Πώς και δεν κόπηκαν νωρίτερα οι παρουσιαστές της πρωινής εκπομπής της ΝΕΤ;

Πώς και δεν κόπηκαν νωρίτερα οι παρουσιαστές της πρωινής εκπομπής της ΝΕΤ; Facebook Twitter
24

Η είδηση λέει: «Κόπηκαν» μέχρι νεωτέρας από τη ΝΕΤ οι παρουσιαστές της «Πρωινής Ενημέρωσης» Κώστας Αρβανίτης και Μαριλένα Κατσίμη, με εντολή του γενικού διευθυντή ειδήσεων Αιμίλιου Λιατσου - επειδή σχολίασαν το πόρισμα για τους βασανισμούς στη ΓΑΔΑ.

Ο διάλογός τους στον αέρα, όταν σχολίασαν τις (όχι και τόσο ξεκάθαρες) πράξεις του Υπουργού Νίκου Δένδια ήταν ιδαιτέρως ειρωνικός και μπορώ να καταλάβω γιατί ενοχλήθηκε ο Δένδιας:


Μ. Κατσίμη. ...Και βγήκαν και τα ιατροδικαστικά πορίσματα για τους 15 που συνελήφθησαν και έγραφε η Guardian και που ήθελε ο κ. Δένδιας να κάνει στην Guardian μήνυση

Κ. Αρβανίτης. Δεν έκανε μήνυση;

Μ. Κατσίμη. Δεν έκανε γιατί τα πορίσματα δείχνουν ότι όντως είναι κακούργημα.

Κ. Αρβανίτης. Και θα παραιτηθεί τώρα;

Μ. Κατσίμη. Δε νομίζω ότι θα παραιτηθεί. Πάντως ήταν περίεργο το ότι ο κ. Δένδιας είπε – σαν να ήξερε τα πορίσματα, που αυτό κανονικά δε γίνεται – που από τη μία είναι καλό ότι δεν τα ήξερε τα πορίσματα, αλλά από την άλλη πώς πας και το λες αυτό;

Κ. Αρβανίτης. Και τώρα τι θα γίνει; Θα πει συγνώμη;

Μ. Κατσίμη. Δεν ξέρω....

Κ. Αρβανίτης. Πω πω δύσκολα για τον κ. Δένδια. Και είναι και κοντοχωριανός σου, είναι από την Κέρκυρα.

Μ. Κατσίμη. Και είναι και σοβαρός άνθρωπος έχω να πω.

---

Φυσικά, έχουν απόλυτο δίκιο. Και καλά του είπαν. Βέβαια καθώς τα έλεγαν θα πρέπει να συνειδητοποιούσαν (ο Αρβανίτης δηλαδή, η Κατσίμη δεν είπε κάτι ιδαίτερο) πως έλεγαν κάτι χοντρό. Υποψιάζομαι πως ο Κώστας Αρβανίτης ένιωσε να τον στενεύει το κοστούμι της (μη ανεξάρτητης) δημόσιας τηλεόρασης, και ξέροντας πως θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα είπε αυτά που είπε. 

Επανάσταση; Πατροκτονία; Προσπάθεια αυτοηρωοποίησης;

Σίγουρα δεν θα έλεγε παρόμοια για τον Κουρή, αν εργαζόταν σε κανάλι του Κουρή, ή για την Μαρί Κυριακού αν εργαζόταν στον Αντ1. Όμως η δημόσια τηλεόραση υποτίθεται ότι εκτός απ' το κράτος -που τη χρηματοδοτεί στο μεγαλύτερο βαθμό- είναι και δική μας που πληρώνουμε κι εμείς γι' αυτήν. 

Δεν ήταν όμως πάντα έτσι και χειρότερα; Θυμάται κανείς πώς ήταν τα δύο (μοναδικά) κανάλια στα '80ς του Πασόκ; Το πώς παρουσιάζονταν οι ειδήσεις; Πώς επί Σημίτη μπαίναν τα "δικά μας παιδιά" και έλεγαν τα νέα χρωματισμένα πράσινα; Θυμάστε πώς ήταν επι Καραμανλή; (Που το δελτίο ειδήσεων δεν είχε ειδήσεις αλλά ανακοινώσεις για το τι έκανε κάθε νεοδημοκράτης Υπουργός εκείνη τη μέρα, όλα παρουσιασμένα μπλε).

