Μια μονοκατοικία στην Αθήνα

Μια μονοκατοικία στην Αθήνα Facebook Twitter
28

[Από τον Θανάση Χαραμή]

 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ FULL SCREEN, ΕΠΑΝΩ ΔΕΞΙΑ

Μια μονοκατοικία στην Αθήνα Facebook Twitter


O 35χρονος Παύλος Χατζηαγγελίδης δημιούργησε το αρχιτεκτονικό στούντιο 314 το 2004. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Πολιτικός Μηχανικός και Αρχιτέκτων Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ακολούθησε ένα μεταπτυχιακό στην Tέχνη. Δουλειές του έχουν δημοσιευτεί σε αρχιτεκτονικά βιβλία, τηλεοπτικές εκπομπές και στον έντυπο και διαδικτυακό Τύπο, τόσο σε διεθνές αλλά και σε ελληνικό επίπεδο, ενώ έχει λάβει μέρος και σε σειρά διεθνών εκθέσεων.
 
Το όνομα 314 προέρχεται από τη μαθηματική σταθερά υπολογισμού της περιμέτρου του κύκλου π=3,14. Η αναφορά στη σταθερά π σχετίζεται με τη φιλοσοφική διάσταση της έννοιας του κύκλου. Βασικό χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής που παράγει το στούντιο 314, πέρα από τον σεβασμό προς τις περιβαλλοντικές-κοινωνιολογικές και προγραμματικές παραμέτρους σύνθεσης, είναι η δημιουργία ενός κελύφους το όποιο προτρέπει τον χρήστη να αφεθεί σε διεργασίες ονειροπόλησης και αφαίρεσης.

 

Μια μονοκατοικία στην Αθήνα Facebook Twitter



Είναι εμφανής στα έργα του γραφείου η διάθεση για μια εναλλακτική θεώρηση του ζητήματος της κατοίκησης με εργαλεία τη χρήση μιας ιδιαίτερης μορφολογικής-αρχιτεκτονικής γλώσσας και την εναλλακτική προσέγγιση του προγράμματος. Βασικοί άξονες αυτής της γλώσσας είναι η χρήση του νερού ως μέσου δροσισμού, διάθλασης του φωτός και χαλάρωσης και η χρήση της αφής των φυσικών υλικών κατασκευής ως μέσου ανάγνωσης του έργου.

 

Μια μονοκατοικία στην Αθήνα Facebook Twitter



Η μονοκατοικία συνολικής επιφάνειας 1. 000 τ.μ. βρίσκεται εντός ενός οικόπεδου επιφάνειας 7.000 τ.μ. Η κατοικία σχεδιάστηκε ώστε να δίνει την αίσθηση της επαφής με το υγρό στοιχείο, εμπνευσμένη από την αγάπη του ιδιοκτήτη για τα γιοτ. Η αίσθηση αυτή της αμεσότητας με το υγρό στοιχείο είναι έκδηλη στην κατοικία, η οποία περιβάλλεται από το νερό. Αυτό επιτεύχθηκε με την κατασκευή τριών συγκοινωνούντων ρηχών λιμνών εμπρός και εκατέρωθεν του ισογείου. Ως συνέχεια της εμπρόσθιας λίμνης έρχεται η πισινά κολύμβησης.

 

Η αρχιτεκτονική του κτιρίου ακολουθεί τη λογική του folding, δημιουργώντας πλαίσια τα οποία περιβάλλουν/αγκαλιάζουν τις χρήσεις της κατοικίας τόσο στον ισόγειο όροφο διημέρευσης όσο και στον πρώτο όροφο όπου φιλοξενούνται τα υπνοδωμάτια. Το κέλυφος της κατοικίας φαίνεται να ακουμπά πολύ μαλακά στο έδαφος, ενώ στις λίμνες δημιουργεί μια ψευδαίσθηση αιώρησης. Η υπερύψωση του εμπρόσθιου τμήματος της κατοικίας ενισχύει αυτή την αίσθηση ότι το κτίριο ανασηκώνεται, σχεδόν ανυψώνεται μέσα από τον υδάτινο όγκο που το περιβάλλει.

