασταση φτασει στην απολυτη ρηξη με τις δυτικες δυναμεις που στηριζουν το φιλοευρωπαικο μετωπο,τοτε η χωρα θα διχοτομηθει εντελως κυνικα,με τις ανατολικες της επαρχιες να παραμενουν υπο ρωσικο ελεγχο.Εξαλλου,η ουκρανικη κοινωνια ηταν και παραμενει βαθυτατα διχασμενη αναμεσα σε ανατολη και δυση και οτι αυτο το διπολο συνεπαγεται για την ιστορια,τον πολιτισμο και την ιδιοπροσωπια της.Εν τω μεταξυ,το αιμα θα συνεχισει να ρεει στους χιονισμενους δρομους,σε παραλληλη πορεια με τους αγωγους του φυσικου αεριου και του πετρελαιου...
Δε θέλω να ομαδοποιήσω καταστάσεις αλλα μου θυμίζει κάπως την Αίγυπτο, με την έννοια ότι είναι πολλοί αλλά σε καμία περίπτωση όλοι. Ο διχασμός είναι μεγάλος αλλά εμείς στη Δύση ακούμε μόνο τη μία πλευρά.Δεν αποκλείω να έχουμε επανάληψη της Αιγύπτου, δηλαδή να ρίξουν το Γιανουκόβιτς, αλλά φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι λύθηκε το προβλημα αλλά ότι απλά άλλος έχει το πάνω χέρι.
Εάν μου επιτρέπεται θα κάνω κάποιες παρατηρήσεις δεδομένου ότι εργάζομαι και ζω στην ευρύτερη περιοχή: οι Ουκρανοί που εξ αρχής εξεγερθησαν δεν είναι κατ αναγκην φίλο ευρωπαϊστές. Για την ακρίβεια δεν τους απασχολεί ιδιαίτερα η προσάρτηση της χώρας τους στην ΕΕ. Κυρίως πιστεύουν ότι με την απόφαση του Γιανουκοβιτς χάνουν την εθνική τους ανεξαρτησία και κυριαρχία και ουσιαστικά θα γίνουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας σε μια μεγάλη Ρωσία. Ο Κλιτσκο δεν ειναι απλά σελέμπριτι. Ειναι βουλευτής και αυτήν τη στιγμή φαίνεται ως το κυρίαρχο πρόσωπο της αντιπολίτευσης, αν και οι Ουκρανοί έχουν και τη μεγαλύτερη εκτίμηση στο πρόσωπο του, μποξερ γαρ.Η Τιμοσένκο δε χαίρει καμιάς εκτίμησης στην Ουκρανία και πλέον το σύνολο του πληθυσμού έχει πειστεί για την ενοχή της (η απάτη ηταν εξόφθαλμη)Το κοινό ατυχώς παρομοιαζεται με τους αγανακτισμένους μας καθώς ναι μεν ειναι ένα κράμα ιδεολογιών ωστόσο το κίνητρο και το διακύβευμα δεν έχει καμία σχέση (και η οργάνωση τους και οι δράσεις τους απέχουν από αυτές των αγανακτισμένων).Αυτή τη στιγμή στο κιεβο πέφτουν αληθινές σφαίρες, ακτιβιστές απαγονται από τα νοσοκομεία και η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί παρα πολύ άσχημα.
Η Τιμοσένκο, η "αγία", έχει κατηγορηθεί ΚΑΙ από δυτικά μέσα, ότι μαζί με τον σύζυγό της έγιναν εκατομμυριούχοι βασισμένοι στη διαφθορά και τις δωροδοκίες. δεν το γράφετε αυτό, γιατί; Αποκλείεται να σας διέφυγε, αμέσως μετά την "πορτοκαλί επανάσταση" επί μήνες έγραφαν τα ΜΜΕ όλου του κόσμου. Όσο για τα γεγονότα, όποιος έχει ζήσει στην Ουκρανία, γνωρίζει πως ολόκληρη η ανατολική Ουκρανία είναι φιλορώσοι, εν αντιθέσει με την δυτική. Και αυτό δεν αναφέρεται πουθενά, μόνο όλα τα ΜΜΕ επικεντρώνονται στο Κίεβο (πρωτεύουσα βέβαια, αλλά να αναφέρεται και ότι η χώρα ιδεολογικά είναι χωρισμένη στα δύο, φιλορώσοι και φιλοδυτικοί)
και τι σημασία θα είχε αυτό, ΑΝ ίσχυε; (επειδή ΔΕΝ είναι Ρώσοι οι μισοί κάτοικοι της Ουκρανίας). Ζω στη Λιθουανία, με 10% του πληθυσμού Ρώσους πολίτες. Δεν ζητάνε ένωση με τη Ρωσία, ούτε εναντιώνονται στην ΕΕ. Το γεγονός ότι οι μισοί Ουκρανοί επιθυμούν στενές σχέσεις με τη Ρωσία, κάτι λέει, δεν νομίζετε; Και κάποια στιγμή, νομίζω σε ένα χρόνο από τώρα(ή και νωρίτερα), θα γίνουν εκλογές. Μην εκπλαγείτε αν ο Γιανούκοβιτς κερδίσει πάλι (και σε εκλογές καθαρές, πάντα τις παρακολουθούν παρατηρητές του ΟΑΣΕ)
Πολύ ωραίο άρθρο,Μακάρι να υπήρχε κάτι παρόμοιο για κάθε τι παίρνει μεγάλες διαστάσεις, ακόμα και εντός Ελλάδος, και που μετά διαβάζοντας τα άρθρα που δίνουν λεπτομέρειες, δεν μπορείς να καταλάβεις τι έχει γίνει..