Τέλος, θυμάστε όταν επί Καραμανλή πάλι (τότε που νομίζαμε ότι ήμασταν πλούσιοι και θα ήμασταν για πάντα) η ΕΡΤ έδιωξε για πολιτικούς λόγους τον Στέλιο Κούλογλου και είχε γεμίσει με Κοττάκηδες και δεξιά παληκάρια;

Ο Κώστας Βαξεβάνης πολέμησε όσο κανείς τον Βενιζέλο, όταν ήταν Υπουργός της κυβέρνησης, αλλά και στις δύο επόμενες κυβερνήσεις στις οποίες συμμετέχει ως αρχηγός. Ο Κώστας Βαξεβάνης συνεχίζει να έχει εκπομπή. 

Θέλω να πω: τα τελευταία χρόνια και μέχρι σχετικά πρόσφατα, η ΕΡΤ ήταν λίγο πιο συγκρατημένη, πιο αντικειμενική. Πάλι μπήκαν "τα δικά μας παιδιά" κι όμως ο Κούλογλου κι ο Βαξεβάνης κι η Στάη κρατάνε ακόμα (με τον πρώτο να έχει πάρει μάλλον υμνητική συνέντευξη του Τσίπρα, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, σε αντίθεση με παλιά).

Οπότε τώρα ξαναγυρνάμε στον παλιό κακό εαυτό της κρατικής, γιατί πιθανότατα ο κύριος Δένδιας, σε αντίθεση με άλλους Υπουργούς που μπορεί να έχουν θιχθεί αλλά δεν το έκαναν θέμα, ενοχλήθηκε πολύ.

Πώς και δεν κόπηκαν νωρίτερα οι παρουσιαστές της πρωινής εκπομπής της ΝΕΤ; Facebook Twitter

Ας πω όμως κι αυτό: εδώ και ώρα διαβάζω παντού για το κόψιμο της εκπομπής:

"HOUNDAAAAA..."

"ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑς ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ

Να χαίρονται τη "δημοκρατία" τους!!!

"Τόση δημοκρατία απ' τη χούντα έχουμε να δούμε"

"Η χούντα τλχστον έκανε δρόμους, αυτοί ούτε δρομους γμτ"

"ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ..ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ Η' ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ..ΟΧΙ,ΟΧΙ...!"

Α,μπα; Όταν δημοσιογράφοι συλλαμβάνονταν τις δεκαετίες '80, '90 και '00 (γιατί ναι, συλλαμβάνονταν και καταδικάζονταν) επειδή δημοσίευσαν κάτι νομικά αμφιλεγόμενο, όταν η ΕΡΤ έδιωχνε τους πολιτικούς της εχθρούς, όταν τα δελτία έμοιαζαν με ανακοινωθέντα της κυβερνήσεως, όταν απέλυαν τον Κούλογλου για πολιτικούς λόγους... Τότε πού ήταν όλοι αυτοί που με άγρια ηδονή φωνάζουν σήμερα για τη Χούντα; (Μερικοί μάλιστα δεν θα θεωρούσαν ότι είχαμε χούντα επειδή το δικό τους κόμμα τύχαινε να έχει την εξουσία...)

Είχαμε εκλογές ξανά και ξανά πριν μερικούς μήνες. Και θα ξαναέχουμε εκλογές πιθανότατα σύντομα. ("Τόσες εκλογές, απ' τη χούντα είχαμε να δούμε", ΔΕΝ έγραψε κανένας.) Όταν η ΕΡΤ λειτουργούσε πολύ πιο αυταρχικά απ' ό,τι σήμερα -δεν έκοβε προσωρινά εκπομπές γιατί απλούστατα πολιτικοί "αντίπαλοι" δεν υπηρχε καν περίπτωση να έχουν εκπομπές, εξαρχής!- δεν φώναζε κανένας ΧΟΥΝΤΑ.

[Τότε δεν είχαμε βλέπεις "δημοκρατία" (σε εισαγωγικά όπως την γράφουν και χαίρονται) γιατί η ΕΟΚ μας έστελνε άφθονο χρήμα, ενώ τώρα που θέλει να ξεπληρώσουμε έχουμε Κατοχή!] 