 

Μια μονοκατοικία στην Αθήνα Facebook Twitter

 

Μια μονοκατοικία στην Αθήνα Facebook Twitter


 
Η σχέση με το νερό που βρίσκεται στις τεχνητές λίμνες που περιβάλλουν την κατοικία δημιουργούν μια αίσθηση φυσικού δροσισμού. Το νερό για τις λίμνες και την πισίνα προέρχεται από γεώτρηση, ενώ το νερό που απαιτείται για την άρδευση προέρχεται από δεξαμενή στην οποία ταμιεύονται όμβρια ύδατα που συλλέγονται μέσω ενός συστήματος αποστράγγισης και συλλογής.

 

Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός της κατοικίας επιτρέπει στον ήλιο να ζεσταίνει τους χώρους τους χειμερινούς μήνες και τον αποτρέπει το καλοκαίρι, ενώ παράλληλα εκτονώνει τον θερμό αέρα προς τα έξω. Η χρήση γεωθερμικής ενέργειας εξασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας ψύξης και θέρμανσης μέσω των συστημάτων fancoil, ενώ τα δώματα είναι στρωμένα με σπιράλ που σε συνδυασμό με τους ηλιακούς συλλέκτες που βρίσκονται στην πίσω μεριά του οικοπέδου θερμαίνουν το νερό της πισίνας. Τέλος, στο ίδιο σημείο τοποθετήθηκαν φωτοβολταϊκά πάνελ για παράγωγη ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Μια μονοκατοικία στην Αθήνα Facebook Twitter

 

Μια μονοκατοικία στην Αθήνα Facebook Twitter


 
Στην κατοικία χρησιμοποιήθηκαν οικολογικά υλικά, ενώ στο εσωτερικό της όλα τα έπιπλα σχεδιάστηκαν σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του ιδιοκτήτη. Ο σχεδιασμός είχε στόχο να δημιουργήσει ένα πολυτελές και εργονομικό περιβάλλον με καθαρές γραμμές και μινιμαλιστική αισθητική. Στον περιβάλλοντα χώρο το εντυπωσιακό γλυπτό του Γιάννη Ασπρά δημιουργεί μια διάθεση αφαιρετική.
 

Μια μονοκατοικία στην Αθήνα Facebook Twitter


Η αρχιτεκτονική, τα υλικά κατασκευής και οι τεχνολογίες εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργεια συνάδουν με την κατασκευή μιας ιδιαίτερα δυναμικής και σύγχρονης κατοικίας, αλλά παράλληλα φιλικής προς το περιβάλλον.

 

Μια μονοκατοικία στην Αθήνα Facebook Twitter

 

Μια μονοκατοικία στην Αθήνα Facebook Twitter
Ο αρχιτέκτων Παύλος Χατζηαγγελίδης

 


 
Αρχιτεκτονική μελέτη: Παύλος Χατζηαγγελίδης / 314 architecture studio
Σύμβουλος μηχανικός: Φωτεινή Καραγιάννη
Κατασκευή: Μohamed Ahmed
Έτος κατασκευής: 2012

 

*Οι φωτογραφίες και το υλικό παραχωρήθηκαν από τον αρχιτέκτονα Παύλο Χατζηαγγελίδη για χρήση αποκλειστικά στο LIFO.gr