Ας μην ερμηνεύουμε κατά το δοκούν κάθε μικροκομματική πράξη, όπως πχ. αυτή. Μια τυπική απαράδεκτη κομματική κίνηση ήταν - όχι η κατάλυση της δημοκρατίας. Για να υπήρχε κατάλυση θα έπρεπε πρώτα να είναι δημοκρατική κι απόλυτα αντικειμενική η ΕΡΤ.

ΥΓ. Λίγη σημασία έχουν τα παραπάνω: Το σημαντικό είναι με την ευκαιρία να σταλθεί ένα μήνυμα στην ΕΡΤ και στις εκάστοτε κυβερνήσεις. Η νοοτροπία της ΕΡΤ που υπάρχει από τότε που ιδρύθηκε πρέπει να σταματήσει επιτέλους. Δεν πρέπει γίνουν ανεκτά τα συχνά-πυκνά φαινόμενα σαν αυτό του κοψίματος της πρωινής εκπομπής - περίπτωση στην οποία οι δημοσιογράφοι είχαν δίκιο (αν έλεγαν ανακρίβειες ας το συζητούσαμε).

ΥΓ2.: Όντως απορώ που δεν κόπηκαν νωρίτερα αυτοί οι παρουσιαστές. Ως γνωστόν έχει προσληφθεί (με την αξία της...!) η κόρη του Σαλαγκούδη και προσπαθούν να της βρουν εκπομπή να παρουσιάσει. Θα ήταν σε καθημερινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ αλλά τα δοκιμαστικά της μπροστά στην κάμερα λέγεται ότι ήταν τόσο χάλια που ακύρωσαν τη συμμετοχή της μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις. Μετά προσπάθησαν να της δώσουν μια πιο χαλαρή εκπομπή τύπου Μπήλιω. Τώρα δεν ξέρω σε τι φάση είμαστε. Μήπως ήρθε η ώρα η Ανθή Σαλαγκούδη να γίνει Κατσίμη στη θέση της Κατσίμη; 

Ελπίζω όχι - οι παρουσιαστές πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στην εκπομπή τους και να αφεθούν ελεύθεροι να σχολιάζουν τα γεγονότα όπως αυτοί θέλους - μέσα στο πλαίσιο της δεοντολογίας φυσικά. 

Πώς και δεν κόπηκαν νωρίτερα οι παρουσιαστές της πρωινής εκπομπής της ΝΕΤ; Facebook Twitter
24

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

13 σχόλια
Ενταξει, τι ρωτατε τωρα; Κοπηκε ο Αρβανιτης και η Κατσιμη που αναφερθηκαν στον Δενδια και δεν κοπηκε ο Βαξεβανης που πολεμαει τον Βενιζελο.Ε, δεν ειναι φανερο; Κυβερνηση νεας Δημοκρατιας εχουμε, οχι Πασοκ. Το Πασοκ και η Δημαρ ειναι διακοσμητικα.Αρα... γιατι αναρωτιεστε ποιος κοπηκε και ποιος οχι;
παιδια μη μασατε, ολοι στην ερτ ξερουν πολυ καλα ποσο μεγαλος γλυφτης ειναι ο αρβανιτης, μη τον κανουμε ξαφνικα και τσε γκεβαρα...επισης ο λογος που εχει εκπομπη τοσα χρονια ενας τοσο ΚΡΥΟΣ παρουσιαστης ειναι τα κονε του- και εχει μπολικα...
Η εκπομπη τους παντως ειναι σε μεγαλο βαθμο αντικειμενικη. Δεν εχει σημασια που ειναι σε κρατικο καναλι. Ισα ισα οι δημοσιογραφοι εχουν μεγαλυτερο περιθωριο ελευθεριας σ αυτα (ως τωρα τουλαχιστον) παρα στα ιδιωτικα. Σκεφτειτε πως ξεγλιστρανε και πως ποτε δεν φτανουν στο "ψητο" οι Οικονομεας-Καμπουρακης και θα καταλαβετε τι εννοω.
συμφωνω με αυτο που γραφεις. ο συγκεκριμενος ομως, επιμενω οτι ειναι γλοιωδης και οτι γλυφει τους πολιτικους καλεσμενους του..και την ιδια στιγμη προσπαθει να μας πεισει οτι ειναι επαναστατης που δεν σηκωνει μυγα στο σπαθι του.
Όταν βλέπεις τον Λιάτσο διευθυντή ενημέρωσης της ΕΡΤ,νομίζω πως η συζήτηση περί δημοκρατίας ή μή,και περί δεοντολογίας είναι άσκοπη.Είναι τόσο κωμικοτργικό απο μόνο του αυτό το γεγονός,που νομίζω πως κάθε άλλη συζήτηση περιττεύει.
Καλή θα ήταν μια αντιπαραβολή του θέματος αυτού με το σκάνδαλο "Jimmy Savile", σχετικά με τον τρόπο, που το BBC κάνει σήμερα την αυτοκριτική του για τους χειρισμούς του παρελθόντος.
Τα έσοδα της ΕΡΤ είναι το ανταποδοτικό, οι διαφημίσεις και οι χορηγίες.Δεν υπάρχει καμία κρατική επιχορήγηση και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό όπως αναφέρεις.
Απ'όπου κι αν πληρώνονται οι υπάλληλοι της ΕΡΤ, η ποιότητα των καναλιών αυτών είναι τέτοια που εγώ τουλάχιστον τους το συγχωρώ... ΔΕν είδα κανένα ιδιωτικό κανάλι να μας φέρνει σειρές του BBC, το πολύ πολύ να φέρουν καμιά τούρκικη αηδία.
Εγω πληωνω την ΕΡΤ κι εγω απαιτω να αρχισει παλι η εκπομπη! Ποια δημοκρατια κυριοι? χουντα επικρατει οσο αφορα την ελευθερια λογου στην Ελλαδα εδω και χρονια απλα εμεις δεν μπορουμε να το καταλαβουμε! στην Αμερικη μιλουν οι δημοσιογραφοι μιλουν ελευθερα και σφαζουν Obama και καθε Obama με την γλωσσα τους και κανενας δεν τους πειραζει. κανεις δεν λεει κουβεντα. Ελλαδα η αρχη της δημοκρατιας...τοσα χρονια μετα καθε περυσι και καλυτερα καθε χρονο και χειροτερα! Ειναι αργα πια...επαναστατες δεν υπαρχουν και ενας Βαξεβανης δεν φερνει την ανοιξη!
Αρη τι εγινε, αν εχεις δυο ιδια σχολια κοβεις αυτο που λεει οτι εχεις χρυσαυγητικη νοοτροπια?Ειπαμε με το αν και με το τι θα γινοταν δε βγαζουμε ακρη
Συμφωνώ, το άρθρο είναι ψύχραιμο και ο κ.Δημοκίδης είναι σοβαρός δημοσιογράφος. Δεν προπαγανδίζει τις πολιτικές του πεποιθήσεις διαστρεβλώνοντας ειδήσεις ή κάνοντας εμπαθή σχόλια. Δύσκολη και σπάνια δημοσιογραφία.Δηλώνω fan.
Καλά τα λες! Μόνο ένα μικρό σχόλιο, λες "αν έλεγαν ανακρίβειες να το συζητούσαμε". Δε νομίζω πως σε καμία περίπτωση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί κόψιμο εκπομπής και απομάκρυνση παρουσιαστών. Το θέμα δεν είναι αν μας αρέσει ή όχι το σχόλιο κάποιου για να δεχτουμε ή όχι την αντικατάσταση του. Το θέμα είναι η δημοσιογραφική ελευθερία. Ακόμα κι αν δεν μας αρέσουν όσα πιθανόν λέγονται. Αυτή δεν είναι άλλωστε η δημοκρατία;Πάντως το άρθρο είναι ψύχραιμο, κάτι απαραίτητο στις μέρες μας.
Άλλο οι ανακρίβειες, κι άλλο η δημοσιογραφική ελευθερία του σχολιασμού. Θα το συζητούσαμε αλλιώς αν είχαν πει, πχ. ότι ο Δένδιας έκανε μήνυση και την έχασε, ενώ πχ. δεν θα είχε κάνει.Καμία ανακρίβεια δεν είπαν οι συγκεκριμένοι παρουσιαστές (άλλοι λένε πολλές!) και ασχέτως του ότι εγώ πιστεύω ότι τα είπαν καλά ενώ άλλοι μπορεί να διαφωνούν, δεν μπορείς να τους ψέξεις ούτε για διαστρέβλωση ούτε για κάτι αντιδεοντολογικό.