Design
28

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT
Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Design / Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Η αυθεντικότητα είναι ο πυρήνας της κουλτούρας των Deplot. Δημιουργώντας αξία μέσα από το design σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες, διατηρούν τις ρίζες τους στην αυθεντική αισθητική και κουλτούρα της Μεσογείου, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία που παραμένουν πιστά στην αυθεντική ουσία της περιοχής.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Design / Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Από τις συναυλίες της Μπιγιονσέ, του Weeknd, της Αντέλ της Μάιλι Σάιρους και των U2, το σετ του Super Bowl, τις επιδείξεις του Yves Saint Laurent και της Louis Vuitton, μέχρι τα σκηνικά της όπερας και των σύγχρονων θεατρικών παραστάσεων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα. Γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τech & Science / Αφού οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα, γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ίσως σταθούν η αφορμή για να διορθωθεί αυτό το λάθος: όσα αποκαλύπτονται για την εμμονή στον ανδρικό σχεδιασμό απο τα Οργανισμό Οικονομικού Συντονισμού και Ανάπτυξης
NEWSROOM
Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου

Design / Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου για το Αρχείο Καβάφη

H Εύα Μανιδάκη και ο Θανάσης Δεμίρης, που ανέλαβαν την ανακαίνιση, την αρχιτεκτονική μελέτη και την επιμέλεια του χώρου όπου φιλοξενείται το Αρχείο, καθώς και της Οικίας Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, μας ξεναγούν στην οδό Φρυνίχου και μας περιγράφουν τη διαδικασία πίσω από το δύσκολο εγχείρημα της δημιουργίας ενός χώρου που θα φιλοξενεί το καβαφικό σύμπαν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Design / Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Το σπίτι της Κατερίνας Τερζοπούλου είναι σαν να το βρέχει το κύμα. Η Κατερίνα έχει καθρέφτη πάνω στην τζαμαρία γιατί θεωρεί ότι αν κοιτάς πρώτα τη θάλασσα και μετά τον εαυτό σου δείχνεις καλύτερη.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ

σχόλια

20 σχόλια
Το πραγματικά εντυπωσιακό είναι η απόλυτη "ένταξη" του αρχιτεκτονήματος του "hotpants" στον περιβάλλοντα χώρο!! Ορατό από το.....διάστημα! Αλλιώς, πιο νεόπλουτος....πεθαίνεις!
Για τους λάτρεις του είδους εξαιρετικό. Εγώ τόση γωνία και ασπρίλα δεν την αντέχω....τη θέλω την πέτρα μου, το πράσινό μου, τα ζεστά χρώματα... Μεσόγειος φορέβερ......
Στο Πικερμι. Πολυ θα ηθελα να μαθω το budget του ολου σπιτιου. Ισως να βοηθουσε την χωρα. Συνταξεις για ολους και ετσι.https://www.google.com/maps?t=h&sll=38.0044471,23.9292174&sspn=0.0050902,0.0086132&q=Dexamenis+38&output=classic&dg=ntvo
Αξιοθαύμαστη η πολύ αξιόλογη δουλειά του ταλαντούχου και πολύ εμφανίσιμου αρχιτέκτονα.Απλώς περιμένω να βγει από μέσα ο πρωταγωνιστής του Γκράντε Μπελέτσα και να σχολιάσει βαριεστημένα : "η Ρώμη με κούρασε και μετακινήθηκα σε κάτι πιό μίνιμαλ".
πςςςς σπιταρόνα!!! το μόνο που με χαλάει είναι η πλατφόρμα πάνω στην οποία πατάει το οικοδόμημα και ότι αισθητικά δεν μου κολλάει τόσο με τον περιβάλλοντα χώρο. Ο αρχιτέκτονας <3
εξαιρετικής αισθητικής σύλληψης, αλλά κατάλληλο μόνο για κινηματογραφικά γυρίσματα (μοιάζει σαν να σε καλεί απεγνωσμένα να το λερώσεις με αίμα, σπέρμα και εγκεφαλική ουσία...)
για να μην πουμε οτι πρεπει μαζι με τα αρχιτεκτονικα σχεδια πρεπει να χεις πακετο ενα τυπο να σου καθαριζει τη πισινα, μια βοηθεια για το υπολοιπο σπιτι, εναν ανθρωπο να σε βοηθαει στο σφουγγαρισμα βρε αδερφε!